BETA

Νέες Cloud συσκευές για το μπλοκάρισμα της Κυβερνοκατασκοπείας

Εικόνα constantinos

cloud

Ξαφνικά, οι συσκευές των ιδιωτικών clouds είναι παντού. Στόχος τους, να προσελκύσουν τον καταναλωτή. Και το καλύτερο; Πολλά (για να μην πούμε τα περισσότερα) τρέχουν Linux. Η αγορά αυτή εξελίσσεται και ανθεί μιας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για την κυβερνητική κατασκοπεία που υφίστανται, με πρώτες και καλύτερες την NSA (την αμερικάνικη Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) και την αντίστοιχη κινεζική στρατιωτική. Μην ξεχνάμε πως οι χρήστες πλέον είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν ότι τα δεδομένα τους τα χρησιμοποιούν, κατά το δοκούν, από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, χρηματοπιστωτικές εταιρείες, μέχρι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και κυβερνο-εγκληματίες.

Έχουμε δει διανομές Linux που έρχονται με έτοιμη κρυπτογράφηση όπως η Tails ή αλλιώς Incognito Linux, καθώς και περιφερειακές συσκευές του Tor οι οποίες βασίζονται στο Linux, όπως η Safeplug, η προσιτή συσκευή, την οποία προσθέτετε στο router σας και αναλαμβάνει αυτόματα την ανώνυμη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο, όποιο router ή λειτουργικό σύστημα και αν έχετε! Αλλά και η Blackphone, μια high-end συσκευή αντι-παρακολούθησης, με μια ειδικά διαμορφωμένη έκδοση του Android, που προστατεύει την ιδιωτικότητά σας. Μέχρι και η Google -που έχει γίνει πολλές φορές φορές γνωστό πως καταχράται τα ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών- έφερε τα πρόσθετα (επεκτάσεις για την ακρίβεια) για τους Chrome/Chromium browsers ώστε να καταστεί δυνατή η End-to-End κρυπτογράφηση μηνυμάτων με GPG operating, για την webmail διεπαφή του Gmail. Τα προγράμματα αυτά, όπως το Mymail, είναι συμβατά με OpenPGP.
Τώρα, οι υπηρεσίες που προσφέρουν αποθήκευση σύννεφο είναι πολύ πιο προσεκτικές. Παρ’ όλα αυτά βέβαια, μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις, όπως το DropBox, που χάκερς κατάφεραν και διείσδυσαν στις εν λόγω ιστοσελίδες. Μην ξεχνάμε πως τα προσωπικά μας δεδομένα, είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη, προσωπικά. Άρα, θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε σε κάποιον εξωτερικό δίσκο για παράδειγμα και όχι να τα βγάζουμε στο σφυρί, προσφέροντάς τα απλόχερα σε αυτούς που τα εμπορεύονται. Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι δικά μας και έχουμε δικαίωμα μα και υποχρέωση να τα διαφυλάξουμε από το να γίνονται βορά των κερδοσκόπων εμπόρων.

Τα τελευταία χρόνια, γίνονται πιο δημοφιλή τα ιδιωτικά σύννεφα που είναι server-based. Μάλιστα, τα προτιμούν ασυζητητί οι εταιρείες που θέλουν να ξέρουν τι τους γίνεται και να έχουν οι ίδιες τον έλεγχο των δεδομένων τους, να έχουν μεγαλύτερες επιδόσεις, και, ενδεχομένως, να μειώσουν και τα έξοδά τους, αφού σίγουρα το κόστος είναι πολύ μικρότερο συγκριτικά με τις υπηρεσίες cloud. Οι πλατφόρμες αυτές περιλαμβάνουν το ανοιχτού κώδικα (open source) ΟwnCloud.
Βλέπουμε πλέον μικρότερης κλίμακας συστήματα, που απευθύνονται στους καταναλωτές μα και στις μικρές επιχειρήσεις. Δεν απαιτείται η χρήση υπολογιστή, πολλώ δε μάλλον server (διακομιστή). Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούν αυτόνομο gizmos για την ιδιωτική αποθήκευση. Αυτές οι συσκευές επιτρέπουν στους χρήστες να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα δεδομένα τους και να έχουν πρόσβαση σε αυτά ενώ, ταυτόχρονα, μπορούν να δώσουν πρόσβασης και στους φίλους τους ή στους συνεργάτες τους. Έτσι, γλυτώνουν τα τέλη αποθήκευσης και, συν των άλλων, είναι ταχύτερα από τις υπηρεσίες cloud. Τα περισσότερα συστήματα προσφέρουν πρόσβαση και από κινητές συσκευές με τις αντίστοιχες εφαρμογές τους μα και συγχρονισμό αρχείων -μεταξύ των συσκευών-. Πολλές μάλιστα υποστηρίζουν μέχρι και streaming video (βίντεο συνεχούς ροής).

Τα τέσσερα συστήματα που βασίζονται στο Linux και τα οποία καλύπτουμε εδώ, μπορεί να είναι από απλές παραδοσιακές συσκευές NAS συνδεδεμένες με τον server, όπως το Sherlybox, το οποίο έχει προσθέσει την λειτουργία του ιδιωτικού cloud (σύννεφου), σε απλές συσκευές όπως το Raspberry Pi. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις προσφερόμενες λύσεις:

1) Lima (Cloud Guys Corp.)  Είναι μια startup εταιρεία με έδρα το Παρίσι και προσφέρει μια συσκευή η οποία τρέχει OpenWRT για ενσωματωμένα συστήματα και έχει μια θύρα ethernet και μια θύρα usb που "σηκώνει" μέχρι 8 δίσκους. Μπορεί  να stream-άρει μουσική και, για λόγους ασφαλείας, χρησιμοποιεί μια παραλλαγή του OpenVPN για την εύρεσή του στο δίκτυο. Όταν κυκλοφορήσει στους υποστηρικτές τις ιδέας στο kickstarter, θα έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα στο πώς δουλεύει.

2) OPI (OpenProducts).  Το OPI ζητάει χρηματοδότηση στο Indiegogo. Δεν στηρίζεται μόνο στο USB αλλά έχει και μια κάρτα microSD κρυπτογραφημένη με LUKS και AES. Εκτός από ταυτόχρονη χρήση από πολλούς χρήστες προσφέρει τη δυνατότητα κρυπτογραφημένων email. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί Nginx για web server, Dovecot IMAP server για τα emails, Roundcube για πρόσβαση από το web στα e-mails καθώς επίσης και το Owncloud για διατήρηση επαφών κτλ.

3) Sherlybox (Sher.ly) Το Sherlybox χρησιμοποιεί το Raspberry PI σαν βάση για να φτιάξει μια ασφαλή NAS συσκευή με χωρητικότητα έως 1TB. Εκτός από την χρήση του Raspberry PI, έχει άλλες δυο καινοτομίες. Πρώτον, το πρωτόκλο διαμοιρασμού λέγεται ότι είναι  20 φορές πιο γρήγορο από τα υπόλοιπα πρωτόκολα που είναι βασισμένα σε CIFS/SMB και δεύτερον είναι συμβατό με τα Plex.tv και XBMC αν και είναι closed source project.

4) TS-X51 Turbo NAS (Qnap) Ανακοινώθηκε στην Computex show (αρχές Ιουνίου 2014) και αναμένεται αργότερα αυτό το έτος. Το TS-X51 φέρεται να είναι το πρώτο NAS που προσφέρει ιδιωτικό διαμοιρασμό cloud και προχωρημένο virtualization. Εκτός από την εκτεταμένη σειρά των servers και άλλες εφαρμογές στο Linux QTS stack, το TS-X51 προσθέτει χαρακτηριστικά transcoding βίντεο. Το TS-X51 δεν πάει τόσο μακριά όσο οι άλλες ιδιωτικές cloud συσκευές για τον έλεγχο όλων των διαδικασιών από την τοπική συσκευή. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την υπηρεσία myQNAPcloud cloud server-based QNAP ως μεσάζοντα για την επισήμανση των χρηστών στο εξουσιοδοτημένο περιεχόμενο. Ωστόσο, το QNAP υποστηρίζει ότι τα αρχεία κρυπτογραφούνται και φυλάσσονται υπό τον πλήρη έλεγχο του ιδιοκτήτη του NAS. Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι προς το παρόν υποστηρίζει τους χρήστες των Windows desktop μόνο. Η λύση QNAP μπορεί να μην λειτουργήσει για όλους, αλλά εισάγει την έννοια του ιδιωτικού cloud σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό. Ίσως αυτό θα ενθαρρύνει άλλους πωλητές των mainstream συσκευών NAS, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων τρέχει σε ενσωματωμένο Linux, για την περαιτέρω ανάπτυξη καινοτομιών.

[πηγή]


[το άρθρο το κάναμε παρέα με τον Πάνο και την Μαρία]

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top