BETA

Ορισμένες αλήθειες και ψέματα σχετικά με το Bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα

Εικόνα Helen

Screenshot

Στο Bitcoin και στα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο παρελθόν. Αρκετά πιο "σοφοί" πλέον σχετικά με όλα αυτά, ας δούμε ορισμένες φήμες οι οποίες κυκλοφορούν σχετικά με το Bitcoin, μα και τα e-coins γενικότερα, ώστε να υπάρχει μια πιο σωστή ενημέρωση, καθώς πολλά ακούγονται και γράφονται.
-Ας δούμε τα πιο διαδεδομένα από αυτά, σημειώνοντας πρώτα ορισμένα από αυτά που μας είπε, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Gavin Andresen, ο άνθρωπος ο οποίος αυτή την στιγμή βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του Bitcoin:

[...]Το Bitcoin διασπά τα εμπόδια, καταρρέοντας τους φραγμούς για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να διαπραγματευθούν και αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις ο ένας με τον άλλον. Είναι ένα διεθνές δίκτυο πληρωμών που δεν ελέγχεται από τις ελίτ.[...]
Η συμβουλή μου είναι: Το Bitcoin είναι ακόμα ένα πείραμα στο οποίο να επενδύετε μόνον χρόνο ή χρήματα που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, σε περίπτωση που τα χάσετε.

Σκεφτείτε το σαν ένα υψηλού κινδύνου, υψηλής τεχνολογίας απόθεμα. Πρόκειται για μια ολοκαίνουρια ιδέα˙ και μένει να δούμε πόσο επιτυχής θα είναι. Πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, και περιμένω ότι πολλά πράγματα θα πάνε στραβά, όσο αναπτύσσεται˙ πολλές εταιρείες Bitcoin θα αποτύχουν, κάποιες θα έχουν πρόβλημα καθώς δεν θα μπορούν να αναπτύσσονται τόσο γρήγορα και να παραμένουν συνεχώς ενημερωμένες ώστε να συμβαδίσουν με τις ερωτήσεις των νέων πελατών και ούτω καθεξής.[...

Ξεκαθαρίζοντας αυτά και λαμβάνοντάς τα πολύ σοβαρά υπόψη, συνεχίζουμε ξεκαθαρίζοντας ακόμα περισσότερο:
[για να μην βάζουμε συνεχώς παραπεμπτικά links και καταντά κουραστικό, όλα σχετικά με το Bitcoin καθώς και τα υπόλοιπα e-coins, θα τα βρείτε στο tag" #bitcoin]

1. Το Bitcoin και τα άλλα e-coins, είναι επανάσταση και ανατροπή του υπάρχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος

Ωραία θα ήταν, μα δεν ισχύει. Το κάθε είδος νομίσματος, ακόμα και αυτά, τα ηλεκτρονικά, είναι δημιουργήματα του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου, το οποίο φυσικά είναι προϊόν του καπιταλιστικού συστήματος. Έτσι είναι φύση αδύνατο αυτά τα νομίσματα να μην υπακούσουν στους ήδη διαμορφωμένους νόμους. Το Bitcoin, εδώ και σχεδόν έξι χρόνια προσεγγίζει τα μετρητά στο διαδίκτυο, τροφοδοτεί τώρα μια οικονομία που αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύρια δολάρια και θαυμάζεται ευρέως για την τεχνική εξειδίκευση που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς καμία κεντρική αρχή/εξουσία (τράπεζες, κυβερνήσεις). Απέκτησε τον δικό του Κωδικό Μετοχής στο CNBC και έχει εμπνεύσει μια λεγεώνα από νέες εταιρείες. Ρεαλιστικά είναι αδύνατο να ξέρεις πόσα ευρώ/δολάρια/γιεν, κλπ θα κάνει ένα νόμισμα. Μόνο προβλέψεις μπορεί να γίνουν, και αυτές τις πιο πολλές φορές είναι ανακριβείς.
Μπορεί το Bitcoin να έχει αναδειχθεί ως η ενσάρκωση της φαντασίας του «απολιτικού» χρήματος. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, καθώς δεν υπάρχει απολιτικό, δηλαδή πολιτικά ουδέτερο. Ακόμη και να είναι φαινομενικά «απολιτικό», δεν παύει να είναι μια πολιτική στάση. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να υφίσταται ένα «μη-πολιτικοποιημένο νόμισμα»
Το Bitcoin έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τον χρυσό με κάποιους τρόπους. Ο καθένας μπορεί να παράγει (Mine) Bitcoins εκτελώντας το Bitcoin client. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να κάνει το όλο θέμα της «εξόρυξης» ακόμα πιο δύσκολο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να φτιάχνουν Bitcoins. Αρχικά, ο πελάτης (client) μπορούσε να δημιουργήσει μέχρι και 50 Bitcoins μέσα σε μια ώρα, τρέχοντας το Bitcoin client σε ένα μέσο laptop. Τώρα, πλέον, κάποιος θέλει μια ημέρα για να δημιουργήσει τρία Bitcoins και μάλιστα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ένα ισχυρό μηχάνημα που δεν θα πρέπει να κάνει τίποτα άλλο από το να «ασχολείται» με την εξόρυξη. Ο αριθμός (το ποσό) των bitcoins που παράγονται, περιορίζεται αυστηρά από το σύνολο του δικτύου Bitcoin, έτσι ώστε να παράγονται κατά μέσο όρο 25 bitcoins, κάθε δέκα λεπτά. Θα δημιουργηθεί σε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο αριθμό του 21 εκατομμυρίου “νομισμάτων”. Η τελική δημιουργία, ο αριθμός αυτών των ηλεκτρονικών νομισμάτων θα ολοκληρωθεί πριν το 2140. Δημιουργούνται, περίπου, 25 Bitcoins κάθε δέκα λεπτά. Ο ρυθμός αυτός θα μειωθεί σχεδόν στο μισό μέσα στο 2017 και θα μειώνεται κατά περίπου το μισό ανά τέσσερα χρόνια, αν και σε όλο αυτό, αναλόγως των συνθηκών, μπορεί να επέλθει κάποια ανακατάταξη στο άμεσο μέλλον. Η τιμή του καθορίζεται με το πόσο είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάποιος για ένα bitcoin. Μία από τις πρώτες συναλλαγές που έγινε γνωστή ήταν η αγορά πίτσας με 10.000 bitcoins τον Αύγουστο του 2010. Αν τα βάζαμε κάτω με γνώμονα τις ανατιμήσεις/πληθωρισμό, αν αυτός που πούλησε την πίτσα κρατούσε τα bitcoins και τα εκμεταλλευόταν ανάλογα τις (οικονομικές) περιστάσεις, θα μπορούσε να είχε ακόμα και κάμποσα εκατομμύρια δολάρια στην τσέπη του.
Θεωρητικά έχει δυνατότητες όπως να διακόψει τις πιστωτικές κάρτες και να καταφέρει τις τράπεζες να κάνουν τις πληρωμές με μηδενική χρέωση. Αυτή κι αν θα είναι μεταρρύθμιση στον τρόπο συναλλαγών. Το Bitcoin δεν έχει κερδίσει όλο τον κόσμο ακόμα, αλλά ο,τιδήποτε έχει τη δυνατότητα να σπάσει τη Visa, την Mastercard και ό,τι απομυζεί τους καταναλωτές σε κάθε συναλλαγή τους, είναι εντάξει με τα υπάρχοντα τα δεδομένα φυσικά.

Βέβαια αυτό σημαίνει πως το bitcoin και όλα τα e-coins δεν υπόκεινται σε πληθωρισμό, κάτι που τα διαφοροποιεί σε σημαντικό βαθμό με τα συμβατικά νομίσματα. Σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς του καπιταλιστικού συστήματος, ο πληθωρισμός θεωρείται θετικός καθώς υποδηλώνει την ένδειξη της υγιούς κατάστασης ενός νομίσματος. Είναι δηλαδή, μια σαφέστατη ένδειξη πως κάτι λάθος συμβαίνει που πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να διορθωθεί. Αυτή ακριβώς η "προειδοποίηση", "ένδειξη", το ίδιο είναι, ΔΕΝ υπάρχει στα e-coins. Κάτι που για πολλούς είναι ανησυχητικό μα άλλοι, λιγότεροι, θεωρούν θετικό.

Από την άλλη, το τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι και ο εφαρμοστής της οικονομίας σε παγκόσμια κλίμακα, είναι πολύ καλά εδραιωμένο με δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, ακόμα και αν δεν υπαρχουν, δημιουργούνται και παράλληλα είναι άμεσα συνυφασμένο με την όλη διαμορφωμένη κοινωνική κατάσταση και αντιλήψεις. Πιο απλά, το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα για ν' αλλάξει, δεν αρκεί η αλλαγή μιας οικονομικής πολιτικής και νομισμάτων, μα απαιτεί πιο ριζικές κινήσεις και ανατροπή των πάντων. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπιών, απεξάρτηση από την προπαγάνδα, εμπέδωση της αλληλέγγυας δύναμης και δυναμικές συγκρούσεις.

2. To σύστημα δημιουργίας των bitcoins και των άλλων e-coins, είναι δίκαιο και προσιτό σε όλους.

Θεωρητικά και μόνο. Για σκέψου το λίγο. Αν ζούσες στην αμερική του 1800, θα είχες την δύναμη και όλα τα απαραίτητα, ώστε να πας στα βουνά και να εξορύξεις χρυσό;
Έτσι και με το mining των ηλεκτρονικών νομισμάτων. Δεν ισχύει πως:

μπορεί να γίνει από έναν οποιοδήποτε υπολογιστή

Από έναν κοινό υπολογιστή, μπορείς να δημιουργήσεις ένα (ή περισσότερα) ηλεκτρονικό πορτοφόλι και άντε να μετέχεις στην διαδικασία για δωρεάν bitcoins. Για να παράγεις btcoins, e-coins γενικότερα, απαιτείται ισχυρή επεξεργαστική ισχύς και ήδη κυκλοφορούν ειδικευμένα μηχανάκια αποκλειστικά γι' αυτήν και μόνο την δουλειά.
Πιο απλά, σκέψου τι παραγωγή θα μπορούσε, για παράδειγμα, να κάνει η Goggle, Apple και μια οποιαδήποτε εταιρεία/υπηρεσία με πανίσχυρα μηχανήματα και πόρους, σε αντιστοιχία με τον Μήτσο από τις Κουκουβάουνες που είναι και μεγάλος... hack-ερας....

bitcoin mining bitcoin mining

Το mining δεν είναι μια εύκολη διαδικασία κι' ούτε φτιάχτηκε για να είναι έτσι. Συνεπώς, όποιος ονερεύεται πως θα καταφέρει να γίνει πλούσιος μέσω αυτών, προφανώς γελιέται οικτρά. Τον έναν λόγο ήδη τον αναφέραμε, ο άλλος είναι πως έχει αργήσει πολύ. Αυτό επειδή είναι βέβαιο πως δε ξεκίνησαν όλοι από την ίδια αφετηρία μα υπήρξε μια pre-mining περίοδος κατά την οποία εξορύχθηκε ένας αριθμός από bitcoins. Δηλαδή ορισμένοι είχαν ήδη συγκεντρωμένο έναν αριθμό από αυτά. Το Bitcoin εισήχθη στο ευρύ κοινό το 2008, με ένα ακαδημαϊκό έντυπο, που είχε αποσταλεί μέσω e-mail με κρυπτογράφηση και με την πολιτική της Cryptography Policy Mailing List. Έτσι υπάρχουν ήδη πολλοί που ασχολούνται με αυτό και μια ολόκληρη βιομηχανία υπάρχει γύρω από αυτό.

3. Το Bitcoin και τα άλλα e-coins, θα προσφέρουν διαφάνεια και αξιοκρατία, αν αποκτήσουν ευρεία χρήση

Όπως ήδη αναφέραμε, για να αντικατασταθεί το υπάρχον χρήμα (τα τοπικά νομίσματα) θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο που θα επιλέξει το κατεστημένο τραπεζο-οικονομικό σύστημα. Άρα δίκαιο και ομότιμο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι.
Από την άλλη, υπάρχει και μια βάση σε αυτό, καθώς βάση του πρωτοκόλλου που είναι σχεδιασμένα αυτά τα νομίσματα, υπάρχει η δυνατότητα για πολύ υψηλό βαθμό διαφάνειας. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν και οικονομική υπευθυνότητα και ως τότε τα ηλεκτρονικά νομίσματα να παραμείνουν μια ημιτελής εναλλακτική μορφή στο παραδοσιακό χρήμα.
Οι βασικότεροι παράγοντες σε αυτό, είναι η δυσκολία απόκτησής του κυριολεκτικά από όλους, άλλοι θα είναι πιο "πλούσιοι" και άλλοι πιο "φτωχοί" και δεν θα μπορουν να γίνουν παντού συναλλαγές με αυτό, καθώς θα πρέπει να το δέχονται από το πολυκατάστημα, μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς σου. Ακόμα και μέρος της μισθοδοσίας να γίνεται μέσω αυτών (e-coins). Αν και το δεύτερο συμβαίνει, είναι εντελώς μεμονωμένες και ειδικευμένες περιπτώσεις που σίγουρα απέχει τεράστια από την ευρεία κοινή αποδοχή και χρήση.
Καταλήγουμε λοιπόν πως σε γενικές γραμμές θα βρεθεί κάποιος κεντρικός έλεγχος με την μη ευρεία χρήση του σε παγκόσμια κλίμακα.

4. Τα e-coins είναι πιο ασφαλή από τα συμβατικά χρήματα

Ισχύει όσον αφορά τον τρόπο δημιουργίας και εν μέρει της διακίνησής του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ονομάζονται κρυπτό-νομίσματα (crypto-currency). Το Bitcoin ονομάστηκε “cryptocurrency” (κρυπτονόμισμα) επειδή είναι αποκεντρωμένο και χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για τον έλεγχο των συναλλαγών και την αποφυγή της διπλής δαπάνης (double-spending), ένα πρόβλημα που υπάρχει με τα ψηφιακά νομίσματα. Όταν ολοκληρωθεί η συνολική του έκδοση (όταν βρεθούν όλα τα bitcoin από την διαδικασία παραγωγής του, που είναι η εξόρυξη από κρυπτογραφημένα μπλοκ), κάθε μεμονωμένη συναλλαγή θα έχει καταχωρηθεί μόνιμα σε έναν δημόσιο λογαριασμό-καθολικό που είναι γνωστός ως the blockchain (η αλυσίδα των μπλοκ). Η διαδικασία παραγωγής του γίνεται με την επεξεργασία των μπλοκ από ένα δίκτυο ιδιωτικών ηλεκτρονικών υπολογιστών που συχνά είναι ειδικά προσαρμοσμένα (υλισμικό και λογισμικό) για το έργο αυτό. Οι φορείς αυτών των υπολογιστών, που είναι γνωστοί ως “σκαπανείς” (miners), ανταμείβονται για τα έξοδα εξόρυξης με την απόδοση μεταφοράς των νεόκοπων Bitcoins στα πορτοφόλια τους.
Οι συναλλαγές μέσω αυτών των Bitcoins είναι θεωρητικά ανώνυμες ή για να ακριβολογήσουμε υψηλής ανωνυμίας. Σε μια εποχή που η NSA έχει την υπερδύναμη στην τεχνολογία, τίποτα δεν θεωρείται 100% ασφαλές ή ανώνυμο. Όμως οι μεγάλες και οι έμπιστες επώνυμες ιστοσελίδες ανταλλαγής bitcoins (και άλλων e-coins), με πραγματικά νομίσματα, ζητούν τα πραγματικά στοιχεία.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα ο “αλγόριθμος” που βασίζονται δεν είναι δυνατόν να έχει σπάσει και θεωρείται αδύνατο όπως λένε, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παραχάραξη/πλαστογράφησή του. Σημαντικό αυτό μα ακόμα και αν αποκλείει την πιθανότητα να πέσουν στα χέρια σου πλαστά Bitcoins, δεν σημαίνει πως είναι αδύνατο να σου τα κλέψουν ή να τα χάσεις. Πολύ μεγάλο ρίσκο ελοχεύει και στις ιστοσελίδες διαχείρισης e-cois. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει, μα πασίγνωστη είναι η ιστορία με το Sheep Marketplace και τα σχεδόν 58 εκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν αφού έκλεισε η σελίδα (πολλοί λένε πως το έκαναν επίτηδες οι δημιουργοί της). Αν και κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί με μια τράπεζα που κλείνει, εν' τούτοις στην δεύτερη περίπτωση το να χαθούν όλα τα χρήματα είναι πολύ πιο δύσκολο.
Και φυσικά μην παραβλέπουμε ένα σωρό ανθρώπινους παράγοντες (έχετε ακούσει για τον τύπο που έχασε περισσότερα από 7.000 bitcoins επειδή πέταξε τον υπολογιστή του;) ή πόσο εύκολο είναι να χαθεί ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι σε ένα smartphοne που χάθηκε/κλάπηκε;
Ή πιο απλά, για σκεφθείτε να πληκτρολογήσετε έναν λάθος αριθμό πορτοφολιού και τα χρήματα να πάνε αλλού, αντί για το πρόσωπο που θα θέλατε. Εναπόκειται στην καλή του θέληση αν θα σας επιστρέψει τα χρήματά σας. Κοινώς, τα έχετε χαμένα από χέρι, καθώς τον άλλον ούτε καν που θα τον γνωρίζετε ή θα μπορούσατε να βρείτε ποιος είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Η αγορά των bitcoins είναι λίγο σαν την Άγρια Δύση. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό. Υπάρχουν μια σειρά από δυσλειτουργίες στην πορεία, αλλά υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να αγοράσετε το πρώτο σας bitcoin μέσα από διάφορα ανταλλακτήρια που τα bitcoins αγοράζονται και πωλούνται σε μια μεταβλητή τιμή σε σχέση με την αξία των άλλων νομισμάτων. Σε κάθε περίπτωση θέλει υπομονή και να μην ξεφύγετε των δυνατοτήτων σας. Λαμβάνοντας ως δεδομένο πως είναι κάτι ηλεκτρονικό, εξυπακούεται πως θα έχετε πανίσχυρους κωδικούς στα πορτοφόλια και τους λογαριασμούς σας. Είναι δυνατόν κάποιος να κλέψει bitcoins εάν το ιδιωτικό κλειδί για μια διεύθυνση δεν παραμείνει κρυμμένο μυστικό. Κλοπή έχει τεκμηριωθεί σε πολλές περιπτώσεις. Κάποιες άλλες φορές, έχουν κλείσει ανταλλακτήρια bitcoin, παίρνοντας μαζί τους και τα bitcoins των πελατών τους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε, έδειξε ότι το 45% των ανταλλακτηρίων bitcoin καταλήγουν σε κλείσιμο.

5. Όλα αυτά τα e-νομίσματα είναι ίδια, μόνο το όνομα αλλάζει

Αυτό δεν ευσταθεί. Όλα βασίζονται στην ίδια λογική και πρωτόκολλο, όμως έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα στην βάση δεδομένων του νομίσματος και των συναλλαγών και τις μεταβλητές δυσκολίας, παρεμβαίνοντας δηλαδή σε σημεία του βασικού πρωτοκόλλου. Την πρώτη διαφοροποίηση σε αυτό την έκανε το Litecoin, διαφέροντας από το Bitcoin στο γεγονός ότι μπορεί να εξορυχθεί αποδοτικά με μη εξεζητημένο υλικό – hardware. Το Litecoin παρέχει επίσης γρηγορότερες επιβεβαιώσεις συναλλαγών (με μέσο όρο τα 2.5 λεπτά), βασίζεται στον απαιτητικό σε μνήμη scrypt αλγόριθμο εξόρυξης (για proof-of-work) και στοχεύει σε υπολογιστές και κάρτες γραφικών που διαθέτουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Το δίκτυο του Litecoin έχει προγραμματιστεί ώστε να παράγει 84 εκατομμύρια νομίσματα.
Το ίδιο και τα υπόλοιπα e-νομίσματα που προέκυψαν, όπου το καθενα έχει ορισμένες διαφοροποιήσεις στο πρωτόκολλό του.
Το τελευταίο διάστημα (2014), έχει απασχολήσει έντονα η εμφάνιση ενός νέου ψηφιακού νομίσματος του MapleCoin, τ' οποίο προέκυψε στον καναδά, μετά την επιτυχία του ισλανδικού AuroraCoin που ήταν μία από τις θετικές «παράπλευρες απώλειες» όταν έγινε το μπαμ της τραπεζικής φούσκας στην ισλανδία, αμέσως μετά την πτώχευση της χώρας, το 2008. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως στα cryptocoins, με εμπορική αξία σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ξεπερνώντας το LiteCoin, ενώ την 25η Μαρτίου του 2014 κάθε ένας από τους 320.000 Ισλανδούς έλαβε bonus 3.000 δολαρίων σε AuroraCoins. Σε αυτά τα πρότυπα το MapleCoin, υπόσχεται ταχύτερη παραγωγή, εύκολη διάθεση και διαφάνεια.

Θα επαναλάβουμε και εδώ ό,τι αναφέραμε πριν, πως θεωρητικά, σε κάθε περίπτωση αυτών των e-coins, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας υπολογιστής και μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Άλλοι θα μπορούν να “εξορύσσουν” τα νομίσματα μέσω κάποιας πλατφόρμας μόνο από τη χρήση των CPU τους. Μα σε κάθε περίπτωση, ο κάνονας είναι ο ίδιος: Μόνο όσοι έχουν ισχυρές επεξεργαστικές μονάδες γραφικών (GPU) θα έχουν τη μερίδα του λέοντος στην μοιρασιά του κάθε νομίσματος (όλα έχουν συγκεκριμένο αριθμό παραγωγής, με πρόβλεψη όμως για αύξησή του).

Εμπεδώνουμε λοιπόν, πως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως αυτά τα νομίσματα είναι ομότιμα. Και εδώ θα δημιουργηθούν ανισότητες. Ίσως, το μόνο πιο δύσκολο να είναι ο εύκολος πλουτισμός.

6. Το Bitcoin είναι "πυραμίδα"

Ακούγεται και γράφεται κατά κόρον. Αυτό όμως δεν ισχύει. Και αυτό, εκλαμβάνοντας στην κυριολεξία τον τρόπο που λειτουργούν γνωστές πυραμίδες, οι οποίες έχουν την λογική πως ο κάθε νέος επενδυτής πληρώνει τον προηγούμενο επενδυτή, με συνέπεια κάποια στιγμή που η ζήτηση εκμηδενίζεται, οι νεότεροι επενδυτές να χάνουν τα χρήματά τους. Το bitcoin και τα άλλα e-coins, έχουν συγκεκριμένες συναλλαγές, με την τιμή τους να ορίζεται με τον νόμο και καταστάσεις της αγοράς και το ρίσκο του είναι εντελώς διαφορετικό. Από την άλλη, κανείς δεν πληρώνει τίποτα σε κάποιον προηγούμενο. Βασικά κανένας δεν γνωρίζει τον άλλον.

7. Το Βitcoin είναι "φούσκα"

Χα... Η λέξη "φούσκα", έχει δυο πλευρές. Και εδώ ισχύει το ίδιο που γίνεται και με το συμβατικό χρήμα. Τα λεφτά ποτέ δεν χάνονται. Απλά πηγαίνουν σε κάποιους άλλους. Υπό αυτήν την άποψη λοιπόν η οποία είναι η επικρατούσα, ακόμα και το bitcoin, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια "φούσκα" καθώς αυτή είναι το αποτέλεσμα. Όμοια με μια μετοχή, έτσι και το bitcoin θα μπορούσε να προκαλέσει μια φούσκα. Απλά, το μέσον είναι διαφορετικό και σε αυτό δεν θα φταίει ούτε το πρωτόκολλό του, ούτε κάτι στον τρόπο του. Παράγοντας θα είναι και πάλι αυτός που θα έχει την δύναμη να επηρεάζει την οικονομία, οι τράπεζες και τα συμφέροντα.

8. Bitcoin και όλα τα e-coins είναι αφορολόγητα

Θα ήθελες. Για φαντάσου το, σαν τον αμερικάνο ή γιαπωνέζο τουρίστα που θα έρθει το καλοκαίρι γα tztziki, soublaki & akropolis, αν κάνει μια συναλλαγή με δολάρια/γιεν. Θα λάβει κανονικά απόδειξη και στην συνέχεια, ο επιχειρηματίας που δέχθηκε την συναλλαγή θα τα αλλάξει στο τοπικό νόμισμα.
Αυτό βέβαια για την περίπτωση νομίμων συναλλαγών, καθώς και υπάρχει και η άλλη πλευρά, όπου μπορεί να διεξαχθούν συναλλαγές με είδη τα οποία αντίκεινται στις νομοθεσίες της κάθε χώρας. Εκεί βέβαια δεν περιμένει κανείς απόδειξη και τα ηλεκτρονικά νομίσματα αποτελούν έναν από τους πιο ιδανικούς τροπους ανώνυμων συναλλαγών. Το ενδιάμεσο νταραβέρι, είναι άλλη υπόθεση βέβαια...

9. Το bitcoin είναι είναι του σατανά και παράνομο

Σοβαρέψου. Είπαμε αμέσως πιο πριν πως φορολογείται ακόμα και αν πρόκειται για κάτι εικονικό που υπακούει σε πιο ιδιαίτερους κανόνες. Είναι ένα κανονικότατο και νόμιμο μέσον συναλλαγών. Επειδή όμως έχει συνδυαστεί με τις αγορές στο DeepWeb, με όπλα και ναρκωτικά, αρκετοί το θεωρούν ως παράνομο. Τα είπαμε και πριν, ας μην επαναλαμβανόμαστε.

ch1

Τα πιο πάνω είναι και τα πιο συχνά που συναντιούνται σχετικά με το Bitcoin και τα υπόλοιπα δικτυακά νομίσματα. Το δεδομένο είναι πως δεν πρόκειται για παιχνίδι και ούτε πρόκειται για φθηνό "σπορ" (εξοπλισμός, ρεύμα). Οι παράγοντες είναι τέτοιοι που σε κάθε περίπτωση ευνοούνται οι πιο ισχυροί. Υπάρχει ένα ισχυρό ρίσκο και θα πρέπει να περιμένουμε πέντε με δέκα χρονια ακόμα ώστε να δούμε αποτελέσματα όλου αυτού.
Το μόνο βέβαιο πως με τα ηλεκτρονικά νομίσματα δεν θα αποκτήσετε έπαυλη με 10 babies στην πισίνα, ούτε θα γίνετε ο επόμενος νονός του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή σας.
Προϊόν του καπιταλιστικού συστήματος είναι και, σαν βασικό θετικό του, κρατάμε την μεγάλη του δυνατότητα για άνομες ή παράνομες (ανάλογα την οπτική) αγορές.
Όπως είπαμε και στην αρχή για ν' αλλάξει αυτό το σύστημα χρειάζονται πολλά περισσότερα, μα δυστυχώς μια νέα εποχή μοιάζει να ξεπροβάλει, κάτω από έναν μανδύα που ονομάζεται "φιλελευθερισμός (έχει κάμποσες παραλλαγές), στον κόσμο που επικρατεί ο νόμος των εταιρειών και των αφεντικών, όπου τα ηλεκτρονικά νομίσματα αποκτούν πρωταρχικό ρόλο (διαβάστε αυτό το άρθρο, για να πάρετε μια ιδέα).

Τέλος, θα επαναλάβουμε, πως για πιο πολλά, όπως δημιουργία πορτοφολιού, ασφαλείς τρόποι γι' αυτό, απόκτηση Bitcoins και πολλά άλλα, στο σχετικό tag: #bitcoin.

 • Σχόλια

16 Comments:

 1. Εικόνα matthew
  matthew (χωρίς επαλήθευση)Απρ 18, 2014 00:52 ΠΜ

  Καταπληκτικό & αληθινό άρθρο Έλενα! Το έχω δηλώσει & σε άλλα φόρουμ ότι το bitcoin & όλα τα e-coins είναι καταδικασμένα να αποτύχουν εφ' όσον οι κεντρικοί τραπεζίτες ελέγχουν όλόκληρο το τραπεζοχρηματοπιστωτικό σύστημα. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΘΕΑΥΤΟ ΓΕΝΙΚΑ, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΜΙΣΜΑ & ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑ ΚΟΒΕΙΣ ΜΟΜΙΣΜΑ!
  Αυτό δεν καταλαβαίνει ο κόσμος σε τελική ανάλυση. Θα αναφερθώ σε σχετικό ερώτημα της Μαρίας Αφεντούλη σε παλαιότερο άρθρο εδώ μέσα: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΟΝΟ; Οι οποιές σε τελική ανλαλυση ανήκουν σε ΙΔΙΩΤΕΣ & ΟΧΙ στα κρατη! & στο φορουμ εδώ μέσα έχει αναλυθει & εξηγηθεί πολλάκις φορές αυτό το θέμα. Εδώ γυρίστηκε & ταινία παλιότερα για το πως λειτουργουν οι τράπεζες γενικά, με πρωταγωνιστή τον Ντανι Ντε Βίτο, OPM = Other People's Money!
  Ακόμη & αυτοί που έχουν εκατομμύρια ή & δισεκατομμύρια είναι στην ουσία έρμαιοι του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ! Στο φινάλε φιλάνε, τι είναι ένας (φορολογούμενος φουκαράς) δισεκατομυριούχος (πχ Bill Gates), μπροστά στους (αφορολόγητους) τρισεκατομυριούχους Rothschilds!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rothschild_family

 2. Εικόνα Maria
  MariaΑπρ 18, 2014 02:09 ΠΜ

  Μνήμη που την έχεις όμως matthew :D .
  Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως καθ' όλη την διάρκεια του άρθρου (πρέπει να ήταν αυτό με τους τραπεζίτες) με ταλάνιζε αυτό ακριβώς το ερώτημα:

  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΟΝΟ;

 3. Εικόνα matthew
  matthew (χωρίς επαλήθευση)Απρ 18, 2014 02:59 ΠΜ

  Ναι, το θυμάμαι γιατί είναι αλήθεια αυτό που είπες. & αναρωτιέμαι αν τελικά ο κόσμος γνωρίζει όλη την αλήθεια & αν ναι, γιατί είναι τόσο απαθής;! Το είχαμε αναφέρει πάλι στο φόρουμ σχετικά με τα λεγόμενα του Josiah Stamp περί της μισθωμένης σκλαβιάς της ανθρωπότητας στους τραπεζίτες. Τι να πω; Ότι έχει απόλυτο δίκιο & μας αξίζει ότι τραβάμε; Αν είναι έτσι, τότε τα μοναδικά έργα που πρέπει να κανουμε είναι νεα ΝΕΚΤΡΟΤΑΦΕΙΑ...

 4. Εικόνα vlasis
  vlasis (χωρίς επαλήθευση)Απρ 18, 2014 18:29 ΜΜ

  Αυτό όμως που δεν κατάλαβες είναι ότι το bitcoin δεν το κόβει καμία τράπεζα και δεν είναι μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το φτιάχνουν άνθρωποι. Κι εσύ μπορείς να φτιάξεις. Εντάξει δεν είναι ευκολο ή δωρεάν αλλά θεωριτικά μπορείς.
  Το γεγονός ότι οι τράπεζες του δίνουν μια ισοτιμία με το δολάριο δεν σημαίνει κάτι.

  Σωστά τα όσα λες για τις τράπεζες δεν μας εξηγείς όμως γιατί θα αποτύχει το bitcoin ;

 5. Εικόνα matthew
  matthew (χωρίς επαλήθευση)Απρ 26, 2014 22:03 ΜΜ

  Πιστεύω ότι θα αποτύχουν τα ψηφιακά νομίσματα γιατί δεν θα τα αφήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Φρικάρουν αφάνταστα επειδή δεν μπορούν να τα ελέγξουν οι ίδιοι & τους χαλάνε τη πιάτσα.
  http://osarena.net/news/to-trapeziko-sistima-enantion-tou-tou-bitcoin-me-diko-tou-bitcoin-ke-patentarismeno.html

 6. Εικόνα matthew
  matthew (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 30, 2014 04:28 ΠΜ

  Αυτό που δεν έχει καταλάβει ακόμη πολύς κόσμος είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ! ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ. Δηλαδή οι μεγαλομέτοχοι είναι ιδιώτες & ΟΧΙ τα κράτη. & στην κορυφή της τραπεζικής πυραμίδας βρίσκεται η BIS (Bank for International Settlements).
  Η ΤτΕ & η Εθνική Τράπεζα ΔΕΝ είναι κρατικές, είναι & αυτές ιδιωτικές. Ιδρύθηκαν από τους Rothschild οι οποίοι είναι & μεγαλομέτοχοι όπως & οι «κρατικές» τράπεζες όλων σχεδόν των κρατών του πλανήτη.
  Η BIS, το ΔΝΤ, η Federal Reserve, η ΕΚΤ, η τράπεζα της Αγγλίας, you name it, ανήκουν ΟΛΕΣ σε αυτούς & μερικούς ακόμη όπως ανέφερε ο DarkGoth πιο πάνω!

 7. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 30, 2014 05:26 ΠΜ

  Ααααακριβώς, matthew. Καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ! ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ.

  Οι δε Rothschild, στους οποίους αναφέρεσαι, πρόκειται για Δυναστεία˙ η Rothschild Banking Dynasty. Ένας Διεθνής Οργανισμός Παροχής Τραπεζικών Υπηρεσιών.

 8. Εικόνα Jorjis
  Jorjis (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 30, 2014 02:25 ΠΜ

  Συμφωνώ με αυτά που θες. Το χρήμα είναι δημιούργημα του ανθρώπου για να διευκολύνει τις συναλλαγές του. Οποιοδήποτε αντικείμενο (και εννοώ οποιοδήποτε) πληρεί κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες μπορεί να πάρει το ρόλο του χρήματος.

  Συνεπώς, δε μπορούμε να προσδώσουμε ευθύνη σε κάτι που δεν υπάρχει. Το εάν δουλεύουμε εμεις για το χρήμα και όχι το αντίστροφο αυτό είναι θέμα αξιών.

 9. Εικόνα bobos15
  bobos15 (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 30, 2014 02:45 ΠΜ

  Καμια τραπεζα δεν εχει δικαιωμα να τυπωνει χρημα. Ουτε κρατικη ουτε ιδιωτικη. Μονο το υπουργειο οικονομικων ειναι αρμοδιο γι αυτη τη δουλεια. Οι τραπεζες παλαιοτερα χρησιμευαν μονο για την φυλαξη των χρηματων και τιποτα περισσοτερο.

 10. Εικόνα Jorjis
  Jorjis (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 30, 2014 02:02 ΠΜ

  Το χρήμα τυπώνεται μόνο από Κρατικές τράπεζες (Τράπεζα της Ελλάδος, ECB, κτλ). Καμιά ιδιωτική τράπεζα δε μπορεί να τυπώσει.

  Επίσης, επειδή η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, η ΤτΕ δε τυπώνει χρήμα. Είναι υπεύθυνη όμως για άλλους διακονονισμούς. Το κατα πόσο είναι πολιτικά ανεξάρτητη, αυτό είναι άλλο θέμα.

  Τέλος, είναι ωραία να επαναλαμβάνουμε πράγματα τα οποια έχουμε ακούσει/διαβάσει ακόμη και σε οικονομικό βιβλίο και πιστεύουμε ότι μας έκαναν "ειδικούς".

 11. Εικόνα Jorjis
  Jorjis (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 29, 2014 12:53 ΜΜ

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου. Το μόνο που θέλω να πω είναι σταματήστε αυτή τη πιπίλα με τους τραπεζίτες και τις θεωρίες συνομοσίες που βλέπετε γύρο σας

  1) "δεν θα τα αφήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Φρικάρουν αφάνταστα επειδή δεν μπορούν να τα ελέγξουν οι ίδιοι & τους χαλάνε τη πιάτσα." Ο όγκος μη χρηματικών περιουσιακών στοιχειων είναι κατα τη μεγαλύτερος από το χρήμα (με την ένοια όπως το ξέρουμε). Οπότε δε νομίζω να τους απασχολεί ιδιαίτερα.

  2) "ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΟΝΟ;" Αυτό γίνεται προκειμένου να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη του νομίσματος. Φανταστείτε να μπορούσε να εκδόσει η κάθε εμπορική τράπεζα. Κάθε φορά που θα είχε χρέη, θα τύπωνε νομίσματα και όλα οκ. Επιπλέον, εάν η διάθεση ενός νομίσματος είναι πολύ μεγάλη, αυτό χάνει την αξία του.

  3) Για όσους κατηγορούν το τραπεζικό σύστημα: Κανείς δε σε υποχρεώνει να το υπηρετείς. Κανείς δε σου λέει να έχεις τα λεφτά σου στην τράπεζα. Εαν θες να αλλάξεις το σύστημα, απόσυρε ότι έχει και δεν έχει από εκεί και κρύψτα στο σπίτι

 12. Εικόνα bobos15
  bobos15 (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 29, 2014 15:08 ΜΜ

  Το bitcoin θα αποτυχει γιατι εχει ξεπεραστει απο αλλα cryptos.

 13. Εικόνα bobos15
  bobos15 (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 29, 2014 15:13 ΜΜ

  "3) Για όσους κατηγορούν το τραπεζικό σύστημα: Κανείς δε σε υποχρεώνει να το υπηρετείς. Κανείς δε σου λέει να έχεις τα λεφτά σου στην τράπεζα. Εαν θες να αλλάξεις το σύστημα, απόσυρε ότι έχει και δεν έχει από εκεί και κρύψτα στο σπίτι"

  Ναι αλλα η τραπεζα τυπωνει τα λεφτα μου. Αυτο δεν ειναι φασισμος? Κανονικα το Υπουργειο Οικονομικων δεν επρεπε να τα τυπωνει?

 14. Εικόνα Helen
  HelenΜάιος 29, 2014 23:14 ΜΜ

  @Jorjis, μάλλον δεν έχεις καταλάβει κάτι. Από την μια θεωρίες συνωμοσίας ως γνωστόν βλέπουν μόνο οι ανεγκέφαλοι ακροδεξιοί και Καμμένοι χΈλληνες. Από την άλλη, ολόκληρη η ζωή της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με το τραπεζοοικονομικό σύστημα, κοινώς τον καπιταλισμό. Το δε χρήμα το τυπώνουν ιδιωτικές τράπεζες και όχι τα κράτη. Η δε ελλάδα, είναι μια από τις χώρες η οποία δεν έχει κρατική τράπεζα (όχι δεν είναι δημόσια η επονομαζόμενη τράπεζα της ελλάδος). Τους πληθωρισμούς και τις κρίσεις τις οργανώνει το ίδιο αυτό σύστημα για ανακατανομή του πλούτου, με αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι, εμποδίζοντας στην ουσία την γρήγορη διακίνηση του χρήματος. Όλο αυτό λοιπόν δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες στον πλανήτη και προφανώς δεν έχει καμία σημασία στο που έχουμε εμείς τα 122 ευρώ μας αποθηκευμένα(όσοι δηλαδή έχουν και αυτά). Υπάρχουν κάθε λογής εγκληματίες και σιγουρα οι πιο επικίνδυνοι και αδίστακτοι είναι αυτοί με τα κουστούμια.

 15. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 30, 2014 00:58 ΠΜ

  οσο βασιζουμε τα παντα σε αυτο το ψεμα που λεγεται χρημα, ειτε στο ιντερνετς, ειτε στην πραγματικη ζωη, παντα θα εχουμε αδικιες και ανισοτητες. γιατι το χρημα ΕΙΝΑΙ ψεμα. ενα τυπωμενο χαρτι, ενα ψεμα που δεν υπηρχε στον φυσικο κοσμο, ουτε και υπακουει σε φυσικους νομους, για να υπαρχουν επιπτωσεις απο λαθος χειρισμο (οπως π,χ, με τη φωτια, που αν δεν τη χειριστεις σωστα θα καεις). δημιουργηθηκε απο καποιους, ελεγχεται απο αυτους του ιδιους καποιους, που το διαχειριζονται κατα το δωκουν, μονο και μονο για να το παιζουν θεοι επι της γης, και να κορεσουν την απληστια τους και τη διψα τους για κυριαρχια και εξουσια. rothchilds, rockfelers, και αλλα κατακαθια απο τα μεγαλυτερα στη γη, που δεν τους γνωριζουμε καν (γιατι φροντιζουν να μενουν κρυμμενοι, για να μην υποκεινται σε κανενα νομο (που δεν εχουν φτιαξει οι ιδιοι προς ωφελος τους), αφου προκειμενου να πλουτισουν πατανε κυριολεκτικα επι πτωματων)

 16. Εικόνα esperia
  esperia (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 30, 2014 00:42 ΠΜ

  Για το χρημα διαβαστε αυτα

  Ο εντιμότερος κλέφτης (link)

  Τα 10 ερωτήματα ενός Καθηγητή του Αριστοτελείου (link)

  Για συνωμοσιες διαβαστε εδω (link)

Scroll to Top