BETA

Comodo Antivirius για έλεγχο Windows αρχείων στο Linux

Εικόνα Helen

Αυτό το άρθρο, μας εστάλη από έναν αναγνώστη του osarena, τον Β.Μ (δεν επιθυμεί δημοσίευση του ονόματός του) που λίγο καιρό πριν μας είχε στείλει ένα άρθρο με ένα ακόμα προϊόν της Comodo, όπως και τώρα, με ένα αναγνωρισμένο μεν, μα ιδιόκτητο και κλειστό δε, λογισμικό.Εμείς, στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος στην έκφραση και την πολυφωνία και στην ελεύθερη διακίνηση του λογισμικού, το δημοσιεύουμε (τουλάχιστον το κομμάτι που αφορά άμεσα το λογισμικό, αφού το τροποποιήσαμε, συμπληρώσαμε και επεξεργαστήκαμε).

Screenshot-3

Σχετικά με το αν χρειαζόμαστε antivirus στο Linux, το έχουμε αναφέρει στο παρελθόν (δείτε το). Συνοπτικά η απάντηση είναι πως όχι δεν χρειαζόμαστε. Αυτό όμως είναι σχετικό, καθώς πολλοί έχουν duall boot συστήματα και σχεδόν όλοι μας ανταλλάσσουμε αρκετές φορές αρχεία με μηχανήματα που τρέχουν Windows. Άρα το πρόβλημα είναι εκεί, καθώς ναι μεν το Linux δεν μολύνεται, μπορεί όμως να είναι φορέας και κάποιο αρχείο που κατεβάσαμε να είναι μολυσμένο, οπότε στέλνοντάς το σε μηχάνημα με Windows, πιθανότατα να κάνει καποια ζημιά εκεί.
Βέβαια κάποιος μικρός κίνδυνος μπορεί να υπάρχει και στο Linux πλέον, καθώς έχει ανέβει η δημοτικότητά του, σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να έχουμε τα ολέθρια αποτελέσματα που συμβαίνουν στα Windows και εδώ ο τρόπος προφύλαξης είναι απλός. Αρκεί να κατεβάζουμε τα προγράμματα που θέλουμε από τα επίσημα αποθετήριά τους ή να διαβάζουμε πριν κατεβάσουμε κάτι από κάποια τρίτη πηγή, σελίδες που εμπιστευόμαστε και δοκιμάζουν τα πάντα πριν το παρουσιάσουν (όπως το osarena) (διαβάστε καλά το σχετικό άρθρο).
Φυσικά, ένα από τα δυνατά όπλα του Linux είναι οι συχνές αναβαθμίσεις του πυρήνα του (kernel) και των πακέτων του (εφαρμογών).
Από την άλλη αυτό στάθηκε σαν αφορμή να ξεπηδήσουν εταιρείες οι οποίες διακαώς θέλουν να μας πείσουν ν’ αγοράσουμε το antivirus προϊόν τους για το Linux, μα είναι μια καθαρά εμπορική κίνηση με σκοπό το κέρδος και μόνο (δείτε σχετικά με το ESETNOD32, στο Linux).

-Έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν στο θέμα και έχουμε δώσει αρκετές λύσεις και προτάσεις που θα τις βρείτε στο σχετικό tag: #antivirus.

Η Comodo, είναι γνωστή εταιρεία στον χώρο με δυναμική παρουσία, όμως αυτό δεν πρέπει να μας λέει και πολλά, καθώς αφ' ενός είναι μια εταιρεία που κινείται σε έναν κάπως "σκοτεινό" χώρο, αυτόν της ασφάλειας, φυσικά με σκοπό το κέρδος και αφ' ετέρου εδρεύει στην σγγλία η οποία και και έχει μια αντίστοιχη NSA και αρκετούς περιορισμούς στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Τα προϊόντα της αποτελούν συνήθως εταιρικές λύσεις, ενώ σε ορισμένα από αυτά διαθέτει εκδόσεις και για Linux.
Το Comodo Antivirius, κάνει τις γνωστές διαδικασίες που κάνουν τα αντίστοιχα λογισμικά, με up-to-date ενημερώσεις, παρέχει χρονοδιάγραμμα σάρωσης, λεπτομερή προβολή συμβάντων και προσαρμοσμένα προφίλ σάρωσης καθώς και προληπτική προστασία AV παρακολουθώντας για όλες τις γνωστές απειλές. Επίσης έχει και Mail φίλτρο που είναι συμβατό με Postfix, qmail, Sendmail και Exim MTA's. Με on-access και on-demand ανίχνευση ιών, χρησιμοποιεί το cloud με βάση την ανάλυση της συμπεριφοράς των άγνωστων αρχείων να παρέχει προστασία ενάντια σε zero-day malware.

Έχει ευκολία χρήσης, καθώς μετά την εγκατάσταση το ξεχνάτε, καθώς όπως λένε οι δημιουργοί του:

Install and forget. No annoying false alarms, just solid virus protection.

Εγκαταστήστε το και ξεχάστε το. Δεν υπάρχουν ενοχλητικοί ψευδείς συναγερμοί, μόνο προστασία από ιούς.

Έχει έτοιμα για κάμποσες διανομές, όπως: Debian, fedora, openSuse, Mint, Ubuntu, CentOS, Red Hat Enterprise και παράγωγες διανομές αυτών.

Screenshot-2
Επομένως, επιλέγετε και κατεβάζετε το αντίστοιχο πακέτο για την διανομή σας από την download page του και διπλό κλικ επάνω του ώστε να το εγκαταστήσετε:
DOWNLOAD
Σημείωση: Έχει μια πολύ μικρή εξάρτηση και πιο συγκεκριμένα την:

libssl0.9.8

αυτήν θα πρέπει να την εγκαταστήσετε προηγουμένως, από τους διαχειριστές πακέτων (Κέντρο Λογισμικού, Yum, Yast, Synaptic, SoftwareManager, κλπ) των διανομών σας:

Screenshot-1

Εν' τάχει, θα λέγαμε πως το Comodo Antivirus for Linux (CAVL) προσφέρει την ίδια μεγάλη προστασία από ιούς, όπως το λογισμικό των Windows, με το πρόσθετο πλεονέκτημα του πλήρως παραμετροποιήσιμου anti-spam συστήματος.

>>> η σελίδα του Comodo Antivirus for Linux.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα cryptalex
  cryptalex (χωρίς επαλήθευση)Απρ 07, 2014 14:17 ΜΜ

  Clamtk φίλε μου!!! Εγγύηση!!!

  Παρεπιπτόντως στο Comodo οπως και σε κάθε αντίστοιχο Comodo, η πληρωμή τους βρίσκεται στο Privacy Policy! Να το check-αρεις πάντα...γιατί είναι πιο εμπλουτισμένο απο τα επι πληρωμή! :D

 2. Εικόνα pclosgr
  pclosgr (χωρίς επαλήθευση)Απρ 06, 2014 01:39 ΠΜ

  Ένα απο τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου -ιδιοταγούς- λογισμικού είναι (τουλάχιστον ήταν μεχρι πριν λίγο καιρό που το έψαξα) free για επιχειρηματική -commercial- χρήση Αρα στην περίπτωση εγκαταστασής του πχ στην επιχείριση ή σε μια Δημόσια Υπηρεσία δεν μπορείς να κατηγορηθείς για παράνομο λογισμικό.Έτσι έχοντας εγκαταστήσει linux σε περιβάλλον Δημοσίου είχα το κεφάλι μου ήσυχο απο τις "ανησυχίες" του admin αφού και νόμιμος ήμουν και antivirus είχα για να κατευνάσω τους φόβους του!

Scroll to Top