BETA

PServer: Περάστε στην εποχή των προσωποποιημένων υπηρεσιών!

Εικόνα Alina

Pserver_logowhole_25

Δεν θα ήταν ενδιαφέρον να απευθύνεστε “προσωπικά” σε κάθε ένα επισκέπτη του site σας ή σε κάθε χρήστη της εφαρμογής σας; Να του μιλάτε στη γλώσσα του, να του προσφέρετε περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει, με τον τρόπο που αυτός προτιμά; Είναι πια εύκολο και προσιτό στον καθένα. Επωφεληθείτε από το ανοιχτού κώδικα, ισχυρό, γενικό εργαλείο PServer (Personalization Server).

Ποιος τον αναπτύσσει;

Η τεχνολογία όπου βασίζεται ο PServer έχει αναπτυχθεί από το το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος". Ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη συνεργασία της SciFY που το διαθέτει δωρεάν σε όλους σαν open source (Apache License 2.0).

Τι είναι ο PServer;

Ο PServer είναι ένας διακομιστής εξατομίκευσης (personalization server) γενικού σκοπού. Εξατομίκευση ή προσωποποίηση είναι, με απλά λόγια, η διαδικασία όπου επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να παρέχει προσαρμοσμένες υπηρεσίες προς ένα χρήστη, μαθαίνοντας τις προτιμήσεις του. Ο PServer είναι, λοιπόν, μια υποδομή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικά είδη εφαρμογών ή ιστοχώρων και πάνω της να στηριχθεί η παροχή υπηρεσιών εξατομίκευσης (personalization services).

Πώς δουλεύει ο PServer;

Μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει τα ενδιαφέροντα / προτιμήσεις του κάθε χρήστη. Για να το πετύχει αυτό συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες όπως:

 • 1) τον τρόπο που περιηγείται ο χρήστης στον ιστοχώρο ή χρησιμοποιεί την εφαρμογή,
 • 2) τα δημογραφικά στοιχεία του χρήστη (αν αυτός τα παρέχει),.
 • 3) όμοια σε κάποιο βαθμό ενδιαφέροντα με άλλους χρήστες, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά. Ο τελικός χρήστης ή επισκέπτης δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο.

Τι προσφέρει ο PServer;

 1. Εξασφαλίζετε για τους επισκέπτες και τους χρήστες σας αναβαθμισμένη εμπειρία πλοήγησης, αποτελεσματική λειτουργία και τους απευθύνεστε "ατομικά". Χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους τους, δέχονται περιεχόμενο που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά τους (και κάπου-κάπου κάτι που ξεφεύγει), οι αναζητήσεις τους τους οδηγούν εκεί ακριβώς όπου θα ήθελαν, οι προτάσεις που παίρνουν είναι στα μέτρα τους, οι λειτουργείες είναι προσαρμοσμένες πάνω τους..
 2. Όλα κινούνται γύρω από κάθε "ξεχωριστό" επισκέπτη / χρήστη και ενθαρρύνετε έτσι τη συμμετοχή τους, την ανάδραση, το site / εφαρμογή γίνονται πιο ελκυστικά, ζωντανά, "προσωπικά" και αποδοτικά, με βελτιωμένες υπηρεσίες.
 3. Διαθέτετε στοιχεία και δεδομένα συμπεριφορών / ενδιαφερόντων / δημογραφικά για ανάλυση και αξιοποίηση. Μπορείτε να τμηματοποιήσετε αποτελεσματικά τη βάση επισκεπτών / χρηστών, να προσθέσετε / αναβαθμίσετε / καταργήσετε περιεχόμενο ανάλογα με το ενδιαφέρον, να αναπτύξετε νέες υπηρεσίες ή να βελτιώσετε τη δομές / λειτουργίες, να κάνετε στοχευμένη ενημέρωση ή διαφήμιση. Το site γίνεται εργαλείο εξόρυξης δεδομένων.

Εκτός αυτού η λειτουργικότητα του PServer δεν περιορίζεται μόνο σε κείμενα, αλλά μπορεί να περιλάβει (με την κατάλληλη αντιμετώπιση) οτιδήποτε, όπως πχ. εικόνες ή videos.

Τι τεχνικές απαιτήσεις έχει ο PServer;

Ο PServer έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελεί μια ανεξάρτητη πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τρέξει σε διάφορα λειτουργικά συστήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις εφαρμογές ή τους ιστοχώρους ανεξάρτητα από τη γλώσσα με την οποία δημιουργήθηκαν ή από το περιεχόμενό τους. Είναι υλοποιημένος με τη γλώσσα προγραμματισμού Java και για την αποθήκευση δεδομένων χρησιμοποιεί τον MySQL Database Server. Έτσι μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σύστημα αρκεί να έχει μια Java virtual machine version 1.5+ και MySQL version 5+. Επιπλέον, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε εφαρμογή, οι εφαρμογές / ιστοχώροι μπορούν να επικοινωνούν με την πλατφόρμα μέσω του πρωτοκόλλου HTTP. Το πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση του PServer σε έναν υπολογιστή διακομιστή (server), διαδικασία που θα απαιτήσει μερικά λεπτά εργασίας κάποιου προγραμματιστή. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποκατασταθεί επικοινωνία μεταξύ site / app και PServer. Αυτό συνίσταται στη δημιουργία ενός μηχανισμού προτάσεων (recommendation engine) που με κατάλληλο συνδυασμό αιτημάτων (http requests) προς τον PServer, θα τον τροφοδοτεί και θα του ζητά δεδομένα. Θα δημιουργήσει έτσι μια διαδικασία εξόρυξης γνώσης από τον PServer και οδήγησης του site / app σε επιθυμητή αντίδραση.

PServer1PServer

Γιατί άξιζε να αναπτυχθεί ο PServer;

Επειδή γκρεμίζει φραγμούς εισόδου στην αγορά. H δυνατότητα προσωποποιημένων υπηρεσιών είναι κάτι που θα έπρεπε ή θα ήθελαν να διαθέτουν τα περισσότερα sites, intranets ή εφαρμογές. Το κόστος όμως για το σχετικό λογισμικό μεγάλο. Ο PServer βοηθά όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους επιφάνεια να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες, να αναπτύξουν εύκολα βελτιωμένες υπηρεσίες, ενισχύοντας οικονομία και απασχόληση και εξυπηρετώντας καλύτερα πελάτες και πολίτες.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε είναι να χρησιμοποιήσετε τον PServer, να μας στείλετε τις παρατηρήσεις σας και να διαδώσετε τα νέα. Αν όμως θελήσετε να εμπλακείτε πιο ενεργά στη βελτίωσή και την εξέλιξή του, επικοινωνήστε μαζί μας.

Που μπορείτε να βρείτε τον PServer;

Στο microsite του PServer, στη SciFY μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες. Μπορείτε να κατεβάσετε τον PServer και να βρείτε βοηθητικά αρχεία, να δείτε το ενημερωτικό video και να επισκεφθείτε το demo site, όπου έχει ενσωματωθεί ο PServer με πολύ απλό τρόπο. Αν χρειάζεσθε βοήθεια ζητήστε τη στο forum του PServer.

Πώς μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον PServer;

Είστε όλοι καλεσμένοι μας (προγραμματιστές ή άνθρωποι της αγοράς) στο πρώτο workshop του PServer. Την Παρασκευή 15/3/2013, 14.00-18.00, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος". Γλώσσα του workshop τα Ελληνικά. Εδώ μπορείτε να βρείτε το Πρόγραμμα. Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας. Φροντίζουμε να υπάρξει και live streaming, μείνετε συντονισμένοι.

για λεπτομέρειες.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα GuyFawckes
  GuyFawckes (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 24, 2013 04:50 ΠΜ

  FYI, το demo page δε φορτώνει.

 2. Εικόνα GGianna
  GGianna (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 25, 2013 23:09 ΜΜ

  Πτώση του server στο Δημόκριτο από την Παρασκευή (βροχή γαρ). Διορθώθηκε.

Scroll to Top