Latest Articles, Λογισμικό — 11 December, 2012 16:33

5 Best Ελεύθερα Εκπαιδευτικά Linux Λογισμικά Μουσικής

Δημοσιεύτηκε από

Η Μουσική Εκπαίδευση είναι ένα πεδίο μελέτης που συνδέεται με τη μάθηση και τη διδασκαλία της μουσικής. Η μουσική είναι ένα ουσιαστικό μέρος της κουλτούρας και της κοινωνίας μας και η εσωτερική αξία της μουσικής είναι ευρέως αναγνωρισμένη.
Η ανθρώπινη κουλτούρα χρησιμοποιεί τη μουσική για να μεταφέρει τις ιδέες και τα ιδανικά της.
Τα οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης δεν πρέπει να υποτιμούνται. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να προσφέρει σημαντική βελτίωση των δεξιοτήτων ανάγνωσης ενός παιδιού.
Με την κατάρτιση σε πολύπλοκες ρυθμικές και τονικές δεξιότητες, η μουσική εκπαίδευση ενισχύει την γνωστική επίδοση στις δεξιότητες ανάγνωσης.
Βοηθά επίσης στα μαθηματικά και στην επιστήμη γενικότερα.
Η δεξιότητα του να κρατάς έναν σταθερό ρυθμό, να εργάζεσαι επίμονα πάνω σε μία νότα, να σκέφτεσαι πολύπλοκα σχήματα, είναι μόνο μερικά παραδείγματα του πώς η μουσική βοηθά με αυτόν τον τρόπο.
Ένα σημαντικό μέρος της μάθησης είναι να μετατρέψει τα μαθήματα μουσικής σε διασκέδαση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μουσικά παιχνίδια, σχέδια μαθήματος, φύλλα εργασίας και άλλα.

Προκειμένου να σας παρέχουμε μια εικόνα για την ποιότητα του λογισμικού που διαθέτει το Linux, έχουμε συντάξει έναν κατάλογο από 5 εξαιρετικά εργαλεία εκμάθησης μουσικής. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κάτι ενδιαφέρον για όποιον θέλει να ενισχύσει την εκτίμησή του για τη μουσική, να μάθει τη μουσική θεωρία αλλά και τη γλώσσα της και πάνω από όλα να διασκεδάσει μαθαίνοντας.

Έχουμε ήδη δει αρκετά λογισμικά για μουσική και μουσικούς, ηχολήπτες κλπ, ενώ πρόσφατα είδαμε και κάποια ειδικευμένα λογισμικά για κιθαρίστες. Στο μέλλον θα συνεχίσουμε με αυτά τα επί μέρους, λογισμικά, μα εδώ μιλάμε για εκπαιδευτικά προγράμματα εκμάθησης μουσικής.
θα τα βρείτε σχεδόν όλα, στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας (Κέντρο Λογισμικού, Synaptic, Yum, Yast, Software Manager, κλπ), για γρήγορη εγκατάσταση.
Επίσης είναι διαθέσιμα εκτός από Linux και για Windows, μα και OSX (ορισμένα εξ’ αυτών):

Solfege

Το GNU Solfege είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτιού, ανοιχτού κώδικα, γραμμένο σε Python που χρησιμοποιεί τις βιβλιοθήκες GTK + 2,0.
Το λογισμικό δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ασκήσει τα αρμονικά και μελωδικά διαστήματα, τις συγχορδίες, τις κλίμακες και τους ρυθμούς.
Το έργο Σολφέζ μπορεί να είναι χρήσιμο κατά την άσκηση απλών και μηχανικών ασκήσεων.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να μπορεί εύκολα να επεκταθεί με τα αρχεία του μαθήματος (αρχεία δεδομένων), χρησιμοποιώντας μια απλή μορφή απλού αρχείου κειμένου, ώστε ο χρήστης να μπορεί να δημιουργήσει νέες ασκήσεις χωρίς καμμία γνώση προγραμματισμού.

LenMus

Το LenMus είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την εκμάθηση της θεωρίας της μουσικής.
Επιτρέπει το μαθητή να επικεντρωθεί σε ειδικές δεξιότητες και ασκήσεις, τόσο στη θεωρητική όσο και στην ακουστική εκπαίδευση.
Οι διάφορες δραστηριότητες που εμπεριέχει μπορούν να προσαρμοστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σας και να παρέχουν διαδραστική ανατροφοδότηση, μέχρις ότου η γνώση της κάθε έννοιας επιτευχτεί .
Περιλαμβάνει επίσης ένα πρόγραμμα επεξεργασίας σκορ.
Για να τρέξετε το LenMus σε Linux μπορείτε να συγκεντρώσετε εσείς οι ίδιοι τις πηγές.
Ο κύριος του έργου δεν έχει έτοιμες τις πηγές για να προετοιμάσετε πακέτα διανομής.
Ευτυχώς, υπάρχουν έτοιμα πακέτα σε εκδόσεις: http://www.antonionicolaspina.com/open-source/

Jalmus

Το JAva Lecture MUSicale (Jalmus) είναι ελεύθερο, ανοιχτού κώδικα λογισμικό για την εκπαίδευση και την ανάγνωση της μουσικής μέσα από νότες, ασκήσεις και ρυθμούς.
Αυτό το λογισμικό θα είναι επωφελές για όλους τους τύπους μουσικών, αλλά, κυρίως, απευθύνεται σε εκκολαπτόμενους πιανίστες.
Ένα MIDI πληκτρολόγιο κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε όλα τα χαρακτηριστικά του Jalmus.
Νέα μαθήματα μπορούν να παραχθούν / προστεθούν με τη χρήση xml αρχείων.

Piano Booster

Το Piano Booster είναι ελεύθερο, ανοιχτού κώδικα λογισμικό για τη διδασκαλία πιάνου MIDI που εμφανίζει τις μουσικές νότες και σας διδάσκει πώς να μάθετε να παίζετε πιάνο.
Έχετε υπόψιν ότι παρέχει μαθήματα πιάνου τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία της θεωρίας της μουσικής και είναι χρήσιμο για την πρακτική εκμάθηση πιάνου αλλά και για την εκμάθηση της τεχνικής του να παίζεις πιάνο.
Το PianoBooster είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να παίζετε ταυτόχρονα με μια μουσική υπόκρουση και ταυτόχρονα βοηθάει και στην εκμάθηση της βασικής σημειογραφίας της ανάγνωσης μουσικής. Παίρνει στοιχεία από το Guitar Hero και μετατρέπει τη μουσική μάθηση σε ευχάριστο παιχνίδι.
Το PianoBooster έχει σχεδιαστεί για να παίζετε σε ένα midi πληκτρολόγιο πιάνου, με τις νότες κύλισης να εμφανίζονται στην οθόνη. Οι νότες που κάθε φορά πατάτε στο πληκτρολόγιο εμφανίζονται ως χρωματιστές γραμμές στο πεντάγραμμο, το χρώμα του οποίου εξαρτάται από το αν έχετε πατήσει τη σωστή ή λάθος νότα.
Ένας ήχος διαφορετικού μουσικού οργάνου ακούγεται την ώρα που παίζετε, ανάλογα με το αν παίζετε τις σωστές ή λάθος νότες. Το χαρακτηριστικό αυτό επιτρέπει επίσης το PianoBooster να χρησιμοποιείται με τυπωμένες παρτιτούρες ώστε να μπορείτε να ακούσετε εάν παίζετε τις σωστές νότες, ενώ την ίδια στιγμή να έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε το σκορ σας.
Η συνοδεία μουσικής (μουσική υπόκρουση) θα σας περιμένει να βρείτε και να παίξετε τις σωστές νότες στο κομμάτι.
Για να τρέξετε το PianoBooster θα χρειαστείτε κάποια αρχεία MIDI, κατά προτίμηση με το δεξί και αριστερό μέρος του πιάνο, στα κανάλια 4 και 3.

Tete

Η ανοιχτού κώδικα εφαρμογή Tete είναι ένας εκπαιδευτής αυτιού.
Η Ear εκπαίδευση περιλαμβάνει την εκμάθηση ως προς το πώς να αναγνωρίζετε τους διαφορετικούς συνδυασμούς ήχου που παράγουν οι νότες.
Είναι χρήσιμο για τους μουσικούς καθώς τους επιτρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ των διαφόρων συνδυασμών που πετυχαίνουν οι νότες ενώ συνθέτουν μουσική.
Η ανοιχτού κώδικα εφαρμογή Tete σας επιτρέπει να επιλέξετε τα χρονικά διαστήματα, τις συγχορδίες, τις κλίμακες ή και να παίξετε τα παραδείγματα των επιλεγμένων ήχων σε μια τυχαία σειρά.
Αφού πιστεύετε ότι παίξατε αυτό που σας ζητήθηκε, μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας. Μια σειρά από ήχους θα παίξουν -και πάλι τυχαία- και θα προσπαθήσετε να εντοπίσετε τι έχει παιχτεί.
Μπορείτε να ελέγξετε πώς ο κάθε ήχος αναπαράγεται με την αλλαγή του midi οργάνου, το επιτρεπόμενο εύρος οκτάβας καθώς και αν και οι ήχοι έπαιξαν με αύξουσα ή φθίνουσα σειρά.

Leave a Reply

— required *

— required *


seven − 4 =