BETA

Ostel: Κρυπτογραφημένες κλήσεις από το smartphone και τον υπολογιστή σας

Εικόνα constantinos

encrypted
Στην εποχή της τεχνολογίας η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους, είναι πιο εύκολη από ποτέ, μα όπως όλα στην ζωή, αυτό έχει και κάποιο αντίτιμο. Και το αντίτιμο αυτό, είναι η παρακολούθηση κάθε ηλεκτρονικού μέσου φωνής και εικόνας (και όχι μόνο), από την NSA και με τα δεδομένα μας να ταξιδεύουν σε servers των μυστικών υπηρεσιών, μη ξέροντας ποτέ, το πως θα χρησιμοποιηθούν αυτά, για ποιον λόγο και αιτία.
-Αν δεν θυμάστε η δεν γνωρίζετε, δείτε:

Έχοντας μιλήσει αναλυτικά για ιδιωτικότητα και για κρυπτογράφηση, θα ήταν καλό, να τα έχουμε αυτά και στη καθημερινή μας επικοινωνία μέσω των τηλεφώνων μας.
To Ostel, είναι μια νέα εφαρμογή Ανοιχτού Κώδικα, η οποία σας επιτρέπει την end-to-end αμφίδρομη κρυπτογράφηση της φωνητικής επικοινωνίας από smartphone, tablet και υπολογιστή. Αυτό σημαίνει πως δυσκολεύει την ζωή όποιου προσπαθεί να καταγράψει και να παρακολουθήσει τις κλήσεις σας. Κάτι που έτσι κι' αλλιώς συμβαίνει από την NSA, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μπορείτε να επιλέξετε έναν αριθμό τηλεφώνου ή το όνομα χρήστη, όπου άλλοι άνθρωποι μπορούν να σας καλέσουν, ενώ με λίγη προηγμένη εγκατάσταση, μπορείτε να συνδέσετε το ostel σε κάθε domain, γεγονός που καθιστά εύκολο για τους ανθρώπους να σας καλέσουν με ασφάλεια στην υπάρχουσα διεύθυνση email σας.
Το Ostel, συνεργάζεται με κάποιες εφαρμογές διαθέσιμες για desktop, όσο και για smartphones και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άμεσα με αυτές, αφού προηγουμένως, έχετε δημιουργήσει κάποιον λογαριασμό στη σελίδα του.
Αν και όπως είδα, για smartphone/tablets, υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όμως θα παραμείνουμε σε αυτές τις οποίες δίνει το Ostel στη σελίδα του.
Να πούμε, πως είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX, Android, iOS, Blackberry.

Η εφαρμογή με την οποία συνεργάζεται σε Linux, Windows, OSX και έχει επιλογή γι' αυτό, είναι το Jitsi (δείτε παρουσίαση του).
Μετ την εγκατάσταση της αντίστοιχης εφαρμογής στο desktop και στο smartphone/tablet σας, μπορείτε να προσθέσετε τον SIP-Ostel λογαριασμό σας που δημιουργήσατε:

Screenshot
θα βάλετε δηλαδή, τ' όνομα χρήστη που επιλέξατε, ακολουθούμενο από το @ostel.co (η όποια άλλη κατάληξη έχει, θα το δείτε αυτό στο mail που θα σας έρθει μετα την εγγραφή σας). Για παράδειγμα:

όνομα-χρήστη@ostel.co

Μπορείτε άμεσα να το δοκιμάσετε, κάνοντας μια δοκιμαστική κλήση, με κλήση τον "χρήστη"με όνομα: 9-1-9-6, όπου πρόκειται για δοκιμή echo και θα πρέπει να ακούτε τη φωνή σας όταν μιλάτε στο τηλέφωνο.
Θα πρέπει επίσης να δείτε την ένδειξη: ZRTP-OK στην κίτρινη γραμμή στο πάνω μέρος της οθόνης, επιτρέποντάς σας να γνωρίζετε ότι η κρυπτογράφηση λειτουργεί.
Από εκεί και πέρα, θα είσαστε σε θέση, για δωρεάν και κρυπτογραφημένες κλήσεις με άλλους ανθρώπους, οι οποίοι επίσης έχουν έναν ostel λογαριασμό. Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια, επιβεβαιώστε ότι ο ίδιος 4-ψήφιος κωδικός εμφανίζεται και στα δύο τηλέφωνα.

>>> Η ιστοσελίδα του Ostel, απ' όπου μπορείτε να δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας: ostel.co.
Ακόμα, περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε στο wiki του.

-Όπως είπαμε, για desktop χρήση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το jitsi. Να προσθέσουμε πως το Ostel, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και με το SFLphone (δείτε το).
-Για iOS, το Groundwire app, τ' οποίο δεν είναι δωρεάν όμως.
-Για Blackberry, το PrivateGSM, τ' οποίο δουλεύει επίσης και σε αρκετές Nokia συσκευές.
-Για Android, το CSipSimple app:

CSipSimple

Στην ουσία, πρόκειται για ένα project για SIP στο Android και μετά την εγκατάσταση του στη συσκευή σας, θα πάτε από τις επιλογές του, στο OSTN wizard, για να κάνετε set-up σε ελάχιστα και πολύ απλά βήματα. Το προσεχές διάστημα, θα διαθέτει και ένα Ostel setup wizard, για ακόμα πιο εύκολο set-up.

  • Απαιτεί Android: Διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή (κανονικά θα σας δουλέψει και με όχι υψηλού hardware συσκευές με παλιές εκδόσεις Android)
  • Μέγεθος: Διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή
  • Τιμή: Δωρεάν

► Εγκαταστήστε το από το GooglePlay, η το AppBrain:
GooglePlay
AppBrain

INFO: Μη νομίζετε πως γενικότερα η κάθε κρυπτογράφηση είναι πανάκεια. Σαφώς και η NSA, μα και άλλοι (πχ Google, Facebook, Microsoft, Apple, κλπ), έχουν τεχνικές, ώστε να σπάνε κρυπτογραφήσεις, μα γι' αυτό το θέμα θα επανέλθουμε με άλλο άρθρο. Ωστόσο, τους κάνουμε τη ζωή πιο δύσκολη.

[thanks, στον Salih Emin, για το info]

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top