BETA

ClamTK: Νέα έκδοση του Virus Scanner για Linux

Εικόνα Helen

clamwin-antivirus

Σχετικά με το αν χρειαζόμαστε antivirus στο Linux, το έχουμε αναφέρει στο παρελθόν (δείτε το). Συνοπτικά η απάντηση είναι πως όχι δεν χρειαζόμαστε. Αυτό όμως είναι σχετικό, καθώς πολλοί έχουν duall boot συστήματα και σχεδόν όλοι μας ανταλλάσσουμε αρκετές φορές αρχεία με μηχανήματα που τρέχουν Windows. Άρα το πρόβλημα είναι εκεί, καθώς ναι μεν το Linux δεν μολύνεται, μπορεί όμως να είναι φορέας και κάποιο αρχείο που κατεβάσαμε να είναι μολυσμένο, οπότε στέλνοντάς το σε μηχάνημα με Windows, πιθανότατα να κάνει καποια ζημιά εκεί.
Βέβαια κάποιος μικρός κίνδυνος μπορεί να υπάρχει και στο Linux πλέον, καθώς έχει ανέβει η δημοτικότητά του, σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να έχουμε τα ολέθρια αποτελέσματα που συμβαίνουν στα Windows και εδώ ο τρόπος προφύλαξης είναι απλός. Αρκεί να κατεβάζουμε τα προγράμματα που θέλουμε από τα επίσημα αποθετήριά τους ή να διαβάζουμε πριν κατεβάσουμε κάτι από κάποια τρίτη πηγή, σελίδες που εμπιστευόμαστε και δοκιμάζουν τα πάντα πριν το παρουσιάσουν (όπως το osarena) (διαβάστε καλά το σχετικό άρθρο).
Φυσικά, ένα από τα δυνατά όπλα του Linux είναι οι συχνές αναβαθμίσεις του πυρήνα του (kernel) και των πακέτων του (εφαρμογών).
Από την άλλη αυτό στάθηκε σαν αφορμή να ξεπηδήσουν εταιρείες οι οποίες διακαώς θέλουν να μας πείσουν ν’ αγοράσουμε το antivirus προϊόν τους για το Linux, μα είναι μια καθαρά εμπορική κίνηση με σκοπό το κέρδος και μόνο (δείτε σχετικά με το ESETNOD32, στο Linux).

-Έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν στο θέμα και έχουμε δώσει αρκετές λύσεις και προτάσεις:

-Kαι on-line λύσεις σκαναρίσματος για ιούς:

-Ή και με καποια add-ons στους browser σας, όπως τα Dr.Web που σκανάρει τις ιστοσελίδες και το προειδοποιητικό WOT για κακόβουλες σελίδες:

-Μα και λύσεις για το πώς μπορείτε να καθαρίσετε τα Windows, μέσω του Linux:

Όπως και να έχει μια από τις πιο καλές λύσεις ήταν και παραμένει το ClamAV antivirus, τ’ οποίο κάνει πολύ καλή δουλειά και είναι πάντα ενημερωμένο. Εκτός από την έκδοσή του για Windows, εδώ και πολύ καιρό υπάρχει και Linux version του και μάλιστα μ’ έτοιμα πακέτα για κάμποσες διανομές:
DOWNLOAD
-Για περισσότερα downloads και για τον κώδικά του, για όσους θέλουν να το περάσουν με το χέρι: [DOWNLOAD]

-Για Ubuntu/Mint και βασιζόμενες διανομές, υπάρχει έτοιμο αποθετήριο (ppa), τ’ οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε στο σύστημά σας, ώστε να είσαστε πάντα ενημερωμένοι και απόλυτα ασφαλείς, τόσο εσείς, όσο και τα Windows μηχανήματα που ανταλλάσσετε αρχεία.
Το αποθετήριο αυτό, μπορείτε να το προσθέσετε στο σύστημά σας: ppa:ubuntu-clamav/ppa (δείτε πώς, αν δεν ξέρετε).
-Εναλλακτικά μπορούμε να το εγκαταστήσουμε και μέσω τερματικού (μπορείτε να το καλέσετε είτε μέσω dash, αρχίζοντας να γράφετε την λέξη terminal, είτε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl-Alt-T), δίνοντας μια-μια τις παρακάτω εντολές, πατώντας Enter μετά την κάθε μια και δίνοντας τον κωδικό μας, μόλις ζητηθεί:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-clamav/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install clamav
sudo apt-get install clamtk

Βέβαια υπάρχει και στα αποθετήρια των περισσότερων διανομών (synaptic, yum, yast, Κέντρο λογισμικού, κλπ), οπότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε και από εκεί. Μη ξεχάσετε όμως να εγκαταστήσετε εκτός του clamAV και το clamtk που του προσθέτει και το γραφικό περιβάλλον, ώστε να το χειριζόσαστε.
Αν έχετε KDE (οποιαδήποτε διανομή), δείτε πώς μπορειτε να το έχετε στο δεξί κλικ του Dolphin File Manager.
Περισσότερα downloads για το ClamTK (deb/rpm πακέτα):

Μετά την εγκατάσταση, μπορείτε να το καλέσετε, από το μενού σας, είτε μέσω dash σε Ubuntu-Unity, ώστε να σκανάρετε κάποιο αρχείο σας ή ακομα να επιλέξετε και μαζικό έλεγχο σε αρχεία και φακέλους του συστήματός σας:


-Η κεντρική ιστοσελίδα του ClamAV, απ’ όπου μπορειτε να κατεβάσετε και την Windows έκδοσή του, αν έχετε και Windows, ώστε να έχετε την ίδια εφαρμογή antivirus σε όλα τα λειτουργικά σας.

ClamTK
To άρθρο με αφορμή την έκδοση 5.03 του ClamTK, όπου υπήρξαν διορθώσεις των προηγουμένων εκδόσεων και μικρές προσθήκες, όχι εμφανείς, ώστε πλέον δουλεύει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα παντού.

Περισσότερα για το θέμα των antivirus, στο σχετικό tag: #antivirus.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top