BETA

EtherCalc: Ανοιχτού Κώδικα διαδικτυακό υπολογιστικό φύλλο.

Εικόνα Maria

spreadsheet

Τα υπολογιστικά φύλλα έχουν ιστορία 30 χρόνων, τουλάχιστον.
Το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων, το VisiCalc, επινοήθηκε από τον Dan Bricklin το 1978 και χρησιμοποιήθηκε το 1979. Η αρχική ιδέα ήταν αρκετά απλή: ένας πίνακας που εκτείνεται, χωρίς όρια, σε δύο διαστάσεις και που στα κελιά του συμπληρώνουμε κείμενο, αριθμούς και τύπους. Οι τύποι αποτελούνται από κανονικούς αριθμητικούς τελεστές και διάφορες ενσωματωμένες λειτουργίες. Ο κάθε τύπος μπορεί να χρησιμοποιήσει, ως τιμές, τα τρέχοντα περιεχόμενα των άλλων κελιών.

Παρά το γεγονός ότι η μεταφορά αυτής της ιδέας ήταν απλή, είχε πολλές εφαρμογές οι οποίες έπρεπε να συμπεριληφθούν: η λογιστική, η απογραφή και η λίστα διαχείρισης είναι μερικές μόνο από τις προαπαιτούμενες εφαρμογές.
Οι δυνατότητες σχεδόν απεριόριστες.
Και, βεβαίως, όλες αυτές οι χρήσεις ήταν που έκαναν το VisiCalc να γίνει η πρώτη «αχτύπητη» εφαρμογή του προσωπικού υπολογιστή εκείνης της εποχής.
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι διάδοχοί του, όπως το Lotus 1-2-3 και το Excel, είχαν σίγουρα αισθητές βελτιώσεις αλλά η μεταφορά του πυρήνα παρέμεινε η ίδια.
Τα περισσότερα φύλλα αποθηκεύονται ως αρχεία στον δίσκο μας και φορτώνονται στη μνήμη, με το που τα ανοίγουμε για να τα επεξεργαστούμε.

Η συνεργασία, όμως, ήταν κάτι ιδιαίτερα δύσκολο αν λάβουμε ως δεδομένο το γεγονός ότι η εφαρμογές βασίζονται στο μοντέλο αρχείων:

  • Κάθε χρήστης χρειάζεται να εγκαταστήσει μια έκδοση του προγράμματος επεξεργασίας λογιστικών φύλλων.
  •  Η ανταλλαγή αλληλογραφίας, οι κοινόχρηστοι φάκελοι ή η δημιουργία μιας ειδικής έκδοσης συστήματος ελέγχου ήταν όλα εφαρμογές που η κάθε μια τους επιβάρυνε επιπροσθέτως τα λογιστικά.
  • Η δυνατότητα παρακολούθησης των αλλαγών ήταν περιορισμένη.
    Το Excel, για παράδειγμα, δεν διατηρεί ιστορικό για τις αλλαγές μορφοποίησης και τα σχόλια στα κελιά.
  • Η ενημέρωση της μορφοποίησης ή των τύπων σε πρότυπα απαιτεί οι αλλαγές, στα υπάρχοντα αρχεία λογιστικών φύλλων που χρησιμοποιούνται για αυτό το πρότυπο, να γίνονται με μεγάλη προσοχή.

Ευτυχώς, εμφανίστηκε στο προσκήνιο ένα νέο μοντέλο συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και μάλιστα με έναν κομψά απλό τρόπο.
Ο λόγος για το μοντέλο wiki, που εφευρέθηκε από τον Ward Cunningham το 1994 και διαδόθηκε από την Wikipedia στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αντί για αρχεία, το μοντέλο wiki έχει χαρακτηριστικά ιστοσελίδων που φιλοξενούνται σε server και δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας στον browser (πρόγραμμα περιήγησης), χωρίς να απαιτείται ειδικό λογισμικό.
Αυτές οι σελίδες υπερκειμένου μπορούν εύκολα να συνδεθούν μεταξύ τους, ακόμα και να περιλαμβάνουν τμήματα άλλων σελίδων για να σχηματίσουν μία μεγαλύτερη σελίδα.
Εξ' ορισμού (από default), όλοι οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να δουν και να επεξεργαστούν την τελευταία έκδοση. Το δε ιστορικό αναθεώρησης το διαχειρίζεται αυτόματα ο server (διακομιστής).

Το 2005, εμπνευσμένος από το μοντέλο wiki, ο Dan Bricklin άρχισε να δουλεύει πάνω στο WikiCalc.
Στόχος του είναι να συνδυάσει όχι μόνο την ευκολία συγγραφής αλλά και την ταυτόχρονη επεξεργασία των wikis από πολλούς χρήστες, διατηρώντας συγχρόνως την οικεία οπτική μορφοποίηση και τη μεταφορά των υπολογιστικών φύλλων.

spreadsheet
Στην εποχή της συνεργασίας και με την ύπαρξη του διαδικτύου η παραγωγικότητα επιτυγχάνεται μέσω των δικτυακών εφαρμογών, σε στυλ wiki, Όπως αναφέραμε, οι μετέχοντες σε κάποια εργασία, μπορούν από όποιο σημείο και αν βρίσκεται ο καθένας να επεξεργαστούν από κοινού και σε πραγματικό χρόνο τα απαιτούμενα αρχεία.
Στη περίπτωσή μας, μιλάμε για εφαρμογές γραφείου και με χαρακτηριστικά, τα οποία προσφέρουν οι διάφορες δημοφιλείς σουίτες γραφείου. Όπως θα δείτε στο link του προηγούμενου άρθρου, υπάρχουν και αρκετές λύσεις γα σχεδόν πλήρεις σουίτες γραφείου μέσα από τον browser μας. Αρκετός κόσμος χρησιμοποιεί τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Google, οι οποίες είναι απλές στη χρήση τους και έχουν δυνατότητα επεξεργασίας, όμως σε καμία περίπτωση, δε μπορούμε να πούμε, πως έχουν τέτοια πληρότητα και χαρακτηριστικά, όπως τα Etherpad και EtherCalc.
Το μεν Etherpad, πρόκειται για έναν πλήρη κειμενογράφο, με απολύτως απλό και οικείο περιβάλλον, τ' οποίο επιτρέπει την κοινή εργασία επάνω σε κάποιο έγγραφο, σε πραγματικό χρόνο από διαφορετικούς ανθρώπους, έχοντας και επιλογή άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους με το ενσωματωμένο chat που διαθέτει (δείτε παρουσίαση του Etherpad).

Μια αντίστοιχη δικτυακή εφαρμογή συνεργασίας σε πραγματικό χρόνω είναι και το EtherCalc, με τη διαφορά πως με αυτό μπορούν να δημιουργηθούν spreadsheets. Πιο απλά, το EtherCalc είναι ένα διαδικτυακό υπολογιστικό φύλλο.

Τα δεδομένα σας αποθηκεύονται στο διαδίκτυο και οι χρήστες του μπορούν να επεξεργαστούν, ταυτόχρονα, το ίδιο έγγραφο. Οι αλλαγές που κάνει ο καθένας αντανακλώνται, άμεσα, σε όλες τις οθόνες.
Σας βοηθάει να συνεργαστείτε στις απογραφές, στα έντυπα έρευνας, στη διαχείριση καταλόγου, στις συναντήσεις/συνεδρίες που διεξάγονται για ανταλλαγή ιδεών και φυσικά σε πολλά και διάφορα άλλα!

screenshot

Θεωρητικά, μπορείτε να το έχετε και στον υπολογιστή σας (απαιτεί την java ή το openJDK, τα οποία θα τα βρείτε στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας (Κέντρο Λογισμικού, Synaptix, Yum, Yast, κλπ), αν δεν τα έχετε ήδη εγκατεστημένα, κάνοντας αναζήτηση (java) και μπορείτε να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση (συνιστάται το openJDK), με δυο κλικ.
Ωστόσο η πλήρης παραγωγικότητα, γίνεται με την οn-line έκδοσή του, καθώς επιτρέπει την άμεση συνεργασία.
Φυσικά, μπορείτε να εξάγετε αυτά τα φύλλα και τα επεξεργαστείτε και με την σουίτα γραφείου που έχετε εγκατεστημένη στο σύστημά σας.

EtherCalc

>>> Η ιστοσελίδα του EtherCalc

>>> περισσότερες πληροφορίες και τα download links.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top