BETA

MEGAsynch: Το Cloud του Mega στο Desktop σας

Εικόνα Helen

Mega-cloud

To MegaUpload, προφανώς το γνωρίζετε οι περισσότεροι. Αν όχι, πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες αποθήκευσης και διαμοιρασμού αρχείων. Τουλάχιστον μέχρι το 2012, την χρονιά δηλαδή που σημαδεύτηκε από την επίθεση των αμερικάνικων (κυρίως) αρχών σε ιστοτόπους/υπηρεσίες αποθήκευσης και διαμοιρασμού αρχείων. Το MegaUpload, ήταν μια από τις πρώτες υπηρεσίες που ένοιωσε τις συνέπειες αυτής της πολυμέτωπης επίθεσης όταν τον Ιανουάριο του 2012 οι αρχές έκλεισαν το περιβόητο Megaupload.com, ενώ συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία επτά στελέχη του site εκ των οποίων και ο ιδρυτής του, Kim Dotcom. Η αντίδραση από τον χώρο του internet ήταν άμεση, με κυβερνοεπιθέσεις στις ιστοσελίδες του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και όχι μόνο. Εκείνη την εποχή (τέλη του 2011 με αρχές του 2012) η επίθεση αυτή έφερε blackout στις πιο πολλές από τις μεγάλες υπηρεσίες διαμοιρασμού (όχι σε όλες, σημειώστε το στο μυαλό σας αυτό), ενώ στο υπόβαθρο διαφαινόταν η NSA η οποία ωστόσο δεν είχε έρθει ακόμα στο προσκήνιο, μα ήταν τα επίμαχα νομοσχέδια SOPA/PIPA που στην ουσία προσβλέπουν στον έλεγχο του διαδικτύου και την άνευ όρων παράδοσή του στις πολυεθνικές.
Φυσικά, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, τουλάχιστον για τις αρχές και τις πολυεθνικές, καθώς ο διαμοιρασμός δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει ανάμεσα στους ανθρώπους. Άλλωστε, οι πολυεθνικές του θεάματος, έχουν ένα σλόγκαν, μια φράση που λέει:

Οι "πειρατές" είναι οι καλύτεροι καταναλωτές

Και το ζητούμενο αυτής της επίθεσης ήταν αυτό ακριβώς: να περάσει υπό έλεγχο ο διαμοιρασμός, καθώς είναι πηγή για κέρδη, παράλληλα δε να υπάρχει επιτήρηση. Άλλωστε όλες οι μετρήσεις που έγιναν εκείνη την εποχή, σχετικά με τα έσοδα αγοράς ταινιών, δεν έδειξαν την παραμικρή αύξηση στα έσοδα μετά το κλείσιμο του MegaUpload και όλων των υπολοίπων υπηρεσιών διαμοιρασμού. Αντιθέτως, αυτό που διαπιστώθηκε, ήταν πως η διακοπή λειτουργίας του Megaupload είχε αρνητικές και -σε ορισμένες περιπτώσεις- αμελητέες επιδράσεις στα έσοδα του box office (και όχι μόνο των ταινιών, μα και στα υπόλοιπα όπως μουσική, παιχνίδια, βιβλία).

Έτσι δεν μας εξέπληξε όταν, τον Οκτώβρη του 2012, ο ιδρυτής του Megaupload Kim Schmitz ή DotCom (ο οποίος παρεμπιπτόντως, κατάφερε να γίνει ένας "μικρός" εκατομμυριούχος κυρίως μέσω του MegaUpload) επανήλθε αποκαλύπτοντας αρκετά στοιχεία για την μορφή της νέας υπηρεσίας που επανερχόταν. Όπως είχε πει τότε:

Το ανανεωμένο Megaupload θα ονομάζεται «Mega» και θα λειτουργεί λίγο διαφορετικά από πριν, επιτρέποντας στους χρήστες να «ανεβάζουν», να αποθηκεύουν και να μοιράζονται τα αρχεία τους με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό του Mega είναι η προστασία που θα παρέχει. Οι χρήστες του θα μπορούν να κωδικοποιούν τα αρχεία τους μέσω αλγόριθμων κρυπτογράφησης «AES», με προσωπικό «κλειδί» για κάθε χρήστη έτσι ώστε να μην διακινδυνεύουν τα αρχεία τους ακόμα και μετά από έφοδο της αστυνομίας ή από εισβολή κάποιου hacker. Ο μόνος που θα μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία θα είναι ο χρήστης που τα ανέβασε.

Διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά:

Αν χαθούν οι servers, εάν η κυβέρνηση εισβάλλει στο data center, εάν κάποιος κάνει hack ή κλέψει αρχεία, δεν θα βρει τίποτε. Οτιδήποτε ανεβαίνει στην ιστοσελίδα, θα παραμείνει «κλειστό» και προσωπικό.

Και παρ' ολ' αυτά, ξεκαθαρίζοντας πως:

Το Mega δεν είναι «ένα τεράστιο μεσαίο δάκτυλο στο Hollywood και το Υπουργείο Δικαιοσύνης». Θα υπάρχουν κανόνες οι οποίοι θα επιτρέπουν σε κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να στέλνουν ειδοποιήσεις με τις οποίες θα ζητούν την αφαίρεση παράνομων αρχείων. Κάποιες εταιρείες επίσης, όπως δισκογραφικές ή κινηματογραφικά στούντιο θα έχουν την δυνατότητα να αφαιρούν οι ίδιες αρχεία που παραβιάζουν τα δικαιώματα τους.

Πληροφοριακά, αυτή την στιγμή ο DotCom πολιτεύεται "συντεχνιακά".

Και πράγματι, πλέον το Mega, είναι μια πλήρης και σύγχρονη cloud υπηρεσία, μέσα σε ένα τοπίο που πλέον ο ανταγωνισμός είναι έντονος, με εξελιγμένη τεχνολογία που "διαβάζει" τα αρχεία που ανεβάζει ο καθένας και φυσικά ταυτοποιώντας τους χρήστες.
Το Mega, δίνει 50 GB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο σε όλους, ενώ για επιπλέον χώρο και υπηρεσίες, υπάρχουν ειδικά πακέτα έναντι αντιτίμου. Εκσυγχρονισμένο με ένα πιο καθαρό και καλαίσθητο περιβάλλον, προχώρησε και στην δημιουργία εφαρμογών για χρήση του σε desktops και smart-phones/tablets, όπως ακριβώς το Dropbox και άλλες Cloud υπηρεσίες.
Διαθέτει apps, για Android, iOS, Blackberry, Windows, OSX, ενώ πολύ πρόσφατα και για Linux. Έναν desktop client, πλήρως λειτουργικό, μπορώντας να έχουμε πρόσβαση και έλεγχο στα αρχεία του Mega, μέσα από τον File manager, στον φάκελό του, μπορώντας παράλληλα να είναι συγχρονισμένα τα εκεί αρχεία από οποιοδήποτε υπολογιστή και συσκευή. Αυτό είναι το MEGAsynch.

Εγκατάσταση του MEGAsynch:

Όπως είπαμε διαθέτει apps για Android, iOS, Blackberry, Windows, OSX και Linux ενώ συγχρόνως η χρήση του μπορεί να γίνει και δικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του (web-interface), είτε με την βοήθεια πρόσθετων για τους Firefox/Chrome/iuim browsers (και στον Opera, έτσι). Ωστόσο τα browser addons του, δεν έχουν και την καλύτερη κριτική που υπάρχει, αντίθετα με τις desktop apps του που χαρακτηρίζονται πολύ καλές.
Για να κατεβάσετε την app, ανάλογα για το ποιο λειτουργικό σύστημα την θέλετε:

Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει έτοιμα πακέτα (32b/64b), για: openSUSE, Fedora, Ubuntu και τις παράγωγες διανομές τους. Ακόμα διαθέτει έτοιμο deb πακετο για Debian και βασιζόμενες διανομές, όπως και rpm για αντίστοιχες διανομές (Mageia, Mandriva, PClinuxOS, κλπ).
Ακόμα έχει και έτοιμο deb πακέτο για τις αντίστοιχες διανομές που χρησιμοποιούν τον Ναυτίλο File Manager, ώστε να έχουν τις σχετικές επιλογές (πχ links διαμοιρασμού) στο δεξί κλικ, όπως γίνεται και με το Dropbox για παράδειγμα.

Αφού το εγκαταστήσετε, θα το βρείτε στο μενού σας και μπορείτε μέσω της εφαρμογής να δημιουργήσετε λογαριασμό, αν δεν έχετε, είτε να κάνετε login με το account σας:

Screenshot
Screenshot-1Screenshot-2

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τους λόγους του γιατί θα πρέπει να είσαστε επιφυλακτικοί και να μην ανεβάζετε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

>>> Η ιστοσελίδα του Μega.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top