BETA

Με το Firefox-OS, η Mozilla χτυπάει το κλειστό Διαδίκτυο

Εικόνα Maria

firefoxos1

Με τα πρωτοποριακά της «Ανοιχτά» smartphones που λειτουργούν με πρότυπο την τεχνολογία Web, η Mozilla πιστεύει πως οι πιθανότητές τους έναντι των Android και iOS είναι καλές.

Η Mozilla, η δημιουργός του Firefox, κάποτε βοήθησε να σπάσει το μονοπώλιο του Διαδικτύου. Τώρα, προσπαθεί να κάνει το ίδιο πράγμα ξανά. Την 1η Ιουλίου 2013, η Mozilla ανακοίνωσε τα πρώτα smartphones που τρέχουν το νέο Firefox-OS, λειτουργικό σύστημά της, τα οποία θα πρέπει πρώτα να λανσαριστούν σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ισπανία, πριν κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Η Mozilla αποκαλεί αυτά τα smartphones που τρέχουν με Firefox OS, «συσκευές με Ανοιχτό Web» και θέλει να εγκαινιάσει ένα νέο τρόπο ανάπτυξης για κινητές συσκευές που περιλαμβάνει Ανοιχτά πρότυπα Web αντί των κλειστών, ιδιόκτητων -μέχρι τώρα- προσεγγίσεων. Με άλλα λόγια, η Mozilla έχει ως στόχο να υπονομεύσει το ιδιόκτητο της Apple και Google δυοπώλιο των iPhone και Android αντίστοιχα, δίνοντας στους κατασκευαστές, στους προγραμματιστές και στους καταναλωτές μια άλλη επιλογή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις τεχνολογίες που στηρίζουν το Διαδίκτυο. Και, μάλιστα, θεωρεί πως έχει μια στρατιά από προγραμματιστές που θα αφοσιωθούν στην επίτευξη του στόχου της.

Τι είναι, όμως, μία «Ανοιχτή Συσκευή Web»;

Παρά τις κάποιες οπτικές ομοιότητες, το Firefox OS δεν είναι όπως το iOS της Apple και το Android της Google. Και φυσικά, μοιάζει πολύ λιγότερο με το BlackBerry και το Windows Phone της Microsoft. Πρόκειται για πλατφόρμες που τρέχουν σε λειτουργικό σύστημα χτισμένο με «φυσικό» κώδικα, ειδικά για αυτήν την πλατφόρμα. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα που χειρίζεται αρκετά μεγάλο κομμάτι των βασικών λειτουργιών ενός smartphone, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στα ιδιόκτητα οικοσυστήματα. Ως εκ τούτου, όλοι συναγωνίζονται προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των προγραμματιστών στις πλατφόρμες τους, με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας.
Από την πλευρά της Mozilla, το διαδίκτυο είναι το λειτουργικό σύστημα. Εάν μπορείτε να γράψετε κώδικα για να σχεδιάσετε και να φτιάξετε μια ιστοσελίδα, τότε μπορείτε να γράψετε κώδικα για να σχεδιάσετε και να κατασκευάσετε μια εφαρμογή για τον Firefox OS.
Όπως λέει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνολογίας της Mozilla, ο Brendan Eich, οι εκτιμήσεις του οργανισμού είναι πως υπάρχουν σχεδόν οκτώ εκατομμύρια προγραμματιστές Web, στον κόσμο. Ο αριθμός των προγραμματιστών για όλα τα ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα, είναι της τάξεως των δύο ή ακόμα και λιγότερων, μέσα στους εκατοντάδες χιλιάδες. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος που το Διαδίκτυο δεν θα μπορούσε να είναι η πρώτη πλατφόρμα κατηγορίας για εφαρμογές κινητών, δήλωσε ο Eich την 1η Ιουλίου 2013, σε συνέντευξη Τύπου στο Σαν Φρανσίσκο όπου και ανακοίνωσε τα δύο νέα smartphones με Firefox OS.

firefoxos

Το μυστικό είναι ότι δεν υπάρχει κανένα μυστικό

Η Mozilla βλέπει το τρέχων δυοπώλιο των Android και iOS smartphones, λίγο - πολύ με τον ίδιο τρόπο που είδαν το μονοπώλιο του Internet Explorer που ήταν ο βασιλιάς του Διαδικτύου στα τέλη του 1990. Και τότε, ο Eich έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διάλυση του μονοπωλίου. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως είναι ο ίδιος άνθρωπος που ανακάλυψε την κωδικοποίηση γλώσσας Javascript (η οποία τρέχει λίγο - πολύ στις περισσότερες από τις λειτουργίες στο Διαδίκτυο) και συνέβαλε στην οικοδόμηση του περιηγητή Netscape. Θυμάστε˙ μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που έσπειρε τον τρόμο στη Microsoft, που το παράκανε και μείωσε σε σημαντικό βαθμό την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού. Όπως καταλαβαίνετε, ο Eich ξέρει… κάτι λίγα για το πώς να καταρρίπτει περιφραγμένους κήπους. Και το κάνει -και μάλιστα πολύ πετυχημένα- με ανοιχτά, μη ιδιόκτητα πρότυπα και με το Διαδίκτυο.
Δεν υπάρχει τίποτα για το Firefox OS που να αποτελεί μυστικό. Η Mozilla, κατά τη διάρκεια των δύο ετών που χρειάστηκαν για την κατασκευή του λειτουργικού συστήματος, υπήρξε εξαιρετικά ανοικτή για το σύνολο της διαδικασίας ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε ως ένα σύνολο κώδικα που ονομάζεται «Boot2Gecko» και τελικά μετατράπηκε σε ένα smartphone.

Με Firefox ως λειτουργικό σύστημα, η Mozilla δεν παίζει παιχνίδια πολιτικής και διαφήμισης του στυλ, ποια χαρακτηριστικά θα έχει το λειτουργικό σύστημα ή πότε θα βγουν στην αγορά τα νέα smartphones˙ ξέρετε, τα γνωστά παιχνιδάκια που κάνουν οι γίγαντες της κινητής τηλεφωνίας, όπως η Apple και η Samsung. Χρησιμοποιώντας HTML5, ο Firefox OS είναι χτισμένος σε Ανοιχτές διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (APIs) που προορίζονται να μοιραστούν με τον κόσμο.
Αν αυτό σημαίνει ότι τμήματα του Firefox OS καταλήγουν σε iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone ή ακόμη και νεόπλουτες τυχάρπαστες εταιρείες όπως η Tizen ή η Jolla, δεν πειράζει. Λαμβάνοντας υπόψη έναν κόσμο στον οποίο ερωτήσεις του στυλ «πότε θα βγει στην αγορά το νέο iPhone;», είναι ένας πολύ, μα πάρα πολύ δημοφιλής όρος αναζήτησης, η διαφάνεια της Mozilla με το Firefox OS είναι εξαιρετικά αναζωογονητική. Ωστόσο, η Mozilla δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να ανατρέψει το κλίμα συμπάθειας για την Apple και τη Google, όταν μάλιστα πρόκειται για smartphones. Αντ’ αυτού, ο Eich και η Mozilla θέλουν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τους προγραμματιστές, για τους κατασκευαστές smartphone, για τους φορείς και, στην τελική και, για τους καταναλωτές.

firefoxos3

Το δώρο της διαφάνειας

Αυτό που φιλοδοξούμε να πετύχουμε είναι να τους δώσουμε το Ανοιχτό Διαδίκτυο και την απόλυτη έκφρασή του,

είπε ο Eich.

Παίζεται η φήμη μου, ποντάροντας σε Ανοιχτά πρότυπα και όμως, συνεχίζω ακάθεκτος.

Η Mozilla δρομολογεί την προώθηση του Firefox OS με 20 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που θα κυκλοφορήσουν τα smartphones της σε όλο τον κόσμο. Η Telefonica, η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που λειτουργεί στην Ισπανία, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία, σχεδιάζει να φέρει τον Firefox ως λειτουργικό σύστημα στις συσκευές της, σε ολόκληρη την περιοχή που καλύπτει το δίκτυό της, έως το τέλος του 2014. Αυτές οι συσκευές, οι οποίες θα είναι εξαιρετικά φθηνά smartphones, με τα σημερινά πρότυπα, σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τους πρωτάρηδες χρήστες στο smartphone.
Φιλοδοξεί να φέρει ακόμη και τους άπειρους χρήστες του Web, πιο κοντά στο Διαδίκτυο. Η Mozilla δεν πρόκειται να μετρήσει την επιτυχία του Firefox OS ανάλογα με τον αριθμό των smartphones που θα πωληθούν.

Για την Mozilla, το θέμα δεν είναι τα χρήματα. Θέλει να είναι πρωτοπόρος στην κατηγορία των Ανοικτών συσκευών web και να δείξει ότι είναι ανταγωνιστική...

δήλωσε ο Eich.

[πηγή]

 • Σχόλια

10 Comments:

 1. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 04, 2013 00:20 ΠΜ

  Sonickydon, σαφώς και έχεις δίκιο και σ' ευχαριστώ για την παρέμβασή σου.
  Εγώ, βέβαια, δεν μπορώ να κάνω κάτι καθώς η παραμικρή παρέμβαση στο κείμενο, με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να γίνει αιτία να χαθεί ολόκληρο το άρθρο.
  Αν ο Κωνσταντίνος κρίνει πως είναι εφικτό, θα το διορθώσει ο ίδιος.

  ΥΓ: Και πάλι, σ' ευχαριστώ πολύ. :D

 2. Εικόνα Sonickydon
  Sonickydon (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 03, 2013 23:59 ΜΜ

  ...«Αν αυτό σημαίνει ότι τμήματα του Firefox OS καταλήγουν σε iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone ή ακόμη και νεόπλουτες τυχάρπαστες εταιρείες όπως η Tizen ή η Jolla, δεν πειράζει.» ...

  Όχι απλά δεν πειράζει, είναι ο πρωταρχικός στόχος.

  Στην ουσία, πέρα από τον «πυρήνα» του λειτουργικού (πυρήνας linux + HAL) τα πάντα τρέχουν πάνω σε gecko, την ίδια μηχανή που είναι και η καρδία του περιηγητή Firefox.
  Αυτό που επιδιώκουμε είναι όλα τα API που δημιουργήθηκαν, είναι σε εξέλιξη και θα δημιουργηθούν, να γίνουν πρότυπα του W3C και σαν ανοικτά πρότυπα να λειτουργούν σε οποιαδήποτε συσκευή και λειτουργικό σύστημα.
  Αν εννοείς την απόφαση που έχουν πάρει μερικές εταιρείες να κάνουν fork ολόκληρο το λειτουργικό, φυσικά ούτε αυτό μας πειράζει.
  Το αν θα κυκλοφορήσουν Χ συσκευές που θα υποστηρίζουν τον παγκόσμιο ιστό σαν πλατφόρμα για κινητές συσκευές αποκλειστικά με το όνομα Mozilla ή Χ+Ψ που θα έχουν ένα οποιοδήποτε άλλο όνομα, μόνο όφελος μπορεί να είναι.
  Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι:
  Δεν πρόκειται για ανταγωνισμό μεταξύ συσκευών.
  Μια ματιά στα χαρακτηριστικά των συσκευών είναι αρκετή για να δει κανείς ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν ούτε τα iPhone ούτε τις ακριβές Android συσκευές της αγοράς.
  Δεν απευθυνόμαστε ακριβώς στους νέους χρήστες έξυπνων τηλεφώνων, αλλά στους χρήστες που μέχρι τώρα δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν ένα τέτοιο τηλέφωνο. (Με τιμή 69€ για την πρώτη συσκευή της γκάμας -που περιλαμβάνει και 30€ χρόνο ομιλίας- είναι μια πολύ καλή αγορά για κάποιον που θέλει smartphone αλλά το πορτοφόλι του δεν το αντέχει).
  H παρουσίαση των πρώτων συσκευών έγινε στην Ισπανία περισσότερο για λόγους marketing, ο κύριος αρχικός στόχος όμως σαν αγορά είναι η λατινική αμερική, όπου η πρόσβαση στο δίκτυο μέσω κινητού είναι πολύ ακριβή και σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα θα δοθεί βάρος σε αναπτυσσόμενες αγορές (και ..υπανάπτυκτες σαν τη δική μας - btw στην Ελλάδα θα έρθει το φθινόπωρο αν όλα πάνε καλά).
  Αν θες, κάνε μια επεξεργασία στο «...που ανακάλυψε την κωδικοποίησης γλώσσας Javascript (η οποία τρέχει λίγο – πολύ στις περισσότερες από τις λειτουργίες στο Διαδίκτυο)» γιατί έτσι που το έχεις γράψει δεν βγάζει νόημα.
  Ο Brendan Eich είναι (μεταξύ άλλων) ο άνθρωπος που δημιούργησε (δεν προϋπήρχε για να την ανακαλύψει) τη γλώσσα javascript (η οποία είναι γλώσσα intepreter -«διερμηνευτής» αποδίδεται στη γλώσσα μας αλλά είναι προτιμότερο να το αφήνεις αμετάφραστο - δηλαδή για να το πω υπεραπλουστευμένα, δεν δίνει αυτόνομο εκτελέσιμο αρχείο αλλά μεταφράζει και εκτελεί άμεσα τον πηγαίο κώδικα μέσα στο περιβάλλον της.)

 3. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 03, 2013 14:02 ΜΜ

  Λύκινε, η αλήθεια είναι πως όταν θέλω να δώσω έμφαση, προτιμώ να χρησιμοποιώ τη γενική κτητική πριν το ουσιαστικό. Για παράδειγμα, προτιμώ να πω
  "της Microsoft το μονοπώλιο".

  Τώρα, όσον αφορά τη "λέξη" "δυοπώλιο", να σου πω την αμαρτία μου, προβληματίστηκα αρκετή ώρα κατά πόσον θα ήταν δόκιμο να την χρησιμοποιήσω. Τελικά, όμως, αποφάσισα να την παραθέσω έτσι, θεωρώντας πως δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός πως 2 είναι οι εταιρείες που έχουν κυριαρχήσει στην αγορά των smartpfones (η Apple και η Google), μιας και "ολιγοπώλιο" είναι η αποκλειστική άσκηση όλων των δραστηριοτήτων, οι οποίες σχετίζονται με ορισμένα αγαθά ή υπηρεσίες, από λίγες επιχειρήσεις.

 4. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 03, 2013 13:29 ΜΜ

  Θανάση, καλημέρα.
  Να ρίξω μια ιδέα?
  Γιατί δεν βάζεις το κείμενο στο Google Translate να ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ και μόνος σου κατά πόσον τα άρθρα μου (ΓΕΝΙΚΏΣ) είναι μετάφραση από μηχανή?

  ΥΓ: Κάντο, όμως, σε παρακαλώ πολύ!

 5. Εικόνα λύκινος
  λύκινος (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 03, 2013 12:42 ΜΜ

  @Θανάσης
  Στα ελληνικά η σύνταξη είναι αρκετά ελεύθερη οπότε δεν βλέπω να μετράει σαν «λάθος» το συγκεκριμένο. Περισσότερο μηχανική μου φαίνεται η επιλογή λέξης για το duopoly ενώ η αλήθεια είναι
  α) δεν χρειαζόμαστε ακριβή επιλογή σε μια μη μηχανική μετάφραση (ολιγοπώλιο είναι μια χαρά)
  β) η κατασκευή είναι «χαζή», βεβαίως έχει το ελαφρυντικό ότι άλλοι «χαζοί» έχουν προηγηθεί.

 6. Εικόνα λύκινος
  λύκινος (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 03, 2013 12:33 ΜΜ

  «δυοπώλιο»; Μού κάνει αρνητική εντύπωση αυτή η επιλογή κατασκευής λέξης όταν ο «κανονικός» τρόπος κατασκευής οδηγεί εύκολα σε «διπλοπώλιο». Επίσης δεν βλέπω την μεγάλη ανάγκη για την μη επιλογή τής πλέον δόκιμης λέξης «ολιγοπώλιο»

 7. Εικόνα Θανάσης
  Θανάσης (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 03, 2013 12:17 ΜΜ

  Η φράση «the proprietary Apple-Google duopoly» δεν μεταφράζεται «το ιδιόκτητο της Apple και Google δυοπώλιο».

  Η ελληνική σύνταξη είναι διαφορετική: «το ιδιόκτητο δυοπώλιο των Apple και Google» ή «το ιδιόκτητο δυοπώλιο της Apple και της Google»

  Έκανα ένα πείραμα και έβαλα την αγγλική φράση στο Google Translate (http://translate.google.com/#en/el/the%20proprietary%20Apple-Google%20duopoly) και την έβγαλε με ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο λάθος.

  1. Καλό είναι η μετάφραση να γίνεται από άνθρωπο και όχι από μηχανή.
  2. Γενικότερα μιλώντας, στα ελληνικά δεν λέμε π.χ. «Android κινητό» αλλά «κινητό Android». Η σύνταξη διαφέρει σημαντικά. Διαβάστε και τον Αστερίξ στους Βρετανούς (ο Goscinny καταλάβαινε τις διαφορές σύνταξης μεταξύ αγγλικών-γαλλικών).
  3. Γιατί όταν γράφουμε C++ είμαστε τόσο αυστηροί στην σύνταξη και όχι όταν γράφουμε κανονικό κείμενο;

 8. Εικόνα Konstantinos

  1. Υποτιμάς το τι μπορεί να καταφέρουν οι μηχανές. Αν και για τώρα αυτό είναι σωστό.
  2. Εγώ μερικές φορές πάντως λέω "Android κινητό" από συνήθεια (διαβάζω για Android phones, μιλάω για Android κινητά). Όπως λες όμως, γενικότερα επιλέγετε η μία σύνταξη από την άλλη και δεν υπάρχει κάποιος κανόνας.
  3. Γιατί δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς. Η φυσική γλώσσα είναι πιο ικανή να διατηρήσει το νόημα αναλλοίωτο ακόμα και με λάθος σύνταξη. Οι γλώσσες προγραμματισμού όχι και τόσο.

  Όσο για το πρώτο παράδειγμα, πιστεύω πως και τα δύο έχουν ορθή σύνταξη (θεωρώ, όμως, ότι έπρεπε να έχει "των", αντί για "της"), αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι η δικιά σου εκδοχή είναι πιο εύηχη.

 9. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 03, 2013 05:03 ΠΜ

  Αν το είχα διαβάσει το άρθρο, πριν καταφύγω στην αγορά του smartphone, θα επέλεγα και εγώ ένα τέτοιο κινητό.
  Το μόνο σίγουρο!

  ΥΓ: Αφού υπόσχεται ότι θα φέρει τους πρωτάρηδες χρήστες (λες και ήξερε τον καημό μου) πιο κοντά στο smartphone

 10. Εικόνα redpower1989
  redpower1989 (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 03, 2013 02:55 ΠΜ

  Ήδη έχω δοκιμάει να φτιάξω εφαρμογή για το firefox os και είναι πολύ εύκολο. Με την πρώτη ευκαιρία θα αγοράσω σίγουρα και ένα smartphone.

Scroll to Top