Latest Articles, Slider, Λογισμικό — 19 May, 2012 15:18

10 πράγματα που κάνει ο Opera browser και δεν κάνουν οι υπόλοιποι

Δημοσιεύτηκε από

Οι συχνοί αναγνώστες του osarena, θα γνωρίζουν από παλιότερα αρθρα, πως δεν είμαι καθόλου (μα καθόλου) φαν του Opera browser.
Ξεπερνώντας το γεγονός πως δεν ειναι Ανοιχτού/Ελεύθερου Κώδικα, προσπαθούμε να κατανοήσουμε το γιατί ο συγκεκριμένος browser ειναι ιδιαιτέρως δημοφιλής ακόμα και στο οικοσύστημα του Linux.
Στο παρόν άρθρο λοιπόν, θα δούμε κάποια στοιχεία που υπαρχουν στον συγκεκριμένο browser και είτε δεν υπαρχουν (ακόμα?) στους υπολοίπους, είτε βρίσκονται σε πολύ πρώιμο και πειραματικό στάδιο.

1. Tab Stacks


Το γνωρίζετε αρκετοί το πρόβλημα, όταν ανοίγουμε πολλαπλά tabs (καρτέλες) στον browser μας, όπου όταν κάποια στιγμη το όριο ξεπερνιέται, πρέπει να μετακινηθούμε δεξιά αριστερά.
Ο Opera έχει εισάγει μια καρτέλα, όπου “στοιβάζει” αυτές τις καρτέλες και υπάρχει εύκολη πρόσβαση, χωρίς μετακίνηση η άνοιγμα νέου παραθύρου.
Εντάξει την συγκεκριμένη λειτουργία την έχει και ο Firefox, μα οχι εξ’ ορισμού. Χρειάζεται πρόσθετο (add-on) προκειμένου να επιτευχθεί.

2. Προσωπικές συντομεύσεις πληκτρολογίου


Μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας ρυθμίσεις πληκτρολογίου αρκετά εύκολα στον Όπερα.
Από το κουμπί επιλογών επάνω αριστερά θα πάτε: Ρυθμίσεις> Προτιμήσεις. Κάντε κλικ στην καρτέλα: Για προχωρημένους στο νέο παράθυρο, και θα δείτε τις σχετικές επιλογές. Ένα κλικ στο κουμπί Επεξεργασία δίπλα στο Keyboard setup ανοίγει το μενού ρυθμίσεων που βλέπετε παραπάνω.

3. IRC Chat


Ο Opera έχει ενσωματωμένο έναν IRC client που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε με διάφορους διακομιστές IRC. Θα πρέπει να ρυθμίσετε τη λειτουργία για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε κάνοντας κλικ στο κουμπί Όπερα, στη συνέχεια, Mail και τους λογαριασμούς chat. Εδώ μπορείτε να δημιουργήσετε – μεταξύ άλλων – IRC λογαριασμούς για να συνδεθείτε στα IRC δίκτυα.

4. Opera Mail


Υπάρχουν βέβαια και άλλοι browsers οι οποίοι έχουν έναν mail client, μα ο Opera ειναι ο μοναδικός που τον ενσωματώνει και μάλιστα με σημαντικό μερίδιο αγοράς.

5. Opera Turbo


Η επιλογή του Opera για ταχύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε περιπτώσεις αργών συνδέσεων.
Αυτό μπορεί να σώσει ένα μεγάλο μέρος του bandwidth, σε περίπτωση που η ευρυζωνικότητα ειναι περιορισμένη από τον πάροχο.

6. Σημειώσεις (Notes)


H δυνατότητα σημειώσεων κειμένου, απ’ ευθείας στον browser, με επιλογή αναζήτησης αν αυτές ειναι πολλές.

7. Dynamic Speed Dial pages


Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης στο Web που χρησιμοποιούν speed dial (γρήγορες κλήσεις για σελίδες), μα αυτές ειναι στατικές.
Στον Opera, οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν επεκτάσεις ταχείας κλήσης που προσθέτουν δυναμικές πληροφορίες στη σελίδα, από την τρέχουσα ώρα και πληροφορίες καιρού η τις τιμές των μετοχών, μεχρι και για επόμενα events στο Google Calendar.

8. Reload


Αρκετές φορές θέλετε να κάνετε επαναφορτωση κάποιας σελίδας, ώστε να δείτε τυχόν νέο περιεχόμενο.
Στον Opera υπάρχει αυτή η επιλογή στο δεξί κλικ και παράλληλα μπορείτε να ορίσετε εσείς τον επιθυμητό χρόνο για reload.

9. Άνοιγμα με..


Η σελίδα δεν λειτουργεί σωστά ή εμφάνιση στο πρόγραμμα περιήγησης Opera; Απλά χρησιμοποιήστε αυτή την επιλογή (στο δεξί κλικ), ώστε να την ανοίξετε με κάποιον άλλον browser που έχετε εγκατεστημένο στο σύστημα σας.

10. Download torrents

Όπερα έρχεται με ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα (client), ώστε να κατεβάζετε απ’ ευθείας αρχεία μέσω BitTorrent.
Ακόμα, μπορείτε να συσχετίσετε τον Όπερα με τους σχετικούς τύπους αρχείων για να γίνεται αυτό αυτόματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα credits για το παρόν άρθρο, ανήκουν στον Martin Brinkmann, από το ghacks.net
Σαφώς και πολλά από τα παραπάνω, μπορούν να ενσωματωθούν με επεκτάσεις και σε άλλους browsers, μα όπως είπαμε δεν ειναι από προεπιλογή.
Κάποιες από τις παραπάνω λειτουργίες τις ενσωματώνει και ο Midori browser.
-Αν θέλετε να δοκιμάσετε την τελευταία έκδοση του Opera, δείτε το σχετικό άρθρο.
-Δείτε ακόμα και μια συνέντευξη με τον Jan Standal του Opera.
Προσωπικά εξακολουθώ να προτιμώ τον Firefox, μα σίγουρα θεωρώ τον Opera έναν από τους καλύτερους (αν όχι τον καλύτερο) browser για smart-phones και μικρές συσκευές (μιλάμε για τον Opera mini).

[ευχαριστίες στον Δημήτρη Λεόν για το info].

9 Comments

 • Επίσης να προσθέσω ότι είναι και πολύ πιο γρήγορος στην φόρτωση σελίδων.
  2 προβλήματα για μένα flash και να ήταν ανοιχτού κώδικά για να του αλλάζεις τα φώτα στην παραμετροποίηση..
  Εάν τα είχε τα δυο τελευταία δύσκολα θα τον άλλαζα.Προς το παρών τον χρησιμοποιώ γιατί είναι γρήγορος και ελαφρύς.

 • O Opera (το flash αναγκαστικα κ νομιζω καποιοι αποκωδικοποιητες) ειναι οι μονοι κλειστοι κωδικες που χρησιμοποιω.Χαιρομαι που η σελιδα αλλαξε σταση γιατι παλιοτερα το ειχε αδικησει.Κλειστος κωδικας μεν αλλα πολυ αποτελεσματικος κ οχι απο καμια υποχθονια εταιρεια.Αντιθετα η google ανοικτος κωδικας μεν αλλα η εταιρεια διαβολικοτερη του διαβολου

  • Τι σημασια εχει η εταιρεία;Το ελεύθερο πρόγραμμα ειναι ελεύθερο οτι εταιρεία και αν το φτιάχνει και το κλειστό πρόγραμμα είναι κλειστό όσο … καλή και να φαίνεται η εταιρία που το φτιάχνει.

 • Να προσθέσουμε και το unite που πχ σου στέλνει απο και πρός το pc(file sharing) χωρις γνωστή ip? το link που συνδεει όλες τις opera σου όπου κιαν τρέχουν ?
  Η OPERA δεν παιζεται!
  Εκεινο όμως που δεν εχω καταφερει μεχρι σήμερα είναι να της βάλω ενα “gui” που να μην ειναι τοσο αισθητικά “βαρύ”!!
  Το γεγονός ότι μου προκαλει κατα τη χρήση “συγχυση” ή οι χρωματικοι συνδυασμοί κανουν την οθόνη δυσδιάκριτη με κανει να ανοιγω τελικά πάλι την αλεπού!!!!
  συμφωνείτε?

  • Ναι σε ολα, εχει πολλα υπερ, μα συν αυτο που λες, πεσ με χαζο η οτι αλλο θελεις, επι πολλα χρονια, δεν εχω καταφερει τον Opera να εχει αποθηκευμενους κωδικους σε καποιες σελιδες που θελω και απλα να παταω το κουμπακι login, εχοντας ετοιμα τα στοιχεια….

   • Δεν καταλαβαίνω..Αυτό με τους κωδικούς δεν το κάνει το κουμπάκι με το κλειδί επάνω??Ώστε άντι να έχει τα στοιχεία σου στο login να έχει το κουμπάκι με το κλειδί που κάνει την ίδια δουλειά…

    • Δεν μου αποθηκευει τιποτα.

     • Εγώ σε forum που απαιτεί username και password τα δίνω για πρώτη φορά πατάω αποθήκευση και μετά όταν θέλω να συνδεθώ πατάω το κουμπάκι με το κλειδί που είναι δίπλα από το κουμπί της ανανέωσης και μπαίνει αυτόματα..

     • Στην καινούργια έκδοση, δηλαδή την 12 που θα βγεί σε λίγο καιρό, θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις πλέον extensions, όπως στους άλλους browsers, άρα θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο extension όπως το LastPass.

Leave a Reply

— required *

— required *


three × 2 =