BETA

Πώς γίνεται η παρακολούθηση από την NSA στα κινητά μας εδώ και τώρα

Εικόνα Maria

nsa

Έχουμε κάνει εκτεταμένα άρθρα, τόσο με το όλο θέμα που αφορά την NSA και τη γενικότερη επιτήρηση, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή συμβαίνει και από τις υπηρεσίες δίωξης και καταστολής από κάθε κυβέρνηση ή καθεστώς (ποια η διαφορά;).
Δεν θα επεκταθούμε, λοιπόν, μπορείτε να δείτε σχετικά στα εξής άρθρα:

Έχοντας ήδη δει, μ' ένα αναλυτικό ινφογράφημα, για το πώς η NSA υποκλέπτει τα ιδιωτικά δίκτυα, ας δούμε και τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές συνομιλίες όλων των ανθρώπων και αυτήν ακριβώς τη στιγμή που διαβάζετε τις συγκεκριμένες γραμμές.
Όπως έχουμε αναφέρει στο τρίτο κατά σειρά άρθρο πιο πάνω:

Το κινητό σας τηλέφωνο είναι μια απόλυτη συσκευή εντοπισμού.

Αυτό επειδή, κάθε νέο κινητό τηλέφωνο (smart-phone) περιλαμβάνει μια εγκατάσταση GPS στο εσωτερικό του, η οποία μπορεί να εντοπίσει τη γεωγραφική θέση και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο οπουδήποτε στον κόσμο. Τα κινητά τηλέφωνα επικοινωνούν συνεχώς με κεραίες ώστε να βεβαιώσουν ότι έχουν τη σωστή ώρα, να ελέγξουν για εισερχόμενα μηνύματα κλπ, πράγμα που σημαίνει ότι η ακριβής τοποθεσία των περισσότερων κινητών τηλεφώνων είναι γνωστή όλη την ώρα.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με απλά λόγια, είναι ασύρματα δίκτυα που αποτελούνται από πύργους κυψέλης (κεραίες) διάσπαρτες σε μια γεωγραφική περιοχή και κεντρικούς servers. Κάθε πύργος καλύπτει μια περιοχή, ένας κύκλος με κέντρο τον πύργο και ακτίνα την εμβέλειά του (κυψέλη). Όλοι οι πύργοι, αλυσιδωτά συνδέονται μεταξύ τους, ένας πύργος συνδέεται με τους κοντινούς του κοκ., και η αλυσίδα των πύργων συνδέεται με κέντρα υπολογιστών.
Ένα κινητό τηλέφωνο, αμέσως μόλις ανοίγει, αρχίζει να ψάχνει γύρω του, μεταδίδοντας ένα μοναδικό αναγνωριστικό σήμα (ταυτότητα) και περιμένει να πάρει απάντηση από τους κοντινούς σε αυτό πύργους. Αν βρίσκεται μέσα στην εμβέλεια κάποιου πύργου, ο πύργος απαντά και έτσι γίνεται η σύνδεση. Ταυτόχρονα με την αναγνώριση, ο πύργος αναφέρει προς το κοντινότερο κέντρο για την σύνδεση της συσκευής και αρχίζει έτσι μια ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ κινητού, πύργου και κέντρου που παραμένει ανοιχτή όσο το κινητό τηλέφωνο είναι ανοιχτό και όσο αυτό βρίσκεται μέσα στην εμβέλεια ενός ή και περισσότερων πύργων (αλληλοκάλυψη κυψελών).
Το κέντρο γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το πού βρίσκεται η συσκευή και μεταβιβάζει την επικοινωνία από και προς το τηλέφωνο (δρομολόγηση) καταγράφοντας ταυτόχρονα κάθε πληροφορία επικοινωνίας με την συσκευή.

Τα δεδομένα αυτά αποθηκεύονται και διατηρούνται σε βάσεις δεδομένων. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι και συσκευές εντοπισμού. Κάποιος με την κατάλληλη πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα και με τα κατάλληλα εργαλεία (προγράμματα) μπορεί όχι μόνο να εντοπίσει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια το πού βρίσκεται μια συσκευή, αλλά μπορεί να ανασυνθέσει τα παλαιοτέρα δεδομένα και να φτιάξει ένα δρομολόγιο της συσκευής μέσα στον χρόνο.

Τα smartphones έχουν ενσωματωμένη και μια άλλη τεχνολογία εντοπισμού, που εντοπίζει με πολύ με μεγάλη ακρίβεια την θέση τους. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται πάνω σε ένα δίκτυο δορυφόρων που καλύπτουν σχεδόν όλη τον πλανήτη γη και ονομάζεται GPS (Global Positioning System, Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης). Με την τοποθέτηση όλων των σημείων εντοπισμού μια συσκευής πάνω σε έναν χάρτη, μπορεί να γίνει ακριβής απεικόνιση (με ακρίβεια μέτρων ή και εκατοστών) του δρομολογίου κίνησης της συσκευής με πολλά βοηθητικά στοιχεία όπως χρόνος (ημέρα, ώρα), ταχύτητα κίνησης (ανά ώρα), κατεύθυνση κτλ.

Όσον αφορά το GPS, αν κάποιος έχει πρόσβαση σε αυτήν την επικοινωνία μεταξύ του smartphone και του GPS και καταγράφει τα δεδομένα μπορεί να βρει ανά πάσα στιγμή που ήταν και πώς κινήθηκε η συσκευή οποιαδήποτε χρονική περίοδο στο παρελθόν και φυσικά και σε πραγματικό χρόνο.

Συνδυάζοντας αυτές τις δυο τεχνικές και κάνοντας αντιστοίχιση της συσκευής με το άτομο στο οποίο ανήκει η συσκευή, έχεις στα χέρια σου ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης.

Η The Washington Post δημοσίευσε, βασιζόμενη σε έγγραφα που διέρρευσαν από την NSA, ένα infographic όπου αναπαριστά με απλά λόγια το πώς η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ έχοντας πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα, παρακολουθεί τους πάντες. Επίσης, συνδυάζοντας τα δεδομένα από διαφορετικές συσκευές μπορεί να ανακαλύψει και όλους τους συσχετισμούς που μπορεί να υπάρξουν μεταξύ των συσκευών (co-travelers/συνταξιδιώτες τους ονομάζει πολύ εύστοχα).

Screenshot

Πιο κάτω ακολουθεί ένα infographic, από την: The Washington Post, με τίτλο:

How the NSA is tracking people right now [Πώς η NSA παρακολουθεί τους ανθρώπους, αυτήν ακριβώς τη στιγμή]

η μετάφραση του στα ελληνικά, έγινε από το Pirate Party και τον kompeilada και το μεταφέρουμε:

(με κλικ στην εικόνα θα τη δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)

htnitprn_infographic

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα vasilis
  vasilis (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 27, 2013 12:10 ΜΜ

  Δηλαδη ακομα και αν εχω το GPS απενεργοπιοιμενο μπορουν να βρουν την τοποθεσια μου ; (μονο με GPS)

 2. Εικόνα Psagmenos
  Psagmenos (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 27, 2013 17:23 ΜΜ

  Και χωρίς gps μπορούν να σε εντοπίσουν με τη σύνδεση σου WiFi ή 3G ή σήμα κινητής τηλεφωνίας (GSM).
  Παράδειγμα συνδέθηκε απο το wifi της καφετέριας δίπλα στο σπίτι σου?? χμ που βρίσκεται αυτό το ρούτερ??αα εκεί.... (σε βρήκα χεχε).
  Οπότε καταλαβαίνεται ότι όλα μπορούν να συμβούν. Ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να επικοινωνούμε με άλλους τρόπους και όχι από τα ήδη υπάρχοντα όπως να χρησιμοποιώ κρυπτογράφηση στο gmail μου γιατί ακόμα και το κρυπτογραφημένο mail θα περάσει και ίσως θα μείνει στους σέρβερ της γνωστής εταιρείας, αλλά να πάω σε άλλη υπηρεσία πιο ασφαλή.
  Απ`ότι παρατηρώ έχουν επενδύσει πολλά στο internet οι μεγάλες εταιρείες οπότε πρέπει να βρούμε τρόπο επικοινωνίας χωρίς αυτό το δίκτυο (ιντερνετ) αλλά να φτιάξουμε ένα δικό μας (open).
  http://osarena.net/latest-articles/commotion-gia-aftonoma-asirmata-p2p-mesh-diktia.html

 3. Εικόνα AlexandrosG
  AlexandrosG (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 16, 2015 21:10 ΜΜ

  egw p exasa to kinhto mou ( m to psirisan ) pws 8a to brw

 4. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουλ 16, 2015 21:57 ΜΜ

Scroll to Top