BETA

Πυρηνοκίνητος Αναμεταδότης για Cyborg Έντομα [X-OSArena Files]

Εικόνα Maria

Για την Βιοτεχνολογία (Biotechnology) και τους Biohackers έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο. Θα συνεχίσουμε με αυτό το θέμα, κλείνοντας με το παρόν άρθρο που είτε αφορά μια πραγματικότητα, είτε είναι θεωρία συνωμοσίας. Όπως και να έχει η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία που έχει στην διάθεση του ένας μέσος άνθρωπος, σχετικά με την υπαρκτή είναι μια τεραστια απόσταση και σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο.

Θα επαναλάβω πως δεν έχω καμία γνώση του αντικειμένου, οποτε συγχωρέστε μεταφραστικές η συντακτικές ατέλειες. Πιστεύω όμως πως το παρακάτω άρθρο, δίνει μια πληροφόρηση και είναι συνέχεια αυτών με τους biohackers και βιοτεχνολογία.

Μηχανικοί αναπτύσσουν ραδιοϊσότοπο MEMS πηγής ενέργειας για πρόγραμμα εντόμων… κατασκόπων

Στη Διεθνή Συνάντηση Συσκευών Ηλεκτρονικής [International Electron Devices Meeting (IEDM), (IEDM)], στη Βαλτιμόρη, οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου Cornell, έχουν παρουσιάσει έρευνα κυβερνητικών οργανισμών που δείχνει την πρόοδο στην τροφοδοσία με μια ραδιενεργό πηγή καυσίμου. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ο Amit Lal και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Steven Tin έχουν παρουσιάσει ένα πρωτότυπο microelectromechanical (= μικροηλεκτρονικο-μηχανικό) σύστημα (MEMS).

Πρόκειται για μια συσκευή-πομπό RF που εκπέμπει και τροφοδοτείται από μια ραδιενεργό πηγή με ημίσεια ζωή 12 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτόνομα για δεκαετίες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα ραδιενεργός πηγή-πομπός RFID, η οποία παράγει 5 milliwatt ανά 10 μικροδευτερόλεπτα, με παλμό ραδιοσυχνότητας στα 100 megahertz (μεγαχέρτζ), θα μπορούσε να οδηγήσει στην ευρεία χρήση των ραδιοϊσοτόπων πηγών ενέργειας.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), η οποία χρηματοδοτεί επίσης τόσο τον αναπληρωτή καθηγητή Lal όσο και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Tin για ένα άλλο έργο, που ονομάζεται Hybrid Insect Micro-Electro-Mechanical Systems (HI-MEMS), στόχος του οποίου είναι η δημιουργία υβριδικών κυβερνητικών οργανισμών.

Στην παρουσίασή του ο Tin δήλωσε ότι ένα μέρος του στόχου του έργου του πομπού ραδιοϊσοτόπων είναι να τροφοδοτήσουν με ενέργεια τα έντομα, με τα οποία πειραματίζεται η ομάδα ανάπτυξης για την DARPA.

Το HI-MEMS πρόγραμμα, έχει εμπλουτιστεί με πολλά είδη εντόμων-σκώρων και με σκαθάρια που εμφυτεύονται με ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου. Με τους ελέγχους αυτούς, μπορούν να οδηγηθούν από έναν απομακρυσμένο χειριστή σε «εφαρμογές stealth» (= "αόρατες" εφαρμογές) αλλά και στην αντιμετώπιση καταστροφών.
Τα ίδια τα έντομα κινούνται με δικούς τους ζώντες ιστούς, αλλά οι ενσωματωμένοι ηλεκτρονικοί αισθητήρες και πομποί τους απαιτούν μια ξεχωριστή πηγή ενέργειας. Τα έντομα, όμως, είναι πολύ ελαφριά για να μεταφέρουν μπαταρίες και υλικοτεχνικά προβλήματα θα αποτρέψουν συχνές αλλαγές μπαταρίας. Ως εκ τούτου, ο Lal και η ομάδα του στο Cornell, για να δημιουργήσει την απαραίτητη ισχύ, στράφηκε στα ραδιενεργά ισότοπα. Για να διατηρηθεί η κατάσταση της μνήμης σε έναν τυπικό, χαμηλής ισχύος, ασύρματο αισθητήρα, προϋποθέτεται ισχύς από 1 έως 10 nanowatts. Για περιοδική αίσθηση και επεξεργασία, η απαίτηση μεταπηδά σε ισχύ από 0,1 μέχρι και 1 mW. 
Αν τώρα θέλουμε να έχουμε αισθητήρα με ικανότητα περιοδικής επικοινωνίας, τότε η απαίτηση ισχύος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 100 mW. Με τη χρήση μόνο μιας μικρής ποσότητας ραδιενεργού υλικού MEMS, που βασίζεται στην πιεζοηλεκτρική γεννήτρια, η ομάδα του Πανεπιστημίου Cornell ήταν σε θέση να δημιουργήσει αρκετή ενέργεια για να καταστεί δυνατή έξοδος υψηλής ισχύος RF παλμού κάθε τρία λεπτά. Το εν λόγω υλικό είναι νικέλιο-63 (Ni-63), ελαφρώς ραδιενεργό ισότοπο, που έχει μερικά επιπλέον νετρόνια στον πυρήνα του. Όταν το Ni-63 διασπάται, εκπέμπει beta σωματίδια-ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας που είναι, σχετικά, αβλαβή. Ο πομπός RFID μετατρέπει την ενέργεια της ραδιενεργού διάσπασης σε μηχανική κίνηση, μέσω μιας συσκευής MEMS.

Ένας μικροσκοπικός πιεζοηλεκτρικός πρόβολος (πρόβολος = δοκός κυρτή προεξέχουσα) από πυρίτιο, πάχους 40 μικρόμετρα και μήκους από 4 έως και 8 χιλιοστά, αιωρείται σε ένα τσιπ πάνω από την ραδιενεργό λεπτή μεμβράνη –όπως ένας βατήρας σε μια πισίνα. Κάτι παρόμοιο ήταν και οι πυρηνικές μικρομπαταρίες (microbatteries) που ο Lal και ο πυρηνικός μηχανικός του Πανεπιστημίου του Wisconsin, James Blanchard περιέγραφαν στο IEEE Spectrum, το 2004.  

Πώς λειτουργεί:

Τα ηλεκτρόνια εκτινάσσονται από το ραδιοϊσότοπο και συσσωρεύονται στον πρόβολο, δίνοντας ένα αρνητικό φορτίο. Τώρα ο πρόβολος έλκεται προς την (σχετικώς) θετική Νί-63 λεπτή μεμβράνη και αρχίζει να κάμπτεται προς την κατεύθυνση αυτή. Αμέσως μόλις λυγίσει αρκετά για να αγγίξει την Νί-63, τα φορτία μεταπηδούν προς τα πίσω, πάνω στη λεπτή μεμβράνη, και ο πρόβολος απελευθερωμένος από τα αυξανόμενα ηλεκτρόνια, επανέρχεται στην αρχική του θέση. Η δύναμη παράγεται όταν ο πρόβολος «κουμπώνει» πίσω στην αρχική του θέση.
Συνεχίζει με αυτό τον τρόπο μέχρις ότου η ραδιενέργεια του ισοτόπου εξαντληθεί πλήρως, κάτι που -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συγγραφέων- θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 100 χρόνια. Κάθε κίνηση «τραμπάλα» διαρκεί τρία λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Ο Tin εξήγησε στους παρευρισκόμενους στο IEDM ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κάποια αντισταθμίσματα μεταξύ του ποσού της ισχύος εξόδου και του μεγέθους συσσώρευσης των ηλεκτρονίων. Για να επιτευχθεί μια ριπή κάθε 30 δευτερόλεπτα, για παράδειγμα, η ισχύς της κάθε ριπής θα πρέπει να μειωθεί. Λόγω του μηχανικού τρόπου που είναι κατασκευασμένος ο πομπός, μόνο μια μικρή ποσότητα της Ni-63 είναι απαραίτητη για την παραγωγή υψηλής ισχύος παλμών.
Ωστόσο, ο Tin είπε ότι επειδή η συσκευή εξακολουθεί να είναι ένα πρωτότυπη, καμία βελτιστοποίηση δεν είχε γίνει, και η αποτελεσματικότητά της στην μετατροπή της ενέργειας του ραδιοϊσοτόπου ήταν μόλις 0.06 τοις εκατό. Ολόκληρη η συσκευή είναι 1 τετραγωνικό εκατοστό. Το έργο επέφερε μικτές αντιδράσεις. Ο ερευνητής Yoshihiro Hayashi, μέλος της NEC Electronics research, αναρωτήθηκε αν η συσκευή θα είναι μια σταθερή πηγή ενέργειας, λόγω της στοχαστικής φύσης της ραδιενέργειας. Ένας άλλος μηχανικός αμφισβήτησε την αξιοπιστία του πομπού.

Θα μπορούσαν, τα beta σωματίδια που εκπέμπονται από την πηγή Ni-63, να υποβαθμίσουν τους ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες και πομπούς του εντόμου, ενδεχομένως, και το ίδιο το έντομο; Και τι θα… περιελάμβανε το «πακέτο»; Πόσο πιο δυνατή θα έπρεπε να είναι η ακτινοβολία στο μέλλον;

Ο Tin ήταν αισιόδοξος σε αυτό το σημείο, τονίζοντας ότι τα Ni-63 beta σωματίδια διεισδύουν, περίπου, μόνον 21 μm σε μια επιφάνεια.

Τα Cyborg έντομα δεν είναι οι μόνες «συσκευές» που αναμένεται να επωφεληθούν από τη νέα έρευνα. (Και τη λέξη «συσκευές», δεν τη βάζω καθόλου τυχαία μέσα σε εισαγωγικά, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα cyborg έντομα είναι ζωντανά πλάσματα και ΟΧΙ συσκευές!)
Ο Lal και ο Tin ισχυρίζονται ότι με τη χρήση ραδιοϊσοτόπων, όπως προτείνουν, θα μπορούσαν να φέρουν την επανάσταση στη μακροπρόθεσμη αξιόπιστη ανίχνευση και παρακολούθηση. Τα εργαστήρια HP Labs έχουν, προ πολλού, αναφέρει ότι σημειώνουν συνεχώς πρόοδο πάνω σε ένα project που αφορά τέτοιους μακροπρόθεσμους αισθητήρες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος της Γη (CeNSE), του οποίου στόχος είναι να σκεπάσει τη Γη με μικροσκοπικούς αισθητήρες! (ναι, σωστά διαβάσατε!) Αλλά εκείνη την εποχή, ο Peter Hartwell, ανώτερος ερευνητής στα εργαστήρια της HP, στο Palo Alto της Καλιφόρνια, παραδέχθηκε ότι η ισχύς, ως κινητήρια δύναμη, ήταν μία από τις τελευταίες εναπομείναντες θεμελιώδεις προκλήσεις που περιμένει τη λύση της.

Ο νέος αισθητήρας της HP απαιτεί ισχύ, λίγο κάτω από 50 mW, κάτι που σίγουρα θεωρείται πρόοδος (?), σε σχέση με τους υψηλής απόδοσης αισθητήρες, οι οποίοι τώρα απαιτούν περίπου 1 watt. Σύμφωνα με τον Lal και τον Tin, οι συσκευές που τροφοδοτούνται από ραδιοϊσότοπα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν άμεσα σε συγκεκριμένες υποδομές, όπως σε γέφυρες και αυτοκινητόδρομους και θα μπορούσαν να παραμείνουν λειτουργικές για εκατοντάδες χρόνια.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ:

Κάποια ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν είναι τα εξής:

1. Η συσκευή αυτή, (the mammalian cyborgs = τα θηλαστικά κυβερνοσώματα) θα μπορούσε να «δουλέψει» και πάνω στους ανθρώπους; Και αν ναι, μήπως οι ειδικοί σε θέματα ηθικής κοιμούνται… «τον ύπνο του δικαίου;»

2. Για να είμαστε ακριβείς, τα "Cyborg έντομα είναι ζωντανά πλάσματα, ΟΧΙ "συσκευές"! Έχει, λοιπόν, κανείς αναλογιστεί τις επιπτώσεις από τη χρήση των ραδιενεργών ηλεκτρονίων που παρακάμπτουν τους ζώντες ιστούς ενός εντόμου;

3. Και κάτι ακόμα: Τα θέματα δημόσιας υγείας που συνδέονται με την κατανομή των ραδιονουκλιδίων είναι πραγματικά και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ένα νεκρό bug διασπάται, και σε αυτή την περίπτωση, Νί-63 απελευθερώνεται στο περιβάλλον, εισβάλλοντας δυναμικά στην τροφική αλυσίδα. Κατά συνέπεια, ενδεχομένως, θα διέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό.

4. Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι και υποδεέστερο! Αν και υπάρχει η δυνατότητα για επωφελή χρήση, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί την ανάγκη για ακόμη μία συσκευή που έχει την ικανότητα να εισβάλει στην ιδιωτική μας ζωή!

Πηγές: spectrum.ieee.org Technabob.com

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πιστέψατε;  Κακώς, επειδή, αυτό στο μεγαλύτερο του μέρος είναι hoax, περιγράφοντας αληθοφανείς καταστάσεις, μα όχι υπαρκτά γεγονότα.
Έτσι δημιουργούνται ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν φόβους και γίνονται εύκολα πιστευτές.

Είναι όμως θέμα που σηκώνει συζήτηση, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, τα nano και τα κβάντα θα αποτελέσουν πραγματικότητα και όλα αυτά, διαμορφώνουν μια «μη ηθική».

 • Σχόλια

10 Comments:

 1. Εικόνα pantso
  pantso (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 06, 2013 03:17 ΠΜ

  και να δεις που ήμουν εναντίων των εντομοκτόνων

 2. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 06, 2013 04:04 ΠΜ

  Χα χα χα!

  Πάντως, δε μπορείς να πεις! Ο λόγος μου, συμβόλαιο!!!

 3. Εικόνα sparrow
  sparrow (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 06, 2013 09:52 ΠΜ

  Παιδιά "ραδιενεργά ηλεκτρόνια" δεν υπάρχουν.

  Επίσης το "5 miliwatt ανά 10 μικροδευτερόλεπτα" δεν στέκει. Η ισχύς είναι ενέργεια ανά μονάδα χρόνου. Το αρχικό κείμενο μεταφρασμένο σωστά λέει "παράγει έναν RF παλμό συχνότητας 100 MHz, ισχύος 5 miliwatt και διάρκειας 10 μικροδευτερολέπτων".

  Γενικά προσέχετε λίγο τις μεταφράσεις.

 4. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 06, 2013 23:49 ΜΜ

  Sparrow, σ' ευχαριστώ πολύ για τις υποδείξεις.

  Άλλωστε, το ξεκαθαρίζω από την αρχή:

  "Θα επαναλάβω πως δεν έχω καμία γνώση του αντικειμένου, οπότε συγχωρέστε
  μεταφραστικές η συντακτικές ατέλειες. Πιστεύω όμως πως το παρακάτω
  άρθρο, δίνει μια πληροφόρηση και είναι συνέχεια αυτών με τους biohackers
  και βιοτεχνολογία."

  Και είναι ευκαιρία να διευκρινίσω κάτι:
  Οι καθηγητές αγγλικών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ !

  Μεταφράστρια / ής, πας αν θέλεις να πάρεις τέτοια ειδικότητα, συνήθως μέσω ιδιωτικής σχολής.
  Και
  ακόμα και λεξικό να ψάξεις, αυτές οι λέξεις δεν υπάρχουν!

  Ακόμα και λεξικό ορολογίας δεν υπάρχει.

  ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ υπάρχει ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ!

  Άσε που αυτές τις λέξεις / έννοιες ούτε στα ελληνικά δεν τις ξέρω! (Του θεωρητικού, βλέπεις. Καμμία σχέση με τις θετικές επιστήμες.)
  ("Θα επαναλάβω πως δεν έχω καμία γνώση του αντικειμένου")

  Είναι σα να λέμε ότι πάμε σε έναν ορθοπεδικό να μας κάνει διάγνωση για την καρδιά, πόσο μάλλον να μας εγχειρήσει κιόλας!
  Μα γιατί, δε μπορεί? Και αυτός γιατρός είναι!

  Και οι δύο Έλληνες είναι. Και οι δύο γιατροί είναι!

 5. Εικόνα dstilio
  dstilio (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 07, 2013 18:15 ΜΜ

  η ηθικη γιατι να ειναι θεμα μονο οσον αφορα την πιθανη εφαρμογη πανω σε ανθρωπους;

  Για την ηθικη θα επρεπε να συζητουμε ηδη καθως παιρνουν ζωντανους οργανισμους (εντομα) και τα υποβαλλουν σε πειράματα που δε θα μας δωσουν τη θεραπεια για τον καρκινο (αν καποιος θελει να δικαιολογησει τα πειραματα) αλλα μια τεχνολογια με αμφιλεγομενες χρησεις.

  Αντε και συντομα με ανθρωπους ζομπι που θα εκτελουν εντολες απο τερματικο.

  Sudo kill the guy next to you.

  Υ.Γ. Το συγκεκριμενο δε χρειαζοταν να το μεταφρασεις. Ηταν σιγουρο οτι αυτοι χρηματοδοτουν αυτη τη μ@λ@κία: "Το έργο χρηματοδοτείται από την Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)"

 6. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 07, 2013 18:33 ΜΜ

  dstilio, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη!
  Γι αυτό και τονίζω πως:
  "Για να είμαστε ακριβείς, τα “Cyborg έντομα είναι ζωντανά πλάσματα, ΟΧΙ “συσκευές”!"

  Όσο, εν τω μεταξύ, έκανα την έρευνα και έψαχνα
  (γιατί, μη νομίζεις, κι εγώ μαζί με σας μορφώνομαι γράφοντας κάποιο άρθρο), είχα εκνευριστεί τόσο πολύ διαβάζοντας όλα αυτά που συμβαίνουν εν αγνοία μας, που δεν άντεξα και -παρασυρόμενη από τα συναισθήματά μου- έγραψα και, μάλιστα, υπογράμμισα -κάτι που δεν το συνηθίζω-, όπως θα είδες:

  "Και τη λέξη «συσκευές», δεν τη βάζω καθόλου τυχαία μέσα σε εισαγωγικά, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα cyborg έντομα είναι ζωντανά πλάσματα και ΟΧΙ συσκευές"

 7. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 08, 2013 01:11 ΠΜ

  "Παράξενο πράγμα η ηθική, πολλοί λένε πώς μεταβάλλεται αναλόγως των συνθηκών της ζωής."
  Γεγονός. Και πολλοί το λένε και για πολλούς ισχύει.

  Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσον αυτοί οι πολλοί, συνειδητοποιούν το αντίτιμο που θα πληρώσουν! Και θα 'ναι πανάκριβο.

  Και ούτε και μπορώ να διανοηθώ ότι θα ενθουσιαστούν με την διαπίστωση πως η ζωή
  τους θα παρακολουθείται πλέον ανελλιπώς.
  Ποιος άνθρωπος θα μπορούσε να αποδεχθεί το γεγονός ότι θα τον παρακολουθούν σε
  κάθε του βήμα, ανά πάσα στιγμή θα γνωρίζουν την κάθε του κίνηση και, κατά
  συνέπεια, θα έχουν τον απόλυτο έλεγχό του;

  Από την άλλη, βέβαια, δεν θεωρώ
  ότι όλοι έχουν σημαία τους το χρήμα και το όφελος.

  ΕΥΤΥΧΩΣ!

  Υπάρχουν και άλλοι τόσοι που δεν ξεπουλιούνται.
  Και για να μην πάμε μακριά, ας αναφερθούμε στα δι υμάς.
  Όλοι εσείς οι Linuxαδες, για παράδειγμα.
  Που στην πραγματικότητα, καμμία εταιρεία και κανένας παραγγελιοδόχος δεν κατάφερε να σας κάμψει και να σταματήσετε να αγωνίζεστε -ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ- για την Ελεύθερη Πρόσβαση.
  Γιατί, με δυο λόγια, αυτό πιστεύω πως πρεσβεύει το Ελεύθερο Λογισμικό.
  Την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
  Την Ελεύθερη Βούληση και την Ελευθερία της ΕΠΙΛΟΓΗΣ!

 8. Εικόνα pantso
  pantso (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 07, 2013 21:24 ΜΜ

  Μια που με αφορμή το άρθρο γίνεται συζήτηση περί ηθικής. Ίσως θα πρέπει να δούμε την ηθική της επιστήμης [πχ τι σχέση υπάρχει με τα φράγκα και τη δύναμη των παραγγελιοδοτών της έρευνας και τη φιλοδοξία του ερευνητή ]και αν με όλα αυτά μπορούμε να αποφύγουμε τη φρίκη.

 9. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 07, 2013 22:06 ΜΜ

  Όταν ακούω για -κατά παραγγελία!- "φιλόδοξο" ερευνητή, το μυαλό μου (όπως και των
  περισσότερων από εμάς, υποθέτω) οδηγείται σε περίεργα μονοπάτια.

  Γιατί έναν τέτοιο ερευνητή, μόνον το χρήμα τον υποκινεί και η ηδονή της
  εξουσίας.

  Πραγματικούς ερευνητές θεωρώ όλους εσάς, που "ψάχνεστε" πάνω στο
  Ελεύθερο Λογισμικό, για παράδειγμα.
  Που μόνο στόχο σας έχετε την ΕΛΕΥΘΕΡΗ διανομή και την ΕΛΕΥΘΕΡΗ πρόσβαση και όχι την εμπορευματοποίησή του!

  Όταν κάποιος υποκινείται από τα φράγκα και το σημαντικότερο, πειραματίζεται
  πάνω σε ζώντες οργανισμούς, ε δε νομίζω αυτός ο ερευνητής να έχει ηθικούς
  φραγμούς!

  Και δεν ξέρω, δηλαδή, κατά πόσον και ο ίδιος συνειδητοποιεί ότι όλο αυτό θα του
  γυρίσει μπούμερανγκ!

  Γιατί δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι όλες αυτές οι έρευνες, που -κατά
  κανόνα- γίνονται με ασπίδα τον τομέα της υγείας, αποσκοπούν σε ακόμη μία
  συσκευή που θα έχει την ικανότητα να εισβάλει στην ιδιωτική μας ζωή!

  Παρακολούθηση 24 x 24 μου κάνει εμένα.
  Αν είναι δυνατόν να μας
  παρακολουθούν και ως εκ τούτου να μας ελέγχουν 24 ώρες το 24ωρο, τότε μπορεί
  και να ικανοποιηθούν όλοι αυτοί οι κουστουμαρισμένοι παραγγελιοδότες.

 10. Εικόνα pantso
  pantso (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 08, 2013 00:26 ΠΜ

  Οι παραγγελιοδότες της έρευνας [κακά τα ψέματα έτσι είναι] έχουν ηθική.Το τεράστιο οικονομικό κέρδος και τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων.Πόσοι άνθρωποι θα έδιναν τα πάντα γι αυτά.

  Ο φιλόδοξος επιστήμονας είναι υπάλληλος τους[παράξενο άραγε? σιγά...]

  Παράξενο πράγμα η ηθική,πολλοί λένε πώς μεταβάλετε αναλόγως των συνθηκών της ζωής. Το πιστεύω και εγώ, αλλά μερικές φορές αμφιβάλω

  Τα ίδια σκατά ήταν πάντα.

Scroll to Top