BETA

Nightweb: Ένα ανώνυμο Ι2Ρ social network

Εικόνα Helen

Screenshot-3

To Nightweb, είναι ένα ανώνυμο peer-to-peer κοινωνικό δίκτυο. Μπορείτε να γράφετε μηνύματα και να διαμοιραζόσαστε φωτογραφίες, να έχετε και να ακολουθείτε ανθρώπους (followes). Τρέχει με βάση το BitTorrent, πάνω από το ανώνυμο δίκτυο I2P

Το I2P είναι ένα δίκτυο που χρησιμοποιείται για ανωνυμία και ασφάλεια στο Διαδίκτυο, προσφέροντας ένα παραπάνω επίπεδο για ασφαλή επικοινωνία μεταξύ διαφόρων εφαρμογών. Για τη χρήση του συνοδεύεται από ειδικό λογισμικό το οποίο είναι ανοιχτού κώδικα και δωρεάν. Δημιουργήθηκε το 2003 με σκοπό να υποστηρίξει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός επικοινωνιακού συστήματος με τα χαρακτηριστικά της ανωνυμίας, της ασφάλειας και χωρίς λογοκρισία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ανώνυμο, κατανεμημένο επίπεδο επικοινωνίας σχεδιασμένο να μπορεί να τρέχει σχεδόν οποιαδήποτε εφαρμογή ανώνυμα στο Διαδίκτυο. Τέτοιες εφαρμογές μπορεί να αφορούν ηλεκτρονική αλληλογραφία, ομότιμα (Peer-2-Peer) δίκτυα, συνομιλίες IRC, πλοήγηση σε ιστοσελίδες και άλλες εφαρμογές. Το λογισμικό που υλοποιεί το I2P ονομάζεται I2P router ενώ ο υπολογιστής που το τρέχει ονομάζεται I2P node.

>>> δείτε σχετικά με αυτό, αν δεν γνωρίζετε.

23

Είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο και δεν είναι καλά δοκιμασμένο, αλλά ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένα πραγματικά ανώνυμο social netwrok, χωρίς λογοκρισία, χωρίς να ελέγχεται από κάποιον τρέχοντας σε ιδιόκτητους servers, μα να βασίζεται στην peer to peer τεχνολογία, την οποία χρησιμοποιούν και τα Torrents.

Ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peer (ή P2P) είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιεί την επεξεργαστική ισχύ, τον αποθηκευτικό χώρο και το εύρος ζώνης (bandwidth) των κόμβων. Όλοι οι κόμβοι του δικτύου έχουν ίσα δικαιώματα. Πληροφορίες που βρίσκονται στον ένα κόμβο, ανάλογα με τα δικαιώματα που καθορίζονται, μπορούν να διαβαστούν από όλους τους άλλους και αντίστροφα.

>>> δείτε περισσότερα και γι' αυτό.

Σαν αποτέλεσμα μπορεί να παρέχει ασφαλή επικοινωνία ανάμεσα σε υπολογιστές και φορητές συσκευές, με πλήθος διακινούμενων πληροφοριών, επικοινωνίας και διαμοιρασμού, χωρίς να μπορεί κανείς να τα ελέγξει και περιορίσει.

Σημείωση: Το Nightweb, μπορεί να χρησιμοποιήσει ενδεχομένως αρκετές εκατοντάδες megabytes δεδομένων ανά ημέρα, ώστε να το έχετε κατά νου, αν το πρόγραμμα δεδομένων σας δεν είναι απεριόριστο. Αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα βελτιωθεί αισθητά στις προσεχείς εκδόσεις, αλλά είναι ένα δίκτυο peer-to-peer, γι 'αυτό είναι μέρος του trade-off.

Ωστόσο, από τις ρυθμίσεις του και στην επιλογή: "Set mobile data limit" και από εκεί στο: "Data usage", μπορείτε να το ελέγξετε αυτό.

45

Εγκατάσταση του Nightweb:

Το Nightweb, είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX και όχι μόνο, καθώς είναι δημιουργημένο με Java και επίσης και για Android.

-Για Android:

  • Απαιτεί Android: 2.1 και νεότερες εκδόσεις
  • Μέγεθος: 4.0.3
  • Τιμή: Δωρεάν

GooglePlay
AppBrain

-Για υπολογιστές:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Απαιτεί να έχετε εγκατεστημένη την Java ή το openJDK στο σύστημά σας, προκειμένου να δουλέψει.
(θα τα βρείτε στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας (Κέντρο Λογισμικού, Synaptix, Yum, Yast, κλπ), αν δεν τα έχετε ήδη εγκατεστημένα, κάνοντας αναζήτηση (java) και μπορείτε να εγκαταστήσετε την τελευταία έκδοση (συνιστάται το openJDK), με δυο κλικ.
Αν θέλετε σε Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, μπορείτε να το εγκαταστήσετε και με την παρακάτω εντολή στο τερματικό/κονσόλα σας:

sudo apt-get install openjdk-7-jdk

To ίδιο εύκολα και σε Fedora, μα και στις υπόλοιπες διανομές.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από την σελίδα του:
DOWNLOAD
Μόλις κατεβεί:

Δεξί κλικ επάνω του > Ιδιότητες > Δικαιώματα και επιλέξετε να είναι Εκτελέσιμο:

Screenshot-3
Στη συνέχεια, με δεξί κλικ επάνω του, μπορείτε να επιλέξετε να το ανοίξετε με Java ή openJDK:

Screenshot-5
[Σε Linux, OSX, ίσως θα ήταν καλύτερα, να το κάνετε drag & drop στο τερματικό/κονσόλα σας, πατώντας μετά Enter.]

Αμέσως θα σας ανοίξει ένα μικρό παραθυράκι με συγκεκριμένες επιλογές. Πρώτα επιλέξτε να κάνετε τα τυχόν διαθέσιμα updates:

Screenshot

και στη συνέχεια το: Open in Browser και αμέσως θα σας ανοίξει το βασικό του παράθυρο σε μια νέα καρτέλα του browser σας:

Screenshot-1

Μπορείτε να δημιουργήσετε κάποιο προφίλ, ένα αβατάρ, μα και να ανεβάσετε υλικό. Στη συνέχεια μπορείτε να ψάξετε να βρείτε άλλους ανθρώπους, μα το καλύτερο θα ήταν να καλέσετε φίλους και γνωστούς που επιθυμείτε να έχετε μια πιο ασφαλή επικοινωνία και ανταλλαγή.
Η χρήση του είναι πανεύκολη και πλήρως βατή από τον οποιοδήποτε.

Πολύ αξιόλογη προσπάθεια και αξίζει προσοχής και αρκετών ευκαιριών. Με τα δεδομένα που υπάρχουν με επιτηρήσεις από ΝSA και τις διωκτικές υπηρεσίες όλων των χωρών, το p2p, είναι το μόνο όπλο μας, αυτή την στιγμή για να διαφυλάξουμε την ανωνυμία μας, μα και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και υλικό.
Ευνόητο βέβαια, πως δεν θα πρέπει να εμπιστευόσαστε τον καθέναν και να μη δίνετε το παραμικρό στοιχείο για εσάς, όσο αθώο ή ουδέτερο σας φαίνεται.

>>> η ιστοσελίδα του Nightweb, για περισσότερα.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top