BETA

Ένας εύκολος τρόπος για να κρύβετε αρχεία μέσα σε εικόνες [How-To]

Εικόνα constantinos

encrypt

H κρυπτογράφηση, δεν θα πρέπει πλέον να είναι μια λέξη που ακούμε σε ταινίες και σειρές, μα τρόπος ζωής στην καθημερινότητά μας στο διαδίκτυο.
Ίσως αρκετοί, να κατάλαβαν πρόσφατα τι συμβαίνει, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, περί ηλεκτρονικής παρακολούθησης από την NSA, την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, καθώς και από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες όλων των χωρών.
Ζώντας σε έναν κόσμο, όπου η κοινωνική πρόνοια, μοιάζει σαν λέξη αρχαίων προγόνων και σε μια νομοθετημένη κατά το δοκούν κοινωνία, όπου (και) το μάζεμα ρίγανης διώκεται ποινικά, αντιλαμβανόμαστε πως για όλα αυτά τα συμφέροντα που παίζονται εις βάρος μας, είμαστε όλοι ένοχοι και η συν τ' άλλα αυξημένη καταστολή που υπάρχει στις λεγόμενες δυτικές κοινωνίες, καταδεικνύει πως τα χειρότερα έπονται.
Φυσικά σε όλα αυτά υπάρχει ένα άλλοθι (sic) και αν αρχίσουμε ν' αναφέρουμε αθώους ανθρώπους που έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί άδικα, τα τελευταία 12 χρόνια η λίστα είναι μεγάλη.
Αφού λοιπόν, έτσι κι' αλλιώς μας θεωρούν υπόπτους και τρομοκράτες, ας συμπεριφερθούμε έτσι (με τα δικά τους "πρότυπα", βέβαια).

Πάγια άποψη μας, αποτελεί πως η ιδιωτικότητά μας είναι προεξέχουσα και πρέπει να την προστατεύουμε με κάθε τρόπο.
Συγχρόνως, οφείλουμε να ενημερώνουμε και να προστατεύουμε και τους υπόλοιπους ανθρώπους που αλληλεπιδρούμε.
Αφού λοιπόν, υπάρχουν ανάμεσά μας σκλάβοι που αποδέχονται όλα αυτά (και η επανάσταση θα αργήσει έναν αιώνα), οφείλουμε, εμείς οι υπόλοιποι, να κάνουμε δύσκολη τη ζωή όλων αυτών που μας θέλουν εκτεθειμένους και έρμαια και να χειραφετούμε σχετικά και άλλους ανθρώπους. Κάθε μέρα, να γινόμαστε όλο και περισσότεροι.
Αν και αυτά γράφονται κατά κόρον στο διαδίκτυο, εμείς, στο osarena, σαν συλλογικότητα, αποφασίσαμε εδώ και πολύ καιρό πριν, να μην μείνουμε μόνο στην κινδυνολογία που δίνουν όλοι, μα να περάσουμε και σε πρακτικές εφαρμογές, προσφέροντας λύσεις για όλα αυτά.
-Θα τα βρείτε στα ακόλουθα:

Σήμερα όμως, θα καταπιαστούμε με κάτι που έχει ενδιαφέρον και σίγουρα πολλοί θα ενδιαφερόσαστε για κάτι τέτοιο. Έμμεσα έχει να κάνει με Κρυπτογράφηση, πρακτικά όμως σε Στεγανογραφία (γενικότερα, με τον όρο στεγανογραφία ορίζουμε τη τέχνη της απόκρυψης ενός μηνύματος με τρόπο ώστε για την ύπαρξή του να γνωρίζει αποκλειστικά ο παραλήπτης του).
Θα αναφερθούμε στο πώς μπορούμε να κρύψουμε αρχεία και άλλα δεδομένα, μέσα σε εικόνες, ώστε αυτά να μπορεί να τα δει μόνο όποιος/οι θέλουμε, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, το μόνο που θα βλέπουν, θα είναι κάποια άσχετη εικόνα/φωτογραφία.
Έχουμε αναφερθεί ξανά, στο παρελθόν σε κάτι αντίστοιχο:

  1. Steganography System: Ένα Ανοιχτό σύστημα στεγανογραφίας
  2. [How To] Πώς κρύβουμε αρχεία μέσα σε εικόνες στο Linux

Η λύση που θα δούμε σήμερα, μοιάζει στην πρώτη παρουσίαση και αφορά το: Steg.
Ένα απλό εργαλείο που μέσα από ένα εύχρηστο γραφικό περιβάλλον, μπορούμε να στεγανοποιήσουμε εικόνες/φωτογραφίες, τα ενσωματωμένα δεδομένα των οποίων, θα μπορεί να τα δει μόνο ο παραλήπτης (οι παραλήπτες) που επιθυμούμε.
Η εφαρμογή, δεν απαιτεί εγκατάσταση, την κατεβάζετε και την τρέχετε απ' ευθείας, όπως μια portable app (σε 32b και 64b) και διαθέσιμη μόνο για Linux:
DOWNLOAD
Μόλις κατεβεί κάντε αποσυμπίεση και καλύτερα μετακινήστε τον αποσυμπιεσμένο φάκελο στο /home σας (Προσωπικό φάκελο).
Μέσα στον αποσυμπιεσμένο φάκελο θα βρείτε το αρχείο με τ' όνομα: steg.
Κάντε διπλό κλικ επάνω του, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή:

Screenshot-1
Την πρώτη φορά, θα σας τρέξει μια άδεια χρήσης που έχει. Διαβάστε την και αν συμφωνείτε, πατήστε το Yes, ώστε να τρέξει το Steg:

Screenshot-Accept Eula
Μετά θα σας ανοίξει το παράθυρό της και το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να εισάγετε μια εικόνα που θέλετε να της προσθέσετε δεδομένα. Θα δείξει την εικόνα τόσο για την αριστερή όσο και για τη δεξιά του πίνακα, ώστε να μπορείτε να δείτε τις αλλαγές σε πραγματικό χρόνο:

Screenshot-StegScreenshot-Steg-1

Κάντε κλικ στο εικονίδιο: Hide Data, και επιλέξτε το αρχείο που θέλετε να ενσωματώσετε στην εικόνα:

ScreenshotScreenshot

Μόλις ανέβει, θα σας δώσει και σχετικό μήνυμα επιτυχίας. Πατήστε το Save εικονίδιο, ώστε να το αποθηκεύσετε (θα πρέπει να του δώσετε όνομα):

Screenshot-1Screenshot.4

Σημειώστε ότι υποστηρίζει μόνο την αποθήκευση σε .tif και .png format. Αν εισάγετε σε ένα .jpg αρχείο, μπορείτε να αποθηκεύσετε μόνο σε tif ή png:

Screenshot-1

Το καλό όμως, με το Steg είναι ότι υπάρχουν αρκετές μεθόδους κρυπτογράφησης που μπορείτε να ρυθμίσετε και μάλιστα εύκολα:

Screenshot-StegScreenshot-1

  • Auto: Τα δεδομένα θα είναι κρυπτογραφημένα, αλλά δεν απαιτείται κάποιο κλειδί ή κωδικός (PassPhrase) για την εξαγωγή των δεδομένων (προφανώς ο παραλήπτης, θα γνωρίζει την ύπαρξή τους).
  • Symmetric: Όταν απόκρυψη δεδομένων, γίνεται με κάποια συνθηματική φράση (PassPhrase) και την ίδια ακριβώς, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και ο παραλήπτης για την εξαγωγή των δεδομένων.
  • Asymmetric unsigned: Τόσο για απόκρυψη, όσο και για εξαγωγή των δεδομένων είναι απαραίτητη η χρήση μόνο ενός δημόσιου κλειδιού (που γνωρίζουν ήδη οι παραλήπτες).
  • Asymmetric signed: Όταν θέλετε να αποκρύψετε τα δεδομένα (σαν αποστολέας) το δημόσιο κλειδί του παραλήπτη και το ιδιωτικό κλειδί σας, δεν απαιτούνται. Όταν θέλετε να εξάγετε τα δεδομένα (σαν παραλήπτης), μόνο το ιδιωτικό κλειδί σας είναι απαραίτητο, αλλά το δημόσιο κλειδί του αποστολέα έχει ζητηθεί. Εάν δεν παρέχεται το δημόσιο κλειδί του αποστολέα, στο τέλος της διαδικασίας εξαγωγής, θα πρέπει να έχετε μια προειδοποίηση πως η ταυτότητα αποστολέα δεν έχει επαληθευθεί. Αν υπάρχει το δημόσιο κλειδί, θα πάρετε ειδοποίηση πως η ταυτότητα του αποστολέα επαληθεύτηκε.

Για να αποσυμπιέσετε κάποιο τέτοιο αρχείο, θα χρησιμοποιήσετε το Sreg ή άλλη αντίστοιχη εφαρμογή (σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα), εισάγοντας την κρυπτογραφημένη εικόνα και στην συνέχεια επιλέγοντας Extract. Ανάλογα τον τύπου που είναι κρυπτογραφημένη, με τους παραπάνω τρόπους που αναφέραμε, θα αποσυμπιεστεί, δίνοντάς σας όλα τα αρχεία που είναι ενσωματωμένα, στο σημείο που θα του υποδείξετε:

Screenshot-StegScreenshot
Μόλις αποσυμπιεστούν όλα, θα σας δώσει και το μήνυμα επιτυχίας και πλέον θα τα έχετε όλα τα αρχεία, κρυμμένα στην εικόνα:

Screenshot-1Screenshot

 

 

Και για να πειραματιστείτε αμέσως μετά την εγκατάστασή του, σας δίνω και την παρακάτω εικόνα που έχει μέσα κάποια αρχεία (τυχαία) και έχει κρυπτογράφηση τύπου Auto:

>>> H ιστοσελίδα του Steg.

crypto
Όπως βλέπετε η διαδικασία είναι εύκολη και μπορείτε πλέον να έχετε μια διαφορετικού τύπου και πιο ασφαλή επικοινωνία με τους ανθρώπους. Εκμεταλλευτείτε το!

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top