BETA

H ιστορία του Bitcoin μέσα από ένα ινφογράφημα

Εικόνα Alina

bitcoin

Τελικά, το θέμα του Bitcoin, μένει σε μια συνεχή δημοσιότητα, τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και σελίδων, κυρίως στις ΗΠΑ. Ακούγονται τα πάντα, από το ότι το Bitcoin, είναι ένα κατασκεύασμα του υπάρχοντος συστήματος, με μελλοντική εφαρμογή για κάθε μορφή ελέγχου του χρήματος.
Άλλοι λένε, πως πρόκειται για ένα ευφυές σχέδιο που δημιουργήθηκε με κάποιο είδος τεχνητής νοημοσύνης. Άλλοι πάνε ακόμα πιο βαθειά, σε μονοπάτια που αδυνατείς να ακολουθήσεις, καθώς χάνεσαι στις παραγράφους, ορολογίες, ονόματα, εικασίες, “αποδείξεις” και άλλα.
Το Bitcoin, το εικονικό νόμισμα που εδώ και τέσσερα χρόνια προσεγγίζει τα μετρητά στο διαδίκτυο, τροφοδοτεί τώρα μια οικονομία που αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύρια δολάρια και θαυμάζεται ευρέως για την τεχνική εξειδίκευση που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς καμμία κεντρική αρχή / εξουσία (τράπεζες, κυβερνήσεις). Απέκτησε τον δικό του Κωδικό Μετοχής στο CNBC και έχει εμπνεύσει μια λεγεώνα από νέες εταιρείες.

Το Bitcoin εισήχθη για πρώτη φορά στον κόσμο από μία περσόνα με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, κάποιον που επικοινωνούσε αποκλειστικά και μόνον μέσω e-mail πίσω από κρυπτογράφηση ακόμα και στο επίσημο φόρουμ Bitcoin, πριν εξαφανιστεί απότομα και εντελώς ξαφνικά. Κανείς δεν τον έχει συναντήσει ποτέ ή τουλάχιστον κανείς δεν θα το παραδεχτεί.
Κανείς δεν ξέρει αν το ψευδώνυμο Nakamoto αναφέρεται σε άντρα ή γυναίκα. Ακόμη και τα πρώτα e-mail του/της αναφέρονται σε ένα «εμείς».
Το Bitcoin εισήχθη στο ευρύ κοινό το 2008, με ένα ακαδημαϊκό έντυπο, που είχε αποσταλεί μέσω e-mail με κρυπτογράφηση και με την πολιτική της Cryptography Policy Mailing List. Ο Nakamoto ξεκίνησε επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεμονωμένους προγραμματιστές που έδειξαν ενδιαφέρον και στη συνέχεια άρχισε να κάνει αναρτήσεις στο φόρουμ Bitcoin.

Το Bitcoin έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τον χρυσό με κάποιους τρόπους. Ο καθένας μπορεί να παράγει (Mine) Bitcoins εκτελώντας το Bitcoin client. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να κάνει το όλο θέμα της «εξόρυξης» ακόμα πιο δύσκολο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να φτιάχνουν Bitcoins.
Αρχικά, ο πελάτης μπορούσε να δημιουργήσει μέχρι και 50 Bitcoins μέσα σε μια ώρα, τρέχοντας το Bitcoin client σε ένα μέσο laptop. Τώρα, πλέον, κάποιος θέλει μια ημέρα για να δημιουργήσει τρία Bitcoins και μάλιστα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ένα ισχυρό μηχάνημα που δεν θα πρέπει να κάνει τίποτα άλλο από το να «ασχολείται» με την εξόρυξη. Ο αριθμός (το ποσό) των bitcoins που παράγονται, περιορίζεται αυστηρά από το σύνολο του δικτύου Bitcoin, έτσι ώστε να παράγονται κατά μέσο όρο 25 bitcoins, κάθε δέκα λεπτά. θα δημιουργηθεί σε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο αριθμό του 21 εκατομμυρίου "νομισμάτων". Η τελική δημιουργία, ο αριθμός αυτών των ηλεκτρονικών νομισμάτων θα ολοκληρωθεί πριν το 2140. Δημιουργούνται, περίπου, 25 Bitcoins κάθε δέκα λεπτά. Ο ρυθμός αυτός θα μειωθεί σχεδόν στο μισό μέσα στο 2017 και θα μειώνεται κατά περίπου το μισό ανά τέσσερα χρόνια, αν και σε όλο αυτό, αναλόγως των συνθηκών, μπορεί να επέλθει κάποια ανακατάταξη στο άμεσο μέλλον.

Το Bitcoin δεν είναι παιχνίδι. Έχει δυνατότητες όπως να διακόψει τις πιστωτικές κάρτες και να καταφέρει τις τράπεζες να κάνουν τις πληρωμές με μηδενική χρέωση. Αυτή κι αν θα είναι μεταρρύθμιση στον τρόπο συναλλαγών. Το Bitcoin δεν έχει κερδίσει όλο τον κόσμο ακόμα, αλλά ο,τιδήποτε έχει τη δυνατότητα να σπάσει τη Visa. τη Mastercard και ό,τι απομυζεί τους καταναλωτές σε κάθε συναλλαγή τους, είναι φοβερό.
Πολλοί ισχυρίζονται πως σε 10 με 15 χρόνια από τώρα ο κόσμος θα έχει πλέον ουσιαστικά υιοθετήσει το Bitcoin καθώς πρόκειται για ένα βιώσιμο νόμισμα.

Ο Gavin Andresen, ο άνθρωπος ο οποίος αυτή την στιγμή βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του Bitcoin, συν τ' άλλα. μας είχε πει, σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει:

[...] Η υπόσχεση του Bitcoin είναι ότι θα σας επιτρέψει να «γίνετε, εσείς οι ίδιοι, η τράπεζα˙ μια τράπεζα, όμως, που είναι μόνον δική σας» -όταν έχετε bitcoins, έχετε μετρητά, τα οποία βεβαίως δεν αποθηκεύονται σε κάποια τράπεζα ή κάπου αλλού, από όπου θα μπορούσαν να σας τα στερήσουν ανά πάσα στιγμή. [...]
Ο καθένας μπορεί να παράγει bitcoins, ακόμη και σε έναν συνηθισμένο υπολογιστή. Ωστόσο, εάν δεν έχετε αποτελεσματικό, ειδικής χρήσης hardware, θα δαπανήσετε περισσότερα για την ηλεκτρική ενέργεια, από την αξία των bitcoins που θα κερδίσετε. [...]

[...]Το Bitcoin διασπά τα εμπόδια, καταρρέοντας τους φραγμούς για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να διαπραγματευθούν και αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις ο ένας με τον άλλον. Είναι ένα διεθνές δίκτυο πληρωμών που δεν ελέγχεται από τις ελίτ.[...]
Η συμβουλή μου είναι: Το Bitcoin είναι ακόμα ένα πείραμα στο οποίο να επενδύετε μόνον χρόνο ή χρήματα που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, σε περίπτωση που τα χάσετε.

Σκεφτείτε το σαν ένα υψηλού κινδύνου, υψηλής τεχνολογίας απόθεμα. Πρόκειται για μια ολοκαίνουρια ιδέα˙ και μένει να δούμε πόσο επιτυχής θα είναι. Πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, και περιμένω ότι πολλά πράγματα θα πάνε στραβά, όσο αναπτύσσεται˙ πολλές εταιρείες Bitcoin θα αποτύχουν, κάποιες θα έχουν πρόβλημα καθώς δεν θα μπορούν να αναπτύσσονται τόσο γρήγορα και να παραμένουν συνεχώς ενημερωμένες ώστε να συμβαδίσουν με τις ερωτήσεις των νέων πελατών και ούτω καθεξής.[...]

Συνοπτικά την ιστορία του Bitcoin, αν και με κάποιες ανακρίβειες την δίνει το παρακάτω infographic, τ' οποίο δημιουργήθηκε από το Βusiness Ιnsider:

Bitcoin_08
>>> περισσότερα για το Bitcoin, στο σχετικό tag: #bitcoin.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top