BETA

Reset the Net: Τι έγινε με την καμπάνια

Εικόνα Maria

Screenshot-3

Αυτό που κάνει η NSA είναι να εκμεταλλεύεται τα αδύναμα links (συνδέσμους) στην ασφάλεια του ιντερνέτ ώστε να μπορεί με την ησυχία της να κατασκοπεύει όλον τον κόσμο, μετατρέποντας το Internet που αγαπάμε σε κάτι που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε˙ σε μια φυλακή σχεδιασμένη έτσι ώστε να επιτρέπει την συνεχή επιτήρηση όλων των κρατουμένων, χωρίς οι κρατούμενοι να είναι σε θέση να γνωρίζουν αν και πότε παρακολουθούνται. Πρόκειται για την τεχνολογία που είναι γνωστή ως panopticon. [Όπου κρατούμενοι, εσύ, εγώ, εμείς].
Έτσι, υπήρξε μια μεγάλη καμπάνια και κινητοποίηση με αποκορύφωμα την 5η Ιουνίου (2014), [δείτε το σχετικό άρθρο] με την συμμετοχή αναρίθμητων ιστοσελίδων από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο και να δυσκολέψει το έργο της NSA.
Σημειώστε όμως πως αυτά δεν είναι και τόσο εύκολα πράγματα˙ λαμβάνοντας για παράδειγμα υπόψη πως ένα πιστοποιητικό ασφάλειας για να είναι μια σελίδα σε https, απαιτεί κάπου 250 ευρώ τον χρόνο και όπως είναι αντιληπτό αυτό το ποσόν, δεν μπορούν να το διαθέσουν όλοι.

Οι Evan, Tiffiniy, Holmes, Kevin, Vasjen, Jessica του Fight for the Future (της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το Reset the Net), δίνουν αυτό το ινφογράφημα για να μας δείξουν τι καταφέραμε μαζί˙ αυτοί και εμείς, που ενώσαμε τις φωνές μας, Μαχόμενοι για το Μέλλον.
Όλοι μαζί οι χρήστες του Διαδικτύου αξιοποιήσαμε την δυναμική μιας από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες και ξεκινήσαμε την μεγαλύτερη προσπάθεια στην ανθρώπινη ιστορία˙ να δώσουμε τέλος στην μαζική παρακολούθηση του διαδικτύου.
Στο ινφογράφημα λοιπόν που μας δίνουν, αναγράφεται πόσοι χρήστες (users), Bloggers (μπλόγκερς), σελίδες (pages), εταιρείες ανταποκρίθηκαν στην καμπάνια της Επαναφοράς του Διαδικτύου και της κρυπτογράφησης.
Τέλος, δεσμεύονται να προωθήσουν τα εργαλεία ασφαλείας ChatSecure, TextSecure, RedPhone, Pingin, Tor και Adium.

Σημειωτέον δε πως, δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμα όλα τα στοιχεία και, ως εκ τούτου, τα νούμερα -όλων όσων συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια να μπλοκάρουν την μαζική παρακολούθηση της NSA- είναι πολύ μεγαλύτερα.
Τονίζουν βέβαια, πως η 5η Ιουνίου, δεν ήταν παρά μόνον η αρχή με αφορμή την πρώτη επέτειο από τις αποκαλύψεις του Snowden.
Το Reset the Net δεν ήταν απλά μια μέρα δράσης. Η καμπάνια θα συνεχιστεί με μακροπρόθεσμες και συντονισμένες προσπάθειες, μέχρις ότου απαλλαγούμε από τον αστυνομικό κλοιό της κυβερνητικής παρακολούθησης. Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες και δη οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες να πάρουν τα δέοντα μέτρα προκειμένου να προστατέψουν την ιδιωτικότητα των χρηστών, ως οφείλουν.

InfographicTodayLastFinal

>>> η ιστοσελίδα του Fight for the Future.
>>> η σελίδα του Reset The Net.

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα bobos15
    bobos15 (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 13, 2014 21:37 ΜΜ

    Αν θελεις να κανεις πραγματικο reset the net και να φτιαξεις ενα δημοκρατικο internet θα πρεπει να ξεκινησεις απο την πηγη του κακου που ειναι το Internet Protocol (IP). https://el.wikipedia.org/wiki/Internet_Protocol. Θα πρεπει να καταργηθει και να φτιαχτει ενα νεο συστημα χωρις IPs σαν αυτο https://en.wikipedia.org/wiki/Crowds ετσι ωστε να μην χρειαζεσαι καν κρυπτογραφηση. Αλλα δεν γνωριζω πως θα γινει κατι τετοιο. Ισως με μαζικες μηνυσεις κατα των μηχανικων της IETF (Internet Engineering Task Force, Τακτική Δύναμη Μηχανικών Internet).

Scroll to Top