BETA

Linus Torvalds· το μυαλό πίσω από το Linux [Συνέντευξη]

Εικόνα Maria

Ο Linus Torvalds μεταμόρφωσε την τεχνολογία και δη, δύο φορές.
Πρώτα με τον πυρήνα του Linux, που τροφοδοτεί το Διαδίκτυο (αλλά και το Σύννεφο / Cloud, τα χρηματιστήρια, τους υπερυπολογιστές, τις φορητές συσκευές και ένα σωρό άλλες τεχνολογίες που τις έχουμε αριθμήσει τόσες φορές), όταν δημιούργησε το Linux, ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, στο δωμάτιο της εστίας του στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Και όχι τυχαία, με την έλευσή του στο προσκήνιο - την 25η Αυγούστου 1991, με ένα mail που άλλαξε ριζικά την Τεχνολογία - κάπου τρία με τέσσερα χρόνια αργότερα (το 1993-1994), όταν είχε πλέον ξεφύγει από την «βρεφική» ηλικία, το www γεννιόταν. Το διαδίκτυο ήταν πια γεγονός και θεμέλιο λίθο είχε (και εξακολουθεί να έχει) το Linux (δείτε περισσότερα: Ο νόμος του Linux).
Και άλλη μία με το Git, το σύστημα διαχείρισης του πηγαίου κώδικα που χρησιμοποιείται από τους προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο.

Ο Linus Torvalds δεν μπορεί να μην είναι ένα οικείο όνομα, αλλά λίγο-πολύ όλοι πρέπει (τουλάχιστον) να τον κεράσουμε ένα ποτάκι για να τον ευχαριστήσουμε για το έργο του· για τα προϊόντα λογισμικού, όπως το Linux και το Git, για όλα αυτά που έφτιαξε και τα οποία όλοι μας χρησιμοποιούμε σήμερα.
Βέβαια, αν προσπαθούσατε να τον κεράσετε ένα ποτό, το αποτέλεσμα θα ήταν να τον αναστατώσετε.
Βλέπετε, είναι ένας ήσυχος άνθρωπος που το μόνο που θέλει είναι να συνεχίζει το έργο του και να τον αφήνουν στην ησυχία του.

Πρόσφατα, ο Λίνους, μίλησε στον επιμελητή της TED, Κρις Άντερσον (Chris Anderson).

Info: Η TED (Technology, Entertainment, Design)) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που κάνει συνέδρια με σκοπό την διάδοση ιδεών που αξίζουν. Ξεκίνησε το 1984 με ένα συνέδριο με σκοπό να συναντηθούν άνθρωποι της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και του σχεδίου. [Άσχετα αν όλο αυτό βασίζεται στον εθελοντισμό αλλά κάποιοι κερδίζουν]. Ο επιμελητής του TED, Κρις Άντερσον, πιστεύει ότι η άνοδος του διαδικτυακού βίντεο δημιουργεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο ονομάζει Καινοτομία Επιταχυνόμενη από το Πλήθος· ένας αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος μάθησης που θα μπορούσε να είναι όσο σημαντικός, όσο και η εφεύρεση της εκτύπωσης. Αλλά για να εκμεταλλευτούν την δύναμή του, οι οργανισμοί θα πρέπει να αποδεχτούν μια ριζοσπαστική διαφάνεια. Και για το TED, αυτό σημαίνει την αυγή ενός ολόκληρου καινούριου κεφαλαίου.

Στο γνωστό και πολυσυζητημένο TED λοιπόν και συγκεκριμένα στον Κρις Άντερσον, έδωσε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Λίνους Τόρβαλντς.
Ο Linus, με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, μιλάει ανοιχτά για όλα· για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που προκάλεσαν την μοναδική φιλοσοφία του έργου του, την μηχανική και την ζωή.

I am not a visionary, I'm an engineer.
I'm perfectly happy with all the people who are walking around and just staring at the clouds ... but I'm looking at the ground, and I want to fix the pothole that's right in front of me before I fall in.

δηλαδή:

Δεν είμαι οραματιστής· είμαι μηχανικός.
Χαίρομαι όλους τους ανθρώπους που περπατούν ανέμελα και απλά ατενίζουν τα σύννεφα... αλλά εγώ κοιτάζω το έδαφος· και θέλω να επισκευάζω την λακκούβα που είναι ακριβώς μπροστά μου πριν πέσω μέσα.

Στο τέλος του άρθρου, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη του Linus. Ας δούμε όμως και μαζί κάποιες από τις απαντήσεις του:

 

Το ιδανικό γραφείο: λιτό και απέριττο

Το γραφείο μου είναι το πιο βαρετό γραφείο που θα δείτε ποτέ· και κάθομαι εκεί μόνος μου, σε απόλυτη ησυχία και ηρεμία.
Αν σκάσει μύτη η γάτα μου, κάθεται στην αγκαλιά μου και θέλω να ακούω το γουργούρισμά της, όχι τον ήχο από τους ανεμιστήρες του υπολογιστή.

 

Η τέλεια τεχνολογία: η αθόρυβη

Αυτό που με νοιάζει περισσότερο στον υπολογιστή μου είναι πως δεν χρειάζεται να είναι μεγάλος και ισχυρός, αν και μου αρέσει αυτό. Πρέπει όμως να είναι εντελώς αθόρυβος. Κάθομαι λοιπόν στο γραφείο μου, με καναδυό υπολογιστές. Ξέρω ανθρώπους που εργάζονται για την Google και έχουν το δικό τους μικρό κέντρο πληροφορικής στο σπίτι.
Όχι εγώ.

 

Οι καλύτεροι συναδέλφους: οι απόντες

Δουλεύω μόνος στο σπίτι μου· συχνά, φορώντας το μπουρνούζι μου. Όταν σκάσει μύτη κάποιος φωτογράφος, τότε ντύνομαι· έτσι, εμφανίζομαι φορώντας ρούχα.
Έτσι δούλευα πάντοτε.

Θέλω να πω, έτσι ξεκίνησα και το Linux. Δεν το είχα ξεκινήσει ως ένα συνεργατικό πρότζεκτ. Το Linux το ξεκίνησα ως ένα έργο από μια σειρά πολλών πρότζεκτς που είχα κάνει τότε για τον εαυτό μου· εν μέρει, επειδή είχα ανάγκη το τελικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως γιατί απλά απολαμβάνω τον προγραμματισμό.

 

Το κρίσιμο σημείο του ανοιχτού κώδικα

Το καίριο σημείο για μένα δεν ήταν όταν άρχισε να εξαπλώνεται και να γίνεται ένα τεράστιο πρότζεκτ, μα όταν ήταν μικρό. Το σημαντικότερο για μένα δεν είναι όταν είσαι μόνος σου μαζί με άλλους δέκα, ίσως και 100 ακόμα που να εμπλέκονται. Αυτό ήταν το καίριο σημείο. Στην συνέχεια, όλα τα άλλα έγιναν σταδιακά. Το να γίνουν οι 100 άνθρωποι, ένα εκατομμύριο, δεν είναι και τόσο σπουδαίο (όχι για μένα τουλάχιστον).
Και για να μην παρεξηγηθώ, ίσως είναι σημαντικό αν θέλετε να πουλήσετε το αποτέλεσμά σας· τότε, ναι, έχει τεράστια σημασία.

Αλλά αν ενδιαφέρεστε για την τεχνολογία και για το πρότζεκτ, το σημαντικότερο όλων είναι να δημιουργήσετε την κοινότητα. Εν συνεχεία, η κοινότητα μεγάλωσε σταδιακά. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ούτε μία στιγμή που να είπα «Πω πω, τι ωραία, απογειώθηκε». Θέλω να πω, χρειάστηκε ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Πώς διαχειρίζεσαι ένα τόσο τεράστιας κλίμακας πρότζεκτ που ακούει στο όνομα Linux: δημιουργείς το Git

Ήμασταν σε εκείνο το ενοχλητικό σημείο όπου είχαμε χιλιάδες ανθρώπους που ήθελαν να συμμετάσχουν, αλλά από πολλές απόψεις ήμουν το «σημείο» εξισορρόπησης.
Ήταν αδύνατον να συνεργαστώ πραγματικά και ουσιαστικά με χιλιάδες ανθρώπους.

Έτσι λοιπόν, έφτιαξα το Git· το δεύτερο μεγάλο μου πρότζεκτ, το οποίο δημιουργήθηκε για μένα, προκειμένου να διατηρήσω το πρώτο μου μεγάλο πρότζεκτ.

Και αυτός ακριβώς είναι και ο τρόπος που δουλεύω. Δεν γράφω κώδικα για πλάκα - οκ, το κάνω και για διασκέδαση - αλλά θέλω να γράφω κώδικα για κάτι σημαντικό.
Έτσι λοιπόν, κάθε πρότζεκτ που έχω φτιάξει ήταν κάτι που χρειαζόμουν και δη, κάτι διαφορετικό.

 

Το μυστικό της επιτυχίας: η δέσμευση

Για επτά χρόνια έζησα στην Silicon Valley και εργαζόμουν στην ίδια εταιρεία – όλα αυτά τα χρόνια, δεν πήγα σε καμία άλλη εταιρεία.
Αυτό είναι ανήκουστο, σωστά;
Δεν λειτουργεί έτσι η Silicon Valley. Το χαρακτηριστικό της Silicon Valley είναι ότι θέλει τους ανθρώπους να αλλάζουν δουλειές, να πάνε από την μια στην άλλη, ώστε να ανακατεύεται το «καζάνι».

Και αυτό, δεν είναι του στυλ μου.

 

Άκα Torvalds

Ένα από τα πράγματα που μου αρέσει πραγματικά στο open source είναι ότι επιτρέπει σε διαφορετικούς ανθρώπους να εργαστούν από κοινού.
Δεν χρειάζεται να αρέσουμε ο ένας στον άλλον· και μερικές φορές ούτε καν συμπαθούμε ο ένας τον άλλον.

Είναι γεγονός, υπάρχουν τόσες πολλές και πολύ έντονες διαφωνίες (με επιχειρήματα εκατέρωθεν)· αλλά στην πραγματικότητα, είναι φορές που δεν χρειάζεται καν να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε. Απλά, σας ενδιαφέρουν διαφορετικά πράγματα...

Πρέπει λέει να είσαι κοντά στους ανθρώπους· σε όλον αυτόν τον κόσμο, τους επικοινωνιακούς ανθρώπους, τους θερμούς και φιλόξενους ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να σε αγκαλιάσουν και να σε πάρουν στην κοινότητα.

Αλλά δεν είμαστε όλοι μας το ίδιο· και σίγουρα, αυτός δεν είμαι εγώ.
Εγώ νοιάζομαι για την τεχνολογία.
Υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για το γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI).
Προσωπικά, δεν θα ασχολιόμουν με το GUI ούτε καν για να σώσω την ζωή μου. Θέλω να πω, αν ήμουν αποκλεισμένος και ακινητοποιημένος σε κάποιο νησί και ο μόνος τρόπος για να «την γλιτώσω» και να μπορέσω να φύγω από το νησί θα ήταν να φτιάξω ένα όμορφο GUI, θα προτιμούσα να πεθάνω εκεί.

 

Γιατί δεν τρέχει και τίποτε αν δεν είσαι οραματιστής

Δεν είμαι οραματιστής. Δεν έχω κάποιο πενταετές πρόγραμμα, ούτε εκτοξεύω κανέναν πύραυλο. Είμαι μηχανικός. Χαίρομαι όλους τους ανθρώπους που περπατούν ανέμελα και απλά ατενίζουν τα σύννεφα και κοιτάνε τα αστέρια και λένε, «θέλω να πάω εκεί». Εγώ όμως κοιτάζω το έδαφος· και θέλω να επισκευάζω την λακκούβα που είναι ακριβώς μπροστά μου πριν πέσω μέσα.

 

>>> Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Λίνους Τόρβαλντς στον Κρίς Άντερσον:

Το βίντεο μπορείτε:
- είτε να το δείτε με αγγλικούς υπότιτλους, πηγαίνοντας:
Ρυθμίσεις - το δεύτερο εικονίδιο κάτω δεξιά - > Υπότιτλοι > Αγγλικά
- είτε με Μετάφραση υποτίτλων, πηγαίνοντας:
Ρυθμίσεις > Υπότιτλοι > Αγγλικά > Αυτόματη Μετάφραση υπότιτλων > Ελληνικά. [Θα πρέπει πρώτα να κλικάρετε το «Αγγλικά» - ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα (μπορείτε να το δείτε και με γερμανικούς υπότιτλους) - για να ενεργοποιηθεί η επιλογή Μετάφραση].

Αν τυχόν, κάποια στιγμή, καταργηθεί το πιο πάνω βίντεο, δείτε το εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=o8NPllzkFhE&feature=youtu.be

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top