BETA

FirefoxOS 2.0: Διέρρευσε το ανανεωμένο γραφικό περιβάλλον της νέας έκδοσης

Εικόνα Helen

Η Mozilla, η δημιουργός του Firefox, κάποτε βοήθησε να σπάσει το μονοπώλιο του Διαδικτύου. Τώρα, προσπαθεί να κάνει το ίδιο πράγμα ξανά, με το FirefoxOS, το λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές, το οποίο επίσημα δόθηκε σε κυκλοφορία τον Ιούλιο του 2013, με την ανακοίνωση των πρώτων συσκευών που θα το έτρεχαν. Αν και η αρχή έχει γίνει με οικονομικές (indie) συσκευές, ήδη ακούγονται αρκετές φήμες για την επέκτασή του και σε συσκευές υψηλότερου hardware.
Βέβαια όλα είναι θέμα χρόνου και η Mozilla, φαίνεται να ακολουθεί τα δικά της βήματα, τα οποία είναι σχεδιασμένα προσεκτικά, αν και μετά τα συμβάντα με τον νέο της CEO, Brendan Eich, υπήρξε μια αναταραχή και πάλι διάφορες φήμες, οι οποίες προφανώς ήταν ανυπόστατες. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της Mozilla είναι να υπονομεύσει το ιδιόκτητο της Apple και Google δυοπώλιο των iPhone και Android αντίστοιχα, δίνοντας στους κατασκευαστές, στους προγραμματιστές και στους χρήστες μια άλλη επιλογή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις τεχνολογίες που στηρίζουν το Διαδίκτυο. Και, μάλιστα, θεωρεί πως έχει μια στρατιά από προγραμματιστές που θα αφοσιωθούν στην επίτευξη του στόχου της.
Και όπως φαίνεται γίνεται μια σπουδαία δουλειά, αν και με αρκετή μυστικότητα το τελευταίο διάστημα. Κομβικό σημείο αναμένεται να είναι η επερχόμενη έκδοση 2.0 του FirefoxOS η οποία θα λειτουργήσει και ως "κράχτης", για τις κατασκευάστριες εταιρείες. Ενώ λοιπόν είμαστε σε αναμονή για την παρουσίαση της πρώιμης αυτής έκδοσης πριν κυκλοφορήσει κανονικά, διέρρευσαν ορισμένα screenshots αυτής της νέας έκδοσης 2.0 του FirefoxOS.
Η διαρροή αυτή μάλλον προήλθε από μια γερμανική ιστοσελίδα, είτε από έναν developer από την κίνα. Στις εικόνες που διέρρευσαν είναι εμφανής η επιρροή από το iOS 7 της Apple.
Με κάθε επιφύλαξη βέβαια όλα αυτά και οι σχετικές εικόνες που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν είναι οι ακόλουθες:

1. Λίστα κλήσεων και επαφών:

firefoxos

2. e-mail client και Ημερολόγιο:

E-mail client

3. Λίστα Επαφών (contacts):

contacts

4. Lock Screen:

Lock Screen

5. Αποστολή μηνυμάτων και συνομιλιών:

conversations

6. Multimedia Player:

Multimedia Player

Οι αλλαγές είναι τεράστιες και δίνουν ένα απολύτως διαισθητικό interface. Μένει μόνο να τα δούμε όλα αυτά και στην πράξη.

 • Σχόλια

7 Comments:

 1. Εικόνα constantinos
  constantinosΑπρ 24, 2014 22:39 ΜΜ

  Αδύνατο δεν είναι, γίνεται, μα θέλει κόπο και εμπειρία (rooting, κλπ). Άλλωστε Android-based είναι και το FirefoxOS.

 2. Εικόνα madvinegar
  madvinegar (χωρίς επαλήθευση)Απρ 24, 2014 15:57 ΜΜ

  Απλά τεράστια διαφορά με πριν. Κοντραρει στα ισια (αισθητικά) το ios.

 3. Εικόνα antonio 13
  antonio 13 (χωρίς επαλήθευση)Απρ 24, 2014 22:26 ΜΜ

  υπαρχει τροπος να σουταρω το ανδροιντ και να βαλω το firefox στο xperia-tipo?

 4. Εικόνα george

  Είναι αστείο να χαρακτηρίζεται διαρροή κάτι που υπάρχει δημόσια από την ίδια την Mozilla. https://mozilla.app.box.com/s/44utizl9oz4eupyu3fuu

  Και είναι αστείο να χαρακτηρίζετε screenshots τα mockups τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα.

  Την επόμενη φορά κάντε και καμιά διασταύρωση της είδησης, ειδικά σε ένα project όπως το Firefox OS υπάρχουν πολλοί που μπορείτε να μιλήσετε και μάλιστα ανοιχτά.

 5. Εικόνα Helen
  HelenΑπρ 25, 2014 00:26 ΠΜ

  Ναι φίλε μου, δεν αμφιβάλω, όμως αν είδες αυτά από την Mozilla εγιναν upload σήμερα και χθες και από την άλλη τονίζουμε πως είναι με καθε επιφύλαξη, καθώς τα mockups έχουν κυκλοφορήσει εδώ και λίγες ημέρες. Μήπως είναι κάτι σαν marketing; Δεν ξέρω. Πάντως όταν έκανα το άρθρο και το έψαξα, όλοι αυτό έλεγαν. Τράβα μια βόλτα όμως και στο Cnet, να τους πεις και σε αυτούς πως είναι αστείοι , όπως και σε κάθε μεγαλη αγγλόφωνη σελιδα που έχει βγαλει ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο θέμα. Ή και στην Softpedia (http://news.softpedia.com/news/Firefox-OS-2-0-Leaks-in-Screenshots-Looks-Stunning-436739.shtml).
  Να' σαι καλά για τα επισης "καλά σου" λόγια. Μας σκλαβώνουν τέτοιες "γλυκές" συμπεριφορές.
  Άραγε ποιος να είναι τελικά ο αστείος;

 6. Εικόνα George

  Το ότι έγιναν update σήμερα και εχθές δεν σημαίνει ότι ανέβηκαν σήμερα και χθες. Όπως μπορείς να δεις υπάρχουν αρχεία που ήδη αναφέρονται στην έκδοση 2.1.

  Τέλος πάντων δεν ήθελα να δημιουργήσω αναστάτωση, φαίνεται μάλλον ότι πήρες την λέξη αστείο με την αρνητική της έννοια ενώ την χρησιμοποιήσα με την θετική της γιατί είναι όντως αστείο, με έκανε δηλαδή να γελάσω.

  Για το cnet δεν μπορώ να κάνω ανάλογο σχόλιο γιατί η είδησή τους δεν αναφέρει κάτι για δοιαροές ούτε για screenshots. http://www.cnet.com/news/new-features-and-appearance-for-firefox-os-2-0-emerge/

  Μάλιστα στο παραπάνω άρθρο υπάρχει και η πηγή η οποία είναι ένα blog (από άνθρωπο της Mozilla) το οποίο στις 6 Απριλίου δημοσίευσε τα mockups. http://www.soeren-hentzschel.at/mozilla/firefox-os/2014/04/06/design-vorschau-auf-firefox-os-2-0/#!prettyPhoto

  Για την softpedia έχω να πω το ίδιο, είναι αστείο ότι θεωρούν leak κάτι που δόθηκε ανοιχτά και μου δείχνει ότι ούτε αυτοί έκαναν τον κόπο να επικοινωνήσουν με ένα email ή στο irc με τους ανθρώπους της Mozilla κάτι που είναι τόσο εύκολο και δεν παίρνει πάνω από μερικά λεπτά.

 7. Εικόνα cortlinux

  Την χωλή του διαδικτύου ποτέ δεν θα την καταλάβω. Πολλά βαριά λόγια για ασήμαντες αφορμές.

  Ενδιαφέρουσα η νέα εμφάνιση αν και δύο θέματα με έχουν προβληματίσει:
  1) Στο firefox os δεν είδα να σου λέει όταν πας να κάνεις εγκατάσταση ένα πρόγραμμα το τι δικαιώματα αποκτά
  2) αν θα υπάρξουν προγράμματα εκτός κινητού που θα μας επιτρέπου να διαχειριστούμε όπως θέλουμε το κινητό. όχι ότι υπάρχουν στο android. αλλά το θεωρώ έτσι κι αλλιώς μεγάλον μείον του android. έστω παλιά η νόκια μας επέτρεπε σε ένα βαθμό να διαχειριζόμαστε κι εμείς τα δεδομένα μας.

Scroll to Top