BETA

Θετικά και αρνητικά του Linux. Κάνει για την εργασία σας;

Εικόνα Haris

linux

Τι είναι το Linux;

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα, όπως το Unix, τοOSX, ή τα Windows. Δημιουργήθηκε σαν μια ενασχόληση από τον Linus Torvalds όταν αυτός ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στην Φινλανδία. Αυτό που πολύς κόσμος δεν ξέρει είναι πως ο πηγαίος κώδικας του είναι προσιτός στον καθένα. Ο πηγαίος κώδικας του Linux λέγεται πυρήνας, και είναι η βάση για το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux. Επειδή ο πηγαίος κώδικας του πυρήνα είναι ελεύθερος, πάρα πολλά πρόσωπα και εταιρίες έχουν εκδώσει τα δικά τους λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο σύστημα GNU/Linux. Αυτά τα συστήματα αναφέρονται συχνά ως διανομές Linux.

Κάθε διανομή έχει το δικό της σετ χαρακτηριστικών και λειτουργικότητα, που την καθιστά μοναδική. Καθώς το Linux είναι συνδεδεμένο με το ελεύθερο λογισμικό, ο κόσμος το έχει συνδέσει σαν έννοια με το “δωρεάν”, αλλά αυτό δεν είναι πάντα το θέμα. Μερικές διανομές είναι διαθέσιμες για δωρεάν κατέβασμα, ενώ άλλες είναι διαθέσιμες σε cd/dvd έναντι μικρού κόστους. Μπορεί κανείς να δει μια λίστα των διανομών στο www.distrowatch.com

Επειδή το Linux έχει μια ικανότητα προσαρμογής, έχει αγκαλιαστεί και υποστηριχτεί από έναν αριθμό εταιριών και προγραμμάτων. Για παράδειγμα η IBM, η HP, και άλλοι γίγαντες του κόσμου των υπολογιστών έχουν υιοθετήσει το Linux και υποστηρίζουν την ανάπτυξη του. Προγράμματα όπως OpenOffice και Mozilla τρέχουν σε Linux. Η εταιρία λιανικού εμπορίου Wal-Mart ξεκίνησε να πουλά Linux συστήματα πίσω στο 2002. Και αν η Wal-Mart δεν θεωρείται mainstream, τότε τι θεωρείται;

Ποια είναι τα οφέλη του Linux;

Πολλοί φοβούνται πως θα είναι δύσκολο να δουλέψουν με το Linux, ή πως θα είναι δύσκολο να βρουν λογισμικό που να τρέχει σε Linux. Όμως το Linux είναι ένα standard λειτουργικό σύστημα, συμβατό με σχεδόν οτιδήποτε λογισμικό χρειαστούν. Πέρα από αυτό, το Linux υποστηρίζει το ανοικτό λογισμικό, πράγμα το οποίο το καθιστά μια πολύ οικονομική λύση, ειδικά αν κάποιος σχεδιάζει τα δικά του προγράμματα. Προσφέρει πολλές ελεύθερες ή χαμηλού κόστους εφαρμογές, που περιλαμβάνουν εφαρμογές γραφείου, φυλλομετρητές ιστού, προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επεξεργασίας κειμένου, λογιστικών φύλλων, γραφικών και διαχειριστές αρχείων.

Το Linux μπορεί εύκολα να λειτουργήσει σαν κεντρικός εξυπηρετητής για την δουλειά σας. Με το Linux μπορείτε να εξυπηρετείτε τις δικές σας ιστοσελίδες και να κρατάτε την αλληλογραφία.
Το Linux δεν χρειάζεται κορυφαίο υλικό, παρ' ότι πολλοί λένε για το ελάχιστο των 256 MB μνήμης και 4 GB χωρητικότητα σκληρού δίσκου. Είναι εξαιρετικά σταθερό, και δεν χρειάζεται να επανεκκινεί περιοδικά για να διατηρήσει υψηλά επίπεδα απόδοσης. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που σας πάγωσε ο υπολογιστής. Δεν ήταν αστείο συμφωνείτε; Αυτό δεν συμβαίνει σε Linux αν ρυθμιστεί σωστά.

Το Linux είναι μια θαυμάσια εναλλακτική λύση στα Windows, που τις περισσότερες φορές έρχονται προεγκατεστημένα με την αγορά ενός νέου υπολογιστή, αυτό σημαίνει αύξηση στο κόστος του μηχανήματος. Επίσης ο αριθμός των αδειών για τα Windows πληρώνεται ανά μηχάνημα, σταθμό εργασίας ή εξυπηρετητή, ενώ στο Linux αυτό δεν συμβαίνει.

Το Linux είναι γρήγορο και μπορεί να εκτελεί πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Είναι ένα από τα πιο ασφαλή λειτουργικά, και δεν ταλαιπωρείται από ιούς, όπως άλλα λειτουργικά συστήματα.
Το Linux είναι ελεύθερο από άδειες, ιδιοταγείς τύπους αρχείων, και εταιρικές αναβαθμίσεις.
Δεν χρειάζεται να το καταχωρείτε (register) εξ' αιτίας του ελεύθερου ανοικτού πηγαίου φόρμά.
Μπορείτε να έχετε Linux και Windows στον ίδιο υπολογιστή, αλλά θα πρέπει να κάνετε γι' αυτό χωριστές κατατμήσεις και να εκκινείτε ένα σύστημα κάθε φορά.

Αρνητικά σημεία

Δεν υπάρχει τηλεφωνική υποστήριξη στον αριθμό 090 για να καλέσετε. Όμως πολλές διανομές προσφέρουν υποστήριξη εάν ανακαλύψετε ένα σφάλμα. Επίσης έρχονται με οδηγίες χρήσης.
Άλλες διανομές πίσω από τις οποίες βρίσκονται μεγάλες εταιρίες προσφέρουν οργανωμένη υποστήριξη, ενώ σε άλλες μπορεί κάποιος να κάνει και συμφωνία τεχνικής υποστήριξης) πχ. Novell, Red Hat, SuSE κλπ.

Δεν μπορεί κάποιος να τρέξει εφαρμογές των Windows σε Linux, παρ' όλα αυτά υπάρχουν προσομοιωτές, αυτοί σας επιτρέπουν να τρέξετε “παραθυρικές” εφαρμογές στα Linux συστήματα σας. Λειτουργούν σαν “μεταφραστές” μερικοί είναι δωρεάν, ενώ άλλοι έρχονται με μικρό τίμημα.
Το Linux επίσης δεν μπορεί να τρέξει μερικές εξειδικευμένες εμπορικές εφαρμογές, ή να αναπαράγει μερικά ιδιοταγή φορμάτ πολυμέσων.

Συμβουλές (για επιχειρήσεις)

Διαλέξτε μια μεγάλη διανομή που διαθέτει μια επίσης μεγάλη και αναπτυσσόμενη κοινότητα.
Σε μια τέτοια θα βρίσκετε τα προγράμματα που θέλετε εύκολα και θα τα εγκαθιστάτε επίσης εύκολα. Οι περισσότερες μεγάλες γνωστές διανομές έχουν προετοιμασμένα πακέτα που είναι εύκολα στην εγκατάσταση. Στην κορυφή βρίσκονται εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα στην κάθε διανομή (διαχειριστές πακέτων) οι οποίοι σας εγγυώνται πως τα προγράμματα θα τρέξουν αμέσως.

Πάρτε την τελευταία έκδοση της διανομής που διαλέξατε. Όσο πιο νεότερη η έκδοση, τόσο καλύτερη η υποστήριξη του υλικού. Ο αριθμός των δυσλειτουργιών που μπορεί να συναντήσετε στην εγκατάσταση μειώνεται όσο νεότερη είναι μια έκδοση. Σκεφτείτε να πληρώσετε για την διανομή του Linux σας προκειμένου να έχετε ένα σύστημα με πλήρεις δυνατότητες. (σημείωση: εννοεί τις επιχειρήσεις που αγοράζουν ως “πακέτο” μια υποστήριξη, ή ένα Linux “κουτί” από κατάστημα μέσα στο οποίο υπάρχει χαρτί ταχυδρομικής αποστολής για ειδικό support, ή εκδόσεις όπως Novell / SuSE enterprise server κλπ).

Παρ' όλο που διατίθενται διανομές για δωρεάν κατέβασμα,  με αυτές ίσως υποπέσετε σε ένα πρόβλημα υλικού, και σαν αποτέλεσμα να έχετε μια αρνητική εμπειρία. Υπάρχουν εκεί έξω πολλά linux forums υποστήριξης, αλλά η λύση για ένα δικό σας εντελώς ιδιόμορφο πρόβλημα μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί.

Χρησιμοποιείστε κατάλληλους υπολογιστές. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε Linux, κάντε το ίδιο με αυτό που θα κάνατε και με τα Windows, ή το MacOS. Τότε θα χρειαζόσασταν νέους υπολογιστές. Αποφύγετε επίσης εξωτικό υλικό και περίεργες κάρτες γραφικών, διότι εδώ δεν έχετε να κάνετε με κορυφαία υποστήριξη υλικού, τόσο όσο σε άλλα λειτουργικά συστήματα.

Επίλογος

Το Linux είναι ένα φανταστικό και πολύ ισχυρό λειτουργικό σύστημα που μπορεί να αναλάβει όλες σας τις λειτουργικές ανάγκες. Είναι γρήγορο, αξιόπιστο, και γενικά χαμηλού κόστους. Όταν μάλιστα αγοράζεται διαμέσου ενός έμπιστου διανομέα (που προσφέρει υποστήριξη) και ρυθμιστεί σωστά, τότε δεν υπάρχουν αρνητικά σημεία. Και τελικά δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε και εντελώς τα Windows αν δεν θέλετε να το κάνετε.

Συγγραφέας: Jeremy Gislason - [Πηγή]

 • Σχόλια

13 Comments:

 1. Εικόνα pclosgr
  pclosgr (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 03:15 ΠΜ

  επιχειρΗσιακό- sorry!

 2. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 16:08 ΜΜ

  συμφωνω...αυξανονται εκρηκτικα οι δικτυακες εφαρμογες κ οι εφαρμογες που γινονται μεσω browser,και επομενως ειναι ανεξαρτητες λειτουργικου συστηματος

 3. Εικόνα enas
  enas (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 06:12 ΠΜ

  Δυστυχως ειναι ετσι οπως τα λεει ο φιλος απο πανω.Το 80% με 90% των χρηστων χρησιμοποιει σχεδον αποκλειστικα 5 με 10 το πολυ εφαρμογες, δηλαδη browser, ηχο και βιντεο, βασικη επεξεργασια κειμενου, ανταλλαγη ταχυδρομειου αντε και σκαιπ.Δουλειες που γινονται ανετα και στο Λινουχ.
  Ελα οπως που τουλαχιστον οι μισοι απο αυτους ειναι βαθυτατα πεπεισμενοι οτι μετα τα ΧΡ υπαρχει μονο το χαος...
  Ειναι και πρακτικο το προβλημα:τι θα απογινουν ολα αυτα τα παλικαρια που τα τελευταια 15 χρονια κονομανε 100αρικα κανοντας φορματ;Κλεφτες θα γινουν;

 4. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 08, 2014 16:33 ΜΜ

  για γιατρους κανει πaντως μια χαρα....ηλεκτρονικη συνταγογραφιση κ open emr

 5. Εικόνα Haris
  HarisΜάιος 08, 2014 19:30 ΜΜ

  Στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει δειλά κάποιες εταιρίες software houses την περίοδο 80' κάτι, που έβγαζαν προγράμματα σε DOS. Κάλυπταν πολλές δραστηριότητες, ακόμα και σήμερα μπορεί κάποιος να δει τέτοια, είδα για παράδειγμα ένα σε εστιατόριο, ή στον ΟΑΕΕ. Αυτά συνήθως συνοδεύονται με εκτυπωτές dot matrix για να βγάζουν και τις αποδείξεις με καρμπόν. Αργότερα αυτή η φιλόδοξη κίνηση το γύρισε σε Win 3.1, και μετά άρχισε να σβήνει με την εισαγωγή του Office, ειδικά του εξελληνισμένου. Νομίζω πως το κλειδί για να ξανάρχιζε κάτι τέτοιο θα ήταν ο παράγοντας "μη κόστος" στους σταθμούς εργασίας (linux). Βέβαια και εδώ είμαστε μια μικρή αγορά...

 6. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 08, 2014 16:38 ΜΜ

  το μονο προβλημα ειναι οτι η ΗΔΙΚΑ δεν δεινει τα api για να συνεργασθουν οι οποιες εφαρμογες ανοικτου λογισμικου με την εφαρμογη της -δηλαδη την δικτυακη πλατφορμα ηλεκτρονικης συνταγογραφισης...οχι μονο σε ιδιωτες αλλα κ σε εταιρειες ανοικτου κ μη λογισμικου που δραστηριοποιουνται στον χωρο των ιατρικων εφαρμογων...

 7. Εικόνα Haris
  HarisΜάιος 08, 2014 19:13 ΜΜ

  Για ραδιοφωνικούς σταθμούς βλέπω πως υπάρχουν καλά προγράμματα, radio automation software λέγονται αυτά. Επειδή στα windows τα ανάλογα είναι ακριβούτσικα, συμφέρει στα σίγουρα. Βλέπω ένα με πολύ ωραίο interface το Airtime, το Rivendell, το DirEttore και μερικά άλλα. Στο ράδιο θέλεις οπωσδήποτε και έναν καλό sound editor, το Audacity είναι καλό και στα ελληνικά μάλιστα, μερικές φορές κάνει κάτι βλακιούλες αλλά θα τις φτιάξουν σε επόμενες εκδόσεις.

 8. Εικόνα cangel
  cangel (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 08, 2014 18:35 ΜΜ

  Για πολιτικούς μηχανικούς δεν υπάρχουν προγράμματα. Το Z88 απευθύνεται μάλλον σε ερευνητές και πανεπιστήμια. Από σχεδιαστικά υπάρχει το Draftsight, που είναι πολύ ικανοποιητικό.
  Εγώ γενικά χρησιμοποιώ Linux. Όταν όμως πρόκειται για τεχνική δουλειά, συνήθως το γυρίζω στα Windows.

 9. Εικόνα xqtr
  xqtr (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 08, 2014 19:16 ΜΜ

  Γενικα το θεμα με τα προγραμματα για επιχειρησεις ειναι προβλημα... Τα εχουν κανει ετσι, που αναγκαστικα θα πρεπει να βαλεις windows θες δεν θες.

 10. Εικόνα Θοδωρής Κουλέρης

  Συμφωνώ με τον xqtr. Όλα είναι φτιαγμένα ώστε να γυρνάς πάντα στα windows.

 11. Εικόνα pclosgr
  pclosgr (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 09, 2014 03:12 ΠΜ

  Λοιπον, εγώ σαν απλός χρήστης linux, τα βλέπω λίγο..διαφορετικά - επιτρέψτε μου:
  Νομίζω, η ΤΕΡΑΣΤΙΑ πλειοψηφία των εργασιών που λαμβανει χώρα στο μέσο pc , είτε σε προσωπικό είτε σε επιχειρισιακό επίπεδο έχει να κάνει είτε με την ανταλλαγή ταχυδρομίου, είτε με εφαρμογες γραφείου (ΧΩΡΙΣ καν υπερβολικές απαιτήσεις!) , είτε τελος ολοκληρώνεται μεσω webbrowser
  E! Λοιπόν συνεχεια συναναστρεφομαι με ανθρώπους που είτε προσπαθούν να πείσουν τους αλλους ως ειδήμονες - σύμβουλοι είτε να πειστουν ως στελέχη επιχειρήσεων ή σε προσωπικό επίπεδο (ΝΑΙ μόνοι τους αυθυποβάλλονται στην ιδέα ότι δεν μπορούν να ζησουν χωρις το σηματακι-είναι φοβερό!) ότι αυτες οι γελοίες σήμερα εργασίες ΔΕΝ μπορούν να επιτελεσθούν απο το linux!....
  ....και ...είμαι πολύ ευτυχής γι'αυτό!!!(Ναί! εχω βαρεθεί να προσπαθώ να πείσω περι του αντιθέτου!) γιατι , πώς να το κάνουμε: "έχω" κάτι που το προσφέρω απλόχερα /κανεις δεν το θέλει και μου το αφήνει μονο σε μένα για κάτι χειρότερο για κεινον!
  Σαν να προσφέρω γλυκό σοκολάτα σε όλους και απαξιωτικά να μου λένε "φά'το μόνος σου"-Δεν πειράζει! θα επιβιώσω! να ζήσουν και μερικά παιδιά προσφέροντας αδιάκοπα κι επαναλαμβανόμενα υπηρεσίες όπως ανασυγκρότηση δίσκου κι ενημέρωση antivirus...ΧΑΧΑ

 12. Εικόνα chrisb
  chrisb (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 23, 2014 14:21 ΜΜ

  Συμφωνώ σε αυτά που λες. Στην πράξη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.Σε μια μικρή εμπορική εταιρεία με έναν server και δυο σταθμούς εργασιας (τρέχουν win xp) όταν ρώτησα τον υπεύθυνο της εταιρείας υποστήριξης για το τι γίνετε τώρα με την λήξη ενημερώσεων των xp και την προοπτική αλλαγής sever σε linux η απάντηση ήταν ότι προς το παρόν δεν έχουμε πρόβλημα να μεινούν ως έχουν όσο για το linux έχει πολλά προβλήματα συμβατότητας και δεν θα το πρότειναν.Υπάρχει λοιπόν (κατά την άποψή μου) απροθυμία - έλλειψη γνώσης να το πω (δεν θέλω να θίξω κανέναν) στους επαγγελματίες του χώρου.
  Αν δεν υπήρχε ο server θα μπορούσα και εγώ να στήσω δυο σταθμούς εργασίας με κάποια διανομή linux αλλά και πάλι σε οποιοδήποτε θέμα προέκυπτε από που θα είχαν την υποστήριξη¨!

 13. Εικόνα sabodog
  sabodog (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 23, 2014 13:05 ΜΜ

  Το άρθρο είναι κάτα την άποψη μου σαν κάτι άρθρα που γράφουν πωλητές για να πουλήσουν το νέο σούπερ προιόν άσχετα αν το Linux είναι χωρίς αντίτιμο συνήθως. Το απρέρχομαι αυτο και μπαίνω στο δικό μου θέμα ώπου κατέληξα ότι αν είχα να κάνω πραγματικά σοβαρές δουλειές στο laptop και δεν είχα όρεξη για πειράματα, εαν δεν ήμουν κ@υLωmeN0$ να βάλω Linux και αρκετά πεισματάρης ώστε να τα κρατήσω το πιθανότερο είναι στο laptop που έχω εδώ και κάνα χρόνο να είχα δώσει 80ευρώ και να είχα βάλει γνήσια windows 7. Όχι γιατί χέστηκα γιά το ανοιχτό λογισμικό και ότι δεν με απασχολεί η ανηθικότητα του κλειστού λογισμικού, κάθε άλλο, αλλά γιατί εδώ και ένα χρόνο στο λαπτοπ σπάνε πολύ συχνά τα νέυρα μου με τα διάφορα μικροπροβλήματάκια που έχω με το Linux, τα οποία δε χρειάζεται να αναφέρω είναι όλα στο forum του osarena και όλα έχουν να κάνουν με το ίδιο laptop. Στο desktop πάντως το linux με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο, ούτε μία φορά δεν έχω ζητήσει βοήθεια για το desktop στο forum, δουλεύει σαν ελβετικό ρολόι έδώ και 2μιση χρόνια ότι και να του κάνω! Φταίει το hardware η οι διανομές που βάζω; Ούτε που έχω καταλάβει ακόμα...

Scroll to Top