BETA

Fingerprint: Κάντε login στο σύστημα σας με δαχτυλικά αποτυπώματα

Εικόνα constantinos

Fingerprint

Πιο μικροί, βλέπαμε σε διάφορες ταινίες τεχνολογίες που η αναγνώριση γινόταν με την ίριδα του ματιού η με την αφή και μέσω των δαχτυλικών αποτυπωμάτων που στην πράξη χρησίμευαν ως κωδικοί πρόσβασης.
Πλέον αυτές οι τεχνολογίες είναι εδώ, προσιτές και δεν στοιχίζουν και τίποτα. Άλλωστε το να κάνουμε login στον υπολογιστή μας, με αναγνώριση προσώπου, ακόμα και μέσω μιας φτηνής web-cam, είναι εφικτό εδώ και πολύ καιρό (δείτε το Pam-Face). Το ίδιο και η τεχνολογία για login, μέσω δαχτυλικών αποτυπωμάτων η οποία προϋπήρχε. Αυτές οι τεχνολογίες δεν έχουν δοθεί ακόμα μαζικά η δεν έχουν υιοθετηθεί από default σε όλα τα λειτουργικά συστήματα, για τεχνικούς κυρίως λόγους, μα και για πρακτικούς. Σίγουρα όμως, σε κάποια χρόνια, τέτοιες τεχνολογίες θα είναι δεδομένες στην καθημερινότητα μας.
Όπως και να έχει και οι δυο αυτοί τρόποι είναι χρήσιμοι για φορητά μηχανήματα, σε περίπτωση κλοπής τους, μα και για μη χρήση του υπολογιστή μας, από τρίτους.

FingerprintIdentifier
Αν θέλετε να κάνετε στο εξής login, σε κάποιο μηχάνημα σας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Fingerprint, είναι απλό και εφικτό, χάρη σε μια απλή και εύκολη στην χρήση της εφαρμογή, η οποία μας δίνει την δυνατότητα να ορίσουμε τις δικές μας παραμέτρους για είσοδο στο σύστημα μας, κάνοντας χρήση ενός κωδικού με χρήση των δαχτύλων μας, αντί του συνηθισμένου τρόπου.
Αυτό που πρώτα απ' όλα χρειάζεται να κάνουμε, είναι να εγκαταστήσουμε το σχετικό αποθετήριο στο σύστημα μας. Προτεινόμενο είναι το κάνετε μέσω του τερματικού/κονσόλας σας, δίνοντας μια-μια, τις παρακάτω εντολές:

sudo apt-add-repository ppa:fingerprint/fingerprint-gui
sudo apt-get update
sudo apt-get install libbsapi policykit-1-fingerprint-gui fingerprint-gui

Για άλλες διανομές η άλλες εκδόσεις, μπορείτε να το κατεβάσετε από την σελίδα του. Μόλις το αποσυμπιέσετε, ανοίξτε το αρχείο: Readme που έχει και στην ουσία, θα αρχίσετε να κάνετε copy-paste, μια-μια τις εντολές που αναφέρει, ευρισκόμενοι στον φάκελο που το κατεβάσατε:
DOWNLOAD
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχετικό πακέτο PolicyKit, για το fingerprint stack θα αφαιρέσει το ένα προεπιλεγμένο ("PolicyKit-gnome", κλπ, ανάλογα με το περιβάλλον σας), έτσι εάν αποφασίσετε να αφαιρέσετε το fingerprint PPA, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ξανά αυτό το πακέτο χειροκίνητα, καθώς ενδέχεται σε μερικούς να παρουσιαστούν προβλήματα, ως και ένα σπασμένο σύστημα.
Μόλις το εγκαταστήσετε, κάντε αποσύνδεση (όχι επανεκκίνηση) και στη συνέχεια, καλέστε το από το μενού σας η μέσω dash σε Ubuntu.

FingerprintPAMfingerprintIdentifier

Μπορείτε με δυο-τρεις κινήσεις, να ορίσετε τον συνδυασμό των δαχτύλων που θέλετε, προκειμένου να κάνετε login. Σε εμένα δεν δούλεψε, σε ένα μηχάνημα (με 13.04) που το δοκίμασα, καθως δεν αναγνώρισε τα σχετικά (ίσως και να θέλει ολικό reboot, ίσως να φταίει και η beta έκδοση του Ubuntu):

fingerprint1

Από την στιγμή που θα σας δουλέψει, από την δεύτερη καρτέλα: Finger που έχει, μπορείτε με απλές κινήσεις, να ορίσετε το δαχτυλικό σας password:

fingerprint

>>> Η σελίδα του στο Ubuntu Launchpad
Ιστοσελίδα
[box color=red]Το osarena, δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη, αν κάτι δεν σας πάει καλά η δεν δουλέψει όπως πρέπει. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, όσο είδα, δεν ανανεώνεται και τόσο συχνά. Με τα όσα διάβασα όμως, δουλεύει σε Ubuntu 12.04 και παράγωγες του διανομές.[/box]

 • Σχόλια

7 Comments:

 1. Εικόνα George
  George (χωρίς επαλήθευση)Απρ 18, 2013 00:38 ΠΜ

  Και στο desktop πως θα το κανω χωρις ειδικο σενσορα? Φανταζομαι πως θα θελω 1 touch να το κανω πανω της.

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΑπρ 18, 2013 00:54 ΠΜ

  Είναι προφανές, από το λογισμικό πως μιλάμε για συγκεκριμένου τύπου οθόνες.
  Παλιότερα, θυμάμαι κάτι υπήρχε σε σενσορα που έκανε κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν ξερω τι εχει συμβει ως τωρα. Σε ενα laptop με βολεψε η αναγνωριση με καμερα, καποτε που έκανα συχνά ταξίδια και φοβόμουν μην ξεχάσω κάπου το μηχάνημα.

 3. Εικόνα Klearchos-Angelos Gkountras

  ψαχνω στο debian αλλα δν εχει κατι τετοιο

 4. Εικόνα Eldiabolo
  Eldiabolo (χωρίς επαλήθευση)Απρ 18, 2013 04:15 ΠΜ

  το έχω στο λαπιτόπι μου(εχει fingerprint) και είναι όλα τα λεφτά,δεν έχω πληκτρολογίσει κωδικό ποτέ..........μεγάλη ευκολία και δουλεύει αψογα.

 5. Εικόνα Pano Kontogiannis

  πολύ ωραία εφαρμογή όμως αν κολλήσει θα μείνεις απέξω και κανείς δεν θα μπορεί να σου δώσει είσοδο. ΄-)

 6. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουλ 19, 2014 01:01 ΠΜ

  @georgezaf, τώρα δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα, καθώς έχουν αλλάξει πολλά από τότε, πιθανολογώ όμως πως στα Gnome-based θα τρέξει (με αμφιβολίες για τo Unity). Αν δοκιμάσεις κάτι, ενημέρωσε πως πήγε.

 7. Εικόνα georgezaf
  georgezaf (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 18, 2014 01:34 ΠΜ

  Κωνσταντινε αν μπορεις πες μου σε πια DM τρεχει εκτος απο GDM...(ελαφρια κατα προτιμηση!) :P

  Φιλικα

Scroll to Top