BETA

Cyberchurch: Η θρησκεία στο Διαδίκτυο

Εικόνα constantinos

Religion-Bytes-
Θα αποτολμήσουμε να καταπιαστούμε με κάτι τ' οποίο μπορεί να εγείρει αντιδράσεις, καθώς αφορά την θρησκεία.
Η πρόθεση μας, δεν είναι να προσβάλουμε κανένα και τίποτα, μα να καταγράψουμε το τι συμβαίνει στην εποχή του διαδικτύου με την θρησκεία και τι θέση έχει μέσα σε αυτό. Βλέπετε, είμαστε αυτόπτες μάρτυρες της διαδεδομένης γοητείας της τεχνολογίας και την ίδια στιγμή είμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας αναβίωσης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού; Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι η άνοδος και των δύο είναι απλά σύμπτωση.
Επειδή, από την έρευνα που έγινε συγκεντρώθηκε πολύ υλικό, ήταν αδύνατο να τα ανεβάσουμε όλα, καθώς στο Βιλαμπάμπο θα έπαιζαν πρέφα και στο osarena ακομα θα γράφαμε.
Έτσι, παραθέτουμε, καποια αποσπασματικά, προσπαθώντας όμως, να δώσουμε την πραγματικότητα, όπως την καταγράψαμε και χρησιμοποιώντας γνωστά και άμεσα προσβάσιμα από όλους στοιχεία και παραδείγματα.

-Και για να διευκολύνω στην ανάγνωση, αυτά που θα δούμε είναι:

 1. Έναν ορισμό της θρησκείας και τη άποψης για την πραγματικότητα της, από διαφορετικές πλευρές.
 2. Το, ας πούμε, αντίθετο της θρησκείας και έντονο φαινόμενο στο διαδίκτυο, τον Αθεισμό (δικτυακά).
 3. Θα δούμε και την παρουσία της θρησκείας στο web, από την πλευρά των συντεταγμένων εκκλησιών, καθώς και την άποψη της εκκλησίας για την τεχνολογία/διαδίκτυο. Ιστοσελίδες της επίσημης εκκλησίας μα και άλλες θρησκευτικού περιεχομένου, καθώς και την παρουσία τους στο Facebook.
 4. Την "προπαγάνδα" που γίνεται από κάθε πλευρά, με ένα ακομα έντονο φαινόμενο του διαδικτύου που είναι τα μηνύματα με εικόνες. Αυτά, από την κάθε μεριά είναι πάμπολλα.
 5. Κάποιες θρησκείες που δημιουργήθηκαν στο διαδίκτυο. Από την σατυρική τους διάσταση, μέχρι την πιο επικίνδυνη.
 6. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες... αγνές θρησκείες, οι οποίες αναπτύχθηκαν, λόγω του διαδικτύου (ιδιαίτερα η μια εξ' αυτών), μα με σκοπό να υποδηλώσουν την αθεία!
 7. Και τέλος, στον επίλογο, επειδή τα πάντα είναι πλέον κοινωνικό φαινόμενο και πολιτικό, έχοντας και ως φόντο τα πρόσφατα συμβάντα με το μάθημα της πληροφορικής, ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στην εφαρμογή θρησκευτικού λογισμικού στη τεχνολογία και ζητάμε και την γνώμη ενός καθηγητή θρησκευτικών, για την άποψη μας πως θεωρούμε το μάθημα των θρησκευτικών λάθος σε αυτές τις ηλικίες.

Η Θρησκεία ως έννοια και άποψη:

Το να αποδώσουμε με έναν ξερό ορισμό, το τι ακριβώς είναι θρησκεία, είναι μάλλον δύσκολο και έχει να κάνει από ποια πλευρά το βλέπει κάποιος.
Οι γνωστές σήμερα θρησκείες διακρίνονται στις φυσικές και στις αποκαλυμμένες. Οι θρησκείες που υπάρχουν αφθονούν σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη και στην ουσία η θρησκεία που συνήθως θα ακολουθήσει ο άνθρωπος, είναι σαν την εθνικότητα. Εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το σημείο που θα γεννηθεί.
Το ερώτημα:

Γιατί υπάρχει η θρησκεία;

αυτόματα από μόνο του, χαρακτηρίζεται από τους πιστούς ως προσβλητικό και αιρετικό και φυσικά θα επιφέρει και τους ανάλογους χαρακτηρισμούς.
Εδώ όμως, πρέπει να κάνουμε μια σημαντική διαφοροποίηση, καθώς άλλο ο αθεισμός και άλλο το μίσος κατά της θρησκείας. Στη πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με σκεπτικισμό και συνειδητή επιλογή, ενώ αντίθετα το μίσος εναντίον του θεού και της θρησκείας είναι ένα θρησκευτικό γεγονός, όσο κι αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο, γιατί αν κανείς δεν πιστεύει σε ύπαρξη Θεού δεν στρατεύεται εναντίον αυτού του ανύπαρκτου, κατά την άποψή του, θεού. Το μίσος εναντίον του Θεού ερμηνεύεται από την άποψη ότι το κάνει εν ονόματι κάποιας άλλης πίστεως σε κάποια δική του θεότητα. Το μίσος και η πολεμική στον Θεό, γίνεται σε έναν υπαρκτό Θεό, γιατί ποτέ κανείς δεν μισεί και δεν πολεμά έναν Θεό, για τον οποίο πιστεύει ότι δεν υπάρχει.

Με μια πιο χριστιανική θεώρηση, ως θρησκεία ορίζεται:

Θρησκεία είναι η στενή και ζωντανή σχέση, η εξάρτηση και επικοινωνία του ανθρώπου από το Θεό. Είναι βαθύς σεβασμός, ιερός φόβος προ του Υψίστου και Παντοδυνάμου, συναίσθηση συγγενείας και ισχυρά φορά προς αυτόν. Να το πούμε και πιο απλά: Θρησκεία είναι η φυσική και τέλεια, η ολόψυχη στροφή και αφοσίωση του ανθρώπου στο Θεό, ώστε να νοιώθε ι ο άνθρωπος και με αυτή τη στροφή του προς το Θεό να ομολογεί, πως χωρίς το Θεό δεν μπορεί να ζει, δεν μπορεί να ζει ευτυχισμένος, χαρούμενος και ειρηνικός.

Βέβαια, μελετώντας κανείς τις θρησκείες και τις Χριστιανικές ομολογίες θα διαπιστώση ότι χρησιμοποιούν μερικές ιδέες, άλλοτε για να αποπροσανατολίσουν τους οπαδούς τους, άλλοτε για να τους φανατίσουν και άλλοτε να τους ιδεολογοποιήσουν (=χειραγωγήσουν).
Από την άλλη η έννοια της "ηθικής", έχει αρκετές διαφοροποιήσεις στην κάθε θρησκεία. Άλλη η "ηθική" του χριστιανισμού, άλλη του ισλάμ, άλλη του ταοϊσμού, κλπ. Όλα αυτά βέβαια θεωρητικά, καθώς στη πράξη η ηθική ακόμα και των ίδιων των ταγών έχει ελαστικότητα και ερμηνεύεται κατά βούληση. Στο κάτω-κάτω, ο πυρήνας της αίσθησης της ηθικής που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι συμμερίζονται, έχει βιολογικό υπόβαθρο.

Αν και οι θεωρίες για την προέλευση της θρησκείας ποικίλλουν και αρκετοί την τοποθετούν από την απαρχή της ανθρωπότητας, εν' τούτοις ο Pascal Boyer (καθηγητής Ψυχολογίας και Ανθρωπολογίας του Washington University στο St. Louis του Missouri των ΗΠΑ), στο βιβλίο του: Η εξήγηση της θρησκείας, απορρίπτει όλους αυτούς τους λόγους σαν εξήγηση της προέλευσης της θρησκείας, από το πρώτο κεφάλαιο.
Για κάθε μια από τις θεωρίες, ο Boyer ανακαλύπτει μια ή περισσότερες θρησκείες για τις οποίες η εξήγηση δεν ισχύει. Έτσι συμπεραίνει πως καμιά τους δεν μπορεί να αποτελέσει καθολική εξήγηση, που να ισχύει για όλες τις θρησκείες. Για παράδειγμα, σχετικά με το πρόβλημα του “φόβου του θανάτου” (διάχυτο σε όλους τους ανθρώπους), ο Boyer λέει:

Πρέπει να απορρίψουμε την περιορισμένη ιδέα πως η θρησκεία υπόσχεται παντού τη σωτηρία της ψυχής, επειδή αυτό προφανώς δεν συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση και με το νόμο της εξέλιξης, αν κάποιος σκεπτικιστής, το δει καθαρά, καταλήγει σε ένα προφανές συμπέρασμα:

Στη φυσική του κατάσταση ο νους είναι ελεύθερος θρησκευτικών δοξασιών, όπως ένα φυσικό σώμα είναι αυτό που του λείπουν τα περιττά κιλά.
Η θρησκεία είναι κάτι σαν το λίπος: κάτι το πρόσθετο, χρήσιμο μεν για την επιβίωσή μας κατά το παρελθόν που όμως τώρα προκαλεί ζημιά στο είδος μας.

Από σκεπτικιστική πάντα πλευρά και ευρισκόμενοι στο σήμερα, θα χαρακτηρίζαμε την θρησκεία σαν μιμίδιο με χαρακτηριστικά ιού. Και αυτό όχι αυθαίρετα, μα βασιζόμενοι στην θεωρία πως μερικές από τις σκέψεις-μας μπορεί ν’ αντιγράφονται από νου σε νου με μια εξελικτική διαδικασία, την οποία και ανέπτυξε ο Dawkins στο έργο του: Το εγωιστικό γονίδιο.
Ο Dawkins πρότεινε τον όρο “μιμίδιο” (“meme”) για κάθε αυτοαναπαραγόμενη ιδέα (κατ’ αναλογία προς τη λέξη “γονίδιο”, “gene”), και ο όρος επικράτησε από τότε (1976), σαν ένα νέο μιμίδιο. Ο Dawkins επίσης εισηγήθηκε, στο τέλος του βιβλίου του, την άποψη πως:

η θρησκεία θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα “ιικό μιμίδιο”.

δηλαδή ένα μιμίδιο με χαρακτηριστικά ιού. Αυτή η ιδέα αναπτύχθηκε κάπως περισσότερο στο βιβλίο της Susan Blackmore: Η Μιμιδιακή Μηχανή.
Σαφώς και υπάρχουν και άλλα ιικά μιμίδια εκτός από τα θρησκευτικά. Κάθε ιδεολογία, κάθε “-ισμός” που περιλαμβάνει μια ιεραρχική οργάνωση των μελών του, με αρχηγούς και υποδεέστερα μέλη, με κάποιο κείμενο που ορίζει τις ιδεολογικές αρχές του, συνελεύσεις στις οποίες επιτελούνται τελετές ή σχεδόν τελετές, καμπάνιες συγκέντρωσης χρημάτων, και προπαγάνδα για τη διάδοση του “-ισμού”, που περιλαμβάνει πιθανώς κάποιο περιοδικό ή εφημερίδα που ελέγχεται από τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης, έχει όλα τα προσόντα να χαρακτηριστεί σαν “ιικός”. Οι θιασώτες τέτοιων ιδεολογιών εν γένει επιθυμούν να δουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν κι' αυτά στην ίδια οργάνωση (δηλαδή, να μολυνθούν από τα ιικά μιμίδια της ιδεολογίας). Η διαφορά με τις θρησκείες είναι πως το περιβάλλον του παιδιού (π.χ, το σχολείο) συνήθως δεν είναι μολυσμένο με την ίδια ιδεολογία, οπότε η μολυσματική μετάδοση δεν είναι τόσο αποτελεσματική όπως στην περίπτωση ενός θρησκευτικού δόγματος.

Ο Αθεισμός στο Διαδίκτυο:

Έχοντας περάσει στον αιώνα της πληροφορικής και του διαδικτυου, οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και έτσι το φαινόμενο του σκεπτικισμού φαίνεται και ίσως πράγματι είναι πολύ έντονο και μάλιστα προερχόμενο από κάθε πλευρά του πλανήτη, ασχέτως των τοπικών θρησκειών.
Έτσι, αρχίσαμε να βλέπουμε έντονα αθειστικό λόγο (αν και θεωρώ λάθος αυτό τον όρο) και συνήθως με εμπεριστατωμένο λόγο και πληρως κατανοητό, ενώ συγχρόνως είναι έντονο και το φαινόμενο της σάτιρας, κυρίως μέσα από εικόνες.
Αυτό γίνεται κυρίως, για να καυτηριάσουν τον θρησκευτικό φανατισμό ή την θρησκευτική άγνοια η οποία διακατέχει τους απανταχού "πιστούς" του πλανήτη.
Η παρακατω εικόνα, μέσα από την υπερβολή, δείχνει το πόσο έντονες είναι οι αθεϊστικές, σκεπτικιστικές φωνές στο διαδίκτυο:

463
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο ελληνικό διαδίκτυο, είναι η γνωστή ιστορία, με τον Γέροντα Παστίτσιο.
Η όλη εξέλιξη αυτής της ιστορίας, έβγαλε στην επιφάνεια μια θλιβερή πραγματικότητα της κοινωνίας των iphone, των σκυλάδικων και των θρησκευτικών πανηγύρεων.
Ο νεαρός που είχε δημιουργήσει αυτή την σελίδα στο Facebook, διώχθηκε βάση του άρθρου 198 του Ποινικού Κώδικα περί βλασφημίας!!! Λίγο καιρό πιο πριν είχε προηγηθεί η σύλληψη των συντελεστών της παράστασης Corpus Christi (Ιούνιο 2012).
Να θυμίσουμε ακόμα και αυτό που συνέβη στις Αραβικές χώρες με την κατακραυγή για το σκίτσο του προφήτη η οποία πυροδότησε εκρήξεις επεισοδίων και διαμαρτυριών!!! (ένα μικρό χρονικό αυτών, υπάρχει στο Editorial του Ιουνίου-2012).

Το αποτέλεσμα όμως, όλου αυτού, ήταν να εμφανιστούν δεκάδες αντίστοιχες σελίδες με "γέροντες" και σε κάποιες περιπτώσεις η σάτιρα να είναι υψηλού επίπεδου.
Ένα παράδειγμα με μια καλή περίπτωση εύστοχης σάτιρας, έχει να κάνει και πάλι με τον γέροντα Παίσιο. Πρόκειται και πάλι, για μια page στο Facebook (Γέρων Παΐσιος: Κλασικές εικονογραφημένες ιστορίες) μα σε καμία περίπτωση δεν έχει ως "στόχο" τον ίδιο τον γέροντα, μα σατιρίζει το πόσο εύκολα οι άνθρωποι πιστεύουν ιστορίες, οι οποίες είναι στο ίδιο φαντασιακό επίπεδο με τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων. Μάλιστα για την κάθε του δημοσίευση, παραθέτει και το ανάλογο link, καθώς αυτό που κάνει, είναι να "ντύνει" με εικόνα, κάτι σαν κόμιξ, ιστορίες του γέροντα, οι οποίες, σύμφωνα με το βιβλίο: ο ασυρματιστής του θεού (pantocrator.me/gr/logos/vivlia/005_g_paisios_o_asyrmatistis.pdf) που εκδόθηκε με δημόσιο χρήμα από το ΓΕΣ (γενικό επιτελείο στρατού), είναι πραγματικές και πέρα για πέρα αληθινές.
-Κάποια παραδείγματα αυτού (με κλικ επάνω στην κάθε μια, θα τις δείτε σε κανονικό μέγεθος):

42

Εκτός αυτών όμως, υπάρχουν και ιστοσελίδες οι οποίες έχουν τεκμηριωμένο λόγο και με παράθεση στοιχείων, παρουσιάζουν κάποια άλλα δεδομένα, όσο αφορά το ζήτημα της θρησκείας, της χριστιανικής στην περίπτωση μας. Μια τέτοια είναι και το freeinquiry.gr, όπου αν κάνετε εκεί, μια αναζήτηση για θρησκεία, θα σας επιστρέψει τα αποτελέσματα από τα σχετικά άρθρα.

Το θέμα όμως έχει κοινωνική και πολιτική διάσταση. Μη ξεχνάμε, πως πριν λίγα χρόνια σταμάτησε η αναγραφή θρησκεύματος στις ταυτότητες και αυτό με ευρωπαική οδηγία. Μη παραβλέπουμε ακόμα, πως παρά τα όσα προσωνυμία του, εδώ στην ελλάδα, έχουμε το Υπουργείο Παιδείας ΚΑΙ Θρησκευμάτων....
Και βέβαια με δεδομένο τον νόμο που αναφέραμε πιο πάνω, περί βλασφημίας, γίνεται εύκολα αντιληπτή και η πολιτική σκοπιμότητα της θρησκειοκρατίας.

5
Έτσι, δεν μας προξενεί εντύπωση που οι άθεοι της κοινωνίας μας, οργανώνονται και ενημερώνονται, για θέματα τα οποία είναι συνταγματικά τους δικαιώματα, παραμένουν όμως ταμπού, ενώ το τραγικότερο, είναι πως η πολιτεία δεν έχει πάντα τα μέσα να τα αντιμετωπίσει (ναι, ακόμα και αν αποτελούν θεσπισμένο συνταγματικό δικαίωμα). Αν και η Ένωση Άθεων, υπάρχει εδώ και χρόνια ως κατοχυρωμένο σωματείο, μόνο με την εισβολή του διαδικτύου έγινε ευρέως γνωστό, παρέχοντας μια ιστοσελίδα (union.atheia.gr), με οδηγίες, συμβουλές, επικοινωνία και βοήθεια έμπρακτη, για θέματα που οι άνθρωποι δικαιούνται να ξέρουν και και να πράξουν αν το επιθυμούν (όπως για παράδειγμα για την πλήρη διαγραφή θρησκεύματος, καθώς είναι επιβεβλημένο, αφού ένα μωρό κάποιων μηνών δεν μπορεί να έχει άποψη και επιλογή προφανώς, μα και για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και άλλα).

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα παραδείγματα, μα θα ξεφεύγαμε και δεν θα είχε και νόημα. Τα παραπάνω παραδείγματα άλλωστε, είναι χαρακτηριστικά και αναμφίβολα πολύ πιο μεγεθυμένα.
Από το διαδίκτυο όμως, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η θρησκεία. Ας δούμε και ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της παρουσίας, καθώς εκεί τα πράγματα, είναι πιο μπλεγμένα:

Η Θρησκεία στο Διαδίκτυο:

Εδώ τα πράγματα μπλέκονται παράξενα και τέλος πάντων, φανερώνουν την πολιτική χρήση της θρησκείας. Δικαίως, ορισμένοι να έχουν την απορία ή να μην έχουν ξεκαθαρισμένη την άποψη της εκκλησίας για το διαδίκτυο και την τεχνολογία.
Αν αυτό το εξετάζαμε και με μια φιλοσοφική διάσταση, θα πρέπει να θυμηθούμε τα λόγια του καρολίγγειου φιλόσοφου Erigena (ο οποίος επινόησε τον όρο artes mechanicae, μηχανικές τέχνες) ότι:

Η Τεχνολογία, είναι μέρος της αρχικής προικοδότησης της ανθρωπότητας από το Θεό και όχι ένα προϊόν που αργότερα έπεσε στα χέρια μας.

Αυτά όμως, τα έχουμε ήδη αναλύσει στο άρθρο: Ανάμειξη Τεχνολογίας και Θρησκείας, όποτε ερχόμενοι και στα πιο άμεσα, ας δούμε και τι άποψη έχει για την Τεχνολογία και το Διαδίκτυο και η επίσημη ελληνική εκκλησία.
Πιστεύω πως η πιο σαφής απόδοση αυτού, προέρχεται, από τον θανόντα αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στο παιδαγωγικό συνέδριο της χριστιανικής ενώσεως εκπαιδευτικών λειτουργών, το 2003 (από το ecclesia.gr):
Ο τίτλος του; σαφώς και η λέξη αγωγή ήταν παρούσα στον σύντομο προς εύκολη απομνημόνευση τίτλο:

Νέες Τεχνολογίες και Αγωγή της Νεολαίας

επιγραμματικά μεταφέρω (καθώς πιο αναλυτικά το έχουμε δει στο τελευταίο μέρος του άρθρου: Σχετικά με το μάθημα της Πληροφορικής στα σχολεία), καποια σαφή αποσπάσματα που ξεκαθαρίζουν το θέμα:

Ουδέτερη ηθικά η Πληροφορική

Ο λόγος που η εδώ εκκλησία, δεν δαιμονοποιεί την πληροφορική και το κάνει και πιο σαφές:

Η Ορθοδοξία δεν αντιτίθεται στην Τεχνολογία

Αλλά... (πάντα υπάρχει ένα "αλλά", ετσι δεν είναι;):

[...] Η αγωγή των νέων μας εξαρτάται από όλους μας, τους γονείς, τους διδασκάλους και βεβαίως την Εκκλησία. [...]

Έτσι λοιπόν, πρώτα απ' όλα, είδαμε και την επίσημη ιστοσελίδα της εκκλησίας (ecclesia.gr). Μια σελίδα η οποία έχει μηνύματα και ανακοινώσεις της ελλαδικής εκκλησίας και μάλιστα δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά).

Screenshot
Αρκετές μητροπόλεις έχουν επίσης δικές τους ιστοσελίδες, μα από εκεί και πέρα το χάος. Άλλωστε, η θρησκεία (ή καλύτερα η ευπιστία των πιστών) είναι προιόν εκμετάλλευσης με πολλά οφέλη για τον καθένα που θα θελήσει να το κάνει (συν τις σκοπιμότητες κάθε βαθμίδας).
Αδύνατο να τα πούμε όλα, μα θα δώσουμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα παραδείγματα. Πιο πριν όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε δυο φαινόμενα που υπάρχουν:
Το ένα είναι η άμεση σχέση που υπάρχει (το είδος προς εκμετάλλευση που αναφέραμε) με σελιδες εθνικιστικού περιεχομένου και ακροδεξιάς προέλευσης ανάμεσα σε θρησκεία και πολιτική (που αυτοί εκπροσωπούν). Μάλιστα αυτό τις περισσότερες φορές είναι αμφίδρομο, καθώς και σελίδες με θρησκευτικό περιεχόμενο, έχουν αντίστοιχες πολιτικές τάσεις με έμμεση ή άμεση αρθρογραφία η links προς ακροδεξιές ιστοσελίδες. Όπως και να έχει, φαίνεται να υπάρχει μια άρρηκτη σχέση και συνδυασμένη άνοδος. Αυτό μπορεί να το εξακριβώσει οιοσδήποτε και ένα καλό μέρος, είναι η νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα σελίδα στην ελλάδα, στο Facebook.

Το άλλο είναι ένα αυξανόμενο κύμα αρθρογραφίας με χριστιανούς μεν, μα να δηλώνουν την αντίθεση τους και το διαχωρισμό τους από την επίσημη εκκλησία και το μόνο που να επικεντρώνονται να είναι στον λόγο του Χριστού, μα συνήθως αποσπασματικά ή μονόπλευρα, μα τουλάχιστον εμπεριστατωμένα και ήπια.

Και αφού μιλαμε, για Facebook, να δούμε κάποιες χαρακτηριστικές παρουσίες εκεί. Ένα παράδειγμα, ανταλλαγής απόψεων σε χριστιανικό προφίλ:

Screenshot-1

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η σελίδα (Facebook page):

ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ!ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

με κεφαλαία φυσικά και που καταπιάνεται με τα καθημερινά πλέον "θαύματα" και το πλήθος γερόντων και γεροντισσών που "προβλέπουν και οραματίζονται", με τα links προς τους όποιους τα δημοσίευσαν. Βέβαια, υπάρχουν και τα εθνικιστικά άρθρα, τα οποία συνήθως έχουν ως αποδέκτες τους γείτονες από βορά και ανατολή και φυσικά και τα σχετικά με τους κακούς ξένους που μας επιβουλεύονται/φθονούν/ζηλεύουν και μας καταστρέφουν, καθώς είμαστε ο περιούσιος λαός".

Από εκεί και πέρα υπάρχει σωρεία αντίστοιχων σελίδων, στο Facebook, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι του στυλ:

Ελληνισμός και Χριστιανισμός.

Να δούμε όμως και κάποια ενδεικτικά παραδείγματα, χριστιανικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, οι οποίες έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα. Αν και αυτή η επισκεψιμότητα, δεν είναι υποχρεωτικό πως προέρχεται μόνο από θρησκευόμενους και πιστούς.
Θα αρχίσω με μια σελίδα που είναι η πιο γνωστή του είδους και παρ' όλη την εμπειρία μου τόσα χρόνια στο διαδίκτυο, ακομα μερικές φορές, αναρωτιέμαι αν τα πιστεύουν όλα όσα γράφουν ή αν με καποιο τρόπο, έχει καταφέρει να μπει κάποιος στην ομάδα και troll-άρει, όποτε του δίνεται η ευκαιρία. Είμαι βέβαιος, πως αρκετοί ακόμα αναρωτιούνται το ίδιο. Μιλάω φυσικά, για το Αγιορείτικο Βήμα (agioritikovima.gr).
H αρθογραφία του, επικεντρώνεται σε θρησκευτικό/χριστιανικό περιεχόμενο, αναδεικνύοντας και την μοναστική ζωή, έχοντας ωστόσο και γενικότερη ειδησιογραφία, την οποία κατά κανόνα αναλώνει η εθνικιστική πλευρά της κοινωνίας, με τις "ειδήσεις" συνωμοσίας και αυτές των πάντα κακών και προκλητικών μη χριστιανών γειτόνων.
Την τιμητική τους πάντως, έχουν και οι γέροντες, καθώς είναι σημείο των καιρών και αυτή την εποχή "φοριέται". Κάποια από τα δείγματα της αρθογράφησης του Αγιορείτικου Βήματος που είναι από αυτές που μας φέρνουν προβληματισμό, για το αν troll-άρουν η όχι [αυτό με την ταξιτζού και τον γέροντα Πορφύριο (http://bit.ly/16XrhWS), είναι σούρεαλ-έπικ]:

ScreenshotScreenshot-1

Και με κάθε ευκαιρία, μας θυμίζει την... σπουδαιότητα των "σελέμπριτυ" και την σχέση τους με την θρησκεία, πόσο μάλλον αν αυτός, κάνει μια βόλτα προς το Άθως:

Screenshot
Η σελίδα διαθέτει επίσης αγγλόφωνα και ρώσικα άρθρα, ενώ σε κάθε σημείο, μας προτρέπει να την ακολουθήσουμε στο Facebook, παρακινώντας επίσης τους ενδιαφερόμενους να διαφημιστούν στην σελίδα του.

Μια άλλη ιδιάζουσα περίπτωση είναι το Πενταπόσταγμα (pentapostagma.gr).
Αυτή η σελίδα στην αρχή είχε σαν επίκεντρο την αρθογράφηση της με γέροντες (κυρίως), μα και άλλα χριστιανικού περιεχομένου άρθρα, έχοντας όμως και γενικότερη αρθογραφία με -ναι, σωστά μαντέψατε- εθνικιστικής και συνομωσιολογικής απόχρωσης.
Στη πορεία το άλλαξε και αν και στο μέσον της σελίδας (σχεδόν), έχει ένα siider, με τα χριστιανικά άρθρα, πλέον στο επίκεντρο έχει την υπόλοιπη "αρθογραφία" του. προτρέποντας μας έντονα, στο ίδιο ακριβώς σημείο, να κάνουμε και την δωρεά μας, στην σελίδα:

Screenshot

Μια άποψη του επίπεδου της αρθογραφίας του Πενταποστάγματος, έχουμε ήδη αναφέρει (ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ανεβάζετε φωτογραφίες στο web από το κινητό σας), οπότε δεν έχει να πούμε κάτι παραπάνω γι' αυτό.

Άλλες χαρακτηριστικές περιπτωσεις, όπου μπερδεύεται ο αρχαιοελληνισμός, η ορθοδοξία και ο σύγχρονος εθνικισμός και συνωμοσιλογία (ufo, ομάδα Ε, νέα τάξη, σατανάδες, οι ξένοι που μας ζηλεύουν, κλπ)  είναι το blog: olympospress (olympospress.blogspot.gr). Ότι και να πούμε εδώ, είναι περιττό. Η λογική, η αισθητική και η πραγματικότητα έχουν χαθεί παντελώς. Κλώνοι του, στο ίδιο ύφος υπάρχουν δεκάδες.

Υπάρχει ένα πλήθος ακόμα θρησκευτικών σελίδων στο ελληνικό και διαδίκτυο και όχι μόνο ορθόδοξες ή χριστιανικές. Εμείς βρήκαμε σχεδόν τα πάντα από θρησκείες ή αιρέσεις, όπως θέλετε πείτε τα και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότερες (ασχέτως δόγματος) κάνουν καθαρά προσηλυτισμό και κατήχηση.
Δεν κρύβω πάντως, πως ένοιωσα έκπληξη, όταν είδα στην ιστοσελίδα του ΟΤΕ (και συγκεκριμένα στο: users.otenet.gr/~fanerome5/Links.html)  μια λίστα (με τα σχετικά links), η οποία έχει τίτλο:

Ορθόδοξες χριστιανικές σελίδες στον κυβερνοχώρο

Screenshot

Υπήρξε και μια περίπτωση που μας κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Μας το κίνησε, καθώς το συναντήσαμε ΚΑΙ στο ελληνικό web, καθώς στο ξένο είναι κάτι που υπάρχει. Βρήκαμε λοιπόν, την σελίδα: Αkeldama (akeldama09.blogspot.gr) η οποία μιλά για Αναρχικούς Χριστιανούς (!!!):

Screenshot
Αφ' ενός αιτιολογούν, με την δική τους άποψη, αυτόν τον συνδυασμό, αφ' ετέρου έχουν μια σειρά άρθρων η οποία προσεγγίζει τον α/α χώρο. Μάλιστα, ενώ ειχαν να ανανεώσουν την σελίδα από το 2011, επανήλθαν τον Ιανουάριο του 2013, με άρθρο αλληλεγγύης στην κατάληψη της Βίλας Αμαλία και στα εκεί επεισόδια που έγιναν από τις δυνάμεις καταστολής (ήταν η απαρχή, όπως φαίνεται, μια επιχείρησης της αστυνομίας, για την εξόντωση των κοινωνικών χώρων αυτοργάνωσης).
Είναι μια περίπτωση που επίσης δεν ξέρω τι να υποθέσω. Καλό trolling ή πράγματι είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν πως ο χριστός ήταν ένας αναρχικός και πως αν υπήρχε σήμερα, θα ήταν από την πλευρά των αντιεξουσιαστών;
Θα έχετε δει, υποθέτω και την σχετική εικόνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο:

BJab-kJCQAA2Gct.jpg:large

-Κλείνοντας αυτή την παράγραφο, να πω, ότι εντοπίσαμε και σελιδες με σατανιστικό (και καλά) περιεχόμενο, στο ελληνικό web (το ξένο βρίθει), μα όλες όσες τουλάχιστον είδαμε ήταν για χοντρό γέλιο και μόνο (ή να πω, για μαύρο γέλιο;)

Εκατέρωθεν εικαστική "προπαγάνδα":

Μάλλον άδικη η λέξη προπαγάνδα, καθώς δεν ισχύει πάντα, μα όπως και να έχει, ένα άλλο φαινόμενο του διαδικτύου, είναι τα μηνύματα μέσα από εικόνες. Χωρίς να είναι πάντα εύστοχα, καλαίσθητα ή να έχουν πάντα ένα συγκεκριμένο νόημα, εν' τούτοις κυκλοφορούν και από τις δυο πλευρές. Και από τους πιστούς και από τους άθεους.
Να δούμε καποια τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα και πρώτα αυτά που έχουν να κάνουν με τους θρήσκους, βλέποντας την αισθητική και την απόδοση του μηνύματος που προσπαθούν να περάσουν:

family3545

triptyxo-490x367342

4254645

Και μερικά από την άλλη πλευρά, αυτή των άθεων και προφανώς αυτές οι εικόνες, τις περισσότερες φόρες έχουν χιούμορ, προσπαθώντας να σατιρίσουν. Φυσικά, το θέμα του χιούμορ είναι διαφορετικό και οι θρήσκοι, σίγουρα δεν τις βλέπουν χιουμοριστικά:

765476mk58r6

uiirrr

Παναγιώτης Παναγιώτης

375045_308390515961103_559288532_n
Είναι τόσες πολλές οι εικόνες που δεν ήξερα τι να πρωτοβάλω και χωρίς να έχω επιλέξει τις πιο καλές, νομίζω είναι σαφές το παραπάνω δείγμα από αυτά που κυκλοφορούν και σιγουρα ανάλογα θα συναντάτε συνεχώς στο διαδίκτυο.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας το αντιμετωπίζει διαφορετικά και με αυτά που κάποιος γελάει, άλλος μπορεί αν οργίζεται:

436471_

Οι θρησκείες ΤΟΥ Διαδικτύου:

Mε το διαδίκτυο όμως, είχαμε και ένα νέο φαινόμενο, αυτό που ονομάζουμε ως: cyberchurch η πιο απλουστευμένα ως: Διαδικτυακή Εκκλησία.
Με την αυστηρή έννοια του όρου cyberchurch, θα λέγαμε πως είναι μια ποικιλία τρόπων, που μια θρησκευτική ομάδα χρησιμοποιεί επικοινωνιακά, στο διαδίκτυο για να διευκολύνει τις θρησκευτικές και τελετουργικές της δραστηριότητες.
Ένα παράδειγμα αυτών, θα έχετε δει σε διάφορα ξένα podcasts και βίντεο, με ιερείς ή ιεροκήρυκες να κάνουν θρησκευτικό κήρυγμα και τις περισσότερες φορές με θεατρινίστικο τρόπο. Κάτι τέτοιο, δηλαδή:

Όλα αυτά έχουν μια κυρηγματική και αρκετές φορές προσηλυτιστική μορφή, όπως και το πλήθος των σχετικών ιστοσελίδων που υπάρχουν στο παγκόσμιο web. Μέσω αυτών των σελίδων, έχουν δημιουργηθεί πολλές ομάδες, γνωστές ως:

«Internet Church», «online church», «live church», «The Potter’s House internet church», «The Church of Facebook» (ειδικά αυτή είναι πολύ προχώ) «Church of cat» και άλλες.

Church_of_Facebook3
Συνήθως οι πιστοί αυτών των θρησκειών, διεξάγουν on-line, θρησκευτικές τελετές και όπως είναι ευνόητο, μιλάμε για μια παρωδία των μυστηρίων της επίσημης χριστιανικής εκκλησίας. Σε τέτοιες τελετές, ενώ όλοι είναι συνδεδεμένοι με τις κάμερες τους και τους ευλογεί ο "ιερέας", έχουν τα σύνεργα της θείας κοινωνίας της χριστιανικής εκκλησίας, διακωμωδώντας έτσι όλα αυτά τα "μυστήρια".
Διεξάγουν μέχρι και βαφτίσεις, στην μπανιέρα τους, με τους υπολοίπους πιστούς να παρακολουθούν μέσω κάμερας το "μυστήριο" και να μετέχουν στα τελετουργικά, στα όποια σχεδόν πάντα πρωτοστατεί ο δικτυακός "ιερέας".
Πιο παλιά, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους και ο ένας ήταν από την εκκλησία του Τσακ Νόρρις (σοβαρά) η οποία βρισκόταν πάντα υπό κρίση, καθώς κάποιοι πιστοί επιμένουν πως ο Τσακ δημιούργησε τους άλλους θεούς.
Όπως μου είπε, καθώς μετείχε και σε άλλες αντίστοιχες "εκκλησίες":

Τις περισσότερες φορές γίνεται με σκοπό την πλάκα και μόνο, θέλοντας να διακωμωδήσουμε όλο αυτό που συμβαίνει με τις θρησκείες και τους ανθρώπους που τις ασπάζονται αδιαμαρτύρητα, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως δεν επέλεξαν, χωρίς να μπουν στον κόπο να ψάξουν και τις περισσότερες φορές χωρίς καν να γνωρίζουν σε βάθος την ίδια τους την θρησκεία.
Το ενδιαφέρον είναι, πως μετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλο τον κόσμο.

Συνεχίζοντας, όμως, μίλησε και για μια άλλη πλευρά όλου αυτού η οποία μόνο αστεία δεν είναι και γίνεται για άλλους σκοπούς.
Υπάρχουν εκκλησίες που έχουν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί στο διαδίκτυο, οι οποίες διαφημίζονται ως μια εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή αντίληψη των σύγχρονων ανθρώπων. Μάλιστα, πολλές από αυτές έχουν μεγάλο αριθμό μελών, ενώ έχουν καταγράφει περιπτώσεις, οι οποίες οδήγησαν και σε συλλήψεις, οργάνωσης μαζικών αυτοκτονιών, δωρεές περιούσιων και άλλα τέτοια, από "εκκλησίες" του διαδικτύου.
Όπως αναφέρει, ο Λότσιος Ιωάννης, σε άρθρο του στο dogma.gr:

Η εικονική λατρευτική προσέγγιση, όποιου είδους και αν εκφράζονται οι διαδικτυακές εκκλησίες έχει ως βασικό επιχείρημα την σύγχρονη εικονική πραγματικότητα. Μια τέτοια προσπάθεια είναι η LifeChurch.tv που προσπαθεί να εγκατασταθεί ως «Εκκλησία του Διαδικτύου», παρουσιάζοντας ένα εικονικό κόσμο της χριστιανικής ζωής.

Η αναζήτηση θρησκευτικών απαντήσεων και των υπαρξιακών ζητημάτων του ανθρώπου μέσω του διαδικτύου έχει πολλές περιπτώσεις αλλά και πολλές επιπτώσεις.
Μια πρώτη, είναι συνήθως από λόγους περιέργειας ή από ενημερωτικό ενδιαφέρον. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν για ορισμένα πνευματικά και θρησκευτικά ζητήματα σε άλλους χώρους. Εδώ χρειάζεται προσοχή στις αξιοπιστία και την αυθεντικότητα στις πηγές.

Η προσφορά απαντήσεων, η επίλυση προβλημάτων και γενικά σε ερωτήματα είναι το πρωταρχικό στάδιο για της «Εκκλησίες του Διαδικτύου» να προσελκύσουν ανθρώπους, ειδικότερα νέους. Αυτή η εναλλακτική πρόταση είναι μια νέα μορφή ιεραποστολικής προσηλυτιστικής δράσης.
Πολλές από αυτές τις ομολογίες (των δικτυακών εκκλησιών) έχουν ένα έντονο εσχατολογικό προσανατολισμό παραχαράσσοντας την ευαγγελική διδασκαλία.

Βέβαια, εκτός αυτών, υπάρχει και έντονο το χριστιανικό στοιχείο, μέσω των διάφορων δογμάτων, όπως ευαγγελιστές, πεντηκοστιανούς και άλλους, να έχουν πολύ έντονη παρουσία στο διαδίκτυο, μέχρι και δικό τους social network (internetchurchnetwork.com).
Και αφού αναφέρω social network, να πω και κάτι ενδιαφέρον, τ' οποίο είδα να υπάρχει και στο Facebook, καθώς μέχρι τώρα οι σχετικές σελιδες δεν ήταν και τόσο γνώστες (τουλάχιστον στα social media).
Αυτή είναι μια page η οποία επισης είναι στην κατηγορία του αθεισμού, ωστόσο αφορά το Ισλάμ. Το όνομα της σελίδας, είναι:

Iranian atheist/agnostic movement

"Αθειστικές" θρησκείες του Διαδικτύου:

Αντιφατικό εντελώς και όμως, κατά κάποιο τρόπο συμβαίνει! Μιλάμε για θρησκείες, οι οποίες δημιουργήθηκαν, προκειμένου να αναδείξουν την αθεία.
Αυτές οι περιπτώσεις, είναι δυο:

1: Kopimistsamfundet: Η θρησκεία του copy-paste.


Αυτή είναι μια καθαρά... geek εκκλησία η οποία το 2012 αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση της Σουηδίας και η ίδρυση της έγινε από τον 19χρονο φοιτητή φιλοσοφίας, Αισακ Γκέρσον και το βασικό της δόγμα είναι πως:

Η κάθε πληροφορία στο διαδίκτυο έχει αξία τόσο ως μορφή όσο και ως περιεχόμενο και μάλιστα η αξία της πολλαπλασιάζεται μέσω της αντιγραφής.

Οι πιστοί κοπιμιστές θρησκευόμενοι αποδίδουν ιδιότητες Θείου Μυστηρίου στην συγκεκριμένη διαδικασία και γι’ αυτό ως ιερά σύμβολα αναγνωρίζουν τι άλλο?:
Τους συνδυασμούς των πλήκτρων CTRL+C και CTRL+V τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου δηλαδή που χρησιμοποιούμε για την αντιγραφή και την επικόλληση αρχείων αντίστοιχα.

2. Η Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος.


Τον Ιανουάριο του 2005, κάποιος νεαρός ονόματι Μπόμπι Χέντερσον, φοιτητής φυσικής σε πανεπιστήμιο του Ορεγκον στις ΗΠΑ, αποφάσισε να απαντήσει στο επικοινωνιακό μπαράζ των οπαδών του Ευφυούς Σχεδιασμού, δηλαδή των φανατικών χριστιανών που αρνούνται την επιστημονική ερμηνεία της δημιουργίας του κόσμου.
Έτσι, έστειλε μία ανοιχτή επιστολή στην αρμόδια επιτροπή της πολιτείας του Κάνσας, όπου «μαινόταν η μάχη» για να μην μπει ο «ευφυής σχεδιασμός» στο μάθημα της βιολογίας, στην οποία υποστήριζε ότι ο ίδιος και εκατομμύρια άλλοι διαφωνούν, καθώς πιστεύουν ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε από ένα «Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας»!

Αυτά που υποστήριζε, ήταν προφανή και σίγουρα σε ανθρώπους που είναι ανοιχτοί στην σάτιρα και προφανώς η χρήση ενός φαγητού με ζυμαρικά, φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου άσχετη:

Πιστεύω ότι μπορούμε να ελπίσουμε στο μέλλον για μία εποχή όπου οι τρεις θεωρίες θα έχουν ίσο χρόνο στα μαθήματα θετικών επιστημών στα σχολεία μας σε όλη τη χώρα, και τελικά στον πλανήτη· Ένα τρίτο για τον Ευφυή Σχεδιασμό, ένα τρίτο για το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας και ένα τρίτο για λογικά συμπεράσματα βασισμένα σε πληθώρα παρατηρήσιμων αποδείξεων

Και η σύνοψη όλων αυτών ήταν για το προφανές δικαίωμα κάποιων ανθρωπων, να πιστεύουν πως δεν πιστεύουν σε τιποτα:

Το μόνο δόγμα που επιτρέπεται στην Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος είναι η απόρριψη του δόγματος.

Είναι άμεσα αντιληπτό σε κάποιον υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο, πως δεν πρόκειται κάτι παραπάνω από σάτιρα. Άλλωστε τα ίδια τα “πιστευω του Μακαρινοτέρατος, το αποδεικνύουν περίτρανα:

 • Το σύμπαν φέρεται να δημιουργήθηκε από ένα αόρατο και απροσδιόριστο Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας, το οποίο νωρίτερα είχε πιει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Η κατάσταση μέθης προκάλεσε τις ατέλειες που βλέπουμε σήμερα στον πλανήτη μας.
 • Όποια στοιχεία εντοπίζουν οι επιστήμονες και συνάδουν με την θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου, έχουν τοποθετηθεί εκεί «ευφυώς» από το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας, ώστε να δοκιμάσει την πίστη των ανθρώπων.
 • Σε κάθε επιστημονική μέτρηση χρονολογιών πετρωμάτων ή απολιθωμάτων «το Ιπταμενο Μακαρονοτέρας είναι εκεί και επηρεάζει τις ενδείξεις με το ζυμαρώδες άκρο του».
 • Ο Παράδεισος του Μακαρονισμού περιλαμβάνει ένα ηφαίστειο που αναβλύζει μπύρα και ένα εργοστάσιο παραγωγής στριπτίζεζ.
 • Η Κόλαση είναι πανομοιότυπη, με ξεθυμασμένη μπύρα και «κορίτσια» που έχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

atheist

Επίλογος:

Το μόνο σίγουρο, είναι πως το διαδίκτυο ευνόησε και το επωφελήθηκε η θρησκεία, ενώ παράλληλα έκανε έκανε πιο γνωστό και σίγουρα αύξησε τον αριθμό των άθεων και αναμφίβολα ακούγεται παράξενο στην εποχή αυτή, το να διεκδικεί κάποιος το δικαίωμα του να είναι άθεος και αν το λέει άφοβα, δίχως να κινδυνεύει από πράξεις νόμου ή την οργή των θρήσκων και στην ουσία να είναι έρμαιο πολιτικών σκοπιμοτήτων με όπλο την θρησκοληψία.
Όπως ευνόητο και θεμιτό είναι να γίνει αποδεκτό το πραγματικό δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία, χωρίς κάποιος να κινδυνεύει από οργίλα θρησκόληπτα πλήθη, τα οποία σαν πρόβατα καθοδηγούνται εξυπηρετώντας σκοπιμότητες και συμφέροντα άλλων (που ούτε καν αντιλαμβάνονται).
Και επισης αυτονόητο θα έπρεπε να είναι σε άπαντες πως πρέπει να υπάρχει πραγματικός και ουσιαστικός διαχωρισμός ανάμεσα σε κράτος και εκκλησία. Είναι θέμα επιβίωσης των κοινωνιών αυτό.

Πρέπει να περάσει στο μυαλό, ακόμα και των ανεγκέφαλων, πως:

Τίποτε δεν είναι ιερό. Καμιά ιδέα, κανένας λόγος, καμιά πίστη δεν πρέπει να μένουν αλώβητες από την κριτική, το χλευασμό, το χιούμορ, την παρωδία.
Ό,τι ιεροποιεί σκοτώνει. Το να λες τα πάντα, δε σημαίνει ότι αποδέχεσαι τα πάντα. Η ελεύθερη έκφραση δίνει ζωή στη γλώσσα, σε αντίθεση με την οικονομία που την καθιστά γλώσσα νεκρή, ξερή.
Τίποτε δεν είναι ιερό…Όλα μπορούν να λεχθούν…

όπως είχε πει ο Ραουλ Βανεγκεμ και έχουμε ξαναγράψει.

Άφησα για το τέλος, κάτι σχετικά άσχετο με το θέμα, μα στην ουσία έχει άμεση σύνδεση.
Από την μια όπως είδαμε, η εκκλησία, τόσο η χριστιανική, όσο και οι υπόλοιπες, δεν απαρνείται την τεχνολογία, μα αντιθέτως την χρησιμοποιεί. Ακόμα και αν σε μια χώρα όπως η ελλάδα, η διδασκαλία της πληροφορικής στα σχολεία, καταντάει να γίνει αγώνας, υπάρχει διαθέσιμο λογισμικό θρησκευτικού χαρακτήρα, τ' οποίο και χρησιμοποιείται κατά κόρον, τόσο σε πανεπιστημιακό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Κάποια, ελαχιστότατα, δείγματα, για παράδειγμα:

Από την άλλη, έχουμε, όπως πάντα, πολιτικές παρεμβάσεις. Και όχι, δεν μιλάω για τον πρωθυπουργό και την επικοινωνία του με τον θεό, μα αυτό:

religoulous-polidoras

Και σιγουρα, για κάποιους είναι θέμα, το να διδάσκονται τα παιδιά θρησκευτικά στο σχολείο. Είναι ηλικίες που ο χαρακτήρας δημιουργείται και πλάθεται. Άλλωστε όταν,όπως προείπαμε και όλοι γνωρίζουμε, η θρησκεία και η παιδεία, έχουν την ίδια πολιτική εξουσία, τελικά μιλαμε για κατήχηση και όχι για μάθηση που θα οδηγήσει τον μαθητή να γίνει σκεπτόμενος και να αποφασίσει συνειδητά.
Θέλω να πω, θα μπορούσε να διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία (αν τίθεται και θέμα θέσεων εργασίας), μα να λέγονται όλα και όχι μια μονόπλευρη κατηχητική άποψη η οποία έτυχε και δεσπόζει στον γεωγραφικό χώρο που βρισκόμαστε.
Αυτή ωστόσο, είναι προσωπική άποψη και σίγουρα πολλών ακόμα και αναμφίβολα όλων όσων ενστερνίζονται μια ελευθεριακή παιδεία.
Έτσι, ζητήσαμε και πήραμε την άποψη, ενός καθηγητή θρησκευτικών, του Π.Γ, ο οποίος υπηρετεί σε σχολείο της επαρχίας.
Οι ερωτήσεις μας ήταν αυτές:
Το μάθημα των θρησκευτικών, είναι στην πραγματικότητα κατήχηση;
Πώς το βλέπει σαν εκπαιδευτικός, ασχέτως της διασφάλισης της εργασιακής θέσης, σε αυτή την ηλικία τα παιδιά να χειραγωγούνται (καθώς αυτό συμβαίνει, κατά την γνώμη μας);
Η απάντηση:

Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τίποτα. Σίγουρα όχι τις θέσεις του Χριστιανισμού.
Καλούμε τα παιδιά να ακούσουν αυτά που λέει ο Χριστιανισμός.

Ο Χριστιανισμός είναι ένα βίωμα. Είναι ελευθερία για τον καθένα και γνώση για την αλήθεια στο πρόσωπο του Χριστού.
Η αγάπη και η ελπίδα είναι αξίες και ιδανικά που παρέχει ο Χριστιανισμός στον άνθρωπο.

Είναι κατήχηση και διαπαιδαγώγηση ταυτόχρονα. Μέσα από την διδασκαλία, διαπαιδαγωγείται ο άνθρωπος και δη ο νέος για να ακολουθήσει τον σωστό δρόμο.
Για παράδειγμα, λέμε ότι ο Χριστιανισμός έχει ως κορυφαίο στοιχείο την αγάπη προς τον πλησίον.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως χειραγώγηση καθώς ο Χριστιανισμός είναι Ελευθερία.

ch1
Η αλήθεια είναι πως πριν αρχίσω να γράφω το παρόν, είχα σκοπό να το κάνω όσο το δυνατόν, πιο αμερόληπτα.
Στη πράξη είδα πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει, καθώς αναγκαστικά θα έκφερα απόψεις. Τελικά, είτε θα έπρεπε να κρατήσω αυστηρή στάση κινδυνεύοντας να στηρίξω την αντίθετη πλευρά, είτε να υπερέβαλα στις απόψεις μου, οι οποίες εμφανώς είναι αθειστικές, πιο πολύ με σάτιρα, ίσως και σαρκασμό. Τέλος πάντων, σε κάποια σημεία το κράτησα ουδέτερο, σε άλλα, τα είδα από το λίγο πιο προσωπικό πρίσμα, μα δεν πιστεύω να αλλοίωσα ή να αδίκησα κάποια πλευρά και να δόθηκε επακριβώς το στίγμα της θρησκείας στο Διαδίκτυο.

Και για να κλείσουμε, πιο... geek-άτα και χιούμορ:

2013 - 1

 • Σχόλια

24 Comments:

 1. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 01, 2013 06:17 ΠΜ

  Μάριε, αν και ομολογουμένως έχω ελάχιστες γνώσεις περί αθεΐας, δεν μπορώ να διανοηθώ πώς η αθεΐα θέτει περιορισμούς.
  Δε νομίζω πως σου λέει να μην κάνεις αυτό ή να μην κάνεις το άλλο. Εν αντιθέσει με τη θρησκεία που θέτει περιορισμούς και μάλιστα για το κάθε τι.
  Για παράδειγμα, θυμάμαι, μαθήτρια ακόμα (πρέπει να ήμουν στη Γ΄ Δημοτικού), πήγα για ένα φεγγάρι στο κατηχητικό. Όχι ακριβώς δηλαδή˙ συγκεκριμένα πήγαινα κάθε Σάββατο που είχε εντευκτήριο, δηλαδή δημιουργικά παιχνίδια με κατασκευές και τέτοιου είδους δραστηριότητες.
  Μια μέρα, που λες, επιστρέφοντας από το φροντιστήριο αγγλικών όπου είχα πάει για μάθημα, βλέπω στο δρόμο την κατηχήτριά μου. Την χαιρετάω, τίποτα εκείνη. Ούτε καν μου μίλησε. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως δεν θα με είδε. Όσο πλησίαζα, όμως, προς το σπίτι μου τόσο θυμόμουν τη ματιά της˙ όχι απλά με είδε αλλά το βλέμμα που μου είχε ρίξει ήταν «κάπως». Λογική εξήγηση δε μπορούσα να δώσω καθώς, παιδάκι τότε, οι σκέψεις που μπορούσα να κάνω ήταν μόνο αγνές και άδολες.
  Αποφάσισα, λοιπόν, να τη ρωτήσω την επόμενη μέρα στο σχολείο. -Εδώ να αναφέρω ότι, η εν λόγω κυρία, ήταν και δασκάλα στο σχολείο μου-.
  Μέσα στην καλή χαρά, το επόμενο πρωινό, με το που την βλέπω πάω κοντά της και τη ρωτάω:

  -Κυρία, δεν με είδατε χθες που σας χαιρέτησα;

  Και η απάντηση αυτής:

  -Πού είχες πάει έτσι ντυμένη;

  Της είπα ότι γύριζα από το φροντιστήριο, μην έχοντας καταλάβει ακόμα για τι πράγμα μιλάμε.
  Και τότε μου λέει με επιτιμητικό ύφος:

  -Πόσες φορές το έχουμε πει ότι τα κορίτσια δεν φοράνε παντελόνι;

  Τότε και μόνον τότε κατάλαβα το έγκλημά μου˙ φορούσα παντελόνι.
  Και, όπως ήταν φυσικό, για μία χριστιανή, όταν βλέπει ένα παιδάκι μέσα στο καταχείμωνο να φοράει παντελόνι, δεν το χαιρετάει. Η καλημέρα και η καλησπέρα είναι μόνον για τα κοριτσάκια που φοράνε φούστες.
  (Περιττό να σου πω, βέβαια, πως από τότε δεν πάτησα ξανά το πόδι μου ούτε καν στο εντευκτήριο.)

  Ε δε νομίζω κάποιος -ο οποιοσδήποτε- άθεος να βάζει τέτοιου -ή άλλου- είδους περιορισμούς!

 2. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 02, 2013 00:27 ΠΜ

  -Πού είχες πάει έτσι ντυμένη;

  Να κάνω πεζοδρόμιο αλλά στον πρώτο πελάτη κατάλαβα ότι το παντελόνι δε βολεύει και τώρα πάω στο σπίτι να αλλάξω. Τελικά είχατε δίκιο. Η φούστα είναι πιο βολική...κυρίως στη δουλειά...κι ας φαίνεται η τρίχα του Σαραβάκου...

  Νομίζω ότι αυτή έπρεπε να είναι η απάντησή σου Μαρία

 3. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 02, 2013 01:22 ΠΜ

  Και τώρα που συνήλθα (λέμε τώρα) από το γέλιο που έριξα, να σου απαντήσω eleftherie:
  Εμ, δεν σε ήξερα τότε να μου τα σφυρίξεις αυτά να την αποστομώσουμε!

 4. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 01, 2013 18:17 ΜΜ

  Δεν καταλαβες τι εγραψα. Το να εχεις περιορισμους δεν ειναι κατι κακο. Το αντιθετο μαλιστα. Πρεπει να εισαι θρησκος δηλαδη για να μην εκμεταλλευεσαι τον συνάνθρωπό σου; Να σεβεσαι τις αποψεις και τα πιστευω του αλλου; Περιορισμοι δεν ειναι αυτοι; Οι αθεοι δηλαδη μολις ξεκοψουν απο θρησκειες και θεους γινονται κακοι; Το ξεκαθαρισα απο το σχόλιό μου. Ο καθενας επιλεγει αυτο που τον κανει καλυτερο ανθρωπο και αυτο επιτυγχανεται μεσω των αρχων αλλα και των περιορισμων. Οι περιορισμοι των θρησκειων ειναι μεγαλη κουβεντα και σιγουρα παρεξηγημενοι σε μεγαλο βαθμο. Οπως ειναι μεγαλη κουβεντα και οι ελευθεριες της αθεΐας.

 5. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 01, 2013 23:25 ΜΜ

  Το αν κάποιος εκμεταλλεύεται ή όχι τον συνάνθρωπό του, Μάριε, σίγουρα δεν έχει να κάνει με την αθεΐα.
  Εν αντιθέσει, οι ταγοί των θρησκειών είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων.

  Τώρα, τον σεβασμό στις απόψεις και τα πιστεύω του άλλου, δεν τους θεωρώ περιορισμούς. Η ελευθερία του άλλου δεν περιορίζει σε κάτι την δική μου ελευθερία. Δεν θεωρώ περιορισμό, όχι μόνον το να σέβομαι τα -όποια- πιστεύω του αλλά και να προασπίζομαι το δικαίωμά του να τα εκφράζει.
  Όσον αφορά δε το ερώτημά σου

  Οι αθεοι δηλαδη μολις ξεκοψουν απο θρησκειες και θεους γινονται κακοι;

  Θέλω να πιστεύω πως πουθενά στα σχόλιά μου δεν υπονόησα κάτι τέτοιο˙ τουναντίον, στο παράδειγμά μου αναφέρω προσωπικό μου βίωμα όπου η καλή χριστιανή του κατηχητικού απαξίωσε να πει ακόμα και αυτήν την «καλημέρα» σε ένα κοριτσάκι που μέσα στο καταχείμωνο έκανε το έγκλημα και φόρεσε παντελόνι.

  Τονίζω, μάλιστα, πως ένας άθεος δε νομίζω να έθετε ποτέ περιορισμούς.

 6. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 02, 2013 02:51 ΠΜ

  "Το αν κάποιος εκμεταλλεύεται ή όχι τον συνάνθρωπό του, Μάριε, σίγουρα δεν έχει να κάνει με την αθεΐα."
  Ουτε με τη θρησκεια εχει να κανει. Με τον χαρακτηρα του ανθρωπου σχετιζεται και μονο. Αν καποιος θελει να εκμεταλλευτει τον αλλο, μπορει να το κανει εξ' ονοματος της εκκλησιας οπως οι Σταυροφοριες αλλα και εξ' ονοματος της αθεΐας οπως τα κομμουνιστικα καθεστωτα.
  "Η ελευθερία του άλλου δεν περιορίζει σε κάτι την δική μου ελευθερία."
  Σε δημοκρατικα καθεστωτα η ελευθερια του ενος σταματα εκει που ξεκινα η ελευθερια του αλλου. Δεν κανει ο καθενας ο,τι του γουσταρει. Εκει υπαρχουν περιορισμοι για το λογο της ομαλης συμβιωσης.
  Τα προσωπικα βιωματα του καθενος δεν μπορουν ομως να γενικευσουν. Και εγω μπορει να εχει τυχει να πεσω σε κακους γιατρους. Αυτο δεν σημαινει οτι ολοι οι γιατροι ειναι κακοι ουτε οτι η ιατρικη επιστημη ειναι κακη.

 7. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 02, 2013 04:23 ΠΜ

  Μάριε, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ότι το αν θέλει κάποιος να εκμεταλλευθεί τον συνάνθρωπό του, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τον ίδιο τον άνθρωπο και τον χαρακτήρα του.
  Παρότι θρησκευόμενη, προσπαθώντας να είμαι αντικειμενική, -πιστεύω πως- οι ταγοί των θρησκειών εκμεταλλεύονται το ευάλωτο του χαρακτήρα των ανθρώπων. «Πατάνε» στην πίστη τους, προκειμένου να πετύχουν το ό,τι.
  Εν αντιθέσει με την αθεΐα, που δεν -θεωρώ πως- θέτει περιορισμούς.

 8. Εικόνα constantinos
  constantinosΣεπ 02, 2013 04:26 ΠΜ

  Διαφωνώ ριζικώς, οριζοντίως, πλαγίως, καθέτως και με κάθε τρόπο τεσπά, με αυτό το κλισέ περί της ελευθερίας και δημοκρατίας, πως:

  Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου.

  Ναι, είναι ωραία λόγια και τα ωραία λόγια είναι πάντα ωραία λόγια, ωστόσο είναι γενικόλογο, απροσδιόριστο.
  Το σωστό, κατ' εμένα, είναι πως η ελευθερία του καθενός, αρχίζει, εκεί ακριβώς που αρχίζει και του άλλου.

 9. Εικόνα Nicolas
  Nicolas (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 31, 2013 14:00 ΜΜ

  Και πάνω που ήμουν έτοιμος να ρωτήσω λέω "δεν το διαβάζεις ως το τέλος;" μέχρι που είδα την παράγραφο αποιεροποίησης των πάντων.

 10. Εικόνα λύκινος
  λύκινος (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 31, 2013 16:19 ΜΜ

  https://www.youtube.com/watch?v=5GgflscOmW8

 11. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 02, 2013 03:40 ΠΜ

  Έλα Μαρία σας ξεσκεπάσαμε. Ειδικά εκείνη η φωτογραφία που ο Ιησούς ευλογεί την οικογένεια στο αρθράκι που λέει εκατέρωθεν εικαστκή προπαγάνδα. Έλα πες την αλήθεια...έχεις κόρη και θα γίνεις πεθερά. Γιατί μόνο έτσι εξηγείται ότι όπου να δω κάτι τέτοιο εκκλησιαστικό, υπάρχει ο πατέρας, η μητέρα, τα παιδάκια και η γιαγιά(η πεθερά δηλαδή.
  ΣΑΣ ΤΣΑΚΩΣΑ ΠΑΛΙ. ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΘΕΡΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΛΙΟΑΛΗΤΕΣ ΤΟΥ OSARENA. Προωθείτε τις πεθερές στο σπίτι. Θέλετε να μας τις δέσετε στο λαιμό και χρησιμοποιείτε τη θρησκεία γι αυτό το πράγμα.

  Υ.Γ.1 Αυτή είναι η μονομερής αλήθεια
  Υ.Γ.2 Έχω ρέντες σήμερα.

  .......
  Και ο γιος μου δε λέει να γεννηθεί. Την καταβρίσκει φαίνεται στην κοιλιά της μάνας του. Τζάμπα μάσα, ύπνος κτλ, μ@#$$% είναι να βγει; Άσε που τώρα που έβλεπα αυτό με την πεθερά σκέφτηκα ότι μπορεί να περιμένει να φύγει η πεθερά μου και μετά να βγει. Έξυπνο παιδί...

 12. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 02, 2013 04:32 ΠΜ

  Τι να πω κι εγώ, Ελευθέριε;
  Μας ξεσκέπασες! Έβγαλες τα άπλυτά μας στη φόρα…
  Αααα, σε ένα μόνον πράγμα έπεσες έξω. Κόρη δεν έχω˙ ελεύθερη γαρ.
  Όσο για τον γιο σου, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Έξυπνο παιδί θα γίνει (φυσικό, θα μου πεις˙ με τέτοιον πατέρα…).

  ΥΓ1: Πότε είπαμε ότι φεύγει η πεθερά σου; (για να ξέρουμε και πότε θα περιμένουμε τα αποκαλυπτήρια, εεεεεμ… γεννητούρια ήθελα να πω)
  ΥΓ2:

  Υ.Γ.2 Έχω ρέντες σήμερα.

  Για θύμησέ μου, πότε δεν έχεις???!!!

 13. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 02, 2013 00:33 ΠΜ

  Και συμπληρώνω....

  Βλέπεις, αν είσαι π@#$%(με όλο το σεβασμό στις εργάτριες του αρχαιότερου επαγγέλματος) η εκκλησία έχει την ευκαιρία να σε προσυλητίσει, ενώ αν απλώς κρυώνεις, "δεν έχει λεφτά να τα δίνει από εδώ και από εκεί"....για πετρέλαιο επί παραδείγματι...

  Οπότε δύο είναι οι περιπτώσεις να είσαι καλός πιστός....η εξής μία...κάνεις την π#$%^&. Είναι λιγότερο τίμιο για την εκκλησία αλλά καταλήγεις πιστός...εκτός κι αν αποφασίσεις να κάνεις τον ομοφυλόφιλο ή τον παιδεραστή οπότε η εκκλησία σε κρύβει ή κάνει ότι δεν ξέρει, δεν είδεμ δεν άκουσε ή τελοσπάντων σε στέλνει στο άγιο όρος να κάνεις τον ασκούμενο....

  Υ.Γ. Μόνο οι ανίδεοι μπερδεύουν την εκκλησία με τη θρησκεία και τη θρησκεία με το Θεό.

 14. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 02, 2013 01:22 ΠΜ

  Και συμπληρώνω.... :Ρ
  Οι -και καλά- εκπρόσωποι της εκκλησίας (όχι όλοι) είναι αυτοί που απομακρύνουν τους πιστούς από την θρησκεία.

 15. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 31, 2013 18:01 ΜΜ

  Οι απαντησεις του καθηγητη θρησκευτικων ειναι ολα τα λεφτα. Αλλο πραμα οι αρχες και οι περιορισμοι που διδασκουν οι θρησκειες (οπως αλλωστε και η αθεϊα) και αλλο αν οι ταγοι τους τις εχουν καταντησει επιχειρηση και προσηλυτισμο. Αλλωστε κανεις δεν υποστηριζει μια πιστη για τους αρχηγους της αλλα επειδη κανει τον ιδιο ισορροπημενο ανθρωπο.

 16. Εικόνα Amalia
  AmaliaΑυγ 31, 2013 20:52 ΜΜ

  Είχα έναν καθηγητή θρησκευτικών που όταν τον ρώτησα, "γιατί φοράνε οι μεγαλοπαπάδες τέτοιας αμύθητης αξίας άμφια όταν υπάρχει κόσμος που πεινάει", η απάντηση του ήταν ότι συμβολίζουν αυτό κι αυτό κι εκείνο, μπλα μπλα μπλαα... και στάθηκα λοιπόν μ' έκπληξη όταν έμαθα ότι η μητροπολιτική μήτρα "συμβολίζει" το αγκάνθινο στεφάνι του Χριστού, άναφέροντας ότι ο Χριστούλης ένα στεφάνι από αγκάθια φορεσε όχι ένα χρυσοποίκιλτο καλιμαύκι με διαμάντια κι άλλες πολύτιμες πέτρες, που στοιχίζει από μερικά εκατομμύρια εώς δις για τους πιο μεγάλους... γιατί δεν φροντίζουν ο συμβολισμός να είναι μέσω κάποιου πιο λιτού καλύματος όπως ο Πάπας... η απάντηση του ήταν λακωνικότατη..."ΕΕΕΕΞΩΩΩΩ"... ουδέν περαιτέρω σχόλιο!!!
  Υπέροχο κατά τ' άλλα το άρθρο Κωνσταντίνε και δεν θίγεις πιστεύω κανέναν....

 17. Εικόνα Nicolas
  Nicolas (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 01, 2013 16:13 ΜΜ

  Δεν φταις εσύ που είχες τέτοια ερωτήματα. Λογικότατο και αναμενόμενο για τον κάθε έναν μας!

  Δεν μπορώ να καταλάβω ένα φαινόμενο στις μέρες μας σε όλους τους κλάδους και τομείς με ανθρώπους που δέχονται ερωτήματα και ενώ δεν γνωρίζουν να απαντήσουν με ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη γνώση, αντί να πούνε απλά «δεν γνωρίζω», «δεν ξέρω» αναλώνονται σε αερολογίες. Δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση για να μην φανεί αδαής ως επιστήμονας αλλά και πιστός, για λόγους ευθιξίας προτίμησε να σε ρεζιλέψει μπροστά σε όλη την αίθουσα αλλά το τελικά μόνο αυτός ρεζιλεύτηκε. Αντί να ρίξει τον εγωισμό του και να εκθέσει το κύρος του, οδηγήθηκε σε αυτήν την προσωπική τραγωδία. Πόσο διαφορετικά θα ήταν αν σου έλεγε ένα ειλικρινές «δεν γνωρίζω αλλά θα το κοιτάξω»; Είναι δύσκολο να ξεχαστεί ένα τέτοιο γεγονός. Πόσα και πόσα τέτοια έχω δει και εγώ, βλέπω και έχω ακόμα να δω.

  Προσωπικά έριξα facepalm όταν διάβασα το σχόλιο σου.

 18. Εικόνα Odys
  Odys (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 01, 2013 16:30 ΜΜ

  Καλησπέρα, πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσω πως δε μου αρέσει η απόλυτη και μονομερής "αλήθεια" που προβάλλεις πολλάκις αναπόδεικτα σε αυτό το blog Κωσταντίνε, και μιας και το θέμα αφορά τη θρησκεία και δεν βρέθηκε κάποιο ιδιαίτερα χρήσιμο σχόλιο μέχρι τώρα για να ισορροπήσει κάπως το κλίμα, θα ήθελα να προσθέσω ταπεινά αυτό το link του πολυγραφότατου Mencious Moldbug (TM): http://unqualified-reservations.blogspot.gr/2007/09/how-dawkins-got-pwned-part-1.html

  "Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα"

  Εντούτοις, χωρίς να πάρω το άρθρο και πολύ στα σοβαρά, έριξα παραπάνω από μια ματιά στα περί γέροντος παστιτσίου, που μόνο ακουστά τα είχα.

 19. Εικόνα constantinos
  constantinosΣεπ 02, 2013 02:14 ΠΜ

  Αυτό περί απόλυτης και μονομερούς “αλήθειας” δεν είμαι βέβαιος πως κατάλαβα, με ποιο τρόπο προσπαθείς να το αποδόσεις.
  Το άρθρο είναι ένα μικρο απόσπασμα, από μια μεγαλύτερη έρευνα, όπου μέσα, καθώς έχουμε ελευθερία λόγου και άποψης, περνάει και η άποψη του συντάκτη.
  Ούτε από δικαστικό η βουλευτικό έδρανο ειπώθηκε, ούτε από άμβωνα.
  Στον πρόλογο και στον επίλογο αναφέρονται αυτά, τα σχόλια είναι ανοιχτά, οπότε, θέλεις να μου εξηγήσεις το περί ποιας "αληθείας"η οποία είναι και μονομερής και απόλυτη, όπως λες;

 20. Εικόνα Odys
  Odys (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 02, 2013 04:40 ΠΜ

  Καταρχάς, θα έπρεπε από το πρώτο σχόλιο να είχα παραδεχθεί πως η ποιότητα και η κατεύθυνση των άρθρων σου θα άξιζε να βρίσκεται πιο συχνά στην ελληνική δημοσιογραφία, καθώς με την αρνητική μου κριτική κινδύνευσα να φανώ κακοδαίμων (κοινώς troll). Αλλά ας ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Με τον τρόπο που παρουσιάζεις το ζήτημα της θρησκείας, ξεκινώντας δηλαδή από αξιόλογες απόψεις αθέων και καταλήγωντας στο συμπέρασμα πως με καθαρό βλέμμα, ένας σκεπτικιστής μπορεί να αντιληφθεί την περιττότητα (και βλαπτικότητα) της θρησκείας για το σύγχρονο άνθρωπο, υποστηρίζεις, αναπόδεικτα κατά τη γνώμη μου, πως ο άνθρωπος είναι φυσικά ελεύθερος από την πλάνη του θεϊσμού. Σημειώνω απλά πως τέτοιο αναφέρει και ο Russel στο "Why I am not a Christian", θεωρώντας πως η πίστη θεμελιώνεται από τους γονείς κατά την παιδική ηλικία. Ο ισχυρισμός αυτός είναι εξ ορισμού απόλυτος, και φυσικά δύσκολο να αποδειχθεί σωστός ή λανθασμένος. Εδώ δε δικάζεται κανένας, φυσικά, γι'αυτό και παράθεσα το άρθρο στο προηγούμενο σχόλιο, γιατί θεώρησα πως τα γραφόμενα σου στα οποία αναφέρθηκα, σε συνδυασμό με την έρευνα που παραθέτεις για τη σύγχρονη θρησκευτική πραγματικότητα, δεν εξέταζαν ένα τόσο πολυσχιδές και ευαίσθητο θέμα πανοραμικά, όπως θα έπρεπε. Θα μπορούσα να μην σχολιάσω, και να πετούσα απλώς το σύνδεσμο, θεώρησα όμως χρήσιμο για εσένα, και για τους αναγνώστες σου επακόλουθα, να ασκήσω κριτική (που αναπόφευκτα εμπεριέχει την προσωπική μου άποψη για το παρόν άρθρο). Κινήθηκα, λοιπόν, αποκλειστικά από πρόθεση να συμπληρώσω το άρθρο και να υπογραμμίσω τις ατέλειες που προσωπικά αναγνώρισα.

 21. Εικόνα constantinos
  constantinosΣεπ 02, 2013 05:25 ΠΜ

  Δεν σε θεώρησα τρολλ επ' ουδενί, είδα και τον σύνδεσμο που παρέθεσες, ο οποίος είναι ψαγμένος και γι' αυτό ρώτησα για διευκρίνηση, καθώς νόμιζα πως αναφερόσουν πως πάμε να περάσουμε μα γραμμή ως σωστή και μπλα-μπλα-μπλα που έχουμε διαβάσει δεκάδες φορές.
  Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τέτοια άρθρα, βιβλία, ταινίες, οτιδήποτε, σε καμία περίπτωση δεν μπορουν να είναι αντικειμενικά και παραδέχομαι πως δεν ήμουν, καθώς δεν μπορούσα.
  Παρ' ολ' αυτά και πάλι κρατήθηκε μια απόσταση, καθώς το πρόβλημα δεν είναι οι θεσμισμένες θρησκείες. Ούτε η διαφθορά των εκκλησιών. Ούτε η βλακεία ή η απατεωνιά (αναλόγως την περίπτωση) των παπάδων. Ούτε η αναντιστοιχία μεταξύ έργων και λόγων των θρησκευόμενων. Είναι η ίδια η θρησκεία.
  Άλλωστε, αν δεν ήταν θεσμικά νομοθετημένες και επιβεβλημένες στις μάζες οι θρησκείες, σήμερα ίσως μην υπήρχαν. Μα και αν υπήρχαν, σαφώς και θα απείχαν πολύ από τον σημερινό δογματισμό.

  Ο Russel, πιστεύω πως χρησιμοποιεί αρκετά κλισέ. Νομίζω, πιο ορθά τα λέει στο Θεός και Κράτος ο Μπακούνιν.

 22. Εικόνα Maria
  MariaΣεπ 02, 2013 02:34 ΠΜ

  Περίμενα να απαντήσει πρώτα ο Κωνσταντίνος και μετά να εκφράσω και εγώ την ίδια απορία:
  Πού διαφαίνεται, Ody, μέσα στο άνωθεν άρθρο κάποια απόλυτη και μονομερής “αλήθεια”;

 23. Εικόνα v
  v (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 01, 2013 19:43 ΜΜ

  exposingchristianity.com

 24. Εικόνα Μάριος
  Μάριος (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 01, 2013 19:53 ΜΜ

  Φαινεται εχουν και οι ξενοι τον δικο τους Λιακοπουλο...

Scroll to Top