Latest Articles, Λογισμικό — 11 December, 2012 17:59

Ανανεωμένα συρτάρια εφαρμογών για τον launcher του Ubuntu

Δημοσιεύτηκε από

Αρκετοί ίσως θυμόσαστε ένα πολύ χρήσιμο applet που υπήρχε στο Gnome 2x και ήταν τα συρτάρια, μέσα στα οποία μπορούσαμε να τοποθετήσουμε εφαρμογές η αρχεία και όλα να είναι κρυμμένα μέσα στο συρτάρι που ανοίγοντας το θα είχαμε πρόσβαση σε ότι υπήρχε μέσα.
Στην πράξη δηλαδή είχαμε μονό ένα εικονίδιο στο πάνελ, στο οποίο κάνοντας κλικ επάνω του, άνοιγε ένα κυλιόμενο μενού, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο με εφαρμογές η αρχεία που είχαμε μέσα σε αυτό και συνεπώς γρήγορη πρόσβαση σε αυτά.
Αυτό ακριβώς κάνουν και τα drawers για τον launcher του Unity.
Ένα χαρακτηριστικό που έχει παρουσιαστεί εδώ και αρκετούς μήνες (δείτε το) και σίγουρα είναι ιδιαιτέρως πιο βολικό από την αναζήτηση μέσω dash.
Με ένα απλό drag & drop, μπορείτε να δημιουργήσετε δικά σας συρταράκια και μέσα να βάλετε όποιες εφαρμογές, αρχεία, φακέλους η ακόμα και urls θέλετε.
Μπορείτε να ονομάσετε το κάθε συρτάρι όπως θέλετε και να τα κατηγοριοποίησετε όπως σας βολεύει.
Ανοίγουν ταχύτατα, δεν καταλαμβάνουν χώρο στον launcher και έχετε άμεση πρόσβαση στο οτιδήποτε όσο συχνά η λιγότερο συχνά, το χρησιμοποιείτε.
Κατά την γνώμη μου, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βοηθήματα που έχουν παρουσιαστεί για το Unity, είτε το χειριζόσαστε μέσω ενός “συμβατικού” desktop, είτε μέσω αφής (και όχι, δεν έχει δημιουργηθεί από την Canonical).
Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός στον αριθμό των συρταριών που μπορείτε να δημιουργήσετε η και των αντικειμένων που θα βάλετε μέσα.
Το κάθε συρτάρι άλλωστε μπορείτε να το ονομάσετε όπως θέλετε.

Ας το εγκαταστήσουμε πρώτα και μετά να δούμε τις βελτιώσεις που έχει, μα και να επαναλάβουμε, το πως μπορείτε να δημιουργήσετε δικά σας συρτάρια:

Για να εγκαταστήσετε αυτό το νέο χαρακτηριστικό, αρκεί να περάσετε το αποθετήριο του, στο σύστημα σας: ppa:ian-berke/ppa-drawers (δείτε πως, αν δεν ξέρετε).
-Εναλλακτικά μπορούμε να το εγκαταστήσουμε και μέσω τερματικού (μπορείτε να το καλέσετε είτε μέσω dash, αρχίζοντας να γράφετε την λέξη terminal, είτε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl-Alt-T), δίνοντας μια-μια τις παρακάτω εντολές, πατώντας Enter μετά την κάθε μια και δίνοντας τον κωδικό μας, μόλις ζητηθεί:

sudo add-apt-repository ppa:ian-berke/ppa-drawers
sudo apt-get update
sudo apt-get install drawers

Η έκδοση που μόλις έφτασε, είναι η 12.12.1 και παρέχει τα εξής χαρακτηριστικά και βελτιώσεις:

  • Επιλογή για αυτόματη διάταξη ώστε να χρησιμοποιήσετε τον μέγιστο διαθέσιμο χώρο της οθόνης οριζόντια
  • Εναλλακτική λύση για να κλείσει αυτόματα συρτάρι όταν η εστίαση χάνεται
  • Δημιουργία συρτάριων προ-φορτωμένα με εφαρμογές των οποίων η κατηγορία αντιστοιχεί σε ένα όρο αναζήτησης (πχ: Internet, κλπ).
  • Διάφορα bug-fixes

Αφού το εγκαταστήσετε, καλέστε το από το dash (αρχίζοντας να γράφετε: drwawers, θα εμφανιστεί).
Θα σας δώσει άμεσα την επιλογή, για δημιουργία κάποιου συρταριού:

Ονομάστε το, όπως θέλετε:

Μόλις το δημιουργήσετε, θα σας δώσει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης και θα λέει πως δημιουργήθηκε και το σχετικό αρχείο του, θα το βρείτε στον κρυφό φάκελο του προσωπικού σας φακέλου (/hone), στον υποφάκελο (είναι κρυφός φάκελός στο /home σας, μπορείτε να τον εντοπίσετε και πατώντας συγχρόνως Ctrl+H, ώστε να εμφανιστούν τα κρυφά αρχεία):

./local>/share>/applicatons

Αρκεί να πατήσετε τον σύνδεσμο και αμέσως θα δείτε το συρτάρι στον launcher σας:

Μπορείτε απ’ ευθείας να σύρετε μέσα του ότι εφαρμογή η αρχείο επιθυμείτε η με κλικ επάνω του, να ανοίξει το παραθυράκι του, ώστε να προσθέσετε μέσα ότι θέλετε:

Από το δεύτερο κουμπάκι (με τα εργαλεία), στο popup παραθυράκι του, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του, ώστε να το παραμετροποίησετε, πολύ εύκολα, όπως σας βολεύει:

Επίσης με δεξί κλικ επάνω του σας ανοίγει η λίστα με τα περιεχόμενα, ώστε να επιλέξετε στα γρήγορα ότι θέλετε:

Μπορείτε επίσης, να επωφεληθείτε και των συντομεύσεων πληκτρολογίου, για τον χειρισμό των συρταριών σας:

Χρήσιμο και αξίζει να το έχετε. Δεν πιάνει και τίποτα σε χώρο και όπως είπαμε, είναι ιδιαιτέρως εξυπηρετικό, βολικό και παραπάνω από απλό στην χρήση του:

1 Comment

Leave a Reply

— required *

— required *


+ 7 = eleven