BETA

Πώς γίνονται οι συναλλαγές με το Bitcoin

Εικόνα Helen

Screenshot

Το Bitcoin έχει αναδειχθεί ως η ενσάρκωση της φαντασίας του «απολιτικού» χρήματος. Αυτό όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς δεν υπάρχει απολιτικό, δηλαδή πολιτικά ουδέτερο. Ακόμη και να είναι φαινομενικά «απολιτικό», δεν παύει να είναι μια πολιτική στάση. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να υφίσταται ένα «μη-πολιτικοποιημένο νόμισμα» (δείτε σχετικά: Η (α) πολιτική οικονομία του Bitcoin).
Έχουμε αναφερθεί παλιότερα για το πολλά υποσχόμενο και τελικά πολλά αμφίβολο BitCoin, το εικονικό νόμισμα που εδώ και τέσσερα χρόνια προσεγγίζει τα μετρητά στο διαδίκτυο, τροφοδοτεί τώρα μια οικονομία που αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύρια δολάρια και θαυμάζεται ευρέως για την τεχνική εξειδίκευση που του επιτρέπει να λειτουργεί χωρίς καμία κεντρική αρχή / εξουσία (τράπεζες, κυβερνήσεις). Απέκτησε τον δικό του Κωδικό Μετοχής στο CNBC και έχει εμπνεύσει μια λεγεώνα από νέες εταιρείες, έχει γίνει τζόγος και ίσως το πιο σημαντικό απ' όλα, είναι πως οι συναλλαγές με Bitcoins, μπορούν να γίνουν ανώνυμα, ενώ πλέον είναι εφικτό, να προμηθευτεί κάποιος τέτοια νομίσματα, χωρίς να χρειαστεί να τα παράγει. Μέσα από διάφορα ανταλλακτήρια, τα bitcoins αγοράζονται και πωλούνται σε μια μεταβλητή τιμή σε σχέση με την αξία των άλλων νομισμάτων. Κατά μέσο όρο, τα bitcoins έχουν ανατιμηθεί πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου και του δολαρίου, του ευρώ και της βρετανικής λίρας.
Ενώ μπορεί να υπάρχει ένας φαινομενικά μεγάλος αριθμός από συναλλαγές, συχνά έχει συμβεί αυτές να αποτυγχάνουν και να χάνονται, παρασύροντας μαζί τους και τα bitcoins που μετέφεραν.

Έτσι καταφέρνει να παραμένει αυτόνομο, πέρα από κάθε προσπάθεια ελέγχου του, ενώ αυτή την στιγμή οι τιμές στις συναλλαγές του έχουν σταθεροποιηθεί.

Στοιχεία από:  bitcoincharts.com Στοιχεία από: bitcoincharts.com

INFO: Το Bitcoin ονομάστηκε “cryptocurrency” (κρυπτονόμισμα) επειδή είναι αποκεντρωμένο και χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για τον έλεγχο των συναλλαγών και την αποφυγή της διπλής δαπάνης (double-spending), ένα πρόβλημα που υπάρχει με τα ψηφιακά νομίσματα. Όταν ολοκληρωθεί η συνολική του έκδοση (όταν βρεθούν όλα τα bitcoin από την διαδικασία παραγωγής του, που είναι η εξόρυξη από κρυπτογραφημένα μπλοκ), κάθε μεμονωμένη συναλλαγή θα έχει καταχωρηθεί μόνιμα σε έναν δημόσιο λογαριασμό-καθολικό που είναι γνωστός ως the blockchain (η αλυσίδα των μπλοκ). Η διαδικασία παραγωγής του γίνεται με την επεξεργασία των μπλοκ από ένα δίκτυο ιδιωτικών ηλεκτρονικών υπολογιστών που συχνά είναι ειδικά προσαρμοσμένα (υλισμικό και λογισμικό) για το έργο αυτό. Οι φορείς αυτών των υπολογιστών, που είναι γνωστοί ως “σκαπανείς” (miners), ανταμείβονται για τα έξοδα εξόρυξης με την απόδοση μεταφοράς των νεόκοπων Bitcoins στα πορτοφόλια τους.

Τα Bitcoins αποθηκεύονται μέσω της σύνδεσής τους με τις διευθύνσεις που ονομάζονται “πορτοφόλια”. Τα πορτοφόλια (που ουσιαστικά είναι αρχεία) μπορούν να αποθηκευτούν σε υπηρεσίες web, σε τοπικές μονάδες αποθήκευσης συσκευών όπως υπολογιστές και φορητές συσκευές ή με την εκτύπωση τους σε χαρτί. Οι κλοπές bitcoins από τις υπηρεσίες web και τα online πορτοφόλια έχουν απασχολήσει συχνά τα μέσα ενημέρωσης, προτρέποντας στους ισχυρισμούς ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποθηκεύσετε bitcoins είναι τα ασφαλή πορτοφόλια σε χαρτί.
Σημειώστε όμως, πως οι bitcoin μεσάζοντες όπως τα ανταλλακτήρια, απαιτείται από το νόμο σε πολλές χώρες να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα των πελατών τους.

>>> Δείτε όλα τα σχετικά άρθρα στο αντίστοιχο tag: #Bitcoin.

Πώς όμως, γίνεται όλη αυτή η διαδικασία συναλλαγής με το BitCoin μα και με τα υπόλοιπα ψηφιακά κρυπτο-νομίσματα;
Ευνόητο είναι αν υπαρχουν πολλές απορίες για όλο αυτό. Το παρακάτω γράφημα, δείχνει με απλό και κατανοητό τρόπο, όλη αυτή τη γραμμή από την αρχή, μέχρι την ολοκλήρωση μιας τέτοιας συναλλαγής (κλικ επάνω στην εικόνα, ώστε να την δείτε σε πλήρες μέγεθος):

από το Pirate Party.gr από το Pirate Party.gr

Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν ανταποκριθεί θετικά προς το bitcoin, συμπεριλαμβανομένου και του François R. Velde, ανώτερος οικονομολόγος της Federal Reserve στο Σικάγο, που το περιέγραψε ως “μια κομψή λύση στο πρόβλημα της δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος”. Τον Νοέμβρη του 2013, ο Richard Branson ανακοίνωσε ότι η Virgin Galactic θα δέχεται το bitcoin ως πληρωμή, λέγοντας ότι είχε επενδύσει σε bitcoin και διαπίστωσε ότι “είναι συναρπαστικό το πώς έχει δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο παγκόσμιο νόμισμα”, ενθαρρύνοντας και άλλους να επενδύσουν επίσης σε bitcoin.

Άλλοι οικονομολόγοι σχολιάζοντας το bitcoin, έχουν ασκήσει κριτική. Ο οικονομολόγος Paul Krugman ανέφερε ότι:

η δομή του νομίσματος προωθεί την αποθησαύριση και ότι η αξία του προέρχεται από την προσδοκία ότι οι άλλοι θα τον δεχτούν ως πληρωμή. Ο οικονομολόγος Larry Summers έχει εκφράσει μια στάση “βλέποντας και κάνοντας” σχετικά με το bitcoin.

Ο Nick Colas, ένας στρατηγικός αναλυτής της αγοράς για το ConvergEx Group, σχολίασε σχετικά με την επίδραση της αύξησης της χρήσης του bitcoin και της περιορισμένης προσφοράς του, σημειώνοντας:

όταν η σταδιακή υιοθέτηση συναντά την σχετικά σταθερή παροχή, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το ότι οι τιμές ανεβαίνουν. Και αυτό είναι ακριβώς το τι συμβαίνει σε τις τιμές στο BTC.

Την 18η Νοεμβρίου 2013, στην Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιήθηκε ακρόαση επιτροπής με τον τίτλο:

“Beyond Silk Road: Potential Risks, Threats and Promises of Virtual Currencies” (Πέρα από το Silk Road: Πιθανοί Κίνδυνοι, Απειλές και Υποσχέσεις των Εικονικών Νομισμάτων)

για να συζητήσουν πάνω στα εικονικά νομίσματα. Κατά την ακρόαση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον Γερουσιαστή Tom Carper, το btcoin και τα άλλα νομίσματα παρουσιάστηκαν γενικά ως θετικά, με τη διευκρίνιση ότι:

το bitcoin είναι ένα “νόμιμο μέσο ανταλλαγής” και ότι “τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών, τόσο σε κεντρικό όσο και σε αποκεντρωμένο επίπεδο, προσφέρουν νόμιμες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

όπως είπαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως ο Peter Kadzik και ο Mythili Raman. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το Ποινικό Τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει δει μια αυξημένη χρήση των εικονικών νομισμάτων για παράνομους σκοπούς, όπως το εμπόριο ναρκωτικών και η παιδική πορνογραφία.

Ακόμα, είναι σημαντικό, να μην ξεχνάτε πως:

Είναι δυνατόν κάποιος να κλέψει bitcoins εάν το ιδιωτικό κλειδί για μια διεύθυνση δεν παραμείνει κρυμμένο μυστικό. Κλοπή έχει τεκμηριωθεί σε πολλές περιπτώσεις. Κάποιες άλλες φορές, έχουν κλείσει ανταλλακτήρια bitcoin, παίρνοντας μαζί τους και τα bitcoins των πελατών τους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε, έδειξε ότι το 45% των ανταλλακτηρίων bitcoin καταλήγουν σε κλείσιμο.

-Δείτε περισσότερα, στο ακόλουθο βίντεο που εξηγείτο Bitcoin:

Σκηνοθεσία, Σχεδιασμός και Κινούμενα Σχέδια από: Duncan Elms – duncanelms.com
Κείμενο και Εκφώνηση από: Marc Fennell – marcfennell.com

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top