Infographics, Latest Articles, Slider — 9 June, 2012 23:55

Πως να δημιουργήσετε ένα Infographic

Δημοσιεύτηκε από

Με αφορμή τα ινφογραφήματα που παρουσιάζουμε στο osarena, μας έγινε και η ερώτηση για το πως μπορεί να δημιουργήσει κάποιος το δικό του Infographic, αν δεν έχει γνώσεις.
Τα infographics, είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα τους: Information graphics, δηλαδή γραφικές οπτικές αναπαραστάσεις πληροφοριών, στοιχείων ή γνώσεων. Αυτά τα γραφικά παρουσιάζουν πολύπλοκες πληροφορίες γρήγορα και με σαφήνεια, όπως οδικά σήματα, χάρτες, δημοσιογραφία, τεχνικά εγχειρίδια, και εκπαιδευτικά. Με την ενημέρωση των γραφικών, οι επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών, μαθηματικοί, στατιστικολόγοι έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν έννοιες και να τις δημοσιοποιήσουν ώστε να ειναι εύκολα κατανοητές.
Τα ινφογραφήματα δηλαδή παρέχουν πληροφορίες/στατιστικά, τα οποία αφορούν έρευνες και μελέτες κυρίως.
Η αλήθεια ειναι πως η δημιουργία ενός Infographic, δεν απαιτεί πλέον κόπο η ιδιαίτερες γνώσεις και το ζητούμενο είναι όλες οι πληροφορίες που θέλουμε να περάσουμε σε αυτά, να γίνουν με χρήση σωστών στοιχείων, ώστε να είναι πλήρως κατανοητά.
Λαμβάνοντας λοιπόν σαν δεδομένο πως έχετε ήδη τα στοιχεία που θέλετε, τα οποία μπορεί να ειναι υπό μορφή xls, cvs, png, jpg, txt και άλλα.

Σε αυτό το άρθρο, δεν θα πούμε κάποιον οδηγό δημιουργίας ενός ινφογραφήματος, μα θα δώσουμε κάποιες υπηρεσίες δικτυακές, μα και μερικά εργαλεία, τα οποία θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον infographic.
Σίγουρα έχουμε εφαρμογές σε όλα τα λειτουργικά συστήματα που δίνουν την δυνατότητα δημιουργίας ενός infograplhic, μα όσο να’ ναι κάτι τέτοιο προϋποθέτει κάποιες γνώσεις παραπάνω και αρκετό κόπο.

-Μια ιδέα για το γενικό πλάνο της δημιουργίας ενός infographic, μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Οι δυο από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες που επιτρέπουν την δυνατότητα δημιουργίας infographic, ειναι τα: Infogram και Visually.

1. ΙΝFOGRAM


Mια από τις πιο καλές και εύκολες υπηρεσίες δημιουργίας Infographic, με ένα όμως μειονέκτημα, ότι δεν δίνει κάποιον άλλο τρόπο να συνδεθείς, προκειμένου να δημιουργήσεις το ινφογράφημα σου, παρά μόνο με τον λογαριασμό σου σε Facebook η Twitter.
Η δημιουργία στη συνέχεια ειναι απλή και εύκολη:
Κάντε κλικ στην επιλογή και μια σειρά από πρότυπα θα ανοίξει για να διαλέξετε. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα για τα δεδομένα σας και αρχίζουμε να στηριζόμαστε σε αυτό:

Τα δεδομένα μπορούν να εισαχθούν από οποιοδήποτε αρχείο CSV που στη συνέχεια μπορούν να προστεθούν στο infographic με τη μορφή interactive charts.
Οι τέσσερις τύποι γραφημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι μπάρα, πίτα, matrix και γραμμή. Μπορείτε να εργαστείτε σε άλλα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, όπως το χρώμα των στοιχείων και το πλάτος του infographic.
Στα δεξιά του παραθύρου επεξεργασίας, μπορείτε να βρείτε κουμπιά για να προσθέσετε κείμενα, αποσπάσματα, τίτλους και φωτογραφίες, κλπ. Αφού έχετε συλλέξει όλες τις πληροφορίες στο infographic, τακτοποιήστε τα στοιχεία (διαγράμματα, τίτλους, κλπ κείμενο) με κατανοητό τρόπο. Όλα αυτά μπορουν να γίνουν με μεταφορά και απόθεση στοιχείων σε όλη την διάρκεια της δημιουργίας του infographic.


Μόλις είστε πεπεισμένοι ότι έχετε ολοκληρώσει τη δημιουργία του infographic, μπορείτε να το δημοσιεύσετε. Καθώς το infographic έχει αναρτηθεί για δημόσια προβολή, μπορείτε να το μοιραστείτε στη συνέχεια σε Facebook, Twitterκαι Pinterest.
Δίνει ακόμα την επιλογή δημοσίευσης με url που παραπέμπει σε αυτό η με κάποιον html κώδικα,ώστε να το ενσωματώσετε όπου θέλετε.
Ακόμα έχετε την δυνατότητα και μετά την δημοσίευση του, να επέμβετε σε αυτό η και αν επιθυμείτε κάποια στιγμη, να το διαγράψετε.

2. VISUALLY

Μια ακόμα πολύ καλή υπηρεσία που διαθέτει ένα “έξυπνο” εργαλείο για την δημιουργία ενός ινφογραφήματος. Αυτό εκτός από την επιλογή να συνδεθείτε και κάποιο από τα social acoount σας, δίνει και την δυνατότητα δημιουργίας ενός λογαριασμού.
Ο τρόπος δημιουργίας του δεν απέχει από τον προηγούμενο και μπορεί να σας δώσει πολύ σπουδαία αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το σημαντικό ειναι να έχετε από πριν συγκεντρωμένο όλο το υλικό που χρειαζόσαστε, για να περάσετε στο ινφογράφημα σας.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ INFOGRAPHICS:

1. Inkscape


Το Inkscape, είναι μια πολύ σπουδαια η οποία διατίθεται και για τα τρία δημοφιλή λειτουργικά συστήματά (Linux, Windows, OSX) και δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε διανυσματικά γραφικά.
Με το Inkscape, μπορούμε να δημιουργήσουμε από το μηδέν ένα πλήρες infographic.

2. Gapminder
Μια Adobe Air, επισης διαθέσιμη για όλα τα λειτουργικά συστήματα, με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ σπουδαια και εντυπωσιακά οπτικά εφέ που μπορείτε να ενσωματώσετε στα infographic σας και όχι μόνο.
Στην ουσία με αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας ινφογράφημα, από το μηδέν.

Προϋποθέτει να έχετε βέβαια εγκατεστημένο το Adobe Air στο σύστημα σας. Δείτε σχετικά:
Adobe AIR: Εγκαταστήστε το και έχετε τις ίδιες (ακριβώς) εφαρμογές σε όλα τα λειτουργικά!
Εφαρμογές για Adobe AIR: Πως τις εγκαθιστούμε στο desktop μας (Linux-Windows-MacOSX).

3. Wordle


Μια δικτυακή υπηρεσία που σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε εντυπωσιακά εφέ με κείμενα (txt) της επιλογής σας που μπορείτε να ενσωματώσετε στα infographic σας και όχι μόνο.
Χρειάζεται Java για να δουλεύει.

4. Many Eyes


Επίσης μια δικτυακή υπηρεσία που σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε απεικονίσεις (γραφήματα) για τα δεδομένα σας. Είναι μάλλον ο πιο εύκολος τρόπος για δημιουργία visualisations, δίνοντας ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα.

5. Google Public Data


Η δικτυακή υπηρεσία της Google. Μπορείτε εύκολα να πάρετε δημόσια δεδομένα και να τα μετατρέψετε σε ένα infographic της επιλογής σας.
Με όμορφα, πολύχρωμα γραφικά που δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Για διαγράμματα και flow charts, δείτε και τα :

>>>Nα θυμόσαστε πως το πιο σημαντικό στοιχείο, ειναι να έχετε συγκεντρωμένο όλο το υλικό που θέλετε για το Infographic σας και βέβαια αρκετή φαντασία!
Μετά από κάποιες προσπάθειες, θα δημιουργείτε εντυπωσιακά Infographics, τα οποία φυσικά αναμένουμε να μας στείλετε!

2 Comments

  • Το λογότυπο δεν είναι του InKscape αλλά μιας εταιρείας με όνομα INSCape

  • ευχαριστώ πολύ, πολύ ωραίο κ δομημένο το άρθρο

Leave a Reply

— required *

— required *


+ 1 = six