BETA

Πνευματικά δικαιώματα και Download

Εικόνα Helen

copyright

Είναι πολλοί αυτοί που νομιζουν πως η τεχνολογία είναι ανεξάρτητη από κάθε άλλον τομέα της ζωής και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική (όχι ως εξουσιαστική μορφή). Είναι αρκετά τα άρθρα τα οποία έχουμε κάνει τόσο στο blog, όσο και στο forum, τα οποία καταρρίπτουν αυτό, μα από την άλλη είναι και θέμα απλής λογικής, καθώς δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή την ζωή που δεν είναι πολιτικοποιημένο.
Απλό είναι, δεν θέλει ανάλυση.
Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι, η γενιά του Facebook, για να ακριβολογήσουμε, έχει την εντύπωση πως στο web υπάρχει ασυδοσία και πως ευρισκόμενοι πίσω από το πληκτρολόγιό τους είναι ασφαλείς ώστε να κάνουν τα πάντα, έχοντας την ψευδαίσθηση πως είναι ασφαλείς. Ξεχνάνε όμως το βασικότερο και αυτό είναι πως την σύνδεση που έχουν στο διαδίκτυο τους την δίνει κάποιος provider, τον οποίο φυσικά και πληρώνουν αδρά και αυτός ο πάροχος, μπορεί να δει όλες τις δικτυακές τους κινήσεις.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση πως τα downloads κάθε είδους που κάνουν είναι ανώνυμα και δεν είναι λίγοι και αυτοί που χλευάζουν, όσους μιλάμε για κρυπτογράφηση στα πάντα, για τον p2p διαμοιρασμό και άλλους τρόπους κάλυψης.

info: Ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peer (ή P2P) είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιεί την επεξεργαστική ισχύ, τον αποθηκευτικό χώρο και το εύρος ζώνης (bandwidth) των κόμβων. Όλοι οι κόμβοι του δικτύου έχουν ίσα δικαιώματα. Πληροφορίες που βρίσκονται στον ένα κόμβο, ανάλογα με τα δικαιώματα που καθορίζονται, μπορούν να διαβαστούν από όλους τους άλλους και αντίστροφα.

>>> δείτε περισσότερα.

Και όσο αφορά το p2p, από την πολιτική του διάσταση: Η ομότιμη (P2P) μορφή δικτύωσης αποτελεί μια νέα μορφή πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης που δημιουργεί ένα νέο δημόσιο χώρο (τα πληροφοριακά Kοινά) ο οποίος πρέπει να προστατευθεί και να επεκταθεί.
Ότι οι αρχές που αναπτύχθηκαν από το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού προσφέρονται σαν πρότυπα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της κοινωνικής και παραγωγικής ζωής.
Ότι επανασυνδέεται με τις παλαιότερες παραδόσεις και προσπάθειες για μια περισσότερο συλλογική κοινωνική κατάσταση, αλλά αυτή τη φορά καθιστά περιττή την ανάγκη του αυταρχισμού και του συγκεντρωτισμού. Ότι προσφέρει στη νεολαία ένα όραμα ανανέωσης και ελπίδας, να δημιουργήσει έναν κόσμο που ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες της.
Ότι δημιουργεί μια νέα γλώσσα και έναν νέο Λόγο, συγχρονισμένο με τη νέα ιστορική φάση του «γνωστικού καπιταλισμού».

Το θέμα είναι πως όλο αυτό το σύστημα προσπαθεί να οδηγήσει σε παρακμή το p2p και οι λόγοι γι' αυτό είναι ευνόητοι (δείτε σχετικά: Ο κίνδυνος της διαδικτυακής ουδετερότητας με την παρακμή του p2p και την άνθιση του ddl). Για να μην μακρηγορήσουμε, θα παραθέσω ένα ινφογράφημα, με τίτλο:

Πνευματικά δικαιώματα VS “παράνομο download”

Πρόκειται για μια αναδημοσίευση από το 9GAG και μεταφρασμένο από το pirateparty.gr:
(στο τέλος του άρθρου δίνονται και συμπληρωματικά links για περισσότερες πληροφορίες)

cvsid_copyrights_vs_illegal_download_gr

-Δείτε περισσότερα:

Πρέπει, οπωσδήποτε να δείτε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη και τα ακόλουθα, εξαίσια ντοκιμαντέρ, σχετικά με το θέμα:

  1. TBK-AFK: Tο ντοκιμαντέρ για το Pirate Bay
  2. Steal This Film II: Ενα ντοκιμαντέρ για το κίνημα κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας
  3. Hackitat: Ένα documentary για τους πολιτικούς (χ)ακτιβιστές

Και όλα αυτά, ενώ βρισκόμαστε κάτω από μια εντελώς φασιστική κατασταλτική επιβολή ελέγχου, φίμωσης και τρομοκράτησης του διαδικτύου και της πραγματικής ζωής, με το Computer Fraud and Abuse Act –CFAA, το Νομοσχέδιο περί Απάτης και Κατάχρησης Υπολογιστών τον χειρότερο νόμο στον τομέα της τεχνολογίας.
Και δυστυχώς, κανείς δεν μιλάει και δεν αναφέρεται (ούτε και) σε αυτό…

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top