BETA

DiskInternals: Για πρόσβαση σε Linux αρχεία μέσα από τα Windows

Εικόνα constantinos

linux-reader_

Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι σε οικιακό η επαγγελματικό επίπεδο, έχουν μηχανήματα με duall-boot, τα οποία τρέχουν κάποια έκδοση των Windows και μια διανομή Linux.
Ως γνωστό το Linux, ως ένα ανοιχτό, ελεύθερο (και ακομπλεξάριστο, θα συμπλήρωνα) λειτουργικό σύστημα, μας επιτρέπει να κάνουμε τα πάντα και σίγουρα μέσα από αυτό, να έχουμε πρόσβαση σε αρχεία και φακέλους που έχουμε στα Windows, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε reboot τον υπολογιστή μας και να αλλάξουμε λειτουργικό σύστημα.
Όμως δεν έχουν όλη την ίδια ακομπλεξάριστη λογική και κυρίως τον σεβασμό στον χρήστη και καταναλωτή, ο οποίος στο κάτω-κάτω, πληρώνει και μάλιστα αδρά τα Windows (ασχέτως, αν οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα παίρνουν "τζάμπα", με τον υπολογιστή που αγοράσανε.
Την μακρά περίοδο των παγετώνων, η αλλιώς των XP, είχαν αναπτυχθεί κάμποσα αποτελεσματικά προγράμματα ανοιχτού κώδικα, τα οποία ασχέτως του τι ήθελαν η δεν ηθελαν οι "εγκέφαλοι" της Microosoft, έδιναν πρόσβαση μέσα από το Linux σε αρχεία και φακέλους των Windows και όχι μόνο να τα δούμε μα και να ράψουμε" σε αυτά. Να μπορούμε να τα διαχειριστούμε δηλαδή, είτε επεμβαίνοντας, είτε διαγράφοντας η συμπληρώνοντας και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα.
Βέβαια η τεχνολογία προχωράει και έτσι από τότε ακόμα και στο Linux άλλαξαν αρκετά και κυρίως η πριν κάποια χρόνια στην οριστική μετάβαση του ext-4 συστήματος αρχείων, τ' οποίο χρησιμοποιούν σήμερα όλες οι διανομές. Συγχρόνως προχωρήσανε και τα Windows με νέες εκδόσεις και έτσι το αποτέλεσμα ήταν όλα αυτά τα εργαλεία, να μην δουλεύουν επαρκώς και κάποια καθόλου, με τα νέα δεδομένα.
Να σημειώσουμε εδώ, πως η στοιχειώδης μα και σημαντική διαφορά, ήταν και είναι, πως με το Linux, μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε αρχεία των windows, στην ουσία μέσω του File Manager, χωρίς κάποια άλλη διαδικασία, πέραν της πλοήγησης στο (δαιδαλώδες και ασουλούπωτο) σύστημα αρχείων των Windows, προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στα εκεί επιθυμητά αρχεία. Αντίθετα, οι εφαρμογές αυτές για τα Windows, δουλεύουν με ένα δικό τους gui, ώστε να δώσουν πρόσβαση στα αρχεία που υπάρχουν στο Linux.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα, τ' οποίο δούλευε αρκετά ικανοποιητικά, με τα νέα δεδομένα, είναι και το Ext2Read που είχαμε δει και πιο παλιά, ωστόσο δεν ήταν πλήρως επαρκές, καθώς δεν επέτρεπε την ολική επεξεργασία, το "γράψιμο", δηλαδή, σε Linux αρχεία μέσα από τα Windows και έτσι έπρεπε να κάνουμε κάτι μόνο με copy-paste από το ένα σύστημα στο άλλο.
[box]Δείτε σχετικά, με τα συστήματα αρχείων του Linux: Τα Συστήματα Αρχείων στο Linux | Disk File System[/box]
Φυσικά, ασχέτως του τι επιδιώκει άμεσα η MS, για το... καλό μας (πχ, το EFI) και ασχέτως των επιδιώξεων της, ο κόσμος ο οποίος έχει μηχανήματα διπλής εκκίνησης, με Linux και Windows, έχει αυξηθει πάρα πολύ και έτσι, κάποιες λύσεις για τα αυτονόητα, είναι αναγκαίες και επιτακτικές.
Μια καλή λύση στο όλο αυτό θέμα, φαίνεται να δίνει το DiskInternals Linux Reader. Οχι πως με αυτό μπορούμε να "γράψουμε", απ' ευθείας σε Linux αρχεία, μα όμοια με το Ext2Read, μπορούμε να τα δούμε και να τα κάνουμε copy-paste μέσα στα Windows, ώστε να τα επεξεργαστούμε. Η διαφορά τους είναι πως το DiskInternals, δουλεύει πλήρως και χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμα και σε "δύστροπα" ext-4 συστήματα αρχείων και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα τα συστήματα αρχείων που υποστηρίζει, είναι:

 • Ext2
 • Ext3
 • Ext4
 • ReiserFS, Reiser4
 • HFS/HFS+
 • FAT/exFAT
 • NTFS/ReFS
 • UFS2

Συγχρόνως, κάνει πλήρως, κάτι που δεν έκανε πάντα ικανοποιητικά το Ext2Read, όπως το να ανοίγει εικόνες, μα και multimedia αρχεία, χωρίς προβλήματα η καθυστερήσεις. Επιπλέον, εκτός από το εύκολο,κατανοητό, υπερ-απλούστατο περιβάλλον που έχει, κάνει και χρήση του Windows Explorer, απλουστεύοντας ακόμα πιο πολύ την κατάσταση. Γενικότερα το όλο σύνολο της εφαρμογής, θυμίζει κάπως περιβάλλον των Windows XP.
Σίγουρα αν το δούμε καλύτερα είναι πιο ασφαλής η μη δυνατότητα "εγγραφής" η διαγραφής αρχείων στο Linux μέσα από τα Windows, καθώς εύκολα μπορεί κάποιος να πειράξει η να σβήσει, κάποιο αρχείο συστήματος και μετά να έχει τα επακόλουθα προβλήματα.

DiskInternals Linux ReaderDiskInternals Linux Reader1

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε στα Windows σας, δουλεύει από XΡ, μέχρι και τα Windows 8 και από εκεί και πέρα, όποτε χρειαζόσαστε πρόσβαση σε επιμέρους αρχεία σας, τα οποία βρίσκονται στην εγκατάσταση του Linux, είναι ελάχιστα κλικ υπόθεση:
DOWNLOAD

 • Σχόλια

1 Comments:

 1. Εικόνα Nik Th
  Nik Th (χωρίς επαλήθευση)Απρ 09, 2013 22:14 ΜΜ

  Ωραίο άρθρο - παρουσίαση ενός ακόμη προγράμματος ( κλειστού κώδικα όμως) για να επιτευχθεί η πρόσβαση σε σύστημα αρχείων Linux από Windows λειτουργικό.
  Καλά κάνουν και δεν δίνουν δικαιώματα write παρά μόνο read. Υπάρχει έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια.

Scroll to Top