BETA

LyX: Ο Επεξεργαστής Εγγράφων θαύμα που θα σας κάνει να ξεχάσετε το LaTeX

Εικόνα Helen

MSDoc2LyX

Aν και περάσαν σχεδόν τρία χρονια μέχρις ότου εξελιχτεί και περάσει στη νέα του έκδοση 2.1 άξιζε τον κόπο. Ο λόγος για τον φοβερό επεξεργαστή εγγράφων Lyx που ενθαρρύνει μια προσέγγιση στο γράψιμο με βάση τη δομή των εγγράφων σας (WYSIWYM) και όχι απλώς την εμφάνισή τους (WYSIWYG). Θ LyX συνδυάζει τη δύναμη και την ευελιξία του TeX/LaTeX με την ευκολία της χρήσης ενός γραφικού περιβάλλοντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μιας world-class υποστήριξης για για τημ δημιουργία μαθηματικού περιεχομένου (μέσω μιας πλήρως ολοκληρωμένης επεξεργασίας εξισώσεων) και δομημένων εγγράφων όπως ακαδημαϊκά άρθρα, διατριβές και βιβλία. Επιπλέον staples επιστημονικής συγγραφής, όπως λίστα αναφοράς και δημιουργία ευρετηρίου έρχονται από default. Αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον LyX για να δημιουργήσετε ένα γράμμα ή ένα μυθιστόρημα ή ένα θεατρικό έργο ή σενάριο ταινίας. Ένα ευρύ φάσμα των έτοιμων, καλά σχεδιασμένων layouts έγγραφων είναι ενσωματωμένα και ως εκ' τούτου έτοιμο να καλύψει την κάθε ανάγκη που μπορεί να την περιορίσει μόνο η φαντασία! Είναι φυσικά λογισμικό ανοιχτού κώδικα και διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX.
LyX2lyx_diary2
LyX1lyx_diary

Μην το συγχέετε με το Libre Office ή άλλες σουίτες γραφείου, καθώς πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό όπως είπαμε. Σαν σύνολο το περιβάλλον του είναι απλό και έτοιμο να καλύψει την κάθε σχετική ανάγκη. Όπως θα δείτε είναι εντελώς διαφορετικό, στην χρήση, και από κάθε άλλο αντίστοιχο Latex λογισμικό, χάρη στο gui του με τα μενού και τα κουμπιά που διαθέτει. Δηλαδή, μια καθαρά clickable εφαρμογή, ενα χαρακτηριστικό που λείπει από άλλους γνωστούς TeX/LaTeX editors.

Εγκατάσταση του Lyx:

Όπως είναι ευνόητο είναι τεράστιο σε μέγεθος, καθώς περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 πακέτα.

-Σε Fedora, αρκεί να δώσετε στο τερματικό/κονσόλα σας:

su -c 'yum install texlive-*'

-Σε Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, μπορείτε να κατεβάσετε το έτοιμο DEB πακέτο του και διπλό κλικ επάνω του ώστε να ξεκινήσει η εγκατάστασή του (φυσικά θα εγκαταστήσετε και τα υπόλοιπα πακετάκια που έχει): [DOWNLOAD]
Aν και θα ήταν προτιμότερο να το περάσετε στο σύστημά σας, μέσω του αποθετηρίου του, δίνοντας στο τερματικό/κονσόλα σας, μια-μια, τις ακόλουθες εντολές:

sudo add-apt-repository ppa:lyx-devel/daily
 sudo apt-get update
 sudo apt-get install lyx2.1

-Για Debian [DOWNLOAD]
-Για openSUSE [DOWNLOAD]
-Για περισσότερες διανομές, καθώς και Windows, OSX, στην download page του.

>>> η ιστοσελίδα του Lyx.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Yorjis
  Yorjis (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 24, 2014 02:09 ΠΜ

  Είναι ένας από τους καλύτερους επεξεργαστές κειμένου, ειδικά εαν θες να ενσωματώσεις μαθηματικές εξισώσεις. Όμως μπορεί να γίνει λίγο μπελαλίδικο εάν θες να κάνεις κάποιες ενσωμαωσεις "κλάσεων" ή οποιοσδήποτε τροποποιήσεις.

  Για απλά αρχεία, MS word (δυστυχώς το libreooffice με έχει απογοητεύσει) και για πιο σοβαρές εργασίες, lyx

 2. Εικόνα Yorjis
  Yorjis (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 24, 2014 02:14 ΠΜ

  Σημείωση: Παράλληλα με το lyx, θα πρέπει να εγκατασταθεί και το texlive, προκειμένου να μπορεί κανεις να κάνει διάφορες αλλάγες, ειδιαίτερα εάν θέλει να εισάγει tex-fonts, classes, layouts...

Scroll to Top