BETA

Εναλλακτικά του Android υπάρχουν;

Εικόνα conmarap

Αρκετοί από την ομάδα του osarena, μα και άλλοι ακόμα που γνωρίζω, είμαστε Android haters. Βέβαια η μετάβαση σε κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές από τα άλλα δυο πιο δημοφιλή που υπάρχουν, όπως το iOS της Apple η το WindowsPhone, είναι αδύνατη και δε νομίζω να χρειάζεται ανάλυση το γιατί.
Υπάρχουν φυσικά οι λύσεις κάποιας άλλης ROM για το Android και αναμφίβολα η κορυφαία είναι η Ανοιχτού Κώδικα Cyanogen, μα και πάλι όμως μιλάμε για Android.
Η λυση του Ubuntu για smartphones, αν και δείχνει σε κάποια πράγματα να προχωράει, είναι ακόμα αρκετά μακρινή και στο τέλος-τέλος, το τι τελικά θα γίνει εναπόκειται στην Canonical και η Canonical, δεν παύει να είναι μια εταιρεία η οποία ναι μεν εισήγαγε τεχνολογίες (φυσικά δεν ήρθε από παρθενογένεση, μα πάτησε επάνω σε δουλειά χρόνων του Debian), μα το τελευταίο διάστημα και όσο πιο δημοφιλής γίνεται, μοιάζει να απομακρύνεται από την όλη ιδεολογία του Ανοιχτού/Ελεύθερου Λογισμικού και αρκετοί είμαστε που δεν την εμπιστευόμαστε πλέον.
Μη ξεχνάμε άλλωστε πως πριν αρκετά χρόνια, κάπως έτσι ξεκίνησε και η Google η οποία ήταν συμπαθής, μα με το πέρασμα των χρόνων και με τις διάφορες ενέργειες της, κατάφερε να χάσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη που της έδειχναν οι χρήστες.
Το ζητούμενο λοιπόν, είναι αν υπάρχουν εναλλακτικά του Android για τις συσκευές μας, καθώς ακόμα και αυτό το πρώην Maemo/MeeGo και νυν Tizen, φαίνεται να έχει κολλήσει αρκετά και διάφορες φήμες που κυκλοφορούν, κάνουν αβέβαιο το μέλλον του.
Και όταν μιλάμε για εναλλακτικά, εννοούμε φυσικά, λειτουργικά συστήματα τα οποία να βασίζονται στο Linux. Ψάξαμε και βρήκαμε κάποια από τα πιο αξιόλογα εξ' αυτών και ομολογουμένως, δεν τα γνωρίζαμε όλα. Στην παρούσα φάση, θα τα δούμε αναφορικά, μα το προσεχές διάστημα που θα δοκιμάσαμε κάποια θα επανέλθουμε με αναλυτικότερα reviews:

OpenMoko

OpenMoko1OpenMoko
Αρκετοί λένε, πως το Ubuntu Mobile, έχει εμπνευστεί σε πολλά από αυτό.
Ακόμα είναι σε στάδιο κλειστό και τρέχει μόνο σε μια συσκευή, το FreeRunner (δείτε σχετικά) η οποία είναι Open Source Hardware.

>>> Ιστοσελίδα Open Moko.

SHR

SHRSHR1
To SHR είναι ένα GNU / Linux με βάση το λειτουργικό σύστημα για smartphones και παρόμοιες φορητές συσκευές. Ενσωματώνει διάφορα έργα ελεύθερου και ανοικτού κώδικα λογισμικού σε μια ευέλικτη πλατφόρμα - αρκετά ευέλικτο ώστε να τρέχει σε μια μεγάλη γκάμα συσκευών. Από πλευράς κατασκευής βασίζεται στο OpenEmbedded , ενώ για δικτύωση, κλήσεις κλπ, στην πλατφόρμα του freesmartphone.org, με αποτέλεσμα να διαθέτει ένα απολύτως φιλικό και ευέλικτο γραφικό περιβάλλον.
Απολύτως κοινοτικό, με συνεχή εξέλιξη και με δυνατότητα να μπορεί να τρέξει και πλήθος δημοφιλών Linux εφαρμογών. Επίσημα υποστηρίζει και μπορεί να εγκατασταθεί σε αρκετές συσκευές, τις οποίες και μπορείτε να δείτε στην σελίδα του.
Μάλλον είναι το πιο έτοιμο απ' όλα και ικανό εδώ και τώρα να αντικαταστήσει το Android για αρκετούς.

>>> Η ιστοσελίδα του SHR.

LiMo

LiMo
Το LiMo πρόκειται για μια ακόμα πλατφόρμα η οποία έχει μια παρόμοια λογική ανάπτυξης με αυτή του Android, με την σημαντική διαφορά, πως δεν εμπλέκεται καμία εταιρεία στην μέση.
Δείχνει πως θα έπρεπε να ήταν μια high-end συσκευή, προσφέροντας στους κατασκευαστές την ευκαιρία ενός ευέλικτου και πλήρως παραμετροποίησιμου λειτουργικού συστήματος.
Ήδη κάποιες εταιρείες στις ΗΠΑ, το έχουν λανσάρει.

>>> Η ιστοσελίδα του LIMO.

Greenphone

Greenphone
Εδώ έχουμε μια συσκευή έτοιμη η οποία τρέχει το Linux based, λειτουργικό σύστημα Qtopia Phone Edition, τ' οποίο όπως φανερώνει και τ' όνομα του, βασίζεται στην QT και τρέχει ήδη σε κάποιες συσκευές Nokia, μα και σε μια ειδικά σχεδιασμένη συσκευή, οικολογικά κατασκευασμένη, με τ' ανάλογα υλικά.
Ομολογώ πως δεν το είχα ακούσει ποτέ, μα διατίθεται και μπορεί κάποιος να το παραγγείλει.

>>>> Περισσότερες πληροφορίες: [1] και [2]

Opie

OpieOpie1
Εδώ έχουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ένα γραφικό περιβάλλον για φορητές συσκευές. Το αρκτικόλεξο του σημαίνει: Open Palmtop Integrated Environment και πρόκειται για ένα εντελώς ανοικτού κώδικα γραφικό περιβάλλον χρήστη για PDA και άλλες συσκευές οι οποίες τρέχουν Linux based λειτουργικά συστήματα. Συντηρείται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι υπέρμαχοι της φιλοσοφίας του Ανοιχτού/Ελεύθερου Λογισμικού.
Διαθέτει ένα εξελιγμένο πλαίσιο διαχείρισης προσωπικών πληροφοριών (PIM) καθώς και πολλές άλλες εφαρμογές παραγωγικότητας. Επίσης έχει δυνατότητες πολυμέσων, διαχείρισης εγγράφων, δικτύωσης και επικοινωνίας, καθώς και υποστήριξη για περισσότερες από δώδεκα γλώσσες. Το Opie είναι ικανό να αλληλεπιδρά με διάφορες συσκευές κινητά τηλέφωνα σε backends διακομιστή και προσπαθεί να υποστηρίξει το χρήστη με συντομεύσεις και ευκολία χρήσης.
Το Opie έχει σχεδιαστεί για να είναι σε θέση να τρέξει σχεδόν σε κάθε Linux-based συσκευή, οι οποίες και αναφέρονται στην σελίδα του.

>>> Η ιστοσελίδα του Opie.

Σίγουρα είναι αρκετά ενδιαφέροντα όλα αυτά και στην πλειοψηφία τους δείχνουν έναν διαφορετικό δρόμο, πέρα από το γνωστό νταβατζιλίκι των εταιρειών και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που μιλάμε για Ανοιχτού Κώδικα Λογισμικό και Ανοιχτού Κώδικα Hardware σε συνδυασμό.
Θα επανέλθουμε στο θέμα, πιο αναλυτικό και συγκεκριμένα.

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα conmarap
  conmarapΙουλ 01, 2013 19:54 ΜΜ

  Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο VDI.

 2. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 22, 2013 00:19 ΠΜ

  υπαρχει κανενα απο αυτα σε ετοιμα vdi images για virtualbox? μονο το opnemoko αναφερει οτι υπαρχει σαν source για το qemu. αλλα ποτε μου δεν τα πηγαινα καλα με make και ιστοριες. 2 φορες που τα προσπαθησα, δεν εβγαλα καμια ακρη.

  σταματουσε με ενα σκασμο αοριστα μυνηματα, για διαφορα σφαλματα (γενικολογιες, οτι "κατι πηγε λαθος"), και πραγματα που ελλειπαν (μαλλον διαφορα πακετα που επρεπε να ειναι εγκατεστημενα, αλλα δεν εβρισκα κανενα απο αυτα στον synaptic).

 3. Εικόνα Jean Dos
  Jean Dos (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 19, 2013 05:23 ΠΜ

  To SailFish OS και το Firefox OS δεν είναι opensource?
  Απο μερικά reviews που είδα ειδικά το SF φαίνετε πολλά υποσχόμενο και έχει ήδη την δυναμική να "ξεπεράσει" το Android σε πολλούς τομείς...

 4. Εικόνα zefstr
  zefstr (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 19, 2013 04:17 ΠΜ

  γεια!
  δοκιμασες καποιο απο αυτα; εντυπωσεις;

  πώς ειναι δυνατον να μισεις ενα λειτουργικο;

Scroll to Top