BETA

AeroFS: Φτιάξε το δικό σου Dropbox

Εικόνα constantinos

aerofs

Φτιάξε το δικό σου Dropbox - η υπηρεσία AeroFS Ανοιχτή για Όλους

Όλα καλά με τις cloud υπηρεσίες, όμως τι γίνεται σε πιο αυξημένα επίπεδα αναγκών, όπως για παράδειγμα σε οργανισμούς, επιχειρήσεις η άλλες ομάδες χρηστών; Μια από τις πιο δημοφιλείς (καλώς η κακός) υπηρεσίες cloud είναι το Dropbox. Επάνω σε αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά, πατάει το AeroFS, προσφέροντας αυτή τη δυνατότητα, πλέον σε όλους.

Αν θέλετε πρόσβαση στα καλύτερα χαρακτηριστικά του Dropbox ή σε έναν από τους πολλούς ανταγωνιστές του -για αυτόματο συγχρονισμό αρχείων μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών, ώστε να διατηρήσετε αυτόματα και τις παλιές εκδόσεις των αρχείων σας συγχρονισμένες-αλλά δεν θέλετε να έχετε όλο αυτό το υλικό σας (που δεν παύει να είναι το προσωπικό σας αρχείο) στο σύννεφο κάποιου άλλου, η AeroFS είναι μια πολλά υποσχόμενη υπηρεσία.
Μπορεί να παρέχει συγχρονισμό αρχείων για πολλούς πελάτες χρησιμοποιώντας τον δικό σας τοπικό διακομιστή / server (ή για τις επιχειρήσεις, την αποθεματοποίηση/αποθήκευση του Amazon S3 όπου έχετε πιο άμεσο έλεγχο). Μέχρι τώρα η υπηρεσία αυτή ήταν καθαρά σε beta έκδοση και λειτουργούσε με πρόσκληση μόνον (κάποιος έπρεπε να σας στείλει πρόσκληση), αλλά πλέον -και συγκεκριμένα από το βράδυ της Τρίτης, 2 Απριλίου 2013- ένα μήνυμα εμφανίζεται στους χρήστες δηλώνοντας ότι από beta, η υπηρεσία είναι πλέον Ανοιχτή σε όλους.
Βεβαίως, τώρα, θα αρχίσει να κοστίζει χρήματα αλλά μόνον για μεγαλύτερες ομάδες χρηστών. Η «ελεύθερη» βαθμίδα μπορεί να υποστηρίξει, ανά φάκελο, έως και τρία «μέλη της ομάδας» (μέλη στα οποία μπορεί να δοθεί πλήρης πρόσβαση σε κάθε συγχρονισμένο φάκελο της AeroFS εγκατάστασής σας) και έναν «εξωτερικό συνεργάτη» (έναν εξωτερικό χρήστη, ο οποίος μπορεί μόνο να δει και να επεξεργαστεί το περιεχόμενο ενός μεμονωμένου χρήστη).
Ξεκινώντας λοιπόν από τα τέσσερα μέλη της ομάδας που δύνανται να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 μέλη με κόστος $ 10 για κάθε μέλος ανά μήνα. Πληρώνοντας βέβαια αυτό το ποσόν, σας δίνεται απεριόριστη πρόσβαση για τους εξωτερικούς συνεργάτες σας.
Τέλος, για τις ομάδες που είναι μεγαλύτερες από 50 μέλη και τις ομάδες που χρειάζονται την ενσωμάτωση με την υπάρχουσα υπηρεσία καταλόγου Active Directory ή LDAP ρυθμίσεις, θα πρέπει να καλέσετε την υπηρεσία AeroFS για να ενημερωθείτε για το ακριβές κόστος το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του οργανισμού σας.
Οι ήδη υπάρχοντες χρήστες beta, δηλαδή όσοι χρησιμοποιούσαν ήδη την υπηρεσία αυτήν, θα εξαιρεθούν χωρίς να καλούνται να πληρώσουν για τίποτα, αλλά προσθέτοντας επιπλέον μέλη στην ομάδα ή εξωτερικούς συνεργάτες στους φακέλους τους, θα υπόκεινται στις ίδιες επιλογές τιμολόγησης που περιγράφονται ανωτέρω.

Από τη στιγμή που δόθηκε στην κυκλοφορία η έκδοση και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Δύο βασικά παράπονα των χρηστών -ότι η επίλυση των συγκρούσεων ήταν λίγο βλακώδης και ότι δεν υπήρχε Web interface φαίνεται να έχουν αντιμετωπιστεί, μεταξύ πολλών άλλων βελτιώσεων στην απόδοση και στην ενημέρωση του κώδικα εντοπισμού σφαλμάτων (bugs).
Αν σας ενδιαφέρει να κάνετε μια δοκιμή, μπορείτε να εγγραφείτε στην σελίδα του. Αμέσως θα σας έρθει η ειδοποίηση και θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε:
AeroFS
Είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX, Android, τόσο ως desktop client, όσο και ως team server. Προφανώς ως χρήστες απλοί, θα κατεβάσετε μόνο τον client.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να δουλέψει, απαιτεί Java 6 η νεότερη έκδοση. Την Java η ακόμα καλύτερα το openJDK, θα το βρείτε στον διαχειριστή πακέτων της διανομής σας (Κέντρο Λογισμικού, Synaptic, Yum, Yast, Software Manager, κλπ).

Για Linux, για Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, διαθέτει έτοιμο DEB αρχείο, οπότε διπλό κλικ επάνω του, ώστε να το εγκαταστήσετε (πιθανολογώ πως θα δουλέψει και σε Debian).
Για άλλες διανομές, θα κατεβάσετε το tgz, όπου αν το αποσυμπιέσετε, θα βρείτε μέσα, το εκτελέσιμο.

Downloading AeroFS

Στη συνέχεια μπορείτε να το καλέσετε από το μενού σας η από το dash σε Ubuntu.
Πρώτα θα κατεβάσει το setup του και στη συνέχεια, θα σας ζητήσει να κάνετε login με τον ήδη δημιουργηθέντα λογαριασμό σας:

AeroFSAero FS
Το AeroFS, θα τρέχει από πίσω και δεν θα σας ενοχλήσει καθόλου, θα δημιουργήσει και τον σχετικό φάκελο στο /home σας, ενώ από μόνο του, θα μπει στις εφαρμογές έναρξης:

nautilusFMstartup-apps

Δυστυχώς σε Ubuntu Unity, θα έχετε ελλειπή χρήση, καθώς δεν εμφανίζεται το εικονίδιο του στο πάνελ και ούτε και πρόκειται ποτέ να εμφανιστεί, ότι και αν κάνετε. Αυτό δεν οφείλεται στην εφαρμογή, όσο για την άποψη που έχουν για το system tary οι προγραμματιστές της Canonical.
Επίσης, δεν κατάφερα να δω, ούτε και γραφικό περιβάλλον (κι' ας το ξεκίνησα με την εντολή: aerofs-gui).
T' οποίο περιβάλλον του, είναι κάπως έτσι (σε Linux Mint η ακόλουθη εικόνα):

aerofs-mint
Μπορείτε να το τρέξετε στο τερματικό/κονσόλα σας, με την εντολή:

aerofs-sh

και μετά γράψτε:

help

προκείμενου να σας δείξει τα σχετικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στον προσωπικό σας φάκελο (/home), αν πατήσετε συγχρόνως τα πλήκτρα Ctrl κα Η (Ctrl+H), ώστε να εμφανιστούν τα κρυφά σας αρχεία, θα βρείτε και τον σχετικό φάκελο:

.aerofs.bin

o οποίος περιλαμβάνει όλα αυτά τα έτοιμα scripts, τα οποία μπορείτε απλά να σύρετε στο τερματικό/κονσόλα σας, πατώντας Enter, μετά:

AeroFS-

Διαχείριση, βέβαια, μπορείτε να έχετε και μέσω του web interface του, από τον browser σας:

AeroFS

Αν και η ιδέα, είναι καλή, μάλλον είναι αρκετά πρώιμη και προσωπικά δεν με έπεισε. Βέβαια, δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα, σε κάποιο βασικό μου desktop, ώστε να δω τον συγχρονισμό και τα υπόλοιπα, πέραν από αυτό που έχω μια εγκατάσταση Ubuntu, μα όχι ως παραγωγικό desktop). Όχι τουλάχιστον τόσο, ώστε να αντικαταστήσω το (κατ' εμένα), πολύ καλυτερότερο OwnCloud. Ωστόσο, μια δοκιμή σίγουρα την αξίζει.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top