BETA

Μη μου τους χρήστες τάραττε! [PEBKAC]

Εικόνα Maria

Screenshot

Ο λόγος για τους χρήστες που τους φταίνε τα πάντα όλα˙ εκτός βέβαια από το μυαλό (?) τους και τον χαρακτήρα τους! Που θεωρούν πως έχουν το αλάθητο και πως πάντα κάποιος άλλος φταίει, μα ποτέ οι ίδιοι. Ποιος φταίει; Μα το λογισμικό φυσικά ή ο τεχνικός, είναι και εκείνο το site που θέλησε να του ανοίξει τα μάτια, ναι ακόμα και ο φίλος που του έδειξε κάτι, το κομπιούτερ που δεν τον υπακούει στο φινάλε ή που δεν τα κάνει όλα μόνο του. Είναι απορίας άξιον βέβαια πώς υπάρχουν τέτοιες «λογικές». Γιατί, άντε και να το καταλάβω ότι είσαι άσχετος ( :P ) ή ότι είσαι εγωίσταρος και δεν θέλεις να παραδεχτείς το λάθος ΣΟΥ. Μα δεν σκέφτηκες ποτέ πως από τα λάθη μας μαθαίνουμε; Τώρα θα μου πεις, για να μάθουμε από τα λάθη μας, πρέπει πρώτα να τα παραδεχτούμε. Και όπως είπαμε:

Ο χρήστης δεν φταίει ποτέ!!!

Για δες όμως, που υπάρχει και αυτό το ακρωνύμιο που αναδεικνύει το πρόβλημα ή μήπως καλύτερα να πω, το λάθος του χρήστη.
PEBKAC (Problem Exists Between Keyboard And Chair) που, ελληνιστί, σημαίνει: Το Πρόβλημα Βρίσκεται Μεταξύ του Πληκτρολογίου Και της Καρέκλας. Και ποιος είναι αυτός που βρίσκεται ανάμεσα στο πληκτρολόγιο και στην καρέκλα; Ααακριβώς˙ ο χρήστης και τα λάθη του.
Πρόκειται για το λάθος που γίνεται από τον άνθρωπο-χρήστη όταν αλληλεπιδρά με ένα σύμπλοκο σύστημα που συνήθως είναι ο υπολογιστής του. Αν και ο όρος χρησιμοποιείται μερικές φορές από τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τους υπολογιστές για να μην προσβάλλουν στα ίσια τον πελάτη, συνήθως αναφέρεται στην ανθρώπινη αξιοπιστία.
Έχει να κάνει με κάποια βασικά λάθη από μεριάς χρήστη. Ένα τυπικό παράδειγμα PEBKAC είναι το να κλικ-άρουν λάθος εικονίδιο κατά την αποθήκευση ενός αρχείου.

120547_700b

Και παρότι είναι προβλήματα που συνήθως επιλύονται εύκολα, το βαθύτερο ζήτημα που είναι η έλλειψη των βασικών γνώσεων της επιστήμης των υπολογιστών, παραμένει.
Στην αργκό, είναι γνωστός και ως D-10T error («Idiot error»). Τον χρησιμοποιούν μεταξύ τους κυρίως οι τεχνικοί, υποτιμητικά, για να δείξουν πόσο ηλίθιο είναι το λάθος, θέλοντας να τονίσουν πως ο χρήστης δεν έχει ιδέα τι θα πει υπολογιστής. Και σίγουρα, ως ειδικοί, γνωρίζουν πως για τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την χρήση μιας συσκευής, υπαίτιος είναι ο χρήστης.

Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που αντιτίθενται σε τέτοιους όρους, φέροντας ως επιχείρημα πως τα προβλήματα προκαλούνται από την ίδια την συσκευή που είναι επί τούτου σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνονται λάθη και να δημιουργούνται προβλήματα.
Ο Joel Spolsky, συν-ιδρυτής του Fog Creek Software στην Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι οι χρήστες συνήθως δεν δίνουν την δέουσα προσοχή στο σύστημα του υπολογιστή τους κατά την χρήση του. Ως χρυσή τομή, προτείνει να γίνονται πιο χρηστικά συστήματα ούτως ώστε όλο και περισσότεροι χρήστες να κάνουν την δουλειά τους χωρίς λάθη.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, φανταστείτε 100 μέσους χρήστες. Δεν είναι κατ’ ανάγκη εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές. Έχουν πολλά και ποικίλα ταλέντα αλλά κάποιοι από αυτούς σαφώς και δεν «το ’χουν» με τον υπολογιστή. Μην ξεχνάμε βέβαια και τους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να… παρεισφρήσουν την ώρα που παιδεύονται με κάτι που κάνουν στο κομπιούτερ τους. Το τηλέφωνο βρίσκει την κατάλληλη στιγμή να χτυπήσει, το μωρό να κλάψει (απαιτήσεις όμως που σου έχει και αυτό :lol: ), η γάτα να χουχουλιάζει δίπλα τους διεκδικώντας μια θέση στο πληκτρολόγιο ή ακόμα και να θυμηθεί την αιώνια έχθρα της με το ποντίκι.

catatcomputer

Βέβαια, και τίποτα από όλα αυτά να μην συμβεί, όλο και κάποια δικαιολογία θα βρεθεί.
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν φταίει ποτέ ο χρήστης και η άγνοιά του ή η βλακεία του˙ ο πραγματικός φταίχτης είναι η δυσλειτουργία του λογισμικού ή του hardware.

[το άρθρο δημοσιεύεται με αφορμή κάποια πρόσφατα συμβάντα (δεν θέλουμε να εκθέσουμε κανέναν και δεν δίνουμε παραπάνω στοιχεία γι' αυτό), μα είναι και θα είναι και θα μένει πάντα επίκαιρο, όσο υπάρχουν άνθρωποι που τους φταίνε όλα τα άλλα εκτός από τον ίδιο τους τον εαυτό, την έλλειψη κριτικής σκέψης και αυτογνωσίας]

 • Σχόλια

14 Comments:

 1. Εικόνα nick
  nick (χωρίς επαλήθευση)Απρ 02, 2014 03:41 ΠΜ

  astinomikous thes na peis ...

 2. Εικόνα matthew
  matthew (χωρίς επαλήθευση)Mar 06, 2014 01:15 ΠΜ

  Σωστό! Καλό άρθρο. Θυμήθηκα περίπτωση παλιά όταν ήρθε η σιντιέρα στα desktop όπου κάποιος νόμιζε ότι το πορτάκι ήταν βάση για να στηρίζεις τον καφέ! & άλλα τέτοια κουφά...

 3. Εικόνα erik
  erik (χωρίς επαλήθευση)Mar 06, 2014 18:10 ΜΜ

  fainetai gi allh mia fora poso logikh htan h katarghsh tou mathimatos pliroforikhs sta sxoleia. lefta vevaia gia mpatsous kai strato exoun gia ta sxoleia, ta nosokomeia kai ta panepisthmia(sta opoia exoun anoiksei tis portes se idiwtes) den exoun...

 4. Εικόνα sokel
  sokel (χωρίς επαλήθευση)Mar 06, 2014 21:33 ΜΜ

  ωραίο άρθρο που έχει εφαρμογή στο όπου εμπλέκεται και αλληλεπιδρά άνθρωπος και μηχάνημα και ναι στους υπολογιστές ή στα κινητά έξυπνα ή χαζά δεν πέθανε κανείς αλλά σε αυτοκίνητα,μηχανές και εργαλεία δύστυχος
  το θέμα δεν είναι να μην "το 'χεις" το θέμα είναι αν είσαι διατεθειμένος να το παραδεχθείς και να το "διορθώσεις"
  και εκεί κανένας "τεχνικός" δεν μπορεί να σε βοηθήσει

 5. Εικόνα Maria
  MariaMar 06, 2014 22:33 ΜΜ

  Matthew, erik, sokel, σας ευχαριστώ πολύ.
  Matthew, πάντως αυτός που σκέφτηκε ότι το πορτάκι της σιντιέρας στα desktop, είναι βάση για να στηρίζεις τον καφέ, πρέπει να είχε πολύ μεγάλη αδυναμία στον καφέ :P .

 6. Εικόνα eleftherios
  eleftherios (χωρίς επαλήθευση)Mar 07, 2014 00:00 ΠΜ

  Εγώ σκέφτομαι την ημέρα που αγόρασε καινούρια cdίερα και δεν ήξερε ότι μετά από λίγο κλείνει μόνη της. Σκέφτομαι τη στιγμή που ακούμπησε τον καφέ στη θέση του cd και η cdιέρα αποφάσισε να κλείσει αυτόματα. Τι πληκτρολόγια, τι έγραφα, τι επιφάνεια γραφείου, θα τα έκανε όλα μπ@@@@@λ@.

 7. Εικόνα Maria
  MariaMar 07, 2014 00:38 ΠΜ

  Αυτή, όμως, η (λες και είναι) live αναπαράσταση, που κάνεις πάντα eleftherie... :lol:

 8. Εικόνα matthew
  matthew (χωρίς επαλήθευση)Mar 07, 2014 18:16 ΜΜ

  Όντως μαρία ο τύπος έφτιαχνε μισό κιλό φραπέ. Γι' αυτό το λόγο ελευθέριε έσπασε το πορτάκι της σιντιέρας, από το βάρος του καφέ. Ο καφές έπεσε κάτω στο πάτωμα βέβαια, αλλά ο τύπος πήγε το κουτί στο μαγαζί που το είχε πάρει & ζήτησε από τον τεχνικό να του περάσει μια... πιο γερή βάση για τον καφέ! LOL ο τεχνικός τα είδε όλα...

 9. Εικόνα Maria
  MariaMar 07, 2014 21:51 ΜΜ

  Είπαμε matthew. Δεν φταίει ποτέ ο χρήστης. Δηλαδή, πες μας τώρα ότι έφταιγε εκείνος και όχι το πορτάκι της σιντιέρας που... δεν άντεξε το βάρος του καφέ;! :P

  ΥΓ: Με πόση ευγένεια και υπομονή πάντως θα πρέπει να ήταν εφοδιασμένος ο συγκεκριμένος (και όχι μόνο) τεχνικός...

 10. Εικόνα Haris
  HarisMar 07, 2014 00:16 ΠΜ

  Το animated gif με την γάτα έχει πολλή φάση :-)

 11. Εικόνα Saulot
  Saulot (χωρίς επαλήθευση)Mar 07, 2014 04:49 ΠΜ

  "Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν φταίει ποτέ ο χρήστης και η άγνοιά του ή η βλακεία του˙ ο πραγματικός φταίχτης είναι η δυσλειτουργία του λογισμικού ή του hardware."

  Θα συμφωνουσα με αυτο αν ο υπολογιστής δέν ήταν ενα εργαλείο.

  Δέν καναμε τα σφυριά πιο "user friendly" για να μην κοπανανε δάχτυλα τους οι ατζαμήδες.

  Αντίστοιχα, οι υπολόγιστές, δεν είναι για όλους, ασχετα με ότι προσπαθούν να μας πείσουν οι πωλητές.

 12. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothMar 18, 2014 03:06 ΠΜ

  το κακο ειναι οτι ακομα και με το πιο ευχρηστο συστημα, και παλι παρα πολλοι οντως "δεν'το'χουν", αλλα ειναι και θεμα διαθεσης για να μαθεις. εγω π.χ. με την αδερφη μου ειμαστε τα ακριβως αντιθετα (εγω 31 η αδερφη μου 29). τρεχω εξομοιωτες συστηματων, εχω κανει δικτυο, με πισι, λαπτοπ, κινητα, εχω κανει το ενα μηχανημα κανονικο multimedia studio με τα ολα του. η αδερφη μου απο την αλλη, ακομα και στο android του κινητου, με ρωταει τι να κανει. και οταν την λεω, να την δειξω πως δουλευουν τα μαραφετια, με λεει οτι "σιγα μην κατσω, βαριεμαι". οταν ο αλλος δεν εχει διαθεση να ασχοληθει εστω και λιγο (δεν ειπαμε να γινει και τεχνικος αναλυτης, αλλα καποια βασικα να τα ξερει), θα συνεχιζει να υπαρχει και το pebcak.

 13. Εικόνα Constantine
  Constantine (χωρίς επαλήθευση)Mar 18, 2014 03:59 ΠΜ

  Nαι ειναι πολλοι ετσι (οπως αναφερει ο DarkGoth για την αδερφη του), δν εχουν ολοι την διαθεση να μαθουν να δουλευουν εστω τα βασικα και με ΑΣΦΑΛΕΙΑ το κυριοτερο εναν υπολογιστη πεφτοντας ετσι θυματε στον καθε επιτειδιο, στο κατω κατω δν τους κατηγορω δν γινετε με το ζορι να μαθει κατι ο αλλος, αυτο που φταει ειναι οτι δν γνωριζουν παρα πολλοι ανθρωποι οτι η αλληλεπιδραση του ανθρωπου με το web ειναι μεγαλυτερη απο ποτε αυτη τη στιγμη και θα γινει ακομη μεγαλυτερη, εχει μπει για τα καλα στη ζωη μας και θα πρεπει να μαθουμε να συνυπαρχουμε με αυτο, το web ειναι ενας εναλλακτικος ζωντανος κοσμος, ειναι ισως ο πρωτος παραλληλος κοσμος (που φτιαχτηκε απο εμας τους ιδιους), λιγο τραβηγμενος σαν ορος αλλα λιγο πολυ ισχυει. Η μονη λυση θα ηταν να μπει σαν βασικο μαθημα διπλα στα μαθηματικα, φυσικη, γλωσσα κτλ στα σχολεια πληροφορικη/τεχνολογικη παιδεια κατι τετοιο (και δν λεω να μαθουμε να ανοιγουμε μονο το word :P ) να μαθαινουν πρωτα θεωριτικα πραγματα, αλληλεπιδραση ανθρωπου και τεχνολογιας, ασφαλεια στο ιντερνετ κτλ
  Τα ΠΑΝΤΑ ξεκινανε απο την παιδεια, αλλα η παιδεια μαλλον προτιμαει να μας μαθει θρησκευτικα (πεταξα και λιγο τη χολι μου :P )

 14. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothMar 18, 2014 04:38 ΠΜ

  γι'αυτο ακριβως. επειδη πλεον ολα σχεδον (αν οχι ΟΛΑ) γινονται με διαφορων ειδων ηλεκτρονικα μηχανηματα, και περιβαλλομαστε απο παντου με αυτα, οφειλουμε, ζορι, ξεζορι, για δικη ευκολια και ανεση, εστω και καποια βασικα για τη χρηση των τεχνολογιων αυτων, να τα ξερουμε. θελουμε δεν θελουμε, καποιες φορες δεν μπορουμε να αποφυγουμε την οποια χρηση της τεχνολογιας σημερα.

  αλλα και για ασφαλεια, μιας που και οι διαφοροι κακοβουλοι και απατεωνες, εχουν προσβαση σε τεχνολογια, σαν τμημα (δυστυχως) της ανθρωπινης κοινωνιας. και επειδη λογω μη επαφης (οποτε και δεν "προδιδονται" ευκολα οι σκοποι τους, ουτε και εντοπιζονται το ιδιο ευκολα οσο εξω), ειναι πιο ευκολο γι'αυτους να δρασουν. αν καποιος ειναι ανιδεος, την εχει πατησει ασχημα.

Scroll to Top