BETA

Subtitle Edit: Από τα καλύτερα εργαλεία δημιουργίας και συγχρονισμού υποτίτλων

Εικόνα constantinos

subtitles

To Subtitle Edit, είναι από τα καλύτερα (ανοιχτού κώδικα) εργαλεία δημιουργίας και συγχρονισμού υποτίτλων που υπάρχουν. Με αυτό μπορείτε να συγχρονίσετε υπότιτλους σε βίντεο, με αρκετούς τρόπους και μέσα από απλό και κατανοητό interface.
Αν και υποστηρίζει αρκετές μορφές (formats) η συνιστώμενη είναι η str που είναι και η πλέον διαδεδομένη σήμερα, ενώ η κωδικοποίηση των αρχείων ανιχνεύεται αυτόματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Η UTF-8 είναι που συνιστάται για νέους υπότιτλους, δεδομένου ότι μπορεί να χειριστεί μη αγγλικά γράμματα καλύτερα από την ANSI (οι UTF-8 υπότιτλοι θα λειτουργήσουν σε όλους τους υπολογιστές ασχέτως λειτουργικού). Βέβαια αν έχετε ένα αρχείο ANSI σε άλλη γλώσσα από την τρέχουσα ή ένα άκυρο αρχείο UTF/Unicode, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μενού: File -> Import subtitle, με χειροκίνητη επιλεγμένη κωδικοποίηση. Γενικότερα όλες οι επιλογές υπάρχουν στην toolbar του με  υπομενού, μπορώντας να το χειριστεί και να έχει άριστα αποτελέσματα ακόμα και ένας πρωτάρης.

Αν και δημιουργήθηκε για Windows, εν' τούτοις μπορεί να τρέξει και σε Linux και αυτό μπορεί να γίνει με την χρήση του Mono. Το Mono είναι ένα ανοιχτού κώδικα .net development framework για την δημιουργία εφαρμογών που να μπορούν να τρέξουν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Θα το βρείτε στους διαχειριστές πακέτων (Κέντρο Λογισμικού, Yum, Yast, Synaptic, SoftwareManager, κλπ), αν το αναζητήσετε με τ' όνομά του και μπορείτε να το εγκαταστήσετε με δυο κλικ.
Για συντομία (σε Debian, Mint, Ubuntu και παράγωγες διανομές), μπορείτε να το εγκαταστήσετε μέσω του τερματικού/κονσόλας σας, με τις εξής εντολές (και αντίστοιχα και στις υπόλοιπες διανομές):

sudo apt-get update
sudo apt-get install mono-complete

Στην συνέχεια, κατεβάστε την portable έκδοση Subtitle Edit: [DOWNLOAD] Μόλις κατέβει αποσυμπιέστε το και τρέξτε το, δίνοντας στο τερματικό/κονσόλα σας, την εντολή:

mono SubtitleEdit.exe

Κανονικά, θα πρέπει να σας ανοίξει αμέσως μπορώντας να το χρησιμοποιήσετε άμεσα:

Screenshot

Για να το προσθέσετε στο μενού σας, κάντε αυτή την μικρή διαδικασία και στο πεδίο εντολή, θα βάλετε το:

mono SubtitleEdit.exe

Η διαδικασία, μέσω του Mono, ίσως να πιάσει και σε OSX (δεν το λέω με βεβαιότητα), ενώ για Windows, μπορείτε να κατεβάσετε είτε την portable, είτε την εγκαταστάσιμη έκδοση του Subtitle Edit [DOWNLOAD] που πρόκειται για μια απλή και συνηθισμένη εγκατάσταση, επιλέγοντας πρώτα γλώσσα (αφήστε το αγγλικά, δεν έχει ελληνικά):

2 13

Μα και on-line έκδοση:

Τώρα, αν με τα πιο πάνω, δεν σας τρέξει (που δεν το νομίζω), μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε την on-line έκδοση του μέσω του browser σας, χωρίς δηλαδή να εγκαταστήσετε τίποτα. Αν και δεν έχει το interface της desktop έκδοσης, και πάλι είναι κατανοητό και κάνει την δουλειά του μια χαρά:

>>> η on-line έκδοση του Subtitle Edit.

Screenshot

>>> η ιστοσελίδα του SubtitleEdit.
>>> περισσότερα σχετικά με τον υποτιτλισμό, στο tag: #subtiles.

thanks στον bobos15, για το info.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα bobos15
  bobos15 (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 16, 2014 17:31 ΜΜ

  Επισης ειναι το μοναδικο προγραμμα υποτιτλων (τουλαχιστον απο αυτα που γνωριζω) που μπορει να μικραινει ή να μεγαλωνει το μηκος τους με τις επιλογες split long lines και merge short lines.

 2. Εικόνα Θανάσης Ζαντρίμας
  Θανάσης Ζαντρίμας (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 16, 2016 19:50 ΜΜ

  Τώρα, αν με τα πιο πάνω, δεν σας τρέξει (που δεν το νομίζω), μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε την on-line έκδοση του μέσω του browser σας, χωρίς δηλαδή να εγκαταστήσετε τίποτα. Αν και δεν έχει το interface της desktop έκδοσης, και πάλι είναι κατανοητό και κάνει την δουλειά του μια χαρά:

  Όχι, είναι κρίμα να μην τρέχει κατάλληλα σε διανομή linux και να τρώει lag κάθε φορά ένα τέτοιο εργαλείο, που κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερο από οποιοδήποτε φίλε μου. Στα Windows προσωπικά δεν είχα κανένα θέμα. Εδώ είτε με το Mono runtime ή με το Wine έχει θέμα.

 3. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 16, 2016 20:03 ΜΜ

  Είναι "κρίμα", μια εφαρμογή δημιουργημένη αποκλειστικά για Windows, να μην τρέχει άψογα σε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα εντελώς διαφορετικό και μαλιστα χωρίς την χρήση emulator.
  Μάλιστα...
  Φακ λότζικ εντελώς όμως, ε; Επιχειρηματολογία μίκυ-μάους.

  ps: http://osarena.net/tags/subtitles

Scroll to Top