BETA

Infinality: Για καλύτερη απόδοση των γραμματοσειρών στο Linux

Εικόνα apache

Infinality2

Το Ubuntu εισήγαγε μια σπουδαία γραμματοσειρών στο Linux, τα Ubuntu Fonts, η οποία μαζί με αυτές της Αpple, είναι μάλλον οι κορυφαίες ηλεκτρονικές γραμματοσειρές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Αυτό όμως δυστυχώς, δεν το έχουν όλες οι διανομές Linux και σίγουρα έχοντας εγκαταστήσει κάποια άλλη διανομή, θα έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με κάποια φρικτή εμφάνιση ορισμένες φορές και ιδιαίτερα όσο αφορά τα ελληνικά.
Το Infinality, είναι ένα εργαλείο που βελτιώνει στο μέγιστο την εμφάνιση των γραμματοσειρών, επιτρέποντας την εύκολη προσαρμογή τους, καθώς και τη δυνατότητα να μιμηθούν την εμφάνιση των γραμματοσειρών άλλων λειτουργικών συστημάτων, όπως αυτών του OSX και των διάφορων εκδόσεων των Windows.
Δεν ξέρω πόσο εμφανές μπορεί να γίνει αυτό με μια φωτογραφία, μα δείτε πως φαίνονται χωρίς αυτό και με αυτό:

Infinality

Υπάρχει αποθετήριο διαθέσιμο για Ubuntu 13.04 και Mint 15, μα δεν θα το συνιστούσα, καθώς από την μια τα Ubuntu fonts είναι πεντακάθαρα και από την άλλη στο Mint, δημιουργεί κάποια προβλήματα εμφανισιακά στην login screen του.
Αν όμως, ασχολείστε με κείμενα σε επαγγελματικό η προσωπικό επίπεδο συχνά, σίγουρα το Infinality, ακόμα και με τα Ubuntu fonts η τις επίσης πολύ καλές γραμματοσειρές του Mint, θα δώσει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Αν έχετε Ubuntu 12.04 και παράγωγες διανομές, αρκεί να κατεβάσετε το έτοιμο DEB πακέτο του και διπλό κλικ επάνω του, ώστε να το εγκαταστήσετε:
DOWNLOAD
Για Ubuntu 13.04 και παράγωγες διανομές, προτιμήστε την εγκατάσταση μέσω τερματικού/κονσόλας, με τις παρακάτω εντολές:

sudo add-apt-repository ppa:no1wantdthisname/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fontconfig-infinality

Για Debian και παράγωγες διανομές, προτιμήστε και πάλι την εγκατάσταση μέσω τερματικού/κονσόλας, με τις παρακάτω εντολές. Σημειώστε όμως, πως υπάρχει η πιθανότητα δυσλειτουργίας, οπότε η απόφαση είναι δική σας:

echo "deb http://ppa.launchpad.net/no1wantdthisname/ppa/ubuntu raring main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/infinality.list
echo "deb-src http://ppa.launchpad.net/no1wantdthisname/ppa/ubuntu raring main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list.d/infinality.list
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys E985B27B

Ένας άλλος τρόπος εγκατάστασης για Debian και παράγωγες διανομές είναι και ο ακόλουθος που περιγράφεται στη σχετική σελίδα του Debian.

-Για Fedora, δείτε τις σχετικές οδηγίες,στην σελίδα του.
-Για Arch: 1ος τρόπος και 2ος τρόπος εγκατάστασης.
-Για openSUSE, θα το βρείτε στα αποθετήρια του.

Μόλις εγκαταστήσετε το Infinality, ήρθε η ώρα να το διαμορφώσετε. Για να ορίσετε το στυλ που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

sudo bash /etc/fonts/infinality/infctl.sh setstyle

Και επιλέξτε το στυλ που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι οι εξής:

debug, infinality, linux, osx, osx2, win7, win98 και winxp

Για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί, χρειάζεται να κάνετε αποσύνδεση.
Ιστοσελίδα
[περισσότερα στο webUp8]
[box color=red]Αν δεν καταλάβατε τι κάνει η αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, ΜΗΝ το εγκαταστήσετε και μην κάνετε το παραμικρό από τα παραπάνω.[/box]

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα tterranigma
  tterranigmaΙουν 09, 2013 02:14 ΠΜ

  Ωραίος apache. Θα μπορούσε κάποιος από τους archαδες να βοηθήσει σχετικά με ένα τούμπανο conf που δίνει ένας για το infinality στα forums του arch; Το ίδιο έχει κάνει και για το alsa.

 2. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 10, 2013 08:51 ΠΜ

  Πάντως για την ιστορία κάνει δουλειά το Infinality. Το είχα δοκιμάσει και παλιότερα και δεν διέκρινα ιδιαίτερες διαφορές από freetype με slight hinting, αλλά τώρα τα πράγματα φαίνονται σαφώς καλύτερα. Τα fonts είναι πιο "crispy" και λιγότερο θολά. Tα bold δεν με πολυενθουσιάζουν όπως τα δείχνει τώρα, αλλά συνηθίζονται.

  Θα πρότεινα σε όλους να το δοκιμάσουν.

 3. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 08, 2013 22:39 ΜΜ

  Ωραίο κομμάτι, αν και copy paste από το WebUpd8 (ως συνήθως) αν και μερικές σάλτσες δεν χρειάζονταν (κορυφαία γραμματοσειρά το Ubuntu font ; lol)

  Aναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να εξηγήσουμε λίγο τί ακριβώς παίζει εδώ πέρα, και γιατί διάολε τα fonts στην οθόνη μου δεν δείχνουν όπως στα windows, κι ας έχω εγκατεστημένες τις ίδιες γραμματοσειρές.

  Well, αυτό μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται μια διαδικασία για να μετατραπεί ένα glyph ενός scalable vector γραφικού στοιχείου, όπως είναι τα truetype fonts, στην μορφή που εμφανίζεται στην οθόνη μας, δηλαδή σε pixels.

  Αυτή την δουλειά (font rasterization) την αναλαμβάνει μια κοινή βιβλιοθήκη για κάθε σύστημα. Στα windows είναι το Cleartype, σε linux και συναφή το FreeType (σε OsX μου διαφευγει το όνομα της engine)

  To Infinality λοιπόν, δεν είναι παρά μια σειρά από patches στην libfreetype, για να «μιμείται» το look & feel windows και OsX. Προφανώς πρόκειται για κάτι εμπειρικό και στο περίπου μια και μιλάμε για proprietary graphics rendering libraries. Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν κάνει δουλειά, αν και αυτό βέβαια είναι εν πολλοίς υποκειμενικό. Άλλος θέλει full hinting, άλλος θέλει ατα fonts λεπτά και crispy, άλλος δεν δίνει καθόλου σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες.

  Relevant links:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Freetype

  https://en.wikipedia.org/wiki/Font_rasterization

  https://en.wikipedia.org/wiki/ClearType

 4. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 08, 2013 23:03 ΜΜ

  To λέει,πως είναι από το WebUp8 (ως συνήθως) και δε ντρεπόμαστε γι' αυτό (όπως και αυτός μας έχει αναφέρει ως ότι είδε κάτι και από εμάς σε κάποια άρθρα του). Το copy-paste είναι αδύνατο καθώς εκεί μιλάει Αγγλικά & εδώ ΕΛ-ληνικα, οπότε μια μετάφραση απαιτεί τον χρόνο και τον κόπο της. Κατά τ' άλλα το άρθρο βγήκε μη ολοκληρωμένο και κακώς, επειδή είχε κοπεί, λόγω των προβλημάτων που είχαμε μέχρι πριν λίγες ώρες.
  Κατά τ' άλλα, ναι τα Ubuntu fonts & Lucida, είναι οι κορυφαίες γραμματοσειρές.
  Το Infinality, προσωπικά το χρειάστηκα σε Slack και σε κάποιες άλλες Debian based διανομές και μόνο.
  Τέλος, υπάρχουν ειδικευμένοι κειμενογράφοι που τους έχουμε παρουσιάσει (χωρίς copy-paste όμως, sorry), οι οποίοι μερικώς το "ενσωματώνουν".

Scroll to Top