BETA

Πώς να εγκαταστήσετε τον Media Player Classic – Home Cinema σε Linux

Εικόνα Helen

Media Player Classic Home Cinema - v1.5.2.3423

Ο Media Players είναι, μετά τους browsers, η πιο συχνή σε χρήση εφαρμογή σε έναν οικιακό υπολογιστή. Πλέον υπάρχουν αμέτρητες multimedia εφαρμογές, με δικά της χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες, τρόπο κατασκευής, γραφικό περιβάλλον, απαιτήσεις σε κατανάλωση και άλλα στοιχεία, η κάθε μια. Είναι επίσης, συνηθισμένο φαινόμενο η εγκατάσταση περισσοτέρων του ενός media player, καθώς πρόκειται για ένα είδος λογισμικού που οι περισσότεροι έχουν συγκεκριμένες επιλογές που δύσκολα (ως καθόλου) θα τις αλλάξουν. Έτσι και εγώ, όταν αναφέρομαι σε media players, εννοώ τους εξής δυο:

 1. VLC Media Player: Δεν θέλει επεξήγηση το γιατί, είναι ο κορυφαίος player και το καλό, πως διατίθεται για όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα. Ωστόσο κάπως απαιτητικός σε κατανάλωση, ιδιαίτερα αν την ίδια στιγμή εκτελείς και άλλες εργασίες στον υπολογιστή (προσκηνίου ή παρασκηνίου), όπου εκεί το καταλαβαίνεις.
 2. Media Player Classic – Home Cinema: Ο βασικός μου player, καθώς τον VLC τον χρησιμοποιώ για πιο ειδικευμένες εργασίες που δεν μπορεί αυτός (π.χ torrents). Συν τ' άλλα, είναι πολύ ελαφρύς, δεν στενάζει την μνήμη του συστήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στερείται λειτουργιών, μα αντίθετα θα έλεγα πως είναι τούμπανο! Όχι άδικα πολύ δημοφιλής στα Windows.

Βασικά χαρακτηριστικά του Media Player Classic – Home Cinema:

 • Ελαφρύ - Παρακολουθήστε ταινίες σε κάθε CPU SSE, ακόμη και στον παλιό υπολογιστή σας που έχετε από το '99
 • Πλήρως παραμετροποιήσιμο - Με ένα ευρύ φάσμα  επιλογών, το MPC-HC μπορεί να προσαρμοστεί για να ταιριάζει σχεδόν σε κάθε ανάγκες. Μεταξύ άλλων διαθέτει προσαρμοσμένες γραμμές εργαλείων
 • All around player – Το MPC-HC, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως DVB player
 • Υποστήριξη υποτίτλων (εσωτερικών/εξωτερικών), με πολύ καλές και λεπτομερείς ρυθμίσεις/επιλογές
 • Αναπαραγωγή όλων των formats
 • Δημιουργία και διαχείριση λιστών αναπαραγωγής

και πολλά άλλα.

mpc-hc.original.9c5a3f32mpc-hc.toolbar.f0393dde

Σε αυτά, προσθέστε και το βασικό του περιβάλλον που είναι απολύτως οικείο, με όλα τα βασικά στοιχεία ορατά, drag & drop υποστήριξη αρχείων στο παράθυρό του, για άμεση αναπαραγωγή. Είναι σίγουρα ένας από τους πιο καλούς media players που κυκλοφορούν.

mpc-hc.dvb.4a4a5a28

Εγκατάσταση του Media Player Classic – Home Cinema:

Αν και ανοιχτού κώδικα, είναι διαθέσιμος μόνο και για Windows και δεν υπάρχει έκδοσή του για Linux (μακάρι να γίνει κάποια στιγμή). Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα σε Linux μέσω Wine και να δουλεύει μια χαρά, με όλα του τα χαρακτηριστικά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Σχετικά με το wine: To Wine, όπως ξέρουμε, είναι ένα θαυματουργό πρόγραμμα που στην ουσία δημιουργεί έναν (ας πούμε) εικονικό δίσκο των Windows, μαζί με όλα τ’ αναγκαία που χρειάζονται ώστε να τρέξουν οι εφαρμογές τους.
Δημιουργεί λοιπόν, ένα ξεχωριστό φάκελο, μέσα στον προσωπικό μας (/home), όπου περιέχει όλα τα σχετικά αρχεία, όπως ακριβώς στο C των windows.
Υπάρχει στους διαχειριστές πακέτων όλων των διανομών (Κέντρο Λογισμικού, Synaptic, Software Manager, Yum, Yast, κλπ) και, έτσι, αρκεί να το αναζητήσετε (wine) και με δυο κλικ, να το εγκαταστήσετε.

1. Υποθέτουμε λοιπόν πως έχετε ήδη εγκατεστημένο το Wine στο σύστημά σας. Αν όχι:
Ανοίξτε τους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας (Κέντρο Λογισμικού, Synaptic, Yum, Yast, Software Manager, κλπ) κάντε αναζήτηση για το wine και επιλέξτε το για εγκατάσταση.

2. Τώρα κατεβάστε το MPC-HC, για Windows. Επιλέξτε την έκδοσή του που λέει: installer. Φυσικά, θα κατεβάσετε την αντίστοιχη έκδοση της αρχιτεκτονικής του συστήματός σας (32b ή 64b) [αν δεν ξέρετε τι έχετε, δείτε στα γρήγορα]:
DOWNLOAD

3. Μόλις κατέβει, δεξί δεξί κλικ επάνω του (MPC-HC.1.7.6.x64 (ή 32).exe) > Ιδιότητες > Δικαιώματα και κάντε το εκτελέσιμο:

Screenshot-3

4. Στη συνέχεια, δεξί κλικ στο εκτελέσιμο πλέον αρχείο (exe) και επιλέξτε: Άνοιγμα με Wine Windows Program Loader (Open With Wine Windows Program Loader):

Screenshot-3

5. Αμέσως θα ξεκινήσει η εγκατάστασή του, μια τυπική εγκατάσταση windows εφαρμογής που με λίγα κλικ θα ολοκληρωθεί, επιλέγοντας πρώτα γλώσσα (υποστηρίζει και ελληνικά):

Screenshot

6. Από εκεί και πέρα, με λίγα κλικ, θα ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του, μπορώντας να το τρέχετε σαν μια οποιαδήποτε εφαρμογή στο σύστημά σας:

Screenshot-1Screenshot-2

>>> η ιστοσελίδα του Media Player Classic – Home Cinema.

[ευχαριστίες στον Nick M, για το άρθρο που το επεξεργαστήκαμε και διαμορφώσαμε]

 • Σχόλια

1 Comments:

 1. Εικόνα jemadux
  jemadux (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 25, 2014 23:44 ΜΜ

  κατσε ο media player classic ή o vlc ειναι για τορρεντς;
  γιατι λιγο μπερδευτηκα .. και πως γινεται;;

Scroll to Top