BETA

5 Firefox addons που ίσως δεν γνωρίζεις μα κάνουν την διαφορά

Εικόνα Helen

firefox

Το έχουμε γράψει πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε ακόμα μια:

Ο Firefox, αυτή την στιγμή, είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους browsers που σέβεται τον χρήστη και το δικαίωμα του στην ανωνυμία, ενώ συγχρόνως παραμένει η μοναδική πόρτα για το ελεύθερο διαδίκτυο.

Αυτός και ο λόγος που αναφερόμαστε σε αυτόν πιο πολύ από οποιοδήποτε άλλον browser. Ίσως η πιο μεγάλη στιγμή στην ιστορία του Firefox να ήταν το 2008, όταν μέσα σε μια ημέρα, 8.002.530 άνθρωποι επέλεξαν να κάνουν λήψη του Firefox, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για τις «περισσότερες λήψεις λογισμικού μέσα σε 24 ώρες»!
(Μη ξεχνάμε ακόμα το Collusion και το Not Trackme).
Ένα από τα πιο δυνατά σημεία του Firefox, είναι τα πρόσθετα που διαθέτει, τα οποία όσο και να τα αντέγραψαν άλλοι browsers, κανένας δεν κατάφερε να έχει τόσα όσα ο Firefox, μα ούτε και την ευχρηστία και δυνατότητες που παρέχουν με την εμπειρία του Firefox.
Τα πρόσθετα του Firefox σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε και να ελέγξετε απόλυτα την εμπειρία σας στον ιστό. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί από τους χρήστες πάνω από 3 δισεκατομμύρια λήψεις.
Έχοντας παρουσιάσει κατά το παρελθόν πολλά addons, δίνοντας έμφαση σε αυτά που προσφέρουν ιδιωτικότητα, ασφάλεια και ανωνυμία, θα δούμε πέντε (5) ακόμα που ίσως δεν είναι και τόσο γνωστά, όμως αρκετοί θα τα βρουν χρήσιμα:

Remove Visited Link

Αν για κάποιο λόγο, δεν χρησιμοποιείτε ιδιωτική περιήγηση, θα έχετε παρατηρήσει πως τα διάφορα links που έχετε επισκεφθεί στη μηχανή αναζήτησης της Google (και σε άλλες), μα και σε άλλα σημεία του διαδικτύου, έχουν ένα διαφορετικό χρώμα, τ' οποίο είναι συνήθως μοβ. Αυτό γίνεται αφ' ενός για μας διευκολύνει δείχνοντας σας πως εχετε μεταβεί σε αυτό το συγκεκριμένο link, ενώ συν τ' άλλα, είναι ένα ακόμα μέσο, γι' αυτό που ονομάζεται: Συμπεριφορική Διαφήμιση, μα δεν σταματάει εκεί. Υπάρχει και μια ακόμα σημαντική παράμετρος, την απάντηση της οποίας, θα την βρείτε στο άρθρο: Πως κάποιες ιστοσελίδες ξέρουν τι έχεις επισκεφθεί πριν?

Το Remove Visited Link, είναι ένα πρόσθετο που σας δίνει την επιλογή με δεξί κλικ, σε τέτοια μοβ χρώματος links, να τα επαναφέρετε σαν μη επισκεπτόμενα (μπλε, συνήθως, χρώματος):

ScreenshotScreenshot-2

Μετά την εγκατάσταση του, για να δουλέψει, θέλει επανεκκίνηση ο browser σας:

add to firefox

Presentation Mode

Αυτό και πάλι στη περίπτωση που δεν χρησιμοποιείτε Private Browsing και βρισκόσαστε για παράδειγμα στην δουλειά, χαζεύοντας όμως σε διάφορες ιστοσελίδες που ε... δεν είναι και τόσο της δουλειάς (ποιος δεν το κάνει; :P ) η τέλος πάντων, βρισκόσαστε σε έναν υπολογιστή που δεν θέλετε να φαίνεται το ιστορικό σας, επειδή μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και άλλοι άνθρωποι και σιγουρα δεν θέλετε να δουν τις βόλτες στο ΓιουΤζιζ και άλλα τέτοια.
Και αυτό όμως πρέπει να γίνει άμεσα.
Τη λύση σε αυτό, δίνει το πρόσθετο Presentation Mode, τ' οποίο εξαλείφει προσωρινά το ιστορικό των αναζητήσεων σας, μπορώντας να το επαναφέρετε αργότερα:

Screenshot-3Screenshot-4

Μετά την εγκατάσταση του, για να δουλέψει, θέλει επανεκκίνηση ο browser σας:

add to firefox

ProCon Latte Content Filter

Αν υποθέσουμε πως μαζί με εσάς χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και κάποιο παιδί και πως δεν έχετε κάνει κάτι για Γονικό Έλεγχο, στο συγκεκριμένο μηχάνημα, προκειμένου να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές στο διαδίκτυο, ίσως θα θέλατε να εξαλείψετε κάποιες χυδαίες λέξεις που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορες ιστοσελίδες.
Εδώ, την λύση έρχεται να δώσει το ProCon Latte Content Filter, με το οποίο, μπορείτε να δημιουργήσετε μαι λίστα, με μη επιθυμητές λέξεις. Η ενεργοποίηση του addon, γίνεται με ένα κλικ, όπως και απενεργοποίηση του, από το σχετικό εικονίδιο που εμφανίζει στην μπάρα του browser σας:

Simple Profanity Filter1
14382

Μετά την εγκατάσταση του, για να δουλέψει και να του περάσετε τις λέξεις, θέλει επανεκκίνηση ο browser σας:

add to firefox

Σε Chrome/Chromium, υπάρχει το: Simple Profanity Filter, ένα πρόσθετο που βοηθάει να δημιουργήσετε φίλτρα, μην επιτρέποντας σε κάποιες λέξεις να είναι ορατές κατά την περιήγηση. Αυτό γίνεται βάζοντας σε μαύρη λίστα, όποιες λέξεις θεωρείτε χυδαίες. Το πρόσθετο έρχεται με κάποιες λέξεις προεγκατεστημένες (αγγλικές), μα μπορείτε από τις ρυθμίσεις του, να προσθέσετε εύκολα, όσες ακόμα θέλετε:

Simple Profanity Filter

INSTALL (chrome/chromium)

url-addon-bar

Αρκετά addons, δημιουργούν εικονίδια, τόσο στην κάτω μπάρα του Firefox, όσο και σε άλλες. Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χώρο, μπορείτε να τα μεταφέρετε στην μπάρα των url (γραμμή διευθύνσεων) και να απαλλαγείτε από κάποιες μπάρες και διάσπαρτα εικονίδια, έχοντας τα συγκεντρωμένα:

Screenshot-4

Το πρόσθετο αυτό, δεν απαιτεί επανεκκίνηση, μα δουλεύει αμέσως:

add to firefox

Password Age Visualizer

Οι κωδικοί η passwords (η pass, όπως τα λέμε για συντομία), είναι καθημερινοί στους υπολογιστές μας μα και στο διαδίκτυο.
Δυστυχώς, αρκετοί άνθρωποι δεν τους δίνουν την πρέπουσα σημασία, δημιουργώντας πολύ αδύναμους η προβλέψιμους κωδικούς.

To Password είναι ένα σύνολο μυστικών χαρακτήρων ή λέξεων που απαιτείται να δοθούν για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή στα αρχεία και τα προγράμματα ενός συστήματος. Οι κωδικοί πρόσβασης εξασφαλίζουν ότι μόνο οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν συγκεκριμένες πληροφορίες.
passwords και η κρυπτογράφηση στον ψηφιακό κόσμο, αποτελούν κάτι δεδομένο και δεν ξενίζουν κανέναν.

(περισσότερα γι’ αυτό δείτε στο άρθρο: Επεξήγηση των κωδικών (passwords) στο Linux/Unix).
Το χρονικό διάστημα για την αλλαγή των passwords, έχει σηκώσει πολλές συζητήσεις, άλλοι λένε πως πρέπει κάθε 14 ημέρες (αυστηρή πολιτική), άλλοι κάθε 90 ημέρες (χαλαρή πολιτική), άλλοι πάλι που είναι και ειδικοί ασφαλείας, λένε κάθε 25 χρόνια!

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ισχύει είναι η δημιουργία ισχυρών κωδικών και η διαχείριση τους (δείτε σχετικό υλικό).

Το Password Age Visualizer, είναι ένα πρόσθετο που σας δίνει τρόπο να ελέγξετε την ηλικία που έχουν οι αποθηκευμένοι σας κωδικοί, βλέποντας συγχρόνως και κάποιες ακόμα πληροφοριες σχετικά με αυτά:

ScreenshotScreenshot-1
Από εκεί και πέρα, αποφασίζετε αν θα προχωρήσετε στην αλλαγή τους, κάτι που όμως, καθίσταται αναγκαίο, αν υποψιαζόσαστε πως μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε αυτούς η κάποιον αντίστοιχο κίνδυνο.
Μετά την εγκατάσταση του, για να δουλέψει, θέλει επανεκκίνηση ο browser σας:

add to firefox

ch1
Αυτά ήταν, ελπίζω σε αρκετους να χρησιμεύσουν.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top