Latest Articles, Misc — 20 December, 2012 15:24

Oι 7 Top Linux τάσεις του 2012

Δημοσιεύτηκε από

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το 2012 ήταν ένα σημαντικό έτος για το Linux και τo τελευταία βίντεο του Linux Foundation με τίτλο: “Τι Έτος κι αυτό για το Linux!” κάνουν τη διαφορά, τονίζοντας πολλά από τα πιο σημαντικά γεγονότα.
Φυσικά, όπως και κάθε άλλη χρονιά, κάνοντας μια αναδρομή στο 2012, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χρονιά που φεύγει ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή συλλογή μεμονωμένων επιτυχιών για το Linux.
Αντίθετα, τα γεγονότα αυτά τείνουν να είναι ενδεικτικά των μεγάλων τάσεων που απαρτίζουν συλλογικά την όλη εικόνα της σημερινής πραγματικότητας.
Έτοιμοι για μερικά παραδείγματα;
Θα καταθέσουμε επτά βασικές τάσεις που νομίζω πως, αυτόν τον τελευταίο χρόνο, καθόρισαν την πληροφορική Linux.

1. Tiny (μικροσκοπικοί), Φθηνοί υπολογιστές

Όποιος προσπαθεί να ακολουθήσει κατά πόδας τους ελεύθερους Linux-powered υπολογιστές που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο κατά το παρελθόν έτος και να μη μείνει πίσω στις εξελίξεις, θα πρέπει να έχει… κονομήσει -τουλάχιστον- μια μικρή ζαλάδα.

Το Raspeberry Pi είναι σίγουρα η προσπάθεια που έτυχε της ευρύτερης δημοσιότητας, αλλά υπήρξαν πολλές άλλες που ήρθαν στο φως, συμπεριλαμβανομένων των Cotton Candy, MK802 και Mele A1000.
Η Υπολογιστική Ισχύς γίνεται όλο και λιγότερο δαπανηρή όχι μόνο για τους λάτρεις της και τα παιδιά -για τους οποίους το Raspberry Pi σχεδιάστηκε αρχικά- αλλά και για τους μη προνομιούχους.
Αν αυτό δεν είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, τότε ποιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως είναι;

2. Linux Προεγκατεστημένο

Αν η πορεία των μικροσκοπικών υπολογιστών είναι ιλιγγιώδης για τον περιστασιακή παρατηρητή, το ίδιο ισχύει και για τις επιλογές PC που εμφανίζονται στην αγορά με Προεγκατεστημένο Linux.
Κάποτε αυτό που ίσχυε ήταν, το Linux να εγκαθίσταται, σχεδόν πάντα, από τον χρήστη του PC, το οποίο αρχικά το είχε αγοράσει με τα Windows.
Σήμερα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί δεδομένο χάρη σε νέες συναρπαστικές προσφορές από ειδικούς, όπως το System76, καθώς και από γενικούς κατασκευαστές όπως η Asus και η Dell.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα: Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα μπορούμε επιτέλους να έχουμε στη διάθεσή μας κάποια πιο ακριβή στοιχεία για τη χρήση του Linux στους υπολογιστές.

3. Mobile, Cloud, HPC και Κυριαρχία

Μπορεί να μην αποτελεί πλέον μυστικό, αξίζει όμως να επισημάνουμε πως το Linux κυριαρχεί ήδη στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας -μέσω του Android- καθώς και στο Cloud αλλά και στους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων.
Το 94% αυτών των Top 500 (δηλαδή, οι 469 από τους 500) υπερυπολογιστών του κόσμου, τρέχουν Linux, σύμφωνα με την έκθεση του Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχει όριο στον ορίζοντα όσον αφορά τη δυναμική του Linux, σε αυτούς τους τομείς.

4. Η πρόκληση Secure Boot

Και για να μην φανούν πάρα πολύ ρόδινα τα πράγματα για το Linux, να αναφέρουμε πως η χρονιά που πέρασε ήταν σημαντική για την ανάδειξη του προβλήματος του Secure Boot.
Για όσους έχετε χάσει συνέχειες, το λογισμικό που διαθέτουν τα Windows 8 της Microsoft έρχεται με Secure Boot ενεργοποιημένη σε Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), πράγμα που σημαίνει ότι μόνον τα λειτουργικά συστήματα με την κατάλληλη ψηφιακή υπογραφή, μπορούν να τρέξουν.
Το Ubuntu, το Fedora, το SUSE Linux, το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού και το Linux Foundation, είναι όλα μεταξύ των ομάδων που όρθωσαν ανάστημα και πρότειναν μια λύση σ’ αυτό το πρόβλημα.

5. Διαρκείς προσφυγές του GNOME 2

Τα τελευταία ένα με δύο χρόνια, έχουμε δει την άνοδο του κινητού περιβάλλοντος εργασίας, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο του Ubuntu και του GNOME 3 αλλά και των Windows 8 της Microsoft του Modern UI, παλαιότερα γνωστό ως το Metro.
Μιλάμε για το touch-enabled λειτουργικό σύστημα, το κινητό style Metro interface, που μου θυμίζει κατά πολύ το Ubuntu Linux.
Ορισμένοι χρήστες έχουν προσαρμοστεί εύκολα σε αυτές τις νέες διεπαφές. Άλλοι πάλι δεν έχουν προσαρμοστεί, ίσως γιατί δεν θέλουν.

Ήταν συναρπαστικό να παρακολουθούμε την άνοδο του Linux στις επιφάνειες εργασίας των υπολογιστών και τις εναλλακτικές λύσεις που μιμούνται το παλιό, αγαπημένο GNOME 2, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των MATE και Cinnamon , αλλά και διανομές όπως το SolusOS.
Πρόσφατα, το ίδιο το έργο GNOME ανακοίνωσε ότι το GNOME 2, επανέρχεται δυναμικά.
Φαίνεται σίγουρα δίκαιο να πούμε ότι το GNOME 2 κυριαρχεί στις καρδιές αλλά και στην επιφάνεια εργασίας των χρηστών Linux.

6. Τα Εμπορικά βάσανα αυξάνονται

Το 2012 υπήρξε μία ακόμα ενδιαφέρουσα χρονιά όσον αφορά την κατανόηση και την αποδοτικότητα του Linux.
Αρχικά είδαμε την Red Hat να «χτυπάει» 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα, κάνοντας πασιφανές ότι το Linux μπορεί να είναι ένας τρόπος για να βγάζει κάποιος τα προς το ζην.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Canonical που έκανε το Ubuntu, έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για κέρδη.
Κάτι αντίστοιχο έκανε και με το Amazon που το ενσωμάτωσε στις αναζητήσεις αποτελεσμάτων, μέσω του Dash στο Unity, το γραφικό περιβάλλον του Ubuntu.

7. Linux: Η Επόμενη πλατφόρμα παιχνιδιών;

Τελευταία στη λίστα, αλλά σίγουρα όχι και στη σημασία, είναι μια τάση που έχει αρχίσει να επικρατεί και που πολλοί σίγουρα θα τη θεωρούν υψίστης σημασίας.
Μιλάμε για την αυξανόμενη αποδοχή που έχει τύχει το Linux από εταιρείες παιχνιδιών.
Η Valve αγκαλιάζει τελικά το Linux φέρνοντας την πλατφόρμα της Steam, και σε αυτό και μάλιστα πολύ δυναμικά.
Και όχι μόνο.
Ολοένα και περισσότερες εταιρείες  παιχνιδιών έχουν αρχίσει να κάνουν το ίδιο. Όταν τα παιχνίδια «πιάνουν» και έχουν πέραση, αυξάνονται και οι PC χρήστες του Linux.

Όντως, η χρονιά που διατρέξαμε δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ένα δημιουργικά ανοδικό έτος για το Linux.
Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα φέρει η επόμενη χρονιά.

Βασισμένο σε άρθρο της Katherine Noyes από το Linux.com.

Leave a Reply

— required *

— required *


five − 4 =