BETA

Disconnect: Αποτροπή παρακολούθησης της κίνησής μας από ιστοσελίδες

Εικόνα Maria

images

Λόγω της προστασίας προσωπικών δεδομένων, όλα τα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο έχουν τη δυνατότητα να εμποδίζουν τις διάφορες ιστοσελίδες από την παρακολούθηση των χρηστών (δείτε το Collusion, ώστε να καταλάβετε, τι ακριβώς εννοούμε).
Αυτή η επιλογή, πρακτικά, δεν μπορεί να πει κανείς πως είναι όντως αποτελεσματική, καθώς εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί από διάφορες ιστοσελίδες και είναι κάτι που έτσι κι’ αλλιώς αρκετές το κάνουν.
Βλέπετε όλοι έχουν όφελος από τα προσωπικά μας δεδομένα, καθώς εκτός από τα άλλα, αποφέρουν και κέρδος, με την πώληση αυτών σε τρίτους, κυρίως διαφημιστικές (και όχι μόνο).

Η επιλογή «Do Not Track» είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή στον Internet Explorer 10 των Windows 8 και διατίθεται στους browsers Firefox, Safari και Opera. Η Google, μάλιστα, το προσθέτει ακόμα και στον Chrome, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως άλλοι μικρότεροι browsers, όπως για παράδειγμα ο Midori, το έχουν ενσωματωμένο από default.
Σε προηγούμενο άρθρο μας, έχουμε δει, για το πώς μπορείτε να το ενεργοποιήσετε.
Υπάρχει μόνον ένα πρόβλημα: το «Do Not Track», κατ’ ουσίαν, δεν εμποδίζει τον εντοπισμό σας, όπως αναφέρουν αρκετοί.

INFO: Τι είναι το Tracking (=Εντοπισμός)

Υπάρχουν πολλά είδη Tracking.
Οι Ιστοσελίδες και τα δίκτυα διαφήμισης  χρησιμοποιούν μια δέσμη ενεργειών προκειμένου να παρακολουθούν ποιες σελίδες επισκέπτεστε όταν συνδέεστε στο Διαδίκτυο και φυσικά το προσφιλές πρόσχημά τους είναι πως το κάνουν για να να σας… εξυπηρετήσουν, βάζοντας τις διαφημίσεις εκείνες που υποθέτουν θα σας ενδιέφεραν (συμπεριφορική διαφήμιση). Για παράδειγμα, αν επισκεφθείτε μια ιστοσελίδα για ένα συγκεκριμένο προϊόν και στη συνέχεια σερφάρετε σε μια άλλη ιστοσελίδα, το πιθανότατο είναι πως θα συνεχίσετε να βλέπετε διαφημίσεις για το προϊόν που είδατε νωρίτερα. Αν ψάχνετε πληροφορίες σχετικά με το Android, μπορείτε να δείτε διαφημίσεις του Android σε άλλες ιστοσελίδες που επισκέπτεστε, ακόμη και αν η φύση των ιστοσελίδων αυτών δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με την τεχνολογία.

Αυτά τα δεδομένα -και μιλάμε πάντα για τα προσωπικά σας δεδομένα, μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό- μπορεί επίσης να αναλυθούν ή να πωληθούν.
Υπάρχουν βεβαίως και πιο βασικά είδη παρακολούθησης. Για παράδειγμα, οι ιστοσελίδες μπορούν να δουν ποιες επιμέρους σελίδες τους επισκέπτεστε και πόσος είναι ο χρόνος που περνάτε σε κάθε μία από αυτές τις σελίδες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις ιστοσελίδες να καταλάβουν τι ενδιαφέρει τους επισκέπτες τους και τι όχι.

Το Do Not Track πλαίσιο ελέγχου μπορεί να παρέχει μόνο μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθώς ενώ μερικές ιστοσελίδες θα δώσουν προσοχή σε αυτήν την προτίμησή σας, η συντριπτική πλειονότητα των δικτυακών τόπων θα την αγνοήσει.
Έτσι, κατ' επέκταση αυτού, παρουσιάστηκαν συμπληρωματικές λύσεις, όπως  το Do Not Track Plus, τ’ οποίο μάλιστα, προτάθηκε ως αντικατάσταση του Ghostery καθώς αυτό πουλάει στοιχεία μας στις Εταιρείες Διαφήμισης.

Ωστόσο, με όλον αυτόν τον ορυμαγδό από παρακολουθήσεις και παραβιάσεις της ιδιωτικότητάς μας, ντε και καλά, παρουσιάζονται και άλλες πιο εξελιγμένες λύσεις και μια από αυτές είναι το Ανοιχτού Κώδικα Disconnect.

Tι είναι το Disconnect:

Disconnect
Το Disconnect, είναι ένα πρόσθετο για τους Firefox, Opera, Safari, Chrome/Chromium browsers.

Το Disconnect που έχει βραβευθεί με Certified B Corp, ιδρύθηκε το 2011 από τον Brian Kennish, πρώην μηχανικό της Google και της DoubleClick (θυγατρικής της Google, που αναπτύσσει και παρέχει υπηρεσίες προβολής διαφημίσεων στο Διαδίκτυο) και από τον Casey Oppenheim, δικηγόρο και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των καταναλωτών -και της ιδιωτικής ζωής-.
Έχουν αναπτύξει ένα βραβευμένο λογισμικό που είναι φιλικό προς τον χρήστη και το οποίο βέβαια έχει ως προτεραιότητά του την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των χρηστών. Η έδρα τους είναι στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και όπως οι ίδιοι λένε:

Θέτουμε τους εαυτούς μας ως συνηγόρους των χρηστών του Διαδικτύου και ελπίζουμε να δημιουργήσουμε μία διαχρονική, θετική αλλαγή στον τρόπο που οι προσωπικές πληροφορίες διακινούνται στο Διαδίκτυο.
Οι ιδρυτικές αρχές μας αντικατοπτρίζονται στον τρόπο με τον οποίον διοικούμε την εταιρεία.
Είμαστε υπερήφανοι που το Disconnect βραβεύθηκε με Certified B Corp και δηλώνουμε πως ήρθε για να βοηθήσει στην επίλυση ενός σημαντικού κοινωνικού ζητήματος.

Γιατί να επιλέξετε το Disconnect:

Τα προσωπικά σας στοιχεία θα πρέπει να είναι δικά σας και μόνον δικά σας. Μα το λέει και η λέξη άλλωστε:

προσωπικά.

Ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω πώς τόσοι άνθρωποι το περνούν έτσι στο ντούκου το γεγονός ότι, τρίτοι, μπορεί να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.
Δυστυχώς, όμως, σήμερα χιλιάδες εταιρείες συλλέγουν -εν αγνοία σας- τα στοιχεία σας στο Διαδίκτυο. Μέσα σε αυτά τα προσωπικά σας δεδομένα συμπεριλαμβάνονται και οι σελίδες που επισκέπτεστε αλλά και οι αναζητήσεις που κάνετε.
Συχνά, αυτά τα Προσωπικά Δεδομένα συσκευάζονται και πωλούνται χωρίς την άδειά σας (κάτι σαν «πακέτο» μας βλέπουν ένα πράγμα).

Πρέπει όλοι να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν πως η online συλλογή δεδομένων και ο έλεγχος πρόσβασης στις πληροφορίες που αφορούν αποκλειστικά και μόνον εσάς, είναι εύκολη.
Και όμως, θα πρέπει να είστε ελεύθεροι να βολτάρετε στο Διαδίκτυο χωρίς να αναρωτιέστε ποιος σας κατασκοπεύει και χωρίς να φοβάστε πως η online δραστηριότητά σας μπορεί να αναλυθεί, οι αναζητήσεις σας να εξετάζονται εξονυχιστικά και στην τελική, να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλειά σας.

Εγκατάσταση του Disconnect:

Screenshot-2
Όπως αναφέραμε, το Disconnect, είναι ένα πρόσθετο για τους Firefox, Opera, Safari, Chrome/Chromium browsers, επομένως η εγκατάστασή του είναι ένα-δυο κλικ υπόθεση και προκειμένου να ενεργοποιηθεί χρειάζεται επανεκκίνηση του browser σας:

Screenshot-2

Αρκεί λοιπόν, να το επιλέξετε, από την ιστοσελίδα του, ανάλογα τον browser σας και να το εγκαταστήσετε άμεσα:
INSTALL
Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του, θα δείτε το εικονίδιο του, στην toolbar του browser σας, όπου θα σας δίνει τα σχετικά στοιχεία, για κάθε ιστοσελίδα και τα στοιχεία που μπλοκάρει:

Screenshot

Συνιστάται και με το παραπάνω να το εγκαταστήσετε. Καλό θα ήταν αν έχετε κάποιο άλλο αντίστοιχο (πχ, το: Do nοt Track me που αναφέραμε, να το απενεργοποιήσετε ή απεγκαταστήσετε.

Θα επαναλαμβάνω, αυτό που έχουμε ήδη πει, πολλές φορές:

6Ας μη γελιόμαστε, απόλυτη ανωνυμία δεν υπάρχει πουθενά, σε κανέναν τομέα της ζωής, πόσο μάλλον στο διαδίκτυο.
Μπορούμε όμως και έχουμε υποχρέωση, να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη. Οι μεγάλες ανατροπές, από “απλές” αντιδράσεις προκύπτουν άλλωστε.
H επιλογή στην ιδιωτικότητα, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η ανατροπή του, θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας, τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον.

 • Σχόλια

8 Comments:

 1. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΟκτ 22, 2013 03:05 ΠΜ

  Αυτο, ειναι κατι σαν το noscript δηλαδη? Γιατι και το noscript ουσιαστικα μπλοκαρει κακοβουλα scripts απο (προφανως) κακοβουλες σελιδες.Εγω δηλαδη που εχω το noscript, μπορω να βαλω και αυτο? Η, θα "πλακωνονται" μεταξυ τους?

  Και εχοντας προστασια και σε επιπεδο πυρηνα, (firewall, hosts block, blackhole routing), που μπλοκαρουν οποιαδηποτε επικοινωνια με το 95% αυτων των σκουπιδιων, ηθελα κατι απλο, ευχρηστο, αλλα αρκετα εξυπνο ωστε να μπλοκαρει οτι "ξεφευγει" απο τον πυρηνα

 2. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΟκτ 22, 2013 03:12 ΠΜ

  Κυριως το ηθελα σαν κατι απλο για την αδερφη μου, γιατι βρισκει το noscript... ψυχοβγαλτικο, με τοσες ρυθμισεις που εχει

 3. Εικόνα Constantine
  Constantine (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 22, 2013 22:41 ΜΜ

  kanei tin idia douleia me to adblock edje? an egkatastsisw to disconnect prepei na apenergopoieisw to adblock

 4. Εικόνα sabodog
  sabodog (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2014 07:56 ΠΜ

  Θα δωθεί καμοία απάντηση στα παραπάνω; Και εγώ τις ίδιες απορείες έχω. Κάνω καλά εγώ που τρέχω τα προσθετα disconnect μαζι με το do not track me, το adblock edge και το no script ;

 5. Εικόνα Μανος
  Μανος (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2014 16:17 ΜΜ

  Σαν τι απαντηση περιμενετε ρε παιδια; Να σας πει καποιος τι προσθετα θα βαζετε στον browser σας η να καθησει καποιος να σας ξαναγραψει τι κανει το καθε addon;
  Ειναι κραυγαλεο πως αλλη η δουλεια αυτου εδω, αλλη του adblock & edge.
  Διαβαζοντας ποια ειναι η δουλεια του καθε addon εσεις αποφασιζετε ποιο θα χρησιμοποιησετε, σε απλα ελληνικα τα γραφει.
  Τι σχεση εχει η παρακολουθηση με την μπλοκαρισμα διαφημισεων;

 6. Εικόνα constantinos
  constantinosΦεβ 04, 2014 17:12 ΜΜ

  Όντως, μπούσουλας δεν υπάρχει. Αυτό όμως που μπορώ να σου πω, είναι τι πρόσθετα μπορείς να χρησιμοποιήσεις, ώστε να μπλοκάρεις τα πάντα και να αποτρέψεις το Tracking. Όλα τα έχουμε παρουσιάσει και εδώ. Βάζεις αυτά:

 7. Εικόνα anestis
  anestis (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2014 16:37 ΜΜ

  Παιδιά, νομίζω ότι το adblock edge με ενεργοποιημένα τα τέσσερα βασικά φίλτρα (Easylist, EasyPrivacy, Malware Domains και Fanboy's Social Blocking List) κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Μ' αυτές τις προσθήκες φίλτρων προσωπικά θεωρώ περιττή την προσθήκη επιπλέον addons αποτροπής παρακολούθησης όπως το Do not track me, Disconnect, κτλ. Το NoScript είναι για αυτούς που επιθυμούν πολύ προχωρημένη ασφάλεια.

  Με την ευκαιρία ένας εξαιρετικός οδηγός (στην αγγλική γλώσσα) για ιδιωτικότητα και ασφάλεια από το forum της διανομής Crunchbang Linux: http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=24722

 8. Εικόνα Haris
  HarisΦεβ 05, 2014 01:21 ΠΜ

  Και εγώ αυτό έχω βάλει για κόψιμο διαφημίσεων και ησύχασα. Νομίζω ότι στο You Tube αν αδειάσεις το ιστορικό, αρχίζει και βλέπει τους σελιδοδείκτες για να σου κάνει προτάσεις. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά σαν κάποιες σχετικές προτάσεις με τα favorites παρατήρησα.

Scroll to Top