BETA

Mailvelope: Κρυπτογραφήστε τα web-mail σας από τις δημοφιλείς υπηρεσίες [αναλυτικός οδηγός χρήσης]

Εικόνα constantinos

67

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε να αναφέρουμε και να επιμένουμε στο θέμα της ιδιωτικότητας και να δίνουμε λύσεις για μπορουμε να έχουμε το αυτονόητο δικαίωμα του απορρήτου και της ανωνυμίας μας σε όσο το δυνατόν υψηλότερο βαθμό.
Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία είναι στοιχειώδη και αυτονόητα, τα οποία κατάφωρα καταπατούνται, από τους ιμπεριαλιστές και το καπιταλιστικό σύστημα.

 • Παραπληροφόρηση και προπαγάνδα (κυρίως από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας) που στοχεύει στη χειραγώγηση των μαζών, για ελεγχόμενη σκέψη των μαζών από πολιτικές και οικονομικές εξουσίες, με εφαρμογές σύγχρονων μηχανισμών εξανδραποδισμού.
 • Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
  Εκμετάλλευση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από εταιρείες ή και κρατικές υπηρεσίες με την αρωγή των νέων τεχνολογιών και ασύδοτη λειτουργία του διαδικτύου με διακίνηση προσωπικών δεδομένων, πορνογραφία – εμπόριο σώματος και οργάνων κτλ.
 • Πληροφοριακή ανισότητα στον παγκόσμιο χώρο αλλά και στο εσωτερικό των ανεπτυγμένων κοινωνιών (πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας).
  Κίνδυνοι των ανακαλύψεων της βιοϊατρικής, με κλωνοποίηση του ανθρώπου, ευγονικοί σκοποί, βιολογικός ρατσισμός κτλ.
 • Αντιανθρωπιστική χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας, π.χ. η αξιοποίηση ανθρωπιστικών επιστημών στους μηχανισμούς προπαγάνδας (ψυχολογία στη διαφήμιση), οι πυρηνικοί εξοπλισμοί κτλ.

είναι μόνο ελάχιστα από αυτά και τα οποία αφορούν προσωπικά δεδομένα και ιδιωτικό απόρρητο και την παραβίασή τους. Είναι παραπάνω από προφανές πως αν η ιδιωτικότητα εκλείψει με νομικά τεχνάσματα και εκφοβισμούς, το μέλον θα δημιουργήσει κοινωνίες μη σκεπτόμενων ανθρωπων και μονίμως υποταγμένων.

Μιλώντας για ηλεκτρονικές επικοινωνίες, το σπουδαιότερο εργαλείο προστασίας των ιδιωτικών μας συνομιλιών αποτελεί η κρυπτογράφηση των δεδομένων μας. Με αυτό επιτυγχάνεται τα όσα συζητάμε, να τα διαβάζουμε μόνο εμείς και αυτοί οι οποίοι θέλουμε και κανείς τρίτος να μη μπορεί να βγάλει νόημα, ακόμα και αν υποκλέψει τις συνομιλίες.
Η τεχνική της κρυπτογράφησης αν και ήταν πάντα διαθεσιμη, εν' τούτοις πολλοί άνθρωποι την απέφευγαν λόγω της δυσκολίας χρήσης, ή μάλλον λόγω της πολλαπλής διαδικασίας που απαιτούνταν.
Πλέον και μετά τα καθέκαστα με NSΑ, το θέμα έχει αρχίσει και απασχολεί πολλούς ανθρώπους και έτσι πλέον έχουμε πολλές δυνατότητες κρυπτογράφησης σε κάθε επίπεδο, όπως συνομιλίες κειμένου, με mail και chat, για βίντεο-κλήσεις, διαμοιρασμό και κάθε τι που μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε.

H αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι επιμένουν να χρησιμοποιούν κάποιες από τις δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως των Google, Microsoft, Yahoo, κλπ, είτε λόγω συνήθειας, είτε λόγω του απλού τους περιβάλλοντος, είτε επειδή τα έχουν "δεμένα" και με άλλους λογαριασμούς τους.
Όπως είναι ευνόητο και γνωρίζουμε αυτές οι πολυεθνικές, δεν έχουν κανένα λόγο να μας παρέχουν ιδιωτικότητα, καθώς αυτό που εμπορεύονται είναι εμάς τους ίδιους και τα δεδομένα μας και συν τοις άλλοις είναι στυλοβάτες του παρόντος συστήματος, οπότε και άρρηκτη η σχέση τους με τις κυβερνήσεις και υπηρεσίες ασφαλείας, εξασφαλίζοντας την ύπαρξη και το μέλλον αμφοτέρων.

Αν όμως, έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς κανένα έξτρα κόπο και με μια πολύ απλή διαδικασία, να έχουμε κρυπτογράφηση και γι' αυτές τις υπηρεσίες, θα ήταν ένα κίνητρο για όλους, ώστε να αρχίσουν και εκεί να χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση.
Ορισμένους τέτοιους απλούς τρόπους, έχουμε παρουσιάσει κατά το παρελθόν και επάνω σε αυτές τις λύσεις, θα βαδίσουμε με ένα απλό πρόσθετο που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κρυπτογράφηση των web-mail μας. Αυτό είναι το Mailvelope.

Τι είναι το Mailvelope:

Mailvelope_Web_Store2
To Mailvelope, χρησιμοποιεί το OpenPGP πρότυπο κρυπτογράφησης που τo καθιστά συμβατό με υπάρχουσες λύσεις κρυπτογράφησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πρόκειται για ένα απλό πρόσθετο (addon), διαθέσιμο για Firefox και Chrome/ium browser, ενώ μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να το εγκαταστήσετε και στον Opera.

Το Mailvelope ενσωματώνεται απευθείας στο περιβάλλον εργασίας χρήστη του Webmail που χρησιμοποιεί, τα στοιχεία και είναι εύκολο στη χρήση στην κανονική ροή της δουλειάς σας. Έρχεται προ-ρυθμισμένο για μεγάλους παροχείς e-mail web, ενώ μπορεί να προσαρμοστεί για να συνεργαστεί με οποιαδήποτε Webmail.
Προρυθμισμένο είναι για:

 • Gmail ™
 • GMX ™
 • Outlook.com ™
 • Yahoo! ® Mail

Ωστόσο, με την γενική προσέγγισή του μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να λειτουργήσει με οποιοδήποτε πάροχο e-mail. Αυτό μπορεί να γίνει από την επιλογή του: Options, απ' όπου μπορούμε να προσθέσουμε και όποιον άλλον πάροχο θέλουμε (πχ Yandex, κλπ):

watch_list

Χρήση του Mailvelope:

Για να μπορέσει κάποιος να στείλει κρυπτογραφημένα e-mails σε κάποιον ομότιμό του, απαιτείται να έχει το δημόσιο κλειδί του ατόμου αυτού. Ως εκ τούτου, απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να διεξαχθεί μια ασφαλής επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων, να ανταλλάξουν τα δημόσια κλειδιά τους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για το πώς μπορεί να διανείμετε το δημόσιο κλειδί:

 1. Να το στείλετε με email σε συγκεκριμένα άτομα που έχετε στη λίστα του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Ανατρέξτε στην ενότητα Key Export (Εξαγωγή Κλειδιού) για να δείτε πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με το Mailvelope (το αναφέρουμε και πιο κάτω)
 2. Μπορείτε να δημοσιεύστε το κλειδί σε έναν δικτυακό τόπο ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι.
 3. Ανεβάστε (upload) το κλειδί σε κάποιον keyserver.

Για να χρησιμοποιήσετε το Mailvelope τουλάχιστον ένα ζεύγος κλειδιών (που αποτελείται από δημόσιο και ιδιωτικό κλειδί) πρέπει να είναι διαθέσιμα. Μπορείτε είτε να δημιουργήσετε ένα νέο ζεύγος κλειδιών, ή να εισαγάγετε ένα υπάρχον ζεύγος κλειδιών:

Δημιουργία κλειδιού:

Κάντε κλικ στο εικονίδιο του που θα εμφανίσει στον browser σας και: Options:

ScreenshotΑπό εκεί,επιλέξτε:

Generate Key

ώστε να ανοίξει ο διάλογος για τη δημιουργία του key generation.

key_generation
Συμπληρώστε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες. Μετά την υποβολή (πατάτε το κουμπάκι: Submit) η βασική διαδικασία παραγωγής θα ξεκινήσει και το αποτέλεσμα και μπορείτε στη συνέχεια να το έχετε, από την επιλογή: Display Keys.

Εισαγωγή κλειδιού:

Κάντε κλικ στο:

Import Key

ώστε να ανοίξει ο διάλογος για την εισαγωγή κλειδιού.

key_import

Στο μεγάλο πεδίο, κάντε copy-paste το κλειδί (αριθμό). Μετά την υποβολή (πατάτε το κουμπάκι: Submit), επιστρέψτε στην επιλογή Display Keys για να δείτε το αποτέλεσμα.

Εξαγωγή κλειδιού:

Η λειτουργία Key export, χρησιμοποιείται για την εξαγωγή κλειδιών σε μορφή κειμένου (text). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό ως βάση για τη δημοσιεύσιμο δημόσιων κλειδιών ή για backup ενός δημόσιου-ιδιωτικού keypair σε ένα ασφαλές μέρος.
Το Key export είναι προσβάσιμο από την επιλογή Display Keys. Επιλέξτε ένα κλειδί και πατήστε το πλήκτρο Export, για να δείτε το παράθυρο διαλόγου:

key_export

Οι ακόλουθες επιλογές είναι διαθέσιμες:

 1. Εμφάνιση δημόσιου κλειδιού. Εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο με το δημόσιο κλειδί. Αντιγραφή στο Πρόχειρο ( Clipboard) και να δημιουργήσετε ένα αρχείο είναι οι πιθανές επιλογές.
 2. Αποστολή δημόσιου κλειδιού στην αλληλογραφία μου. Αυτό θα προσπαθήσι να ανοίξει την εφαρμογή e-mail σας και να τοποθετήσει το δημόσιο κλειδί ως κείμενο σε ένα νέο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Περιορισμοί: θα λειτουργήσει μόνο εάν το δημόσιο κλειδί δεν υπερβαίνει ένα ορισμένο μήκος.
 3. Εμφάνιση ιδιωτικού κλειδιού. Ίδιες επιλογές όπως με το δημόσιο κλειδί.
 4. Εμφάνιση ζεύγος κλειδιών. Το ίδιο όπως και πριν. Το ζεύγος κλειδιών εμφανίζεται σε δύο χωριστά key blocks. Προτιμώμενη μέθοδος για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του πλήρους ζεύγος κλειδιών (key pair).

Και αφού είδαμε πώς δημιουργούμε και εξάγουμε κλειδί, ας πάμε και στο σημαντικότερο που δεν είναι άλλο από την κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση των mail που στέλνουμε και λαμβάνουμε:

Κρυπτογράφηση μηνύματος - Μέθοδος 1η:

Το πλήκτρο Compose εμφανίζεται σε όλα τα μηνύματα, στο παράθυρο δημιουργία ενός mail, στην υπηρεσία του mail provider που χρησιμοποιείτε και με αυτό ξεκινάει το εξωτερικό πρόγραμμα επεξεργασίας του Mailvelope:

Το πλήκτρο είναι αυτό:
editor_button

launch_editor
Κάντε λοιπόν, κλικ στο κουμπί compose (Σύνθεση) και θα ανοίξει ένα νέο αναδυόμενο παράθυρο με ένα ξεχωριστό επεξεργαστή. Αυτό εξασφαλίζει ότι η δημιουργία ταχυδρομείου και διαδικασία κρυπτογράφησης είναι εντελώς απομονωμένη από τον πάροχο ταχυδρομείου:

compose_mail_popup

Αφού γράψετε το κείμενο που θέλετε, κάντε κλικ στο κουμπί:

encrypt

για να εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου κρυπτογράφησης. Εδώ μπορούμε να επιλέξουμε τους παραλήπτες, το πρόσωπο/α που θα πρέπει να έχουν φυσικά, τη δυνατότητα να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα και να τα προσθέσετε στη λίστα. Η προϋπόθεση είναι ότι έχουμε ήδη εισάγει τα δημόσια κλειδιά τους, όπως περιγράφεται πιο πάνω, στην Εισαγωγή κλειδιού.

encrypt_dialog_external

Οι ακόλουθες κωδικοποιήσεις κειμένου είναι δυνατές:

 1. HTML: (προεπιλογή εάν υπάρχει): μηνύματα που εξάγονται από την compose area συνθέτονται σε μορφή HTML. Αυτό επιτρέπει να διατηρηθεί η μορφή εμπλουτισμένου κειμένου του μηνύματος. Ασφαλής χρήση, εάν ο εταίρος/οι που αλληλογραφούμε χρησιμοποιεί επίσης το Mailvelope ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή OpenPGP που υποστηρίζει HTML.
 2. Κείμενο (Text): Το μήνυμα κρυπτογραφείται σε μορφή κειμένου.

Πολλαπλοί παραλήπτες (Multiple recipients), μπορούν να προστεθούν στην επιλογή για κρυπτογράφηση και όλα τα πρόσωπα που θα αναφέρονται θα είναι σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να προσθέσετε και τον εαυτό σας εδώ επειδή τότε είναι δυνατό να αποκρυπτογραφήσετε και να διαβάσετε τα μηνύματα από τον φάκελο Απεσταλμένα.
Το Mailvelope προσπαθεί να εντοπίσει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη. Θα πρέπει να επιλεγεί εκ των προτέρων μια φορά, ν' ανοίγει το παραθυράκι με τον decrypt διάλογο.

Πατώντας το κουμπάκι OK, αφού έχετε συμπληρώσει κείμενο και παραλήπτη/ες, θα κρυπτογραφήσει το μήνυμα και το κείμενο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αντικατασταθεί με το κρυπτογραφημένο μήνυμα.

encrypt_message_external

Το κουμπί undo θα επανέλθει το περιεχόμενο πίσω στο χωρίς κρυπτογράφηση κειμένου και μπορείτε να επανεκκινήσετε τη διαδικασία.

Το κουμπί undo, είναι αυτό:
undo_button

Το τελικό βήμα είναι να αντιγράψετε το κρυπτογραφημένο μήνυμα πίσω στο παράθυρο του παροχέα e-mail. Ένα κλικ στο κουμπάκι Transfer, θα το κάνει αυτόματα και μπορείτε να κλείσετε το εξωτερικό πρόγραμμα επεξεργασίας.

encrypt_message_transfer

Τώρα το κρυπτογραφημένο μήνυμα μπορεί να σταλεί ως συνήθως.
[box color=yellow]Προσοχή: μην χρησιμοποιείτε την υπηρεσία του παροχέα e-mail, ενώ ο εξωτερικός συντάκτης είναι ανοιχτός. Για την επιτυχή μεταφορά του κρυπτογραφημένου μηνύματος πίσω στο παράθυρο παροχέα e-mail, είναι σημαντικό να μην κλείσετε και το παράθυρο tου web-mail provider σας.[/box]

Κρυπτογράφηση μηνύματος - Μέθοδος 2η:

Το Mailvelope προσφέρει επίσης μια δεύτερη λειτουργία όπου τα μηνύματα κρυπτογραφούνται απευθείας στη σελίδα παροχέα e-mail.
Αυτή όμως, η επιλογή είναι ανενεργή από default. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και οφθαλμοφανής, ωστόσο δημιουργούνται επιπτώσεις στο επίπεδο ασφάλειας του Mailvelope.

security_settings

Επομένως, δεν θα αναφερθούμε πιο πολύ σε αυτό. Αν όμως επιμένετε με δική σας επιλογή και ευθύνη, ρίξτε μια ματιά στις σχετικές οδηγίες και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια, στη σχετική σελίδα του.

Αποκρυπτογράφηση μηνύματος:

Όποτε το Mailvelope ανιχνεύει ένα κρυπτογραφημένο κείμενο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα σας το δείχνει με μια τέτοια επικάλυψη:

decrypt_message

Εάν κάνουμε κλικ με το ποντίκι μέσα σε αυτή την περιοχή το παράθυρο διαλόγου κωδικού πρόσβασης ανοίγει:

password_popup

Το Mailvelope προσπαθεί να βρει το ιδιωτικό κλειδί που απαιτείται για την αποκρυπτογράφηση του μηνύματος. Και αν το σωστό κλειδί βρίσκεται στο key ring, συνέχεια το όνομα του αντίστοιχου χρήστη και το κλειδί ID εμφανίζονται:

decrypted_email

Ανά πάσα στιγμή, η επικάλυψη μπορεί να κλείσει πατώντας στο Χ, ή με κλικ στο εικονίδιο locker, στην browser extension toolbar.

Εγκατάσταση του Mailvelope:

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην έκδοση 0.6.6 και όπως είπαμε είναι ένα πρόσθετο για τους Firefox, Chrome/Chromium, μπορώντας να μπει και στον Opera, οπότε η εγκατάστασή του είναι απλούστατη και για να δουλέψει θα χρειαστεί επανεκκίνηση του browser σας.
Το Mailvelope, στην αρχή ήταν διαθέσιμο μόνο για τον Chrome/ium, όμως ήδη έχει δημιουργηθεί και μια έκδοσή του για τον Firefox η οποία όμως είναι δοκιμαστική (deceloper version). Στις δοκιμές μου πάντως, δούλεψε μια χαρά.

-Για Chrome και Chromium (και Opera) θα το βρείτε στο Chrome Web Store:

Screenshot

-Για Firefox, επειδή ακόμα, είναι προδοκιμαστικό, δεν υπάρχει στα addons του και έτσι θα χρειαστεί να το εγκαταστήσετε με το χέρι, κάτι που είναι παιχνιδάκι:
1. Πρώτα θα το κατεβάσετε, από το GitHub (mailvelope.firefox.xpi):
DOWNLOAD
(τη στιγμή που συντάσσεται το παρόν άρθρο, διαθέσιμη και πιο πρόσφατη έκδοση είναι η 0.7.0b3).

2. Μόλις κατέβει, απλά σύρτε το (drag & drop) μέσα στο παράθυρο του Firefox:

Screenshot-1

3. Αμέσως θα εμφανιστεί το γνωστό παραθυράκι εγκατάστασης addon στον Firefox, οπότε αρκεί να πατήσετε το κουμπάκι Εγκατάσταση (Install):

Screenshot

Θα σας δώσει το μήνυμα επιβεβαίωσης και λογικά, δεν θα χρειαστεί επανεκκίνηση. Ανοίγοντας το παράθυρο του παροχέα web-mail σας, θα το δείτε εκεί, οπότε αρκεί να ακολουθήσετε τα πιο πάνω βήματα, προκειμένου να διασφαλίσετε το αυτονόητο δικαίωμα του απορρήτου στην επικοινωνία σας.

ch1

Έχετε το εργαλείο, είναι απλό και εύχρηστο, μετά από 3-4 φορές που θα το δουλέψετε θα τα κάνετε όλα μηχανικά. Κρίμα δεν είναι ναν μην αξιοποιήσετε και αυτήν τη δυνατότητα;

>>> περισσότερα, στην ιστοσελίδα του.

Θα επαναλάβω και εγώ, αυτό που ήδη έχει ειπωθεί πολλές φορές και από σχεδόν όλους τους συντάκτες του osarena:

6Ας μη γελιόμαστε, απόλυτη ανωνυμία δεν υπάρχει πουθενά, σε κανέναν τομέα της ζωής, πόσο μάλλον στο διαδίκτυο.
Μπορούμε όμως και έχουμε υποχρέωση, να τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη. Οι μεγάλες ανατροπές, από “απλές” αντιδράσεις προκύπτουν άλλωστε.
H επιλογή στην ιδιωτικότητα, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η ανατροπή του, θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας, τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον.

Θα κάνω έναν επίλογο, αναφέροντας ορισμένους από τους παράγοντες γέννησης ή ενισχυσης αυτών των παραβιάσεων της ιδιωτικός μας ζωής, καθώς δεν είναι φαινόμενο μόνο του διαδικτύου, έχει προηγηθεί έμμεσα η καθημερινότητά μας πριν.
Ίσως σε αυτούς τους παράγοντες και οι πιο δύσπιστοι να αναγνωρίσουν όλα αυτά που συμβάλλουν σε αυτή την καταπάτηση, κατανοώντας έστω, τους βασικούς σκοπούς:

 • Αντιδημοκρατικά καθεστώτα: στρατοκρατικά, θεοκρατικά κτλ.
 • Αδυναμία των πολιτικών (εξουσία, κόμματα κτλ.) να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά φαινόμενα κοινωνικών ανισοτήτων και περιθωριοποίησης, όπως της φτώχειας και της ανεργίας.
 • Παντοδυναμία των ισχυρών οικονομικών παραγόντων στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς (πολυεθνικές εταιρείες, βιομηχανίες) που καθορίζουν τις οικονομικές εξελίξεις – άρα και εν πολλοίς τις κοινωνικές – με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα και με αποκλειστικό κριτήριο το μέγιστο κέρδος / αδυναμία της πολιτικής εξουσίας να παρέμβει ουσιαστικά στα οικονομικά πράγματα / κοινωνική αναλγησία εργοδοτών – ψυχρό τεχνοκρατικό πνεύμα.
 • Οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών κρατών → εκμετάλλευση των χωρών του τρίτου κόσμου από τις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού πολιτισμού: φτηνή εργατική δύναμη, έλεγχος πλουτοπαραγωγικών πηγών, οικονομική εξάρτηση μέσω δανεισμού και υπερχρέωσης
 • «Θυσία» του φυσικού περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους
 • Πλημμελής εφαρμογή των νόμων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, π.χ. του δημοσιογραφικού κώδικα δεοντολογίας.
 • Νομικό κενό ως προς τον καθορισμό κανόνων στη λειτουργία των νέων μέσων πληροφορίας, κυρίως του διαδικτύου, όπου η ιδιωτική ζωή είναι απροστάτευτη και η παρανομία ανεξέλεγκτη.
 • Έλεγχος της κοινής γνώμης από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες – μεγιστάνες των μέσων μαζικής επικοινωνίας που ελέγχουν και κατευθύνουν την πληροφόρηση ανάλογα με τα οικονομικά τους συμφέροντα και σε άμεση ή έμμεση διαπλοκή με πολιτικούς παράγοντες, φορείς της πολιτικής εξουσίας και των κομμάτων.
 • Πελατειακές σχέσεις πολιτικών και πολιτών, κομματισμός στο κράτος.
 • Ρηχό πνευματικό επίπεδο, αμάθεια και απουσία πληροφόρησης που οδηγεί από τη μια σε άγνοια των δικαιωμάτων και από την άλλη σε μορφές φανατισμού που γεννούν άλλα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, όπως ο ρατσισμός, ο εθνικισμός κτλ.
 • Απουσία ανθρωπιστικής παιδείας
 • Κρίση αξιών στις κοινωνίες του υλικού ευδαιμονισμού και καταναλωτισμού

Είναι εμφανές λοιπόν, γιατί λέμε πως αν καταλυθεί οριστικά και αυτό, δεν είναι απλά ατομικό θέμα, μα κοινωνικό...

 • Σχόλια

5 Comments:

 1. Εικόνα ManosT
  ManosT (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 22, 2013 05:59 ΠΜ

  Βαράει συνεχόμενα αρθάρες εδώ και κάτι μήνες το osarena η μου φαίνεται;
  Το Mailvelope είναι πολύ αξιόλογο και αξίζει να το χρησιμοποιούμε όλοι για την ιδιωτικότητα μας.
  Είναι μάλλον, το καλύτερο που υπάρχει αυτή την στιγμή και με πολύ καθαρό κώδικα.

 2. Εικόνα jemadux

  γιατι πολυ απλά δεν κανεις την ιδια δουλεια με το thunderbird και enigmail ?

 3. Εικόνα constantinos
  constantinosΟκτ 22, 2013 21:12 ΜΜ

  Επειδή δεν υποχρεωμένοι όλοι να έχουν Thundebird.
  Επειδή είναι πιο απλό και εύχρηστο αυτό, όσο αφορά τα web-mails.
  επειδή το άλλο το έχουμε ηδη πει: http://osarena.net/hacks-guides/pos-boroume-na-epikinonoume-me-kriptografisi-linux.html
  και το σωστό είναι να υπαρχουν και εναλλακτικές και όχι μόνο μια πλευρά.
  Αυτοί είναι ορισμένοι από τους πιο απλούς λόγους.

 4. Εικόνα Vinux7
  Vinux7 (χωρίς επαλήθευση)Νοε 04, 2013 04:00 ΠΜ

  Να ρωτήσω κάτι αν έχουμε 2 διαφορετικά προγράμματα κρυπτογράφησης, έστω ότι ο αποστολέας χρησιμοποιεί mailvelope και ο παραλήπτης thunderbird & enigmail μπορεί να διαβάσει το κανονικό μήνυμα; Γιατί το δοκιμάζω και δεν γίνεται τπτ παρόλο που γνωρίζω το κλειδί.

 5. Εικόνα OPanos

  Κάτι δεν θα έχει κάνει κάποιος από τους δύο σωστά.
  Αν το κλειδί -μιλάω για το public key ΠΑΝΤΑ- είναι ανεβασμένο σε κάποιον public server, τότε θα πρέπει να το έχει ο παραλήπτης και να το χρησιμοποιεί αυτόματα ο mail client του ώστε να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο.
  Για δείτε τις ρυθμίσεις σας.

Scroll to Top