BETA

To ESET NOD32 antivirus στο Linux!

Εικόνα constantinos

Στους χρήστες των Windows είναι πασίγνωστο. Το ESET NOD32 anti-virus, ένα εμπορικό προϊόν προστασίας του λειτουργικού συστήματος από ιούς.

Πριν κάμποσο καιρό είχε κυκλοφορήσει μια δοκιμαστική έκδοση (beta) που είχαμε κάνει και τη σχετική παρουσίαση (δείτε το) και πριν ελάχιστο διάστημα, πέρασε και στη κανονική του έκδοση.

Η εταιρεία δηλώνει πως το προϊόν το προσφέρει σαν cross platform λυση, ενάντια στις υπάρχουσες και επερχόμενες απειλές.Αυτή τη πολυπλατφορμικη υποστήριξη, έχει σαν βάση την μηχανή ThreatSense, ενός βραβευμένου προϊόντος για την υψηλή του ικανότητα να ανιχνεύει και να απομονώνει κακόβουλο λογισμικό, τόσο σε Windows όσο και σε MacOSX.

Η εφαρμογή υποστηρίζει ότι παρέχει προηγμένες επιδόσεις προστασίας χωρίς αντίκτυπο στις επιδόσεις του συστήματος.

Χρειάζεται όμως κάτι τέτοιο πραγματικά στο Linux?

Ένα antivirus στο Linux δεν είναι κακή ιδέα, δεδομένου πως ανταλλάσσουμε αρχεία με χρήστες Windows, τα οποία υπάρχει περίπτωση να έχουν κακόβουλο λογισμικό, στο οποίο είναι μεν απρόσβλητο το Linux, όχι όμως και τα Windows.

Εκτός αυτού όμως η εταιρεία επικαλείται μια έκθεση από το internetnews.com που αναφέρει πως τα κακόβουλα προγράμματα στο Linux, έχουν αυξηθεί από 422 σε 863 σε μόλις ένα έτος (2005-2006).

Υπάρχει μια λίστα με ιούς για το Linux οι όποιοι όμως οι περισσότεροι δεν ισχύουν πλέον, λόγω των αναβαθμίσεων (πακέτων, πυρήνα, κλπ).

Δείτε τη σχετική λίστα στη wikipedia.

Στη πράξη τώρα ένα τέτοιο προϊόν ίσως να ήταν χρήσιμο σε επαγγελματικά περιβάλλοντα που η πρόληψη είναι πιο σημαντική.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι διάφορες εταιρείες του χώρου βλέπουν μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά και θέλουν κομμάτι από τη πίτα.

Ίσως οι ιοί ακομα και για τα windows να ήταν πολύ λιγότεροι αν δεν υπήρχαν στο παιχνίδι εταιρείες με προϊόντα antivirus.

Και μετά όπως ξέρετε από τα Windows, δημιουργείται μια πελατειακή σχέση εξάρτησης.

Ας είναι ο καιρός θα δείξει.

Το προϊόν ΔΕΝ είναι βέβαια δωρεάν και διατίθεται μόνο μια δοκιμαστική (trial) έκδοση του για 30 ημέρες.

DOWNLOAD To ESET NOD32 antivirus

Για αν το δοκιμάστε μόλις το κατεβασετε, κάντε το εκτελέσιμο (δεξί κλικ επανω του>Ιδιότητες>Δικαιώματα και τικαρετε τα σχετικό κουτάκια) και διπλό κλικ επανω του για να τρέξει.

Σας ζητάει τον κωδικό, αφού όπως είναι ευνόητο μια τέτοια εφαρμογή χρειάζεται προνομία υπερχρηστη για να δουλέψει.

Αμέσως ξεκινάει το wizzard εγκατάστασης του:

Η εγκατάσταση του τελειώνει πολύ γρήγορα μα για να ενεργοποιηθεί ζητάει επανεκκίνηση του υπολογιστή:

Η τιμή του είναι γύρω στα 30 ευρό αν και στα διάφορα δικτυακά καταστήματα μπορεί να το πετύχετε και σε πιο καλή τιμή.

>>>Η άποψη μου παραμένει η ιδία όπως και παλιότερα πάντως.

Ένα απλό antivirus αν ανταλλάσσουμε αρχεία με windows είναι αρκετό, ώστε να μη μολυνθούν τα μηχανήματα των φίλων μας, για παράδειγμα το ClamAv.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο: Ανασυγκρότηση, Firewall, Antivirus. Που είναι στο Linux? Τα χρειάζομαι?

Μια άλλη καλή λυση είναι το BitDefender antivirus (δείτε τη παρουσίαση του).

Αν φοβόμαστε για διάφορα δικτυακά αρχεία που κατεβάζουμε, μια πολύ καλή λυση είναι και καποιο πρόσθετο στους browser μας (δείτε το Virus Total Zila) η να κάνετε χρήση μια δικτυακής υπηρεσίας όπως το: NoVirusThanks (δείτε το σχετικό άρθρο).

Η προσωπική μου προτίμηση είναι το πρόσθετο Dr. Web που είναι ένα φοβερό Ρωσικό antivitrus για Windows και είναι διαθεσιμο για όλους τους διάσημους browsers για on-line σκαναρισμα (δουλεύει παρασκηνιακά) (μπορειτε να δείτε μια μικρή παρουσίαση του, είναι το 9 στη σειρά των add-ons που παρουσιάζονται).

Και πάντα εχω και το WOT (δείτε το και αυτό, στον παραπάνω σύνδεσμο για το Dr.Web, είναι το 6).

-Όπως και να έχει όμως, με τη διάδοση του Linux και την είσοδο πολλών νέων χρηστών μαζικά, καλό είναι να υπάρχει μια καποια προσοχή (φύλαγε τα ρούχα σου που λένε!).

Διαβάστε λοιπόν και το άρθρο: Προσοχή: Μην κατεβάζετε προγράμματα DEB, RPM ή SRC αυθαίρετα.

Και αν αναρωτιόμαστε τι γίνεται με το Android καθ' ότι λόγω της φύσης του είναι διαφορετικό, δείτε την απάντηση:

Χρειαζόμαστε antivirus στο Android?

>>>Και φυσικά μη ξεχνάτε πως πάντα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε ανάκτηση δεδομένων από τα Windows η ακομα και να τα καθαρίσετε από ιούς με τη χρήση ενός Linux live cd η usb (δείτε το).

-Πιστεύω να καλύφθηκαν οι οποίες απορίες και μάλιστα θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το κατεβάζατε και να κάνατε τον έλεγχο.

Έτσι για να δείτε στατιστικά πως είναι κάπως (πολύ) υπερβολικά όλα αυτά και πάντα (μη το ξεχνάμε) ύψιστο είναι το κέρδος.

Αφήνετε σχόλιο από κάτω με τ' αποτελέσματα.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top