BETA

Left 4 Dead 2: Νίκησε τα ζόμπι στο Linux! [Steam]

Εικόνα Haris

Το Left 4 Dead 2 είναι ένα FPS συνεργασίας, και αποτελεί τη συνέχεια του βραβευμένου Left 4 Dead της Valve. Το παιχνίδι βγήκε για Linux στις 2 Ιουλίου του 2013, είχε γίνει διαθέσιμο μέσω Steam. Μάλιστα, η Valve είχε δώσει 24 ώρες δωρεάν κατεβάσματος του τίτλου στις 25 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Αρχικά, ο τίτλος κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2009 για Windows και Xbox 360. Τον Σεπτέμβριο του 2010 είχε βγει για το Mac OSX.

To Left 4 Dead 2 στοχεύει στο συνεργατικό παίξιμο, και είναι φτιαγμένο με την μηχανή Source Engine της Valve, την ίδια που είχε δημιουργήσει τον αρχικό τίτλο Left 4 Dead 1. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι μεταποκαλυπτικός και μας βρίσκει μετά από μια μεγάλη πανδημία. Μια ομάδα λίγων επιζώντων αγωνίζεται ενάντια σε ορδές μολυσμένων και ζομπι-οποιημένων ανθρώπων που έχουν πάθει ψύχωση. Πρέπει να βρείτε λοιπόν τον δρόμο σας μέσα από πέντε αποστολές, σε αυτές μπορείτε να βρίσκετε καταφύγιο σε ασφαλή σπίτια που αποτελούν και checkpoints. Ο στόχος είναι σε κάθε αποστολή να φτάνετε στο φινάλε, με λίγα λόγια στο τέλος του επιπέδου.

Ο τρόπος παιξίματος επηρεάζεται και παραλλάσσεται από το "Al Director 2", αυτό καταγράφει την απόδοση του παίκτη, και αλλάζει το σενάριο έτσι ώστε να του παρουσιάζει τις ανάλογες δυναμικές προκλήσεις. Άλλα νέα χαρακτηριστικά είναι καινούργια είδη ζόμπι και ομαδικά όπλα.

Το gameplay

Όπως και ο προκάτοχος του το Left 4 Dead 2 δίνει σημασία στην συνεργασία μέσα στην ομάδα. Ο τίτλος παρουσιάζει όπως είπαμε και πριν πέντε κύριες αποστολές καθεμία από αυτές διαιρείται σε τρία έως πέντε υπό επίπεδα. Όπως και στο πρώτο ,μέρος, κάθε αποστολή δείχνεται σε μενού και σαν μια loading ταινία στην αρχή, μέσα στο φιλμάκι πρωταγωνιστούν οι επιζώντες. Με την ολοκλήρωση κάθε αποστολής υπάρχει μια οθόνη με τα credits αυτή έχει τον ρόλο μιας scoreboard για τους παίκτες και περιλαμβάνει στατιστικά απόδοσης.

Σε κάθε αποστολή προσπαθείτε να φτάσετε στο checkpoint (σπίτι) και να κλείσετε την πόρτα έτσι ώστε να είσαστε ασφαλής. Ταυτόχρονα πρέπει στο τελικό επίπεδο να καλέσετε βοήθεια, και είτε να σώσετε κάποιον μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις είτε να μπορέσετε να περάσετε ένα κλοιό από μολυσμένους, φτάνοντας σε ένα όχημα διαφυγής φροντίζοντας να βρείτε τα καύσιμα, και τελικά να δραπετεύσετε.

Το παιχνίδι θέλει από σας να έχετε υπόψη την υγεία και την κατάσταση των υπολοίπων μελών της ομάδας και έτσι υπάρχουν μετρητές υγείας στην οθόνη για τον καθένα από τα μέλη. Αν ένας συμπαίκτης δεν μπορεί να φαίνεται στην οθόνη, για παράδειγμα βρίσκεται πίσω από ένα τοίχο, τότε δείχνεται η σιλουέττα του με φωτιζόμενο εφέ. Ακόμα, τα μέλη της ομάδας είναι τρωτά σε φιλικά πυρά, θα πρέπει λοιπόν πάντα να προσέχετε που πυροβολείτε. Καθώς οι παίκτες παθαίνουν ζημιά, η ταχύτητα τους μειώνεται, και αν η υγεία κάποιου από αυτούς πέσει στο μηδέν, τότε δεν του μένει παρά να πολεμήσει έναν μολυσμένο χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι χειρός, αυτό μέχρι να τον σώσει ένας άλλος  της ομάδας. Αν ένας παίκτης πεθάνει, τότε παραμένει σκοτωμένος μέχρι να τελειώσει το επίπεδο, εκτός αν αναστηθεί από έναν defibrillator. Στο Single Player Mode αυτό φαίνεται ως Rescue Closet. Αν όλα τα μέλη της ομάδας σκοτωθούν, το παιχνίδι τελειώνει, και θα πρέπει να ξαναρχίσετε το επίπεδο ή να εγκαταλείψετε. 

Τα όπλα του παιχνιδιού

Κάθε επιζών μπορεί να μεταφέρει ένα είδος εξοπλισμού, από τα πέντε που συνολικά διτίθενται. Τα κύρια όπλα διαιρούνται σε τέσσερις υποκατηγορίες ανάλογα με την διαθεσιμότητα και το είδος τους. Τα Tier λειτουργούν σαν SMG Shotguns και έχουν χαμηλό δείκτη πρόκλησης ζημιάς, χρησιμεύουν σαν αμυντικά. Τα Tier 2 όπως η Assault Rifle και το Combat Shotgun προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά, και δίνονται αργότερα μέσα στο παιχνίδι. Ο εκτοξευτής βομβίδων και το M60 διαφέρουν στο ότι δεν μπορούν να επαναγεμιστούν από ammo που βρίσκετε, και γενικά τα όπλα αυτά δίνονται σποραδικά και μια δύο φορές ανά χάρτη. Προκαλούν μεγάλη καταστροφή, όπως είπαμε όμως δεν υπάρχει η επεναγέμιση.

Τα Tier 4 όπλα είναι στηριγμένα κάπου (όπως τα πολυβόλα που είναι στηριγμένα στο έδαφος σε άλλα FPSs που παίξατε), και έχουν άπειρο ammo. Όμως υπερθερμαίνονται με την πολλή χρήση, και έτσι σταματούν. Βρίσκονται σε συγκεκριμένα μέρη του χάρτη όπως και σε άλλα παρόμοια παιχνίδια εξάλλου. Τα ομαδικά όπλα προκαλούν μεγαλύτερες απώλειες στα ζόμπι, οι επιζώντες μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από αυτά για να απωθήσουν μια επίθεση.

Οι παίκτες επίσης μπορούν να χρησιμοποιούν ένα φανό που έχει μπαταρίες με άπειρη διάρκεια, για να βλέπουν στο σκοτάδι. Θα πρέπει ακόμα να κρατάνε μαζί τους ένα απλό κουτί πρώτων βοηθειών, ένα πακέτο αναλώσιμων σφαιρών, και μια ένεση αδρεναλίνης. Ακόμα να έχουν κοκτέιλ μολότοφ για να βάζουν φωτιά σε μια περιοχή, τις βόμβες pipe που θα τις ενεργοποιούν όταν πλησιάζουν πάνω τους οι μολυσμένοι. Το Boomer Bile είναι συμπληρωματικά ένα όπλο που έλκει τα ζόμπι σε οτιδήποτε ρίξει.

Το Al Director 2

Όπως και στο πρώτο μέρος της σειράς το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Al Director αυξάνει προοδευτικά τους εχθρούς όταν αυτό χρειάζεται, δίνει όπλα και αντικείμενα ανάλογα με την απόδοση του παίκτη. Στο δεύτερο μέρος λοιπόν, το σύστημα αυτό έχει βελτιωθεί για να τσιγκλήσει τον παίκτη, και να ωθήσει την συμμετοχή περισσότερων  στο παιχνίδι. Αναγκάζει τους παίκτες να περνούν από δύσκολες δοκιμασίες αλλά και να φτάνουν στο σημείο ασφαλείας και τον προορισμό τους. Έχει την δυνατότητα να αλλάζει στοιχεία του χάρτη όπως τοίχους, φωτισμό, καιρικές συνθήκες, κάνοντας με αυτό τον τρόπο κάθε επίπεδο ή κάθε session όπως θα λέγαμε μοναδικό. Δίνει χρήσιμα εναλλακτικά μονοπάτια σε κάθε επεισόδιο, αντικείμενα που σας χρειάζονται, οπλισμό, ανώτερα είδη όπλων, μέσα από δρόμους που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Το στόρι του παιχνιδιού

Η ιστορία ξεκινά στη Σαβάνα της Γεωργίας όπου οι επιζώντες βρίσκονται σε ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στην οροφή του οποίου υπάρχουν ελικόπτερα διάσωσης. Αποφασίζουν να πορευτούν προς το τοπικό πολυκατάστημα όπου βρίσκεται ένα σημείο εκκένωσης. Μετά από μια σύντομη συνομιλία με έναν ιδιοκτήτη μαγαζιού όπλων τον Whitaker, ανακαλύπτουν πως το πολυκατάστημα έχει καταληφθεί και οι πράκτορες είναι νεκροί είτε μολύνθηκαν και έγιναν και εκείνοι ζόμπι. Ο Έλλις βοηθά την ομάδα να ανέβει σε ένα όχημα και να εγκαταλείψει τον χώρο. Ταξιδεύουν προς την Νέα Ορλεάνη, που όπως φημολογείται είναι η τελευταία πόλη της Αμερικής που δεν καταλήφθηκε ακόμα ολοκληρωτικά από τους μολυσμένους.

Η συνέχεια επί της οθόνης...

Αποδοχή και κριτικές

Το παιχνίδι είναι από αυτά που έκαναν πάταγο. Πήρε πολύ θετικές κριτικές από δημοσιογράφους περιοδικών και ιστοσελίδων gaming, και αυτό για τα όπλα, τα νέα είδη των ζόμπι, τις στρατηγικές και τον τρόπο παιξίματος. Ακόμα για λεπτομέρειες που αφορούσαν τον αμερικανικό Νότο στα γραφικά και στις αποστολές. Η Liberation επαίνεσε τον τίτλο λέγοντας πως "η Valve είναι από τα λίγα και τελευταία game studios που απευθύνεται σε σκληροπυρηνικούς παιχνιδάδες". Η IGN είπε πως "στο δεύτερο μέρος της σειράς, το παιχνίδι έχει βελτιωθεί πολύ, και εκείνοι που πήραν το πρώτο μέρος θα πρέπει να πάρουν οπωσδήποτε και το δεύτερο". To Eurogamer σημειώνει πως "είναι ένα παιχνίδι με δική του προσωπικότητα".

Ο τίτλος πήρε αρκετές βραβεύσεις, μάλιστα στο Xbox βγήκε παιχνίδι της χρονιάς 2009. Χαρακτηρίστηκε εξαιρετικό, και διαδραστικού παιξίματος online. Η μέση βαθμολογία για τον τίτλο βρίσκεται στο 89/100 και 9,5/10 στους δικτυακούς τόπους και τα περιοδικά (Metacritic, GameRankings, GameSpot, Game Informer και άλλα). Τα δε κατεβάσματα εκτοξεύθηκαν στα ύψη (η Valve αναφέρει δύο εκατομμύρια μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας, ενώ 2,9 εκατομμύρια κομμάτια έφυγαν μέσω retail από τον μεταπωλητή ΕΑ στα 2010. Στα 2012 αναφέρθηκαν 11 εκατομμύρια κομμάτια).

Η σελίδα του παιχνιδιού στο Steam

(για ενηλίκους λόγω βίας στο παιχνίδι)

http://store.steampowered.com/video/550/5268?l=greek

Απαιτήσεις συστήματος

Γενικά το παιχνίδι είναι από τα απαιτητικά, θα πρέπει να έχετε έναν Core 2 duo στα 2,4 GHz και 2 Gb μνήμης, οι κάρτες γραφικών Nvidia πάνε καλύτερα, ενώ για όσους έχουν κάρτα γραφικών AMD σε σύγκριση με αυτήν της Intel -λέγεται- πως έχει καλύτερες επιδόσεις. Ο Linux παιχνιδάς PenguinRecordings αναφέρει πως το παιχνίδι τρέχει πολύ καλά με το μηχάνημα του με την σύνθεση AMD Phenom II x4 στα 3.4GHz,
Nvidia GTX 680 2GB (οδηγοί Nvidia 313), RAM 8GB DDR3 στα 1333MHz,
Λ/Σ Ubuntu 13.04.

Ένα video από το παιχνίδι

Σε Gentoo Linux

Καλό παίξιμο

Πηγή
 

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top