BETA

Πώς να ορίσετε άλλη μηχανή αναζήτησης στον browser σας [DuckDuckGo]

Εικόνα constantinos

duckduckgo-home

Τα έχουμε πει τόσες φορές, τα σχετικά με την ιδιωτικότητα και τον εντοπισμό ως και ταυτοποίηση που μπορεί να γίνει στο διαδίκτυο με την χρήση διαφόρων εργαλείων η προγραμμάτων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ενώ έχει γίνει και ένα συγκεντρωτικό ενημερωτικό άρθρο, σχετικά με αυτές: Περί των Μηχανών Αναζήτησης του Διαδικτύου.
Οι μηχανές αναζήτησης μετά την πρώτη τους εμφάνιση, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχουν εξελιχτεί, ενώ γρήγορα έγινε αντιληπτό, πως μπορούν να γίνουν ένα πεδίο μεγάλου κέρδους, με τις διαφημίσεις και με τις συνδρομές για την διαφήμιση. Πρώτη το κατάλαβε αυτό η Yahoo, μα της πήρε τα πρωτεία η Google, παρουσιάζοντας μια ανώτερη μηχανή αναζήτησης και κυρίως κρατώντας ένα inteface απλό και όχι φορτωμένο.
Η τεχνολογία πλέον, δίνει το αυθαίρετο δικαίωμα σε διάφορες ιστοσελίδες, κάθε είδους, να παρακολουθούν κάθε κίνηση κάποιου στο διαδίκτυο, σε ποιες διευθύνσεις πηγαίνει, ποιες έχει επισκεφθεί, συγκεντρώνοντας στοιχεία και δημιουργώντας ένα προφίλ.
Άπειρες τέτοιες λίστες, με προφίλ ανθρώπων, πωλούνται καθημερινά σε ιδιωτικές εταιρείες η καταλήγουν στα χέρια των διαφόρων μυστικών υπηρεσιών. Ευνόητο, πως όσο πιο συγκεκριμένα και ταυτοποιημένα είναι αυτά τα προφίλ, τόσο πιο μεγάλη αξία έχουν.
Η Google έχει καταφέρει με τις δικτυακές της υπηρεσίες, να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη να τις χρησιμοποιούν και να εξαρτώνται από αυτές. Σίγουρα, ένας λόγος είναι, πως πρόκειται για αξιόλογες, απλές και εύχρηστες λύσεις.
Το θέμα είναι όμως, πως με τον συνδυασμό όλων αυτών η Google, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα τέτοιο προφίλ για τον καθενα που φανερώνει τα πάντα και φυσικά μένει για πάντα αποθηκευμένο και συνεχώς γεμίζει με νέα δεδομένα. Ο ένας λόγος είναι φυσικά, το κέρδος, για την παροχή συμπεριφορικής διαφήμισης.
Το πρόβλημα είναι, πως κανείς άνθρωπος δεν θα ήθελε να υπάρχει κάποιος που να ξέρει τα πάντα γι' αυτόν.

-Για αναλογιστείτε λίγο:
Ας υποθέσουμε πως έχετε δημιουργήσει έναν λογαριασμό Google, με το Gmail, εδώ και τρία χρόνια. Παράλληλα χρησιμοποιείτε την μηχανή της για τις δικτυακές σας αναζητήσεις, μα και άλλα προϊόντα της, όπως Android συσκευή, τις σημειώσεις της, τα feeds της, τους χάρτες της, το Latitude, το Earth, το social της, τα hagout, το YouTube και άλλες ή έστω κάποιες εξ' αυτών.
Αναλογιστείτε λοιπόν, πως ξέρει τα ενδιαφέροντα σας σε κάθε τομέα, με ποιους ανταλλάσσετε mail και τι λέτε. Τις συνομιλίες σας, με ποιους μιλάτε και τι λέτε. Τις προτιμήσεις σας από τις επισκέψεις και τις αναζητήσεις σας σε διάφορες ιστοσελίδες, ξέρει το προφίλ σας σε άλλα socials (πχ στα Facebook/Twitter), ξέρει αν χρησιμοποιήσετε διπλούς η τριπλούς λογαριασμούς στο Gmail (ακομα και αν νομίζετε πως με καποιο σχετικό addon θα την ξεγελάσετε), κλπ.
Σκεφθείτε, πόσα αναλυτικά δεδομένα υπάρχουν για εσάς αυτά τα τρία χρόνια. Πράγματα που ακόμα και εσείς οι ίδιοι δεν θα θυμάστε πλέον.

Ποιος, δεν έχει διαβάσει, έστω και μια φορά την περιβόητη φράση της Google:

We are not evil (δεν είμαστε σατανικοί)…

τ’ οποίο στην ουσία αποτέλεσε μέρος μιας εμμέσως πλην σαφώς καμπάνιας, θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως δεν ενεργεί εις βάρος των χρηστών και πως δεν συλλέγει δεδομένα τους για κακό σκοπό και άλλα τέτοια…
Τα γεγονότα φυσικά, την διαψεύδουν σε καθημερινή βάση, η νέα πολιτική απορρήτου της, μόνο διάφανη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, η μονοπωλιακή τακτική της, καθώς και επιβολή της θέλησης της σε δημιουργούς εφαρμογών και browser addons που την παρακάμπτουν, είναι υπαρκτά και μη αμφισβητήσιμη πραγματικότητα (δείτε κάποιες εναλλακτικές εφαρμογές, αντί αυτών της Google).
Η Google, προωθώντας αυτό της το μήνυμα, εφαρμόζει γνωστές τακτικές, οι οποίες άλλωστε είναι σε καθημερινή χρήση, από κυβερνήσεις και πολυεθνικές, επικαλούμενη, όχι την ουσία, μα το συναίσθημα. Δίνοντας όχι την αλήθεια, μα την αληθοφάνεια.
Και ενώ η Google, προσπαθεί να μας πείσει πως δεν διαβολική, με καμπάνιες όπως το One Today by Google, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ίδιο κάνουν και άλλοι. Και το Facebook, ξέρει που πάτε, τι βλέπετε μα και τι λέτε, κατασκοπεύοντας σας και εν αγνοία σας, ακομα και αν δεν έχετε κάνει login σε αυτό.
Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η αποκάλυψη από τον Edward Snowden, περί της παρακολούθησης κάθε ηλεκτρονικής και δικτυακής κίνησης στον πλανήτη από την NSA, την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ η οποία συμβαίνει σταθερά εδώ και 13 σχεδόν χρόνια, ακολούθησαν οι αποκαλύψεις και άλλων χωρών πως ναι μεν κακό αυτό που κάνει η NSA που κατασκοπεύει και αυτούς, μα είναι κάτι που γίνεται, όπως δήλωσε και η γερμανίδα καγκελάριος και φυσικά, στο πρόσχημα και άλλοθι της 20ετιας, την τρομοκρατία.

Είδαμε πρόσφατα, τι συνέβη με τις μηχανές αναζήτησης μετά τις αποκαλύψεις του Snowden, όπου κάποιοι άνθρωποι στον πλανήτη, ενδιαφέρθηκαν για την Ιδιωτικότητα τους και προσπάθησαν να κάνουν κάτι γι' αυτό (σίγουρα, όχι όλοι).
Ανάμεσα σε άλλες γενικότερες και ειδικότερες κινήσεις τους (πχ: Ασφάλεια και Κρυπτογράφηση, με επιπλέον μέτρα Privacy), προχώρησαν και σε αλλαγή μηχανής αναζήτησης, αντικαθιστώντας αυτές των Google, Bing, Yahoo, με καποια άλλη που υπόσχεται σεβασμό στην ιδιωτικότητα και στην περίπτωση μας, με αυτή της DuckDuckGo, η οποία είναι διαθέσιμη για οποιοδήποτε browser, επίσης υπάρχει και σαν πρόσθετο (addon) για κάποιους browsers (Firefox, Chrome/ium, Opera), παρέχοντας πιο έξυπνη αναζήτηση και ίσως και πιο χρηστική.
Συγχρόνως, έχει και έναν διαφορετικό τρόπο αναζήτησης, με Terminal access, ενώ διατίθεται τόσο για Android, όσο και για iOS.

Οι περισσότεροι browsers έρχονται με default την μηχανή αναζήτησης της Google, ενώ στην περίπτωση της Microsoft με την Bing. Και οι δυο εταιρείες αυτές, όπως αναφέραμε, καταστρατηγούν κάθε έννοια της ιδιωτικότητας του χρήστη. Βέβαια υπάρχουν και άλλες Linux διανομές (πχ Linux Mint), οι οποίες έρχονται με default search engine, την DuckDuckGo, μα και browsers (όπως ο Midori).
Σημειώστε πως υπάρχει και μια μεγάλη λίστα από Linux διανομές και FreeBSD based που έχει είτε ως default την DDG, είτε ως επιλογή, όπου με δυο κλικ, μπορείτε να την διαλέξετε:

Screenshot
Εμείς θα δούμε για το πως μπορείτε να ορίσετε άλλη μηχανή αναζήτησης ως default στον browser σας και ως παράδειγμα, θα εγκαταστήσουμε και χρησιμοποιήσουμε ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης, την DDG:

1. FIREFOX

Θεωρητικά, αρκεί να προσθέσετε μια μηχανή αναζήτησης και να την επιλέξετε για άμεση χρήση.
Πάμε, λοιπόν, στην σελίδα της DDG, ώστε να την επιλέξουμε: DuckDuckGo.
Εκεί κάντε κλικ, στο αριστερό σημείο του πεδίου αναζήτησης και επιλέξτε:

Προσθήκη DuckDuckGo

Αν θέλετε, μια ακομα πιο καθαρή της έκδοση, non-commercial η share the revenue, τότε μπορείτε να επιλέξετε την DuckDuckGo SSL.
Αρκεί να πάτε στη σχετική σελίδα που την έχει το LinuxMint (ότι διανομή η σύστημα και αν έχετε) και να την επιλέξτε με τον ίδιο τρόπο: DuckDuckGo SSL:

Screenshot

Άλλες λύσεις, είναι να την εγκαταστήσετε από την σελίδα του Firefox (δεν χρειάζεται επανεκκίνηση του):
DuckDuckGo SSL
DuckDuckGo (HTTPS / SSL) (χρησιμοποιεί και https και ssh, για μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και ασφάλεια).
DuckDuckGo (TOR) (αν χρησιμοποιείτε Tor, για να μπείτε στο διαδίκτυο η και στο DeepWeb, αυτή είναι μια ειδικά, διασκευασμένη της έκδοση).
DuckDuckComplete (δείχνει απαντήσεις, αποτελέσματα αναζήτησης, ή προτάσεις αναζήτησης από την DuckDuckGo! στην urlbar):

Screenshot-1

DuckDuckGo Plus (αυτό, πρόκειται για ένα addon, τ' οποίο όχι μόνο προσθέτει την DuckDuckGo ως προεπιλεγμένη διεύθυνση στη γραμμή αναζήτησης, μα δημιουργεί και ένα εικονίδιο στην toolbar σας, με τ' οποίο μπορείτε να επιλέξτε, μια εντελώς αυτόνομη αναζήτηση με την DDG, έχοντας και κάποιες προτάσεις, μα και αν θέλετε να ενεργοποιήσετε την επιλογη: Ι'm feeling Ducky, το αντίστοιχο lucky της Google):

Screenshot-1

Πως να βάλετε μια Μηχανή αναζήτησης ως default:

Aν δεν θέλετε να βάλετε κάποιο addon και θέλετε να προσθέσετε μόνοι σας, εξ' ορισμού, μια μηχανή αναζήτησης ως default, υπάρχει και άλλος τρόπος:

-Ανοίξτε μια νέα καρτέλα στον browser σας και στο πεδίο αναζήτησης, γράψτε το παρακατω, πατώντας Enter στη συνέχεια:

about:config

-Θα σας βγάλει ένα μικρο χιουμοριστικό προειδοποιητικό μήνυμα. Προσπεράστε το προχωρήστε. Θα σας ανοίξουν οι κρυφές ρυθμίσεις του browser σας. Στο πεδίο αναζήτησης που έχει αυτό το παράθυρο επάνω, γράψτε:

keyword.url

και αυτή η επιλογή, θα εμφανιστεί ακριβώς από κάτω:

Screenshot
Κάντε κλικ επάνω της και θα σας ανοίξει ένα μικρό παραθυράκι.
Στο πεδίο του, συμπληρώστε την διεύθυνση της μηχανής αναζήτησης που επιθυμείτε και πατήστε το ΟΚ, ώστε να το αποθηκεύσετε:

Screenshot-8
Για την DDG, για παράδειγμα, θα βάλετε:

https://duckduckgo.com/

Μπορείτε να κλείσετε το παράθυρο των ρυθμίσεων, ανά πάσα στιγμή μπορείτε να κάνετε το ίδιο, ώστε να το μηδενίσετε ή να αλλάξετε μηχανή αναζήτησης.

>>> Περισσότερα, στην σχετική της σελίδα, για τον Firefox.

2. CHROME/CROMIUM:

Και εδώ υπάρχουν κάποιες διαφορετικές επιλογές:

DuckDuckGo for Chrome (πρόκειται για μια επέκταση, ίδια με το DuckDuckGo Plus του Firefox που είδαμε πιο πάνω. Δημιουργεί ένα εικονίδιο στην toolbar σας, με τ' οποίο μπορείτε να επιλέξτε, μια εντελώς αυτόνομη αναζήτηση με την DDG, έχοντας και κάποιες προτάσεις, μα και αν θέλετε να ενεργοποιήσετε την επιλογη: Ι'm feeling Ducky, το αντίστοιχο lucky της Google):

Screenshot-1

DuckDuckGo Alternate Search (αυτο προσθέτει επιλογές, για εναλλακτική αναζήτηση και σε άλλες μηχανές, όπως της Google και του Bing, αν δεν σας καλύπτουν τα αποτελέσματα της DDG):

Screenshot

DuckDuckFallback (κάτι αντίστοιχο με το παραπάνω, δίνοντας επιλογή, μ' ένα κουμπάκι, για εναλλακτική αναζήτηση και στην Google search engine):

Screenshot

Πως να βάλετε μια Μηχανή αναζήτησης ως default:

-Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις στον Chrome η Chromium σας:

Screenshot

Πηγαίνετε λίγο κάτω, στην επιλογη: Αναζήτηση και κάντε κλικ στο κουμπάκι: Διαχείριση μηχανών αναζήτησης.
Θα σας ανοίξει ένα παραθυράκι, όπου στο κάτω μέρος του, θα σας έχει την επιλογή: Προσθήκη μηχανών αναζήτησης.
Εκεί μπορείτε να προσθέσετε αυτή του θέλετε. Έχει τρία κουτάκια. Στο πρώτο θα βάλετε τ' όνομα της, στο δεύτερο μια λέξη κλειδί, για να την καλείτε γρήγορα και στο τρίτο την διεύθυνση της:

Screenshot

Για να βάλουμε την DDG, για παράδειγμα, θα τα συμπληρώσουμε αντίστοιχα, ως εξής:

DuckDuckGo
d
https://duckduckgo.com/

[η λέξη κλειδί, είναι συνήθως, το πρώτο γραμμα από τ' όνομα της μηχανής και στο συμπληρώνει αυτόματα]

Μετά, θα μπορείτε να την δείτε επάνω και να την έχετε default, ενώ αν θέλετε, μπορείτε να διαγράψετε τις υπάρχουσες (δίπλα στ' όνομα της κάθε μιας έχει ένα Χ):

Screenshot-1

>>> Περισσότερα, στην σχετική της σελίδα, για τον Chrome/ium.

3. OPERA:

Δίνει  ένα addon, ακριβώς ίδιο, με τα DuckDuckGo Plus και DuckDuckGo for Chrome που είδαμε πιο πάνω. Δημιουργεί ένα εικονίδιο στην toolbar σας, με τ’ οποίο μπορείτε να επιλέξτε, μια εντελώς αυτόνομη αναζήτηση με την DDG, έχοντας και κάποιες προτάσεις, μα και αν θέλετε να ενεργοποιήσετε την επιλογη: Ι’m feeling Ducky, το αντίστοιχο lucky της Google):
DuckDuckGo for Opera

Screenshot

DuckDuckGo (ένα πρόσθετο που δεν επηρεάζει το υπάρχον πεδίο αναζήτησης, ούτε έχει τις επιλογές του πιο πάνω addon, μα δημιουργεί ένα εικονίδιο, όπου με κλικ επάνω του, έχει ένα απλό πεδίο αναζήτησης με την DDG:

Screenshot-2

DuckDuckGo Settings Autoloader
(ένα πρόσθετο που δίνει την δυνατότητα να προσαρμόσετε τις αναζητήσεις σας με την DDG, δημιουργώντας Bookmarklet):

Screenshot

Πως να βάλετε μια Μηχανή αναζήτησης ως default:

Και εδώ, όπως στον Firefox, έχετε την επιλογή, να την προσθέσετε στις μηχανές σας αναζήτησης, με δυο κλικ.
στην σελίδα της DDG, ώστε να την επιλέξουμε: DuckDuckGo.
Εκεί κάντε κλικ, στο αριστερό σημείο του πεδίου αναζήτησης και επιλέξτε: Διαχείριση των μηχανών αναζήτησης:

Screenshot-1

Από το παραθυράκι που θ' ανοίξει, πατήστε το κουμπί Προσθήκη και θα σας ανοίξει ένα νέο παραθυράκι, απ' όπου μπορείτε να προσθέσετε την μηχανή αναζήτησης της αρεσκείας σας και να την ορίσετε ως default, συμπληρώνοντας τα τρία αντίστοιχα πεδία, όπως είδαμε πιο πάνω και για τον Chrome/ium.
Στο πρώτο θα βάλετε τ’ όνομα της, στο δεύτερο μια λέξη κλειδί, για να την καλείτε γρήγορα και στο τρίτο την διεύθυνση της.
Ενώ ακριβώς από κάτω έχει το κουτάκι, ώστε να την ορίσετε ως default:

Screenshot-1

Για να βάλουμε την DDG, για παράδειγμα, θα τα συμπληρώσουμε αντίστοιχα, ως εξής:

DuckDuckGo
d

https://duckduckgo.com/

[η λέξη κλειδί, είναι συνήθως, το πρώτο γραμμα από τ' όνομα της μηχανής και στο συμπληρώνει αυτόματα]

Πατήστε μετά το κουμπί: Εντάξει και στα δυο παράθυρα ώστε να τα κλείσετε και την έχετε ορίσει πλέον ως default
Αν θέλετε, μια ακομα πιο καθαρή της έκδοση, non-commercial η share the revenue, τότε μπορείτε να επιλέξετε την DuckDuckGo SSL.
Αρκεί να πάτε στη σχετική σελίδα που την έχει το LinuxMint (ότι διανομή η σύστημα και αν έχετε) και να την επιλέξτε με τον ίδιο τρόπο: DuckDuckGo SSL.

>>> Περισσότερα, στην σχετική της σελίδα, για τον Opera.

ch1

Στη σελίδα της: Support Center, θα δείτε το πως μπορείτε να προσαρμόσετε την DDG και σε άλλους browsers, όπως: Internet Explorer, Safari, Conkeror, Arora, Epiphany, OmniWeb, διάφορα Desktop widgets (Windows και OSX), στον Thunderbird, σαν extension στο Gnome Shell, ενσωμάτωση της για αναζήτηση στο μενού των Windows, σαν KDE Plasma, μα και σε οποιοιδήποτε άλλον browser.
Τέλος, να προσθέσουμε πως αν επισκεφθείτε το DDG/search, στο κάτω μέρος, ανάλογα τον browser σας, θα δείτε την επιλογή: Add to Browser, όπου δίνει και τις διαθέσιμες επιλογές:

Screenshot

Φυσικά, για κανέναν και για τίποτα, δεν μπορούμε να βάλουμε χέρι στην φωτιά και για το πως μπορούν να έρθουν τα πράγματα στο μέλλον, μα αυτή την στιγμή DDG, έχει τις πιο δυνατές επιλογές για ιδιωτικότητα και είναι σε συνεχή άνοδο και εξέλιξη, βελτιώνοντας όλο και περισσότερο τον αλγόριθμο που διαθέτει.
Φυσικά, τα πιο πάνω ισχύουν ασχέτως λειτουργικού συστήματος που έχετε.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top