Latest Articles, Λογισμικό — 10 December, 2012 21:29

Ένας Linux USB Loader με υποστήριξη EFI [για Mac]

Δημοσιεύτηκε από

Το θέμα του SecureBoot, έχει λάβει διαστάσεις και όχι άδικα. Πολλοί και όχι τυχαίοι άνθρωποι πιστεύουν ότι πίσω από αυτό κρύβονται περισσότερα η πως αυτό εγκυμονεί κίνδυνους και περιορισμούς.
Αυτός και ο λόγος που το Free Software Foundation, έχει ξεκινήσει διαμαρτυρία και συγκέντρωση υπογράφων.
Παράλληλα ότι σχετικές πληροφορίες δίνονται και αναδημοσιεύονται από τον τύπο και τις ιστοσελίδες, δεν λένε όλη την αλήθεια.
Ενδιαφέρουσα λοιπόν σε αυτό το θέμα είναι η άποψη και θεση που παίρνει το Ίδρυμα Ανοιχτού Λογισμικού (δείτε σχετικά).

Αυτό που θα συμβεί, είναι οι υπολογιστές που θα αρχίσουν να έρχονται στην αγορά, θα έχουν αντί του παραδοσιακού ΒΙΟS, μια νέα τεχνολογία με τ’ όνομα: UEFI (Unified Extensible Firmware Interface).
Θεωρητικά θα έχει αρκετές αλλαγές συγκριτικά με το BIOS και όπως λέγεται στόχος είναι η ασφάλεια (κρατάμε επιφυλάξεις σε αυτό, όμως).
Έτσι θα έχει μια ενσωματωμένη λειτουργία με την ονομασία: Secure Boot η οποία και θα απαιτεί από το λειτουργικό σύστημα που πάει να εγκατασταθεί ένα ψηφιακό κλειδί προκειμένου να του επιτρέψει την φόρτωση του.
Αυτό συνεπάγεται πως οι κατασκευαστές που θα κυκλοφορούν υπολογιστές οι οποίοι θα έχουν την ένδειξη συμβατότητας με τα Windows 8 θα έχουν ήδη εγκατεστημένο το ψηφιακό κλειδί της Microsoft.
Αυτό σημαίνει, ότι αν κάποιος πάει να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα, δεν θα έχει την δυνατότητα να το κάνει άμεσα, καθώς για την ασφάλεια των εγκατεστημένων Windows στην ουσία, θα απαιτείται να δοθεί το ψηφιακό κλειδί (δείτε περισσότερα).

Κάπως έτσι τέλος πάντων, ξεκίνησε να αποζητούμε το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από το δικαίωμα επιλογής εγκατάστασης λογισμικού στους υπολογιστές μας.
Βέβαια οι μεγάλες διανομές και κατά συνέπεια και οι υπόλοιπες, έχουν λύσει πλέον το θέμα αυτό και τα αποτελέσματα θα φανούν σε σύντομο διάστημα, με τη νέα γενιά των υπολογιστών.

Έτσι, προχωρώντας πιο πέρα, ο SevenBits έχει γράψει ένα νέο εργαλείο Mac Linux USB Loader που σας επιτρέπει να πάρετετε ένα ISO της διανομής Linux που επιθυμείτε και να το εκκινήσετε χρησιμοποιώντας το EFI για Mac.
Απαιτεί ένα USB drive ως FAT με τουλάχιστον 2 GB ελεύθερου χώρου.
-Όπως λέει ο ίδιος:

Τα Mac απαιτούν εκκίνηση μέσω EFI, το οποίο είναι φρικτό για την πλατφόρμα Linux. Ο μόνος πραγματικός τρόπος για να εκκινήσετε το Linux μέσω EFI είναι δυστυχώς με διάφορα hacks.
Ο GRUB 2, είναι σχεδόν ο προεπιλεγμένος bootloader για τις περισσότερες διανομές Linux, αλλά έχει κακή EFI υποστήριξη, μα και άλλο αντίστοιχο λογισμικό, όπως ο ELILO δεν έχει και πολύ καλύτερη.
Έτσι, με κάποιο hack πρέπει να βρεθεί και κάποια λύση ώστε να εκκινεί το Linux από αυτά τα μηχανήματα. Και αυτό είναι το Mac Linux USB Loader.
Το εργαλείο είναι απαραίτητο για ορισμένες διανομές Linux που δεν έχουν υποστήριξη για EFI εκκίνηση.

Το εργαλείο αντιγράφει το iso κάποιας διανομής Linux στο USB μαζί με κάποιo ειδικά EFI firmware. Αυτό το firmware βασίζεται σton GRUB και ενεργοποιείται από το Mac κατά την εκκίνηση.
To Mac Linux USB Loader έχει δοκιμαστεί με το Ubuntu και παράγωγά του, αλλά θα πρέπει να συνεργαστεί και με άλλες διανομές. Είναι ακόμα σε beta στάδιο, έτσι μπορεί να υπάρχουν κάποια προβληματάκια σε μερικούς.

-To εργαλείο, είναι διαθέσιμο στο GitHub. Αν καποιος έχει Mac και το δοκιμάσει, ας μας πει πως δούλεψε.

4 Comments

  • το προβλημα με το κλειδι για το UEFIθα υπαρχει ακομα και αν θελω να “χτισω” ενα ντεσκτοπ μονος μου;

  • Λογικά ναι. H Μiscrosoft θα εξαναγκάσει τις εταιριες που βγάζουν μητρικές να έρχονται με κλειδωμένο το UEFI τονίζοντας πως και καλά έτσι θα έχει μεγαλύτερη προστασία ο χρήστης Windows. Οπότε υπάρχει πιθανότητα οι μητρικές που θα βγαίνουν να έχουν καρφωμένο απο μαμά το secure boot χωρίς επιλογή απενεργοποίησης του. Μην φρικάρεις. Και έτσι να γίνει δεν τρέχει μία. Η χακιά θα βρεθεί αμέσως. Με τον ένα η με τον άλλο τρόπο θα βρεθεί λύση και σε αυτό. Δεν τρέχουν όλοι Windows στα μηχανάκια τους.

  • Για να καταλαβω το UEFI πλεον υπαρχει σε ΟΛΟΥΣ τους καινουριους υπολογιστες με Windows 7 και 8 ας πουμε; Δεν μπορω να βρω μοντελο με BIOS για να κανω format και να βαλω Linux; Ή αυτο ισχυει μονο για dual-boot;

  • Το UEFI ειναι το καινουργιο BIOS. Μέχρι σήμερα οι μητρικές έρχονται με BIOS. Aλλά πλέον ποιά το BIOS είναι λίγο αργό και απαρχαιωμένο. Τεχνολογίες SSD, SATA III, ολοκαίνουργιοι επεξεργαστές. Ολα αυτά συνδέονται με την ταχύτητα. Κάτι που έρχεται σε λίγο σύγρτουση με το BIOS που είναι λίγο αργό. Το UEFI είναι αυτό που θα υπάρχει όταν το BIOS θα έχει περάσει στην ιστορία των υπολογιστών και θα υπάρχει ποιά σαν ανάμνηση. UEFI έχουν οι μητρικές των MAC. Φυσικά αν πάς τώρα σε ένα κατάστημα και πάρεις 1 μητρική θα έχει BIOS αλλά αν ψαχτείς λίγο μπορεί να βρείς μητρική με UEFI. Αυτό όμως στο μέλλον θα αλλάξει γιατί οι εταιρίες που βγάζουν μητρικές σιγά σιγά θα αφήσουν το BIOS και θα χρησιμοποιούν το UEFI. Μην περιμένεις άυριο κιόλας να ψάχνεις μητρική με BIOS και να μην βρίσκεις αλλά σε 5-6 χρόνια είναι πολύ πιθανόν.
    Τότε ναι. Αν οι μητρικές έχουν secure boot ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ του, σημαίνει πως δεν θα μπορείς να βάλλεις κάτι άλλο εκτώς απο ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ WINDOWS (H και καλά μαμά Microsoft που σε προστατέυει απο το πειρατικό ως και καλά άγνωστης προελέυσεως λειτουργικό). Στην ουσία η Μicrosoft θέλει έτσι να αναγκάσει τους πάντες να τρέχουν αυθεντικά WINDOWS γιατί μόνο αυτά θα έχουν το αντίστοιχο κλειδί για να κάνει confirm με το UEFI και να ξεκινάει το OS. Φυσικά στοχέυει και κατά του UNIX – LINUX ωστέ όλοι άμμεσα ή έμμεσα να χρησιμοποιήσουν WINDOWS. Mέχρι τότε και αν δεν υπάρχει επιλογή απενεργοποίησης του secure boot απο το UEFI θα έχει βρεθεί λύση και σε αυτό. Αλλα θεωριτικά πάντα ναι. Δεν θα μπορούσες να κάνεις Dual-Boot WINDOWS και LINUX.

Leave a Reply

— required *

— required *


five + = 10