BETA

ownCloud: Το δικό σας προσωπικό cloud [Νέα έκδοση 5.0]

Εικόνα constantinos

owncloud

Σήμερα η εργασία με υπολογιστή δεν περιορίζεται σε ένα μόνο μηχάνημα. Οι άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη να μοιραστούν τα δεδομένα τους μεταξύ υπολογιστών όπως υπολογιστές γραφείου, φορητοί κλπ. Για αυτό μια λύση όπως του cloud είναι πολύ χρήσιμη.
Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν εργαλεία ή ιστοσελίδες όπως τα Dropbox, Ubuntu One, Facebook, twitter κλπ. Αυτές οι λύσεις όμως δεν είναι καλές για το προσωπικό απόρρητο και μπορεί να χάσετε τον έλεγχο των δεδομένων σας.
Υπάρχουν πλέον πολλές τέτοιες υπηρεσιες, τόσο με την μορφή client, όσο και με server, προκειμένου ο χρήστης να έχει τον έλεγχο ο ίδιος επάνω στα δεδομένα του και με ποιους θα τα διαμοιράζεται και όχι κάποιος τρίτος. Έχουμε δει τις σημαντικότερες από αυτές, εξετάζοντας μεχρι κάποιου βαθμού και την δυνατότητα τους στην ιδιωτικότητα.
Μια υπηρεσία η οποία αναπτύσσεται συστηματικά, εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, είναι Ανοιχτού Κώδικα, είναι και το οwnCloud. Πρόκειται για ένα ελαφρύ αλλά δυνατό λογισμικό για ιδιωτικό cloud. Εκτελείται στον υπολογιστή σας, στο οικιακό δίκτυο ή σε εξυπηρετητή στο Internet με πολύ μικρές απαιτήσεις. Πρώτα από όλα σας αφήνει να αποθηκεύσετε αρχεία και να έχετε πρόσβαση μέσα από το Internet. Είναι συμβατό με πολλές πλατφόρμες (Win/Mac/Linux/πολλά κινητά τηλέφωνα) χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάτι.
Αλλά έχει κι άλλες λειτουργίες: Το ownCloud παρέχει ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής, ημερολόγιο και διαχείριση επαφών και ένα πελάτη για την αυτοματοποίηση των αντιγράφων ασφαλείας σας.
Το ownCloud έχει σήμερα δύο μειονεκτήματα:

 1. θέλει λίγη εμπειρία για να το εγκαταστήσετε και να το εκτελέσετε, ειδικά σε χώρο στο δίκτυο από ένα παροχέα.
 2. δεν αποθηκεύει αρχεία τοπικά στον υπολογιστή σας, οπότε είναι διαθέσιμα μόνο όταν είστε συνδεδεμένοι με το δίκτυο.

Είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX, Android, iOS και το σύνολο της λειτουργίας και αξιοπιστίας του είναι υποδειγματικά. Μπορείτε να εισάγετε κάθε είδος αρχείου, για προσωπική, επαγγελματική χρήση και για διαμοιρασμό με links.

cloud.osarenacloud.osarena1
cloud.osarena2

Μόλις κυκλοφόρησε τη νέα του έκδοση (5.0), αλλάζοντας εμφάνιση (οι πιο πάνω εικόνες, είναι από τη προηγούμενη έκδοση, δεν έχω κάνει ακόμα το update), ακολουθώντας και αυτό την λογική της πλαϊνής μπάρας, με τις επιλογές και "εφαρμογές:

oC

Συγχρόνως πρόσθεσε και κάποια ακόμα σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως:

 • Δυνατότητα να επαναφέρετε τα διαγραμμένα αρχεία
 • Νέα μηχανή αναζήτησης η οποία περιλαμβάνει μια νέα Lucene-based full text search engine app
 • Χρησιμοποιεί πλέον το Clam antivirus, για να αποτρέψει τη διανομή μολυσμένων αρχείων
 • Βελτιωμένες επαφές, ημερολόγιο, σελιδοδείκτες, διαχείριση app, εκδόσεων και αρχείων cache (έως και 500% πιο γρήγορα)
 • Ταχύτερο συγχρονισμό για το desktop client
 • Καλύτερη ασφάλεια
 • new documentation
 • και πολλές ακόμα αλλαγές/διορθώσεις (δείτε την πλήρη λίστα, στη σχετική σελίδα του).

Επίσης, σε μια ενημέρωση που πρέπει να είναι διαθέσιμη τον Απρίλιο (2013), το ownCloud θα πρέπει να πάρει ένα πρόσφατα σχεδιασμένο server-side encryption application.
Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε, πως το ownCloud υποστηρίζει συγχρονισμό φακέλων και από αλλάς δικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης, όπως τα Dropbox, Google Drive, καθώς και των mazon S3, FTP, OpenStack Swift, SMB / CIFS, WebDavv, SFTP.
Ωστόσο, για κάποιο λόγο, υπάρχει μεγαλη επιβράδυνση του ownCloud, όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον φάκελο του Dropbox.

owncloud2

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ OWNCLOUD (client):

Εν κατακλείδι, το ownCloud είναι μια από τις πιο αξιόπιστες δικτυακές αποθήκες και πόσο μάλλον αν το στήσετε σε δικό σας server.
Έχουμε δει παλιότερα, τις οδηγίες για την εγκατάσταση του, μα πλέον τα πράγματα, έχουν απλοποιηθεί περισσότερο και υπάρχουν έτοιμα πακέτα για πολλές διανομές.

Μιλάμε για την client εκδοση, αυτή δηλαδή που μπορείτε να έχετε στο desktop σας, μα όχι σε δικό σας server η για την πρόσβαση σε αυτό, είτε είναι σε κάποιον δικό σας server, είτε σε τρίτο.
Για να το εγκαταστήσετε σε Ubuntu και κάθε παράγωγη του διανομή, υπάρχουν δυο τρόποι:
1. Κατεβάστε το ετοιμο DEB πακέτο του και διπλό κλικ επάνω του ώστε να το εγκαταστήσετε:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα: w-get και e-tc , οπως και e-cho, τις δίνουμε με παύλα ανάμεσα στο w και get, e-cho και e-tc και αυτό επειδή κάποιο τα μέσα αυξημένα μέτρα ασφαλείας του server, την θεωρεί ως κακή (για αυτόν). Μέχρι να διορθωθεί αυτό την δίνουμε ετσι, επομένως, μη ξεχάσετε να αφαιρέσετε την παύλα, όταν γράψετε την εντολή, αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα.

>>> Ubuntu 12.10 (και παράγωγες διανομές):
OwnCloud 64b
OwnCloud 32b

>>> Ubuntu 12.04 (και παράγωγες διανομές):
OwnCloud 64b
OwnCloud 32b

2. Αλλιώς και στη προκειμένη περίπτωση, καλύτερα θα ήταν να περάσετε το αποθετήριο του στο σύστημα σας. Για συντομία και ασφάλεια, κάντε το μεσώ του τερματικού/κονσόλα σας, με τις παρακάτω εντολές:

>>> Για Ubuntu 12.10 (και παράγωγες διανομές):

e-cho 'deb http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:devel/xUbuntu_12.10/ /' >> /e-tc/apt/sources.list.d/owncloud-client.list 
apt-get update
apt-get install owncloud-client

Προσθέστε και το repository key (που θα το ζητήσει):

w-get http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:devel/xUbuntu_12.10/Release.key
apt-key add - < Release.key

>>> Για Ubuntu 12.04 (και παράγωγες διανομές):

e-cho 'deb http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:devel/xUbuntu_12.04/ /' >> /e-tc/apt/sources.list.d/owncloud-client.list 
apt-get update
apt-get install owncloud-client

Προσθέστε και το repository key:

w-get http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:devel/xUbuntu_12.04/Release.key
apt-key add - < Release.key

>>> Για Debian (6.0):

e-cho 'deb http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:devel/Debian_6.0/ /' >> /e-tc/apt/sources.list.d/owncloud-client.list 
apt-get update
apt-get install owncloud-client

Προσθέστε και το repository key:

w-get http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:devel/Debian_6.0/Release.key
apt-key add - < Release.key

H κατεβάστε το ετοιμο DEB πακέτο του:
Debian-ownCloud 32b
Debian-ownCloud 64b

>>> Για Fedora 18:

cd /e-tc/yum.repos.d/
w-get http://download.opensuse.org/repositories/isv:ownCloud:devel/Fedora_18/isv:ownCloud:devel.repo
yum install owncloud-client

η τα έτοιμα RPM πακέτα του:
ownCloud-Fedora 32b
ownCloud-Fedora 64b

>>> Για το openSUSE, τα πράγματα είναι καλύτερα και ευκολότερα, καθώς χάρη στο εργαλείο Mirall, υπάρχουν όλα αυτά που έχουμε συνηθίσει από τα Dropbox, UbuntuOne, έχοντας και στο σύστημα μας, έναν τοπικό φάκελο με τα αρχεία μας που έχουμε στο OwnCloud.
-Δείτε τις σχετικές οδηγίες εγκατάστασης του (στα ελληνικά).

Σε αυτή την σελίδα, θα βρείτε τα σχετικά αποθετήρια και έτοιμα πακέτα του, για μελλοντικές αναβαθμισμένες εκδόσεις.

>>> Για άλλες διανομές, μπορείτε να κατεβάσετε το έτοιμο εκτελέσιμο αρχείο του η να το "κτίσετε" μέσω του κώδικα του στο σύστημα σας.
Τα σχετικά download links, όπως και για Windows, OSX, Android, iOS:
DOWNLOAD

Πλέον, μπορείτε να το καλέσετε από το μενού σας η μέσω dash σε ubuntu.

ownCloud

Την πρώτη φορά που θα το τρέξετε, θα πρέπει να περάσετε τα στοιχεία του server και του λογαριασμού σας, προκειμένου να συνδεθείτε:

2

Στη συνέχεια, θα πρέπει να βάλετε τη διεύθυνση του server (αυτή θα την βρείτε στον πίνακα έλεγχου σας, στο Owncloud, όταν το ανοίξετε από τον browser σας):

6
και βέβαια το όνομα και τον κωδικό σας που έχετε δημιουργήσει:

38

Επιλέξτε την επαλήθευση (trust), μόλις έχετε την σχετική ένδειξη, προκειμένου να συνδεθείτε από το desktop σας, στο ownCloud σας:

44

Θα σας εμφανίσει και ένα εικονίδιο στο system tray, με τα στοιχειώδη όμως, για πιο άμεση πρόσβαση:

1

Η διαχείριση του γίνεται, μέσω του browser σας και μπορείτε συν τ' άλλα να επιλέξετε εσείς τις δυνατότητες/εφαρμογές που θα έχετε:

8

>>> Δοκιμάστε ένα demo του ownCloud.

Για περισσότερα και για το πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας και ως server για το ownCloud, μπορείτε να κατεβάσετε ένα PDF που έχει επιμεληθεί ο Στάθης Ιωσιφίδης, με πλήρεις οδηγίες στα ελληνικα.
Ιστοσελίδα

 • Σχόλια

1 Comments:

 1. Εικόνα Gonik
  Gonik (χωρίς επαλήθευση)Mar 18, 2013 05:44 ΠΜ

  Ωραίο άρθρο Κων/νε... Έχει λίγο καιρό που έχω στήσει κι εγώ το OwnCloud σε ένα Raspberry Pi και μπορώ να πω ότι συμπεριφέρεται άψογα.
  Ειδικά σε συνεργασία με ddclient για τη συνεργασία με ένα free DNS Service και το Android app είναι εξαίρετη λύση.

Scroll to Top