BETA

Κατεβάστε τις γραμματοσειρές από τo Dafont με ένα αυτόματο script

Εικόνα Helen

fonts

Μια γραμματοσειρά (font) είναι σύνολο τυπογραφικών χαρακτήρων (ή γλυφών), σχεδιασμένων με γνώμονα τη μεταξύ τους αρμονία και ομοιομορφία για να αναπαραστήσουν ένα αλφάβητο. Συνήθως περιλαμβάνει τα γράμματα του αλφαβήτου, αλλά και μια σειρά αριθμών, σημεία στίξης και κάποια σύμβολα. Μπορεί, επίσης, να αποτελείται εξ ολοκλήρου από ιδεογράμματα και σύμβολα, π.χ. μαθηματικά σύμβολα ή σύμβολα χαρτογράφησης. Υπάρχουν γραμματοσειρές οι οποίες ξεκίνησαν από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να εξελίσσονται στο πέρασμα του χρόνου.
Είναι σαν ζωντανοί οργανισμοί που μεταλλάσσονται συνεχώς. Στην πορεία των ετών πάντοτε υπήρχαν καλλιγράφοι ή τυπογράφοι οι οποίοι δούλευαν επάνω στις υπάρχουσες γραμματοσειρές και δημιουργούσαν με ορισμένες παραλλαγές νέες.
Είναι πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητα μας και ένα από τα πιο σημαντικά για πολλές περιπτώσεις, καθώς μια σωστή γραμματοσειρά, κατάλληλα τονισμένη (πχ bold) εκεί που πρέπει κάνει την διαφορά. Δεν είναι τυχαίο, πως αρκετές εταιρείες και οργανισμοί, έχουν αναπτύξει έρευνες για γραμματοσειρές, οι οποίες είναι πλήρως ευανάγνωστες σχεδον σε κάθε γλώσσα.
Χάρη σε αυτές δημιουργήθηκαν τα βιβλία και επήλθε η γνώση στον άνθρωπο και ο διαμοιρασμός ιδεών που συνέβαλε στην εξέλιξη. Από την τυπογραφία ως την ηλεκτρονική εποχή, έχουν ειδικευτεί πλήρως ακόμα και με ανθρώπους με διάφορα προβλήματα (πχ, δυσλεξία) και είναι κάτι που προσέχουν οι περισσότερες σοβαρές ιστοσελίδες, προκειμένου να παρέχουν καθαρή ανάγνωση.
Έχουμε αρκετό υλικό στο osarena, σχετικά με τις γραμματοσειρές, καθώς θεωρούμε πως ενδιαφέρει η θα απασχολήσει κάποια στιγμή, τον καθένα.
Μια από τις πιο γνωστές και αξιόλογες ιστοσελίδες που παρέχουν ηλεκτρονικές γραμματοσειρές είναι και το Dafont.com, τ' οποίο ανανεώνει συχνά το υλικό του, προσφέροντας ένα πλήθος διαφορετικών Fonts, κατάλληλων για κάθε χρήση. Αυτές είναι διαθέσιμες στον καθένα, ώστε να κατεβάσει όποιες και όσες επιθυμεί, ασχέτως του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιεί. Συνήθως οι γραμματοσειρές, συνοδεύονται από μια "οικογένεια", δηλαδή διαφορετικές παραλλαγές της (όχι απαραίτητα, όμως) και όταν τις κατεβάσουμε, βρίσκονται σε ένα συμπιεσμένο αρχείο.
Η εγκατάσταση τους είναι πανεύκολη στη συνέχεια, καθώς αρκεί ένα κλικ επάνω στην κάθε μια προκειμένου να τις περάσουμε στο σύστημα μας:

fonts

Μπορείτε λοιπόν, να μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Dafont και ασχέτως λειτουργικού συστήματος, να κατεβάσετε μεμονωμένα, όποιες και όσες γραμματοσειρές επιθυμείτε. Ο εντοπισμός τους είναι εύκολος, χάρη στην καλή κατηγοριοποίηση που υπάρχει στο site:
DAFONT
Εναλλακτικά, σε Linux, αν θέλετε μπορείτε να κατεβάσετε στον δίσκο σας, την οποιαδήποτε γραμματοσειρά από το Dafont, χάρη σε ένα απλό script-ακι, τ' οποίο αυτοματοποιεί όλη την διαδικασία.
-To script, είναι το παρακάτω και είναι δουλειά από τo ξενόγλωσσο blog: whatnotlinux.

#!/bin/bash
 
for c in {a..z}; do
  l=`curl -s "http://www.dafont.com/alpha.php?lettre=${c}" | sed -n 's/.*ge=\([0-9]\{2\}\).*/\1/p'`;
  for((p=1;p<=l;p++)); do
   for u in `curl -s "http://www.dafont.com/alpha.php?page=${p}&lettre=${c}" | egrep -o "http\S*.com/dl/\?f=\w*"`; do
     wget -q "${u}";
   done;
  done;
done

Αρκεί να το κάνετε copy-paste, σε ένα κενό αρχείο (txt) και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε στον προσωπικό σας φάκελο (/home). Κάντε το εκτελέσιμο (δεξί κλικ επάνω του > Ιδιότητες > Δικαιώματα και επιλεξτε να είναι εκτελέσιμο). Μετονομάστε το όπως θέλετε (πχ: dafonts) και στη συνέχεια διπλό κλικ επάνω του, ώστε να το τρέξετε. Στην σχετική ερώτηση που θα σας κάνει, καλύτερα επιλέξτε:

Εκτέλεση σε Τερματικό.

Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις γραμματοσειρές για όποια εργασία θέλετε και με όποια ανάλογη εφαρμογή.
Τέλος, ένα πολύ καλό εργαλειο, ώστε να ελέγχετε τις γραμματοσειρές σας, είναι το FontMatrix.

 • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top