BETA

BirdFont: Δημιουργήστε τις δικές σας γραμματοσειρές

Εικόνα Alina

fave fonts

λέξη η [léksi]: γλωσσική μονάδα που περιέχει σημασία και γραμματικό προσδιορισμό: Mονοσύλλαβη / πολυσύλλαβη / κλιτή / άκλιτη / απλή / σύνθετη ~. Ποιητικές / κοινές / λόγιες / λαϊκές / δόκιμες / αδόκιμες λέξεις. Άγνωστες / σπάνιες / φθαρμένες / δυσνόητες λέξεις. Σε κάθε γλώσσα νέες λέξεις δημιουργούνται, ενώ παλιές χάνονται.

Σύμφωνα με τους περισσότερους γλωσσολόγους τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου προήλθαν από τους αρχαίους Φοίνικες. Αυτοί είχαν αναπτύξει μια πρώτη γραφή πάνω στις πέτρες έτσι ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν αισθητικά. Στην αρχή ζωγραφίζοντας στα σπήλαια και αργότερα πάνω σε μικρές πέτρες για λόγους ανάγκης, κυρίως επικοινωνίας, με ομάδες που κατοικούσαν μακριά από την ομάδα τους, χάρασσαν σύμβολα στα οποία απεικονίζονταν οι τοιχογραφίες που έδειχναν άλλοτε ένα βόδι ή σπίτι ή σκηνή κ.ά. και έστελναν τα μηνύματα αυτά στις ομάδες.
Αυτή υπήρξε η πρώτη μορφή γραπτής επικοινωνίας, χωρίς όμως να σημαίνει ότι τα γράμματα που χάρασσαν είχαν κάποια συγκεκριμένη σειρά και ενωμένα μεταξύ τους να σήμαιναν κάτι. Δεν υπήρχαν φωνήματα, συλλαβές, λέξεις, προτάσεις αλλά μόνο σύμβολα, ζωγραφιές που αναπαριστούσαν κάτι. Η ίδια η λέξη γράφω-γραφή παραπέμπει στη ζωγραφική που γίνονταν στα σπήλαια –βραχογραφίες.
Ο χαρακτηριστικός ήχος γρρ, γρρρ που έκανε η πέτρα όταν ερχόταν σε επαφή με την άλλη πέτρα που χάραζε για να εκφράσει ο πρωτόγονος άνθρωπος τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του, αλλά και να ομορφύνει το χώρο που ζούσε, ήταν εκείνος που δημιούργησε αργότερα και τη λέξη γράφω-γραφή. Η γραφή τελειοποιήθηκε λοιπόν από τους αρχαίους έλληνες, που πήραν τα γράμματα (σχήματα) από τους αρχαίους Φοίνικες, οι οποίοι όμως, δεν είχαν δώσει φωνή, περιεχόμενο και νόημα σ' αυτά. Τα πήραν και για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου, τα έβαλαν το ένα δίπλα στο άλλο και δημιούργησαν τα φωνήματα, τις συλλαβές, τις λέξεις, τις προτάσεις και το πρώτο αλφάβητο (για πολλούς) στην ιστορία του ανθρώπου.

Η γνωριμία του παιδιού με τα γράμματα και τους ήχους της γλώσσας γίνεται μέσα από 24 έμμετρες χιουμοριστικές, σουρεαλιστικές ιστορίες, οι οποίες συνδυάζουν την παιδαγωγική με την παραμυθική και την τηλεοπτική γλώσσα. Το κάθε επεισόδιο λειτουργεί σε ένα πλαίσιο διαθεματικής και ολιστικής προσέγγισης της γνώσης στηρίζοντας το Αναλυτικό Πρόγραμμα με μία καινοτόμο, πρωτότυπη και ελκυστική διάσταση.

Μια γραμματοσειρά (font) είναι σύνολο τυπογραφικών χαρακτήρων (ή γλυφών), σχεδιασμένων με γνώμονα τη μεταξύ τους αρμονία και ομοιομορφία για να αναπαραστήσουν ένα αλφάβητο. Συνήθως περιλαμβάνει τα γράμματα του αλφαβήτου, αλλά και μια σειρά αριθμών, σημεία στίξης και κάποια σύμβολα. Μπορεί, επίσης, να αποτελείται εξ ολοκλήρου από ιδεογράμματα και σύμβολα, π.χ. μαθηματικά σύμβολα ή σύμβολα χαρτογράφησης. Υπάρχουν γραμματοσειρές οι οποίες ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου. Είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί που μεταλλάσσονται συνεχώς.
Στην πορεία των ετών πάντοτε υπήρχαν καλλιγράφοι ή τυπογράφοι οι οποίοι δούλευαν επάνω στις υπάρχουσες γραμματοσειρές και δημιουργούσαν με ορισμένες παραλλαγές νέες. Είναι πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και ένα από τα πιο σημαντικά για πολλές περιπτώσεις, καθώς μια σωστή γραμματοσειρά, κατάλληλα τονισμένη (πχ bold) εκεί που πρέπει κάνει την διαφορά. Δεν είναι τυχαίο, πως αρκετές εταιρείες και οργανισμοί, έχουν αναπτύξει έρευνες για γραμματοσειρές, οι οποίες είναι πλήρως ευανάγνωστες σχεδόν σε κάθε γλώσσα.
Χάρη σε αυτές δημιουργήθηκαν τα βιβλία και επήλθε η γνώση στον άνθρωπο και ο διαμοιρασμός ιδεών που συνέβαλε στην εξέλιξη. Από την τυπογραφία ως την ηλεκτρονική εποχή, έχουν ειδικευτεί πλήρως ακόμα και με ανθρώπους με διάφορα προβλήματα (πχ, δυσλεξία) και είναι κάτι που προσέχουν οι περισσότερες σοβαρές ιστοσελίδες, προκειμένου να παρέχουν καθαρή ανάγνωση. Έχουμε αρκετό υλικό στο osarena, σχετικά με τις γραμματοσειρές, καθώς θεωρούμε πως ενδιαφέρει η θα απασχολήσει κάποια στιγμή, τον καθένα.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, μπορεί αρκετοί να επιθυμούν να επέμβουν σε διάφορες γραμματοσειρές δημιουργώντας κάτι διαφορετικό και για να γίνει αυτό, χρειάζεται και κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα. Ένα από τα πιο αξιόλογα του είδους είναι και το BirdFont.

Τι είναι το BirdFont:

birdfont_editor_window_B

Το BirdFont πρόκειται για ένα Ανοιχτού Κώδικα, πρόγραμμα επεξεργασίας γραμματοσειράς που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε διανυσματικά γραφικά και την εξαγωγή τους σε TTF, ΕΟΤ και SVG γραμματοσειρές (fonts). Είναι διαθέσιμο, για Linux, Windows, OSX, μα και για BSD-based συστήματα και μπορείτε να το κατεβάσετε από την σελιδα του:

[DOWNLOAD]

(σε κάποιες εκδόσεις Linux διανομών, πιθανώς να υπάρχει και στα αποθετήριά τους). Ωστόσο, για Ubuntu (13.04/13.10) και παράγωγες διανομές, μπορείτε να το εγκαταστήσετε μέσω του αποθετηρίου του: ppa:dhor/myway. Εναλλακτικά μπορούμε να το εγκαταστήσουμε και μέσω τερματικού, (μπορείτε να το καλέσετε είτε μέσω dash, αρχίζοντας να γράφετε την λέξη terminal, είτε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl-Alt-T), δίνοντας μια-μια τις παρακάτω εντολές, πατώντας Enter μετά την κάθε μια και δίνοντας τον κωδικό μας, μόλις ζητηθεί:

sudo add-apt-repository ppa:dhor/myway
sudo apt-get update
sudo apt-get install birdfont

Στη συνέχεια, μπορείτε να το καλέσετε από το μενού του, είτε μέσω dash σε Ubuntu-Unity. Το περιβάλλον τους απλό, η εργαλειοθήκη βρίσκεται στο δεξί μέρος. Τις αλλαγές τις βλέπετε σε πραγματικό χρόνο, να αναιρέσετε και φυσικά να αποθηκεύσετε σε όποια κατάσταση είναι την υπάρχουσα εργασία σας, ώστε να τη συνεχίσετε αργότερα:

ScreenshotScreenshot-1

-Δείτε το στη πράξη και στο βίντεο που ακολουθεί:

>>> η ιστοσελίδα του BirdFont.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Νοε 01, 2013 08:52 ΠΜ

  Ωραίο. Να θυμίσω οτι υπάρχει και το fontforge
  http://sourceforge.net/projects/fontforge/

 2. Εικόνα tarnalx
  tarnalx (χωρίς επαλήθευση)Νοε 01, 2013 12:22 ΜΜ

  ωραίο ακούγεται! θα του ρίξω μια ματιά

Scroll to Top