BETA

Πώς να εγκαταστήσετε σωστά το Skype σε Debian

Εικόνα apache

skype-debian

To Skype από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε έφερε μια μικρή επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Και σίγουρα είναι παραπάνω από ενδιαφέρον και υπέροχο, το να μπορείς να μιλάς με ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη ανέξοδα και μάλιστα με υποστήριξη βιντεοκλήσης. Τέλος πάντων αλλάζοντας οι εποχές τα προβλήματα ήταν ορατά για το Skype, όχι επειδή δεν είχε επιτυχία, ακόμα και στις επί πληρωμή κλήσεις σε οποιοδήποτε τηλέφωνο που διέθετε, μα κυρίως επειδή η νομοθεσία άρχισε να το βλέπει αλλιώς και να το αντιμετωπίζει ως έναν provider. Έτσι στην αυγή της νέας εποχής, που ανήκει αποκλειστικά στις πολυεθνικές και στους μπάτσους, μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν η εξαγορά του από την Microsoft που σήμανε και την αρχή ενός νέου εφιάλτη στην ιδιωτικότητα.
Λίγοι μόνο μήνες περάσαν από την εξαγορά του και το θέμα του Prism Skype ξέσπασε σαν θύελλα. Ό,τι και αν έκανε η Microsoft για να το κουκουλώσει στάθηκε αδύνατον και έτσι μαθεύτηκε, σε μια σειρά από διαφάνειες που διέρρευσαν, ότι η NSA έχει θέσει σε εφαρμογή μία μέθοδο για υποκλοπές στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται μέσω του δημοφιλούς προγράμματος της Microsoft.

Όπως και να έχει, το γεγονός είναι πως το Skype σε Linux παρουσιάζει από default ορισμένα προβλήματα τα οποία ευτυχώς, για όσους το χρησιμοποιούν, αντιμετωπίζονται και σίγουρα όχι από την MS. Αρκετά προβλήματα αναφέρονται μετά την εγκατάστασή του σε Debian (και παράγωγες διανομές), με αποτέλεσμα να έχει δυσλειτουργίες και κρασαρισίσματα. Στην προκειμένη μιλάμε για την έκδοση 4.3 του Skype που είναι διαθέσιμη αυτή την στιγμή.

Screenshot-3

Οι βασικές αλλαγές της παρούσας έκδοσης, είναι οι εξής:

  • Ένα ενημερωμένο UI (εμφάνιση)
  • Νέα cloud-based εμπειρία ομαδικών συνομιλιών
  • Πιο καλή υποστήριξη μεταφοράς αρχείων, όταν χρησιμοποιείτε πολλές συσκευές ταυτόχρονα
  • Μεγαλύτερη προσβασιμότητα από τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης
  • PulseAudio 3.0 και 4.0 υποστήριξη
  • Πολλές διορθώσεις σφαλμάτων

Εγκατάσταση της νέας έκδοσης του Skype 4.3 σε Debian:

Για συντομία ανοίξτε ένα τερματικό/κονσόλα και δώστε μια-μια, τις παρακάτω εντολές, ακολουθούμενες από Enter και τον κωδικό σας μόλις ζητηθεί. Με αυτές τις εντολές θα το κατεβάσετε και εγκαταστήσετε στο σύστημά σας.

-Για 64b συστήματα:

sudo apt-get remove skype skype-bin:i386 skype:i386
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt-get update
sudo apt-get install gdebi libpulse0:i386
wget http://download.skype.com/linux/skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
sudo gdebi skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
echo "LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib/i386-linux-gnu/ /usr/bin/skype" >> ~/.bashrc

-Για 32b συστήματα:

sudo apt-get remove skype skype-bin:i386 skype:i386
sudo apt-get install gdebi libpulse0:i386
wget http://download.skype.com/linux/skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb
sudo gdebi skype-debian_4.3.0.37-1_i386.deb

Αντιμετώπιση προβλημάτων μετά την εγκατάσταση:

Ως συνήθως η Microsoft, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει, με τις μίζερες και προβληματικές εκδόσεις λογισμικού και έτσι το πιο πιθανό είναι να σας κρασάρει είτε αμέσως, είτε λίγο μετά αφού το ανοίξετε. Αυτό κυρίως οφείλεται επειδή δεν μπορεί να ανακτηθεί σωστά το αρχείο (γεια σου ρε MS, με τα ωραία σου). Έτσι η καλύτερη λύση θα ήταν να το διαγράψετε. Κάντε το δίνοντας την εντολή (ευνόητο πως θα πρέπει να έχετε κλειστό το Skype):

rm -rf ~/.Skype

Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως κολλάει (ή κρασάρει) όταν γίνεται ανταλλαγή αρχείων. Αυτό διορθώνεται δίνοντας τις ακόλουθες εντολές στο τερματικό/κονσόλα σας:

sudo apt-get sqlite3
sqlite3 ~/.Skype/$USER/main.db

Τι άλλο χρειάζεται να κάνετε:

1. Εγκατάσταση ελληνικών:
Οι Linux εκδόσεις του Skype δεν έχουν ενσωματωμένη την ελληνική γλώσσα, μα αυτή μπορεί να προστεθεί πολύ εύκολα:
Ανεξαρτήτως διανομής, κάντε το με τον τρόπο που περιγράφουμε εδώ: Εξελληνισμός του Skype.

2. Βελτίωση της εμφάνισης:
Επειδή κυρίως σε Gnome-based διανομες (Unity, Cinnamon, Mate, GnomeShell) η εμφάνισή του δεν είναι και η καλύτερη, μπορείτε να το διορθώσετε ώστε να έχει ομοιομορφία με την εμφάνισή του desktop σας.
Για συντομία το δίνω μέσω εντολών τερματικού, είναι δυο πακέτα που χρειαζόσαστε (gtk2-engines-murrine:i386 και gtk2-engines-pixbuf:i386) που θα τα βρείτε στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας επίσης:

sudo apt-get install gtk2-engines-murrine:i386
sudo apt-get install gtk2-engines-pixbuf:i386

Aν δεν έχει αποτελέσματα με το πιο πάνω, θα χρειαστείτε και το πακετάκι: ia32-libs που επίσης υπάρχει στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας, μα μπορείτε για συντομία να το περάσετε με την εντολή:

sudo apt-get install ia32-libs

Και εδώ καλό θα ήταν να έχετε κλειστό το skype όταν τα κάνετε αυτά. Ανοίγοντάς το μετά, θα έχετε μια πολύ καλύτερη εμφάνισή του, ομοιόμορφη με το υπόλοιπο desktop σας:

Screenshot-223

Skype και Ιδιωτικότητα:

Ευφημισμός μάλλον, μα παρ' όλα αυτά μπορείτε να κάνετε πολλά γι' αυτό με τον συνδυασμό Skype+Pidgin+otr. Δείτε σχετικά: Πώς μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Skype με ιδιωτικότητα.

Έξτρα:

Αν θέλετε, εν γνώσει του συνομιλητή/ων σας, να ηχογραφείτε κλήσεις στο Skype: Skype Call Recorder: Για ηχογράφηση κλήσεων στο Skype.

[περισσότερα γι' αυτή την έκδοση και εγκατάστασή του σε Ubuntu/Mint και παράγωγες διανομές: Ολίγη Skype-ολογία και όλα όσα χρειάζονται για τη νέα του έκδοση 4.3]

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top