BETA

Seeks: Μια αποκεντρωμένη P2P μηχανή αναζήτησης με ιδιωτικότητα

Εικόνα constantinos

Screenshot-7

H Seeks, είναι μια αποκεντρωμένη open source (GPLv3) P2P μηχανή αναζήτησης με ισχυρή προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών και μπορεί να εγκατασταθεί στους περισσότερους υπολογιστές με Linux.
Η μηχανή αυτή έχει ως στόχο να παρουσιάσει τα αποτελέσματα ανάλογα με τους χρήστες οι οποίοι εκτελούν ανάλογα ερωτήματα, κάνοντας ας πούμε, ομάδες, βάση των οποίων προκύπτουν τα αποτελέσματα.
Οι συντελεστές της μηχανής παροτρύνουν την κοινότητα να συμβάλει φιλτράροντας αποτελέσματα και να μη διστάζουν οι χρήστες να προτείνουν απ' ευθείας καποιο url στην ομαδα, παρακάμπτοντας τα crawlers.
Το τελικό αποτέλεσμα της αναζήτησης προέρχεται από τη συμβολή της Κοινότητας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα από τις εμπορικές μηχανές αναζήτησης όπως της Google ή το Bing και τα δημόσια δεδομένα, όπως τα RSS feeds και τα κοινωνικά δίκτυα.

Η Seeks P2P search, σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εύκολα μια ιδιωτική εξατομικευμένη μηχανή αναζήτησης ανάλογα την εμπειρία του χρήστη, ενώ φυσικά εξ' αρχής είναι δεδομένο πως δεν περιέχει ενσωματωμένο built-in crawler, χρησιμοποιώντας έναν κατανεμημένο αλγόριθμο (collaborative filtering algorithm) για τ' αποτελέσματα.

Σε αντίθεση με τις μηχανές αναζήτησης με ένα κεντρικό server, στη Seeks οι προσωπικές πληροφορίες παραμένουν στο μηχάνημα του χρήστη και αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι περιέχει ένα προφίλ των αναζητήσεών σας που χρησιμοποιείται για να σας δώσει συστάσεις, ενώ οι πληροφορίες διαμοιρασμού κατακερματίζονται ή κρυπτογραφούνται κατά τη διάρκεια που είσαστε στο δίκτυο. Αποθήκευση προφίλ σας τοπικά παρέχει εγγυήσεις της ιδιωτικής ζωής και καθιστά πολύ δύσκολο για μια κεντρική αρχή να λογοκρίνει τη μηχανή αναζήτησης.
Αν δεν θέλετε να εκτελέσετε την Seeks στον υπολογιστή σας το πρόγραμμα παρέχει μια λίστα των δημοσίων κόμβων αναζήτησης ανοικτή σε όλους, ασχέτως λειτουργικού συστήματος. Ορισμένοι Seeks servers έχουν SSL και IPv6 υποστήριξη χωρίς logging. Ακόμα, ακολουθούν όλες τις προδιαγραφές του προτύπου Opensearch και διαθέτουν ένα accessible format για τ' αποτελέσματα αναζήτησης.

Εγκατάσταση Seeks:

Διαθέτει τόσο έτοιμα πακέτα για πολλές διανομές, όσο και τον κώδικά της. Ωστόσο έχει εξαρτίσεις κάποιες libs, οι οποίες υπάρχουν έτσι κι' αλλιώς στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας.
Για Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, διαθέτει και αποθετήριο, τ' οποίο μπορείτε να προσθέσετε στο σύστημά σας: ppa:seeks-packaging/ppa (δείτε πώς, αν δεν ξέρετε).
Εναλλακτικά θα μπορούσατε να το εγκαταστήσετε  και μέσω τερματικού, (μπορείτε να το καλέσετε είτε μέσω dash, αρχίζοντας να γράφετε την λέξη terminal, είτε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl-Alt-T), δίνοντας μια-μια τις παρακάτω εντολές, πατώντας Enter μετά την κάθε μια και δίνοντας τον κωδικό σας, μόλις ζητηθεί:

sudo add-apt-repositry ppa:seeks-packaging/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install seeks

εκτός, αν θέλετε να εγκαταστήσετε τα έτοιμα DEB πακέτα (και τις εξαρτήσεις τους): DOWNLOAD.

-Για Debian, επίσης διαθέτει αποθετήριο : DOWNLOAD
-Για Arch στο AUR: DOWNLOAD
-Για Gentoo: DOWNLOAD

-Ασχέτως διανομής, έχει και ένα script εγκατάστασης, τ' οποίο αρκεί να το κατεβάσετε, να το κάνετε Εκτελέσιμο (δεξί κλικ επάνω του > Ιδιότητες > Δικαιώματα και επιλέγετε να είναι Εκτελέσιμο):

Screenshot-4

Στη συνέχεια, το κάνετε drag & drop μέσα στο τερματικό/κονσόλα σας, αφού έχετε πάρει προηγουμένως δικαιώματα root, με την εντολή:

sudo su

είτε σε άλλες διανομές:

su

και θα ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης.

Κανονικά, θα πρέπει να το βρείτε στο μενού σας, μα μπορείτε να το τρέξετε δίνοντας την εντολή:

./seeks

Για περισσότερες επιλογές, δώστε:

./seeks --help

Όπως και να έχει, στην download page του, δίνονται και οδηγίες εγκατάστασης "με το χέρι" (απλό copoy-paste εντολών είναι).

>>> η ιστοσελίδα του Seeks.

Όπως βλέπετε, η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης, σέβεται την ιδιωτικότητά σας, από την εγκατάσταση ακόμα. Είναι μια πολύ καλή λύση, αν επιθυμείτε αναζητήσεις, χωρίς να έχετε καμία απολύτως στοχοποίηση. Τα αποτελέσματα που είδαμε στις δοκιμές μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν καθαρά και αυτά ακριβώς που θέλαμε.

[thanks στην Έλενα για την βοήθεια και τις δοκιμές]

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top