BETA

Εγκαταστήστε γρήγορα πλήθος γραμματοσειρών σε Ubuntu και παράγωγες διανομές

Εικόνα Helen
Tags: 

fonts

Όλα τα λειτουργικά συστήματα έρχονται με αρκετές γραμματοσειρές (fonts) προεγκατεστημένες, με αυτές των Ubuntu και Lucida (του OSX) να είναι από τις πιο καθαρές και καλές.
Βέβαια ανάλογα τον χρήστη η προγραμματιστή και τις ανάγκες του καθενός, με την χρήση διάφορων ακόμα εφαρμογών, μπορούν να εμπλουτίσουν σημαντικά την εμφάνιση και αίσθηση, τόσο σε εφαρμογές και κείμενα, όσο και στο ίδιο το dektop τους. Άλλωστε κατά την περιήγηση σας στο διαδίκτυο θα έχετε δει αναρίθμητα δείγματα διαφορετικών και αρκετές φορές πολύ ενδιαφερόντων και ξεχωριστών γραμματοσειρών.
Μια γραμματοσειρά (font) είναι σύνολο τυπογραφικών χαρακτήρων (ή γλυφών), σχεδιασμένων με γνώμονα τη μεταξύ τους αρμονία και ομοιομορφία για να αναπαραστήσουν ένα αλφάβητο. Συνήθως περιλαμβάνει τα γράμματα του αλφαβήτου, αλλά και μια σειρά αριθμών, σημεία στίξης και κάποια σύμβολα. Μπορεί, επίσης, να αποτελείται εξ ολοκλήρου από ιδεογράμματα και σύμβολα, π.χ. μαθηματικά σύμβολα ή σύμβολα χαρτογράφησης. Υπάρχουν γραμματοσειρές οι οποίες ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου.
Είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί που μεταλλάσσονται συνεχώς. Στην πορεία των ετών πάντοτε υπήρχαν καλλιγράφοι ή τυπογράφοι οι οποίοι δούλευαν επάνω στις υπάρχουσες γραμματοσειρές και δημιουργούσαν με ορισμένες παραλλαγές νέες.
Είναι πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητα μας και ένα από τα πιο σημαντικά για πολλές περιπτώσεις, καθώς μια σωστή γραμματοσειρά, κατάλληλα τονισμένη (πχ bold) εκεί που πρέπει κάνει την διαφορά. Δεν είναι τυχαίο, πως αρκετές εταιρείες και οργανισμοί, έχουν αναπτύξει έρευνες για γραμματοσειρές, οι οποίες είναι πλήρως ευανάγνωστες σχεδόν σε κάθε γλώσσα.
Χάρη σε αυτές δημιουργήθηκαν τα βιβλία και επήλθε η γνώση στον άνθρωπο και ο διαμοιρασμός ιδεών που συνέβαλε στην εξέλιξη. Από την τυπογραφία ως την ηλεκτρονική εποχή, έχουν ειδικευτεί πλήρως ακόμα και με ανθρώπους με διάφορα προβλήματα (πχ, δυσλεξία) και είναι κάτι που προσέχουν οι περισσότερες σοβαρές ιστοσελίδες, προκειμένου να παρέχουν καθαρή ανάγνωση.
Έχουμε αρκετό υλικό στο osarena, σχετικά με τις γραμματοσειρές, καθώς θεωρούμε πως ενδιαφέρει η θα απασχολήσει κάποια στιγμή, τον καθένα.

Πιο κάτω, θα δούμε ακόμα έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο εγκατάστασης, μιας μεγάλης γκάμας με γραμματοσειρές (fonts), για το σύστημα σας, τις οποίες μπορείτε να τι χρησιμοποιήσετε με αντίστοιχες εφαρμογές η γενικότερα στο desktop σας.
Απλά, ανοίξτε το τερματικό/κονσόλα σας, δώστε την παρακάτω εντολή, πατήστε Εnter, εισάγοντας και τον κωδικό σας που θα ζητηθεί:

sudo apt-get install fonts-cantarell lmodern ttf-aenigma ttf-georgewilliams ttf-bitstream-vera ttf-sjfonts ttf-tuffy tv-fonts ubuntustudio-font-meta

Στη συνέχεια, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε όπου θέλετε, ενώ αν έχετε πολλά fonts, ένας καλός τρόπος,, ώστε να τα εντοπίζετε είναι το: FontMatrix.

fonts

  • Σχόλια

2 Comments:

  1. Εικόνα digitalcrow
    digitalcrow (χωρίς επαλήθευση)Απρ 29, 2013 22:17 ΜΜ

    ubuntu .... μαγεία !

  2. Εικόνα CrazyBusiness

    Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Να θυμίσω ότι αν θέλουμε να προσθέσουμε γραμματοσειρές που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας, δημιουργούμε ένα φάκελο .fonts (προσοχή στην τελεία) στο Home και αντιγράφουμε ό,τι γραμματοσειρά θέλουμε εκεί.

Scroll to Top