BETA

Hackerspace.gr: Τρία -σχεδόν- χρόνια παρουσίας

Εικόνα constantinos

Hackerspace

Hackerspaces είναι ανοιχτοί συνεργατικοί χώροι που ενσωματώνουν εργαλεία από μηχανουργεία, στούντιο και άλλα εργαστήρια, όπου hackers μπορούν να βρίσκονται μαζί προκειμένου να μοιράζονται τους πόρους και τις γνώσεις για να φτιάξουν πράγματα. Αυτοί οι χώροι στην πλειοψηφία τους διαχειρίζονται μα και αντιμετωπίζουν τα έξοδά τους από ανθρώπους που πιστεύουν στα συνεργατικά εγχειρήματα. Κάθε κοινότητα hackerspace είναι αυτόνομη και αυτο-οργανωμένη, οπότε ορίζει και ακολουθεί τους δικούς της κανόνες λειτουργίας. Κατά κανόνα όμως η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν, σε κάποιους χώρους προσφέρετε συνδρομή, για τη κάλυψη πάγιων εξόδων, με την οποία τα μέλη αποκτούν κάποια προνόμια. Επίσης, κατά κανόνα, η κοινότητα συναποφασίζει για αυτά που την αφορούν με συνελεύσεις αλλά και χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία.
Συνήθως λειτουργούν με ομότιμη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη και διαθέτουν τη γνώση ελεύθερα στα μέλη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, να χρησιμοποιήσουμε και να παράγουμε κοινά αγαθά προς όφελος των κοινών, δηλαδή όλων μας! Σε αυτό βοηθάει η φιλοσοφία που διακατέχει τους περισσότερους συμμετέχοντες σε αυτές τις κοινότητες είτε προέρχονται από ομάδες ελευθερου λογισμικού (free/open source software), ανοιχτού υλικού (open source hardware) ή από το κίνημα των δημιουργών (DIY-DIT, makers movement).
[δείτε περισσότερα: hackerspaces - Ανοιχτή, συνεργατική και ελεύθερη δημιουργία]
Εδώ και σχεδόν (παρά κάτι) τρία χρόνια έχει κάνει πολύ αισθητή την παρουσία του το Hackerspace.gr.

Τι είναι το Hackerspace.gr:

Το Hackerspace.gr [HSGR] είναι ένας χώρος αφιερωμένος στο δημιουργικό hacking κώδικα και κατασκευών, στην Αθήνα. Είναι ένας χώρος 120τ.μ. ανοιχτός σχεδόν 24/7. Εκεί ελεύθερα [ή και με κάποια εθελοντική προσφορά, για όποιον θέλει, (προκείμενου να καλυφθούν τα έξοδα ενοικίου, κοινόχρηστα, σύνδεσης, κλπ)], μπορεί να πάει ο οιοσδήποτε και να χρησιμοποιήσει τον χώρο για πρότζεκτς, για πρόσβαση στο διαδίκτυο, κλπ. Συν των άλλων, συχνά πυκνά, διοργανώνονται και διάφορες δράσεις/events, για την ακρίβεια θα λέγαμε πως τα events του χώρου που διεξάγονται στην Αθήνα, στην πλειοψηφία τους γίνονται στο Hackerspace.gr.
Ο χώρος είναι καλοφτιαγμένος, λειτουργικός και εύχρηστος με πολύ μεράκι και... hacking. Να σημειώσουμε πως εκτός από τις υπόλοιπες υποδομές, υπάρχει και χώρος διαθέσιμος για μελέτη βιβλίων τα οποία βρίσκονται ήδη μέσα στο χώρο. Στον main (κυρίως) χώρο, θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τους καναπέδες για να διαβάσετε με ηρεμία το βιβλίο σας ή κάποιο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο από τον χώρο του space. Επιπλέον, θα βρείτε άνετες καρέκλες και χώρο πάνω στο γραφείο για να τοποθετήσετε το laptop σας και να εργαστείτε σε κάποιο project ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα.
Ο χώρος του lab και του main χώρου χωρίζονται μεταξύ τους με βαριά κουρτίνα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι θόρυβοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις περιπτώσεις που κάποιο project βρίσκεται εν εξελίξει στον χώρο του lab και παράλληλα κάποια παρουσίαση σχετικά με κάποιο FOSS project γίνεται στον main χώρο. [δείτε περισσότερα: Ο χώρος του Hackerspace]

Οι... "όροι χρήσης" του Hackerspace.gr, είναι απλοί:

 • Excellence

Να είσαι ευγενικός με όλους. Να σέβεσαι όλους τους ανθρώπους που θα συναντήσεις στον χώρο, αλλά και τον ίδιο τον χώρο.

 • Sharing

Η βασική αξία λειτουργίας του hackerspace είναι πως μοιραζόμαστε τα projects, τον κώδικα, τις ιδέες που παράγουμε μέσα στον χώρο, σε συνεργασία με άλλους. Το moto είναι, εμπνευσμένο από creative commons, «I love to share».

 • Consensus

Όλες οι αποφάσεις είναι αποτέλεσμα συναίνεσης μεταξύ των μελών. Οι αποφάσεις για τη διαχείριση του χώρου λαμβάνονται στις μηνιαίες συναντήσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές σε όλους.

 • Do-ocracy

Δεν χρειάζεται κάποια άδεια για να εργαστείς πάνω σε κάποιο project. Αν θες να οργανώσεις ένα event ή κάποιο workshop πάνω σε κάποιο Open-Source ή Open-Hardware project, μην περιμένεις να το οργανώσει κάποιος άλλος. Πάρε την πρωτοβουλία και κάνε το.

Πού βρίσκεται το Hackerspace.gr:

Αμπατιέλου 11 Αθήνα -Αγ. Ελευθέριος. >>>Δείτε πώς μπορειτε να μεταβείτε στο Hackerspace. Άμεση Επικοινωνία

Κοινωνικά Δίκτυα

Tα events που διοργανώνονται θα τα βρείτε στην αντίστοιχη σελίδα του Hackerspace:

όπως και τα projects:

Φυσικά για τις δράσεις του Hackerspace, θα σας κρατάμε ενήμερους και από το osarena. -Για ό,τι έχει συμβεί, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στα video από τις εκδηλώσεις:

>>>H κεντρική ιστοσελίδα του Hackerspace.

1Buildinghsgr9 Hackerspace_14Webmaking041

Αφορμή για αυτό, επειδή το Hackerspace.gr έχει αρχίσει και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον χώρο του ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού και των συνεργατικών εγχειρημάτων, στάθηκε ένα άρθρο του Λευτέρη Κοσμά, με τίτλο:

1024 μέρες hackerspace στην Αθήνα

Όπως αναφέρει:

[...] Τον Μάρτιο του 2011, διάβαζα στο blog του Βαγγέλη Μπαλάσκα ένα άρθρο για το hackfest4 και την επιθυμία αυτού και κάποιον άλλων ανθρώπων να δημιουργήσουν ένα hackerspace στην χώρα μας. Εκείνη την Κυριακή στο hackfest που γινόταν σε μια καφετέρια στα Πευκάκια συνάντησα ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και με όραμα να δημιουργήσουν ένα φυσικό χώρο ανοιχτό σε ανθρώπους με ενδιαφέρον για το ελεύθερο λογισμικό και της ανοιχτές πρωτοβουλίες θα μπορούν να συναντηθούν και να συνεργαστούν πάνω στα ενδιαφέροντα τους.
Μέσα σε λίγες βδομάδες βρέθηκε ένας κατάλληλος χώρος (ένα πρώην τυπογραφείο στο Άγιο Ελευθέριο που έκλεινε λόγω συνταξιοδότησης), μαζεύτηκαν τα πρώτα ενοίκια από τα μελλοντικά μέλη του αλλά και από δωρεές και ακολούθησαν αρκετές μέρες προσωπικής εργασίας με μπόλικο σοβάτισμα, βάψιμο και ηλεκτρολογικές ανάγκες για ανοίξει. Τέλη Μαΐου (στις 28 για την ακρίβεια) έγιναν τα εγκαίνια του χώρου, και από τότε εκατοντάδες event (υπολογίζω κάτι παραπάνω από 500!!!) ανοιχτά σε οποιονδήποτε επιθυμεί να τα παρακολουθήσει και να συμμετάσχει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες, ακόμη όμως και όταν δεν είναι λαμβάνει χώρα κάποιο event πολύ συχνά κάποιο (ή κάποια) από τα μέλη θα ανοίξει τον χώρο. [...]
Ουσιαστικά όμως αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να γίνονται παρουσιάσεις, ομιλίες, εργαστήρια, συναντήσεις στο χώρο αυτό για όλους, Είναι πραγματικά δύσκολο να απαριθμήσω ένα προς ένα τα event που έγιναν αυτές τις 1024 μέρες στο χώρο αυτό και σας προτείνω να δείτε την πλήρη λίστα με τα event του που κάθε φορά που την βλέπω μένω έκπληκτος με το πόσο ενδιαφέροντα πράγματα κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί στο χώρο αυτό, από υποβρύχια ρομπότ, μέχρι ελικόπτερα, από ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας μέχρι μαθήματα ψηφιακών ηλεκτρονικών και από μαθήματα χρήσης 3D εκτυπωτών μέχρι μαθήματα αστρονομίας. [...]

Το Δημιουργικό Hacking έχει όνομα "Hackerspace.gr" :

Το Hackerspace είναι ένας ανοιχτός χώρος δημιουργικότητας, συνεργασίας, έρευνας, ανάπτυξης και φυσικά μάθησης. Είναι όμως και κάτι περισσότερο από ένας φυσικός χώρος. Είναι μια ενεργή κοινότητα ανθρώπων με ιδέες που πηγάζουν απ' τη φιλοσοφία του Ελεύθερου Λογισμικού. Η ιδέα μας πηγάζει από το Ελεύθερο κι Ανοιχτό Λογισμικό (Free / Open-Source Software), από τις ανοιχτές ιδέες, μα κυρίως από την ανάγκη μας να μοιραζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει μέσα από την ενασχόλησή μας με το Ελεύθερο κι Ανοιχτό Λογισμικό.
Όπως ακριβώς μοιραζόμαστε τον κώδικά μας, έτσι θέλουμε να μοιραστούμε και τις ιδέες μας. Καθημερινά μέσω διαδικτύου διαμοιράζουμε δεδομένα κι αντιλήψεις, προβλήματα και λύσεις, από το σπίτι ή την εργασία μας. Γιατί λοιπόν να μην το κάνουμε από κοντά;

 • Σχόλια

11 Comments:

 1. Εικόνα Panos Georgiadis
  Panos Georgiadis (χωρίς επαλήθευση)Mar 22, 2014 19:00 ΜΜ

  Είναι σαν τις όψεις του νομίσματος, η μία αντιπροσωπεύει το άσπρο καπέλο (πχ να αποκαλείς το Wireshark ως Network Analyzer) ή φοράς το μαύρο καπέλο (και το ονομάζεις Packet Sniffer).

 2. Εικόνα Λευτέρης Κοσμάς

  Όποτε έχουμε κάποιο event ή όποτε είμαστε μέσα στο χώρο

 3. Εικόνα George
  George (χωρίς επαλήθευση)Mar 20, 2014 22:10 ΜΜ

  Θελω να ρωτησω κατι. Ειναι ενα μερος, που μπορω να παω απλα με το laptopακι μου, να αραξω, να πιω εναν καφε, να βρω μερικα παιδια εκει και να ανοιξουμε ολοι τα pc μας και βοηθησει ο ενας τον αλλον? Αν πχ εγω δεν ξερω προγραμματισμο αλλα θελω να μαθω, αν παω εκει, μπορει να βρω καποιο παιδι που να ξερει και να εχει το μερακι να μου δειξει?

 4. Εικόνα Odys
  Odys (χωρίς επαλήθευση)Mar 21, 2014 01:07 ΠΜ

  Έχω βρεθεί στο χώρο 2 - 3 φορές για events και από την εμπειρία μου οι θαμώνες είναι φιλικοί και πρόθυμοι να μοιραστούν τη γνώση τους. Μπορείς ελεύθερα να παρακολουθήσεις την εργασία τους πάνω στα projects αν και θα σου πρότεινα να παρακολουθήσεις πρώτα κάποιο event που να απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε αρχαρίους. Καλή διάθεση υπάρχει, αλλά σε κανέναν δεν αρέσει να σπαταλά τον χρόνο του για να μεταδίδει βασικές γνώσεις που μπορούν να αποκτηθούν από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Η πληροφορική είναι επιστήμη και ο προγραμματισμός, ως κομμάτι της, απαιτεί χρόνο και μελέτη. Η συμβουλή μου, αν θες να μάθεις να προγραμματίζεις, είναι να αποκτήσεις πρώτα μόνος σου κάποιο επίπεδο, τουλάχιστον στην κατανόηση των εννοιών και στην εκμάθηση κάποιας γλώσσας, και έπειτα να επιδιώξεις την πρακτική εμπειρία επισκεπτόμενος μέρη όπως το hackerspace ή συμμετέχοντας σε FOSS projects. Μια εξαιρετική ιστοσελίδα για την εκμάθηση προγραμματισμού είναι η codecademy.org

 5. Εικόνα Kostas
  Kostas (χωρίς επαλήθευση)Mar 21, 2014 11:21 ΠΜ

  @odys
  Η σελιδα που εχεις δωσει ειναι λαθος. Η σωστη ειναι www.codecademy.com

 6. Εικόνα Odys
  Odys (χωρίς επαλήθευση)Mar 25, 2014 15:51 ΜΜ

  @Kostas
  Πράγματι, ευχαριστώ.

 7. Εικόνα Λευτέρης Κοσμάς

  Γεια χαρά,

  Είσαι ευπρόσδεκτος να έρθεις να ρωτήσεις ότι γουστάρεις και να αράξεις με το laptop σου εφ' όσων είναι κάποιο από τα μέλη στο χώρο. Έχουμε μια εκτενή βιβλιοθήκη με ένα σωρό βιβλία για προγραμματισμό, υπολογιστές και ότι άλλο τεχνικής φύσης έχουμε που όσο είμαστε στο χώρο μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.

  Και η δική μου άποψη είναι ότι ο προγραμματισμός είναι μια δεξιότητα που την μαθαίνεις κατά βάση μόνος σου και θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις την συμβουλή του @Odys από την άλλη όποτε δεις κάτι που σε ενδιαφέρει έστω και λίγο στα event του hackerspace μην διστάσεις να το επισκεφθείς.

 8. Εικόνα George
  George (χωρίς επαλήθευση)Mar 21, 2014 16:42 ΜΜ

  Pote tha mporousa na erthw? Sygnwmh poy grafw greeklish alla phra ena laptopaki kai den exw setarei akoma ellhnika

 9. Εικόνα George
  George (χωρίς επαλήθευση)Mar 21, 2014 17:01 ΜΜ

  A!!!! Jexasa na prosthesw. O programatismos htan ena paradeigma. An kai exw asxolhthei kai jerw ligo C :)
  Poio poly asxoloymai me Unix systhmata. Ayto poy apla psaxnw einai ena meros poy tha vrw 5 trelamena paidia sthn plhroforikh na katsoyme kai na poyme:
  Ti tha kanoyme shmera? Shmera tha xtisoume ena server, tha setaroyme ena firewall kai tha kanoyme epithesh sto server mexri na paroyme root access.
  Oxi giati goystarw na spaw toys ypoloistes twn allwn alla giati goystarw na jerw oti mporw na to kanw :)
  Oso kapws kai an akoygetai oi gnwseis poy mporeis na pareis mesa apo kati tetoio einai aperioristes :)
  Einai pazl pou syllegeis kommatia.
  Tha matheis na sthsneis apache servers, firewalls, tha matheis isws ligo sql,php, html, diktya kai cracking ola mazi se ena paketo :)
  To provlhma einai pws exw vrei ena tetoio paidi poy spoydazei mhxanologos mhxanikos sto polytexneio alla den exoyme pote xrono na vrethoyme na liwsoume logo oti trexei kathe mera.
  Kai emena vrazei to aima moy se otidhpote exei kanei me ypologisth.
  Apo hacking, programming mexri na ftiajw to diko mou kouti ypologisth poy tha einai kai eneidryo me blackliht kai psarakia mesa :)

 10. Εικόνα Psagmenos
  Psagmenos (χωρίς επαλήθευση)Mar 22, 2014 04:04 ΠΜ

  Θέλω να προσθέσω το αυτονόητο που ίσως κάποιοι να μην γνωρίζουν:

  Άλλο το δημιουργικό hacking και άλλο το craking!!!

  Με την κατάλληλη αναζήτηση στη σελίδα θα καταλάβετε.

  Το linux και το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό λειτουργούν σε νόμιμο πλαίσιο και δεν βλάπτουν κανέναν.

 11. Εικόνα George
  George (χωρίς επαλήθευση)Mar 22, 2014 15:58 ΜΜ

  Δεν θα διαφωνησω σε αυτο αλλα το cracking δεν ειναι παρανομο οταν το κανεις μεσα σε θεμιτα πλαισια και με σκοπο την γνωση.

  Ποιο απλα. Το aircrack-ng δεν σου ειπε ποτε πως ειναι σωστο να σπασεις το δικτυο του απεναντι.
  Αλλα σου λεει παρε το να δοκιμασεις το δικο σου wifi αν ειναι καλα ασφαλισμενο.
  Δεν φταιει η φυση που ο ανθρωπος χρσιμοποιησε την πυρηνικη ενεργεια για να φτιαχνει οπλα!
  To cracking ειναι στην ουσια πληροφορικη. Ειναι ο τροπος που θα βρει καποιος, να ξεγελασει τον υπολογιστη για να μπει καπου που υπο κανονικες συνθηκες ο υπολογιστης δεν θα τον αφηνε.
  Αυτο μπορεις να το κανεις

  1) Για να διευρυνεις τις γνωσεις σου
  2) Για να ανεβασεις το επιπεδο σου
  3) Για να το χρησιμοποιησεις υπερ σου και να μαθεις να ασφαλιζεις τον υπολογιστη σου / server.
  Ασε που το cracking ειναι διασκεδαστικο :)
  Βεβαια μπορεις να το χρησιμοποιησεις και για το παρακατω:
  4) Να βλαψεις τον αλλον αλλα αυτο εχει να κανει με τον ανθρωπο. Οχι με το cracking.

  Θεωρω πολυ ποιο σωστο να ρωτησω ευθεως και με ειλικρεινια αν υπαρχει ενα τετοιο μερος με καποιους ανθρωπους που γνωριζουν περισσοτερα και να με μαθουν και που θα το κανουμε ελεγχομενα. Δηλαδη να συνδεσουμε το λαπτοπ μου πχ σε ενα τοπικο δικτυο και να προσπαθησουμε να μπουμε μεσα του.
  1) Ελεγχομενα
  2) Ειναι θεμα ασφαλειας. Θελω να ξερω ποσο ευκολο ειναι καποιος να παραβιασει ενα Unix συστημα.
  3) Μονο θετικα και γνωσεις μπορω να αποκομισω απο αυτο.

  Ειμαι απο τα παιδια που ειμαι καθε μερα μεσα στο νερο 10 ωρες πανω απο εναν υπολογιστη.
  Οχι για να μπω στο facebook αλλα για βρω που εχει bug ενα προγραμμα και γιατι δεν μου τρεχει.
  Εχω ξεκαθαρισει μεσα μου τι ειναι το hacking και το cracking και ξερω την χρηση του καθενα και για ποιο σκοπο μπορεις να την χρησιμοποιησεις. Οσο κακο μπορει να κανει και να βλαψει το cracking αλλο τοσο κακο και χειροτερο μπορει να κανει και να βλαψει το hacking / programming (αν προγραμματισεις εναν super duper ιο που να διαγραφει κυριολεκτικα τα παντα απο το συστημα και να κανει ζημια στο ιδιο το hardware).

  Και ειμαι απο τα παιδια που εχει μοιρασει εκατονταδες γραμμες ελευθερου κωδικα.
  To μισο FreeBSD forum εχει μεσα wallpapers, σκριπτακια και θεματα που ειτε εχω βρει, ειτε εχω φτιαξει, ειτε εχω προσαρμοσει: Πχ αυτο: https://forums.freebsd.org/viewtopic.php?&t=18376

  Οπως βλεπεις ξερω ακριβως τι ψαχνω και ειμαι αρκετα προσγειωμενος και οχι το παιδακι που ξυπνησε σημερα και θελει να γινει hacker.
  Επισεις οπως προειπα, δεν ειναι μονο το hacking - cracking. Θελω στην ουσια να βρω ατομα με το ιδιο παθος με εμενα. Δεν εχει σημασια αν θα σπασω εναν κωδικο η αν θα φτιαξουμε το δικο μας λειτουργικο εγω μαζι με αλλα παιδια.
  Σημασια εχει να μπω σε βρεθω σε ενα μερος που οταν λεω πως τρεχω Unix δεν θα με κοιτανε σαν εξωγηινο και που θα μου ανοιξει τις πορτες για να μαθω ακομα περισσοτερα πραγματα αλλα και να κανω ενα απο τα ονειρα μου πραγματικοτητα.
  Να φτιαξω το δικο μου Desktop environment :)
  Aπλα θελω να γνωρισω ατομα, να κανω φιλους και να μοιραζομαστε την ιδια τρελα

Scroll to Top