BETA

Linux διανομές για μουσικούς: Υπάρχουν;

Εικόνα Evi

Η δημιουργία μουσικής μέσω υπολογιστή δεν διαφέρει ουσιαστικά σε τίποτα από την δημιουργία μουσικής με χρήση φυσικών οργάνων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως στην εποχή μας, αυτές οι δύο τεχνικές συχνά χρησιμοποιούνται παράλληλα (είτε κατά την σύνθεση, είτε στην επεξεργασία) και αλληλοσυμπληρώνονται. Πέρα απ' το ζήτημα γνώσης και δεξιοτεχνίας, όπου και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις οφείλεις να γνωρίζεις καλά τα εργαλεία σου, τα συναισθήματα που προκύπτουν είναι ακριβώς τα ίδια. Έχεις το άγχος της καλής τεχνικής απόδοσης κατά την παραγωγή, την αγωνία του να αρέσει στον ακροατή το τελικό αποτέλεσμα, το αίσθημα της επαγγελματικής ευθύνης απέναντι στο έργο σου, την χαρά και την ανεμελιά της νέας δημιουργίας, ακόμη και την υπερηφάνεια κι ένα αίσθημα “ανωτερότητας” που έγκειται στην φύση του καλλιτέχνη. Όλα αυτά τα - συχνά αντικρουόμενα - συναισθήματα κατακλύζουν τον δημιουργό καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας.

Το ανοιχτό λογισμικό δεν θα μπορούσε να είναι απών από μία τόσο έντονη και σημαντική πτυχή της ζωής. Και όπως αποδεικνύεται καθημερινά, προγραμματιστές και χρήστες δίνουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό για την εξέλιξη των σχετικών εργαλείων. Έτσι λοιπόν, στην δημιουργία μουσικής μέσω υπολογιστή, έχουμε στο “οπλοστάσιό” μας κάμποσες εξαιρετικές εφαρμογές έτοιμες να καλύψουν κάθε μας ανάγκη, αμέτρητα αποθετήρια χρηστών με δωρεάν εργαλεία και presets, οργανωμένες κοινότητες πάντα πρόθυμες να βοηθήσουν τους νεοεισαχθέντες στο χώρο, μα και ολόκληρες διανομές αφιερωμένες αποκλειστικά στον τομέα της παραγωγής και επεξεργασίας μουσικών έργων – και όχι μόνο! Κανένα ανήσυχο, καλλιτεχνικό πνεύμα δεν μένει παραπονεμένο στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού!! Για να μην ξεφεύγουμε όμως απ' το θέμα μας, ας δούμε σιγά-σιγά μερικές απ' τις κορυφαίες διανομές για μουσικούς, djs και ηχολήπτες...

[Χρήστος Κουλαξίζης - full-time multitasking audio freak]

Βέβαια, η αλήθεια είναι, πως αν η ερώτηση του τίτλου του άρθρου, γινόταν πριν λίγα χρόνια, οι απαντήσεις θα ήταν αρκετά διαφορετικές.
Δεν ξέρω το γιατί, μα την τελευταία τριετία, έχει αρχίσει να παρατηρείται μια σημαντική μείωση στον αριθμό των ειδικευμένων Linux διανομών. Και αυτό όχι μόνο όσον αφορά την μουσική, μα και κάθε άλλο είδος.
Έτσι, ψάχνοντας σήμερα να βρούμε ειδικευμένες διανομές του είδους που εξετάζουμε, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό, μα - ευτυχώς - χωρίς εκπτώσεις στο λογισμικό που περιέχουν.
Διαθέσιμες είναι οι πιο κάτω και σε καμία περίπτωση, η σειρά παρουσίασής τους δεν υποδηλώνει κάτι:
 

Ubuntu Studio

To Ubuntu Studio είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη διανομή, παράγωγη του Ubuntu. Είναι εξειδικευμένη στα πολυμέσα και την μουσική. Ο real time kernel, που είχε συμπεριληφθεί αρχικά στο Ubuntu Studio, ήταν τροποποιημένος για εντατική επεξεργασία ήχου και video ή εργασίες σε γραφικά, έτσι ώστε να επιτρέπει σταθερούς χειρισμούς με εφαρμογές ήχου σε χαμηλότερες καθυστερήσεις (latencies). Πολλή από την εργασία αυτή (patch) της τροποποίησης έχει ενσωματωθεί στον vanilla kernel και, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της διαχείρισης του linux-rt (real time), το Ubuntu Studio αποφάσισε να χρησιμοποιεί τον linux-lowlatency στην θέση του.

>>>Δείτε αναλυτικότερη παρουσίαση του UbuntuStudio.
>>> η ιστοσελίδα του.

KXStudio

To KXStudio είναι μια συλλογή από εργαλεία και tweaks που απευθύνονται για παραγωγή βίντεο και ήχου. Φανταστείτε το σαν ένα πακέτο επέκτασης για άλλες διανομές. Αν και αυτά τα εργαλεία, μπορείτε να τα εγκαταστησετε στις διανομές σας, το KXStudio κυκλοφορεί και σαν έτοιμη διανομη με όλα αυτά τα εργαλεία και tweaks ενσωματωμένα και παράλληλα όλα όσα χρειάζεται κάποιος για καθημερινή χρήση (browser, εφαρμογές γραφείου κλπ). Βασίζεται στο Kubuntu, έχει δηλαδή το γραφικό περιβάλλον του KDE. Περιλαμβάνει ένα σύνολο εφαρμογών που θα βοηθήσουν τους χρήστες με διάφορους τρόπους. (This includes, but it's not limited to, an application launcher, a JACK patchbay, and a multi-plugin host).

>>>Δείτε αναλυτικότερη παρουσίαση του KXStudio.
>>> η ιστοσελίδα του.

Musix

Το Musix GNU Linux, είναι μια multimedia διανομή, κατάλληλη για ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Η διανομή ειδικεύεται σε music production, graphic design, audio και video edition και βασίζεται σε Debian. Την διανομη αναπτύσσει ο Tpani Ralkkonen και σύμφωνα με το ελεύθερο λογισμικό που περιέχει είναι κατάλληλη ακόμα και για εκπαιδευτικούς σκοπούς και μπορεί να αντικαταστήσει επάξια, αντίστοιχα προγράμματα για τα Windows.
Η διανομή, κατάγεται από την Αργεντινή και γι' αυτό το site της, είναι κυρίως σε αυτήν την γλώσσα.

>>>Δείτε αναλυτικότερη παρουσίαση του Musix GNU Linux.
>>> η ιστοσελίδα του.

AV Linux

Το AV Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα 32bit+PAE (physical address extension), σχεδιασμένο ώστε να μετατρέψει κάποιον παλιό υπολογιστή σας ή και έναν πιο καινούργιο ίσως, σε έναν σταθμό επεξεργασίας ήχου, γραφικών και πολυμέσων (32bit+PAE μπορεί να διευθυνσιοδοτεί μνήμη μέχρι και 64Gb). Είναι βασισμένο στο Debian, παρουσιάζοντας μια επιφάνεια εργασίας XFCE 4.10. Διαθέτει μια ποικιλία προεγκατεστημένων και επιλεγμένων εφαρμογών δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου, γραφικών και video. Αυτά όλα δείχνουν την δύναμη του ανοιχτού λογισμικού σε τέτοιου είδους εφαρμογές. Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν και demos ορισμένων εμπορικών προγραμμάτων.Προσοχή δόθηκε στην επιλογή των εφαρμογών ώστε να είναι αυτές οι πιο αξιόπιστες, ενώ δείχνεται ταυτόχρονα πως το Linux έχει έρθει και στην πλατφόρμα του Content Creation, της δημιουργικότητας.
Πάντως, κατά την στιγμή της σύνταξης του παρόντος, η σελίδα του βρίσκεται υπό ανακατασκευή και δεν υπάρχει download-link της νέας του έκδοσης (2016).

>>>Δείτε αναλυτικότερη παρουσίαση του AV Linux.
>>> η ιστοσελίδα του.

APODIO

Η Appodio, είναι μια διανομή που δεν γνωρίζαμε και μας την σύστησε ένας ερασιτέχνης ηχολήπτης.
Περιλαμβάνει μια σειρά από ειδικευμένα audio και video εργαλεία, με ένα φιλικό προσαρμοσμένο περιβάλλον. 

>>> η ιστοσελίδα του.

Parabola

Το Parabola, αν και ξεκίνησε σαν μια γενική διανομή, στην πορεία εξελίχτηκε σε μια καθαρά audio distro, περιλαμβάνοντας μια σειρά από ειδικευμένα εργαλεία και ενδείκνυται για μουσικούς και ηχολήπτες.

>>> η ιστοσελίδα του.


Δυστυχώς εξαίσιες διανομές, όπως το GNUGuitarINUX, έχει να βγάλει νέα έκδοση εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, ενώ εξαφανισμένα είναι τα Remix_OS, TangoStudio, PureDyne, Dream Studio, το πάλαι ποτέ ArtistX, σταμάτησε και μετατράπηκε σε μια γενική διανομή με την ονομασία ArchiveOS, και το πιο ειδικευμένο m-dist, που δίνει μεν μια έκδοση για download, μα αρκετά παλιά.

Σαν θετικό πάντως, είναι το γεγονός πως σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω διανομές, μα και σε κάθε άλλη, μπορεί να εγκατασταθεί πλέον και το Bitwig Studio.

Όπως και να έχει, αν και λιγότερες, λύσεις εξακολουθούν και υπάρχουν και δεν νομιζω πως θα σταματήσουν να προκύπτουν.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top